Сладолед с печени ревен и ягоди с маслена бисквита

 



Този сладолед от ревен и ягоди е идеален за първите градински партита или спокойни обеди в градината. Първите ягоди, съчетани с киселия ревен го правят свеж, ароматен и чудесен завършек на един приятен обяд под слънчевите лъчи. За още разкош добавих  парченца хрупкав, маслен крамбъл, но ако не ви се включва фурната, може да използвате любимите си маслени бисквити.

Обичаме плодови сладоледи и най-често приготвям сорбета. Те се приготвят само от плодове и мед или захар и имат наситен свеж вкус на плода от който са приготвени. Но когато искам богат кремообразен сладолед с плодов вкус, който да се усеща, прибягвам до следната хитрост- пека плодовете. Излишната вода в тях се изпарява и ароматът се засилва. Така техният вкус става наситен и осезаем в сладоледа. За по-голяма острота във вкуса при печенето добавих балсамов оцет. Не го пропускайте, наистина издига нивото на вкуса. Ако не разполагате, добавете 3-4 с.л. лимонов сок. 

Допълнително за поднасяне приготвих  сос от ревен и ягоди. Разбира се, не е задължително, но е изключително вкусно, а ако остане, е вкусно към палачинки или кисело мляко. Не само, че няма да остане, а ще искате да си приготвите още и да си съхраните в бурканчета. Толкова е ароматен и вкусен. От този сос също поставих в сладоледа преди замразяване за мраморен ефект.

До голяма степен богатата креместа текстура идва от жълтъците, които използвам. Заедно с кокосовата сметана, която не се усеща като вкус, сладоледът е изключително гладък, кадифен и кремообразен. Може да го поднесете като мек сладолед, веднага след като го извадите от машината. За загребване на топки оставете във фризера до пълното му стягане.

Непременно опитайте този богат, разкошен сладолед! 

Ако обичате богати кремообразни сладоледи и сте почитатели на лимоновия вкус, горещо препоръчвам и този Лимонов сладолед с лимончело


Сладолед с печени ревен и ягоди

Съставки

Сладолед

350 г ( около 8 стъбла) нарязан ревен

350 г почистени ягоди, разполовени

5 супени лъжици мед

2 с.л.  балсамов оцет

400 г кокосова сметана, само твърдата част от кен

480 мл  гъсто овесено мляко 

130 г гранулирана захар

5 големи жълтъка

1 с.л. царевично нишесте

1 ч. л. ванилов екстракт

прах от лиофилизирано цвекло или драконов плод(питая), по желание за по-изразен розов цвят

Крамбъл/ маслена бисквита:

100 г обикновено брашно

65 г  растително масло на блок

40 г  мека кафява захар

1 с.л. мед

Сос от ягоди от ревен:

250 г  ревен

250 г почистени  ягоди

120 мл вода

70 г  захар

2 с.л. лимонов сок

Инструкции

Сладолед:

1. Загрейте фурната до 190 C. Разпределете ревена и ягодите на един слой в тава за печене и ги поръсете с меда и балсамовия оцет. Печете във фурната, като разбърквате от време на време, за около 30 минути, докато плодовете омекнат напълно и соковете се редуцират до сироп.

350 г ( около 8 стъбла) нарязан ревен

350 г почистени ягоди, разполовени

5 супени лъжици мед

2 с.л.  балсамов оцет

2. Сложете плодовете и всички сокове в блендер и пасирайте до пълна гладкост. Покрийте и поставете в хладилника, докато сте готови да продължите.

3. Изсипете кокосовата сметана в голяма купа и поставете цедка отгоре. Разбийте яйчните жълтъци и царевичното нишесте заедно в голяма термоустойчива купа. Поставете млякото и захарта в тиган, разбъркайте, докато захарта се разтвори, след което загрейте, докато заври.

400 г кокосова сметана, само твърдата част от кен

480 мл  гъсто овесено мляко 

130 г гранулирана захар

5 големи жълтъка

2 с.л. царевично нишесте

4. Много бавно налейте горещото мляко в жълтъците, като разбивате през цялото време. Изсипете сместа обратно в тигана и гответе на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти достатъчно, за да покрие гърба на лъжица. Не  оставяйте сместа да заври, защото може да се пресече.

4. Изсипете крема през цедка в сметаната и разбийте, за да се смеси. Добавете ягодовото пюре от ревен и екстракта от ванилия и разбийте до гладкост. Ако желаете, можете да добавите прах от лиофилизирано цвекло или розов драконов плод, за да подчертаете  розовия цвят. Покрийте купата и оставете в хладилника до пълно охлаждане, за предпочитане за една нощ.

1 ч. л. ванилов екстракт

прах от лиофилизирано цвекло или драконов плод(питая), по желание за по-изразен розов цвят

Докато кремът изстива, направете крамбъла. Загрейте фурната до 190 C.

 5. Поставете брашното и маслото в купа и разтрийте маслото с върха на пръстите си, докато заприлича на пясък. Разбъркайте със захарта и меда, след което разпределете сместа върху тава за печене и я притиснете леко.

100 г обикновено брашно

65 г  растително масло на блок

40 г  мека кафява захар

1 с.л. мед

Печете около 15 минути, до златисто кафяво. Оставете да изстине, след което го начупете на малки парчета. Съхранявайте в херметически затворен контейнер, докато е необходимо.

6. След като кремът е напълно студен, разбийте в машина за сладолед според указанията на производителя, докато сладоледът стегне.

7. Разбъркайте по-голямата част от крамбъла, като оставите малко за поръсване отгоре, след което прехвърлете сладоледа в съд, разпръснете отгоре останалия крамбъл и го поставете във фризера за поне 2 часа преди сервиране. Ако желаете, запазете малко за сервиране.

Сос от ягоди от ревен:

1. За да направите ягодовия сос от ревен (ако използвате), поставете ревена, ягодите, водата, захарта и лимоновия сок в тенджера. Гответе на тих огън около 10-15 минути, докато плодовете омекнат.

2. Прехвърлете в блендер и пасирайте до гладкост. Прекарайте соса през фино мрежесто сито, след което покрийте и охладете, докато се охлади. Съхранявайте, до момента на сервиране. 
Може да сложите и към сладоледа тук-там две-три лъжици за мраморен вид и свежо усещане на ягодово-ревенов вкус във всяка хапка.

Коментари

  1. Анонименюни 16, 2024

    Много вкусно ми звучи! След като направих сладководни от ягоди и ревен по рецепта, която видях тук, се влюбиш в комбинацията. Ще го пробвам и това чудо! Само да купя ревен. Видях, че в Инста си писала, че е от Лидл.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни