Крем супа от аспержи № 2








Тази крем супа от аспержи е един от прекрасните начини да се насладите на този крехък зеленчук. Усещате пролетта, дори да използвате замразени аспержи, които не бихте могли да ядете по друг начин. Така че, ако в сезона на аспержите ви попаднат чудесни аспержи, които не може да сготвите за 3-4 дни, почистете, бланширайте и замразете за пролетен вкус, когато навън е все още мразовито и аспержите спят под снега.



 Започнете с премахването на дървесните краища на аспержите, които ще ви попречат да получите гладка текстура. Най-добрият начин да разберете къде да премахнете краищата е да огънете аспержите близо до дървесния край и те естествено ще щракнат на правилното място. Колкото по-пресни са аспержите, толкова по-малка част от тях ще премахнете. 

За кадифена гладкост и плътност добавих един средно голям картоф. Не се усеща в супата. Нарязах на кубчета за да се сготви по-бързо. Сотирах заедно с чесъна, за да стане още по-ароматна супата. За още по-богата текстура добавих овесена сметана. Част от нея добавих при сервирането. Прясно настъргано индийско орехче добавя един неуловим аромат, без който супата не е същата. Аспержи и малко на брой и семпли съставки, а имате забележително вкусна супа.

Още рецепти с аспержи, които ще искате да опитате: 

Веган крем супа от аспержи

Галет с аспержи

Салата с аспержи

Зелено ризото с грах и аспержи

Тарт с грах и аспержи

Салата с аспержи, ягоди и диви треви

Сотирани смръчкули с орехи и аспержи

Фритата с аспержи и билково сирене

Салата с аспержи и чери домати

Киноа с аспержи и диви гъби и треви

Запеканка с грис, левурда и бели аспержи

Крем супа от аспержи

 Време за подготовка: 5 минути 

 Време за готвене: 20 минути 

 Общо: 25 минути

 Порции: 6


Съставки:

3 с.л. олио или масло/гхи

3 скилидки чесън ситно нарязан

1 средно голям картоф ( около 150-200 г), нарязан на 2-2,5 см кубчета

900 г зеленчуков бульон

750 г аспержи пресни или замразени, без дървесни краища

1 ч.л. морска сол или на вкус

1 ч. л. черен пипер

240 мл овесена сметана

индийско орехче, 7-8 настъргвания 

пресен копър, по желание, за гарнитура


Инструкции:

1. В тенджера на среден огън разтопете маслото или загрейте . Добавете чесъна и нарязаните картофи. Запържете, като разбърквате непрекъснато  за 4-5 минути.

3 с.л. олио или масло/гхи

3 скилидки чесън ситно нарязан

1 средно голям картоф ( около 150-200 г), нарязан на 2-2,5 см кубчета

2. Добавете зеленчуковия бульон, оставете да заври на силен огън. Добавете аспержите и намалете топлината и оставете да къкри за около 10 минути, докато картофите и аспержите омекнат.

900 г зеленчуков бульон

750 г аспержи пресни или замразени, без дървесни краища

3. С потапящ се блендер пасирайте до гладкост.

4. Добавете черен пипер, сол. Настържете индийско орехче и разбъркайте супата. Добавете сметаната, като запазите малко за сервиране. Накрая поръсете с копър. По желание сервирайте с крутони или тънки брускети.

1 ч.л. морска сол или на вкус

1 ч. л. черен пипер

индийско орехче, 7-8 настъргвания 

240 мл овесена сметана

пресен копър, по желание, за гарнитура

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни