Ванилов сладоледен чийзкейк с боровинки и пробиотици











Да отбележим началото на астрономическото лято с подобаващ десерт- Ванилов сладоледе чийзкейк с боровинки и пробиотици.

Този сладолед е богат и кремообразен, изпълнен с безброй ванилови зрънца, които ще ви потопят във ваниливо блаженство. Този път не съм използвала кокосова сметана за да постигна кремообразност, а една предполагам неочаквана съставка и това са овесени ядки. За чийз вкус приготвих крема сирене от кашу, към което добавих пробиотици Genesis Bio Mix  Те, освен, че придават лек вкус на крема сирене, поддържат нивото на полезната чревна микрофлора и стимулират имунната система. 


Получи се копринено гладък, кремообразен и абсолютно вкусен сладоледен чийзкейк. Какаовото масло, което добавих придава аромат на шоколад. Като всеки чийзкейк си има основа, приготвена от бадеми, фурми, какаово масло и мъничко мед. Приготвих и хрупкава горна част от бадеми, конопени семена и фурми. 

Превърнете го във веган десерт, като замените меда с кленов сироп. Но аромата на меда толкова добре се сдвоява с ванилията. 

Украсете преди поднасяне допълнително с боровинки и ядливи цветя.

Съвети: 

Използвайте ванилови шушулки или ванилова паста. Все пак това е ванилов сладолед.  


Не пропускайте или не заменяйте меда/кленовия сироп с еритритол или стевия. Имат роля за текстурата на сладоледа.

Дори да използвате животински продукти, добавете пробиотици. Те са важни за здравето ни.


Не използвайте повече от един слой боровинки. Те замръзват и ако са повече, биха направили трошлив сладоледа. Може да използвате сладко от боровинки, което да разнесете с мраморен ефект в сладоледа. 

Използвайте малини на един слой, ако повече ви харесват или разполагате с тях. 


Може да ви харесат и тези сладоледи:

Боровинкова сладоледа торта

Веган ванилов сладолед с пробиотик

Сладолед с горски плодове

Бананов мек сладолед само с 1 съставка

Сладолед с авокадо, кокосово мляко и инфузия от лайка, лавандула-веган

Розов сладолес Тропик

Веган яйчен ликьор сладолед

Сладолед от кайсии, банани и лавандула

Портокалово сорбе с лимон, грейпфрут и мед

Сироп или сорбе от бъз и маточина

Сироп или сорбе от бъз

Сорбе на клечка с три вкуса

Сорбе от нар и малини

Гранита от диня, праскови, малини и ягоди

Сорбе от череши и карамфил

Сорбе от диви круши и боровинки

Вегетариански сладоледи:

Сладолед с печени ревен и ягоди с маслена бисквитка

Сладолед "Баклава"

Лимонов сладолед с лимончело

Звездовиден анасон сладолед в джинджифилови кошнички

Лешников сладоледен пай

Тиквен сладолед с карамелизирани орехи

 Ванилов сладоледен чийзкейк с боровинки и пробиотици

Съставки

Сладоледен чийзкейк

180 г  сурово кашу или 295 г накиснато за 8 часа или една нощ

30 г  овесени ядки

800 мл неподсладено мляко без млечни продукти, на стайна температура (соевото е най-добро, но и домашно приготвено по-плътно овесено мляко също е подходящо)

45 г какаово масло, разтопено 

160 г течен мед или кленов сироп или пудра захар 

3 капсули пробиотик Genesis Bio Mix

семена от 2 шушулки ванилия

¼ чаена лъжичка сол

150 г боровинки

Основа:

90 г  сурови бадеми

2 меки меджул фурми, без костилки

½ с.л. стопено какаово масло

½ супена лъжица кленов сироп или мед

Крамбъл:

70 г сурови бадеми

70 г конопени семена

2 меки меджул фурми, без костилки

1 с.л. мед

Вижте видеото- със субтитри е.



Инструкции: 

Сладоледен чийзкейк

1. Поставете овесените ядки в тенджера с половината от млякото и оставете да къкри леко. Гответе около 10 минути, като разбърквате често, за да не се хване дъното, докато овесените ядки омекнат много.

30 г  овесени ядки

400 мл неподсладено мляко без млечни продукти (соевото е най-добро)

2. Отцедете кашуто и изплакнете. Залейте го с вряла вода за минута. Отцедете и поставете в блендер с другата половина от млякото, солта и разбийте до гладкост.

180 г  сурово кашу или 295 г накиснато за 8 часа или една нощ

400 мл неподсладено мляко без млечни продукти (соевото е най-добро)

¼ чаена лъжичка сол

3. Добавете съдържанието на капсулите пробиотик и отново блендирайте за 10-15 секунди. Прехвърлете сместа в стъклена купа, покрийте с кърпа и оставете на стайна температура за да се активират бактериите. Оставям моята там за четири часа.  Ако помещението е много топло, може и по-малко. Ако правите преден ден, приберете в хладилника след 4-5 часа. Вижте във видеото как изглежда активираната смес.

3 капсули пробиотик Genesis Bio Mix

4. Междувременно пригответе основата на чийзкейка. В чопър или блендер поставете продуктите за кората и смелете.

90 г  сурови бадеми

2 меки меджул фурми, без костилки

½ с.л. стопено какаово масло

½ супена лъжица кленов сироп или мед

5. Напръскайте с мазнина формата, в която ще  замразите сладоледа. Постелете с хартия( вижте видеото).

6. Разпределете сместа за основата и притиснете плътно с шпатула. Поставете върху основата боровинките на един слой.

150 г боровинки

7Поставете в блендера разтопеното какаово масло заедно с овесената смес, меда или подсладителя, който сте избрали, семенцата ванилия. Блендирайте добре, докато сместа стане напълно гладка.

овесената смес от точка 1

45 г какаово масло, разтопено 

160 г течен мед или кленов сироп или пудра захар 

семена от 2 шушулки ванилия

8. Смесете активираното с пробиотици кашу ( точка 3) с овесената смес(точка 7). Може да разбъркате добре с шпатула или ако имате блендер с голяма кана го направете там. Охладете сместа до 3-4 градуса в хладилника.

9. След като сместа е напълно охладена, разбийте я, след което я изсипете във вашата машина за сладолед и разбийте според инструкциите на производителя, докато достигне мека консистенция за сервиране. В моята машина това става за 40 минути.

10. Междувременно пригответе крамбъла. Поставете всички продукти без меда в чопър и смелете до текстура на едри трохи. Добавете меда и пулсирайте за кратко. Сместа трябва да може да се обединява на по-едри късчета.

70 г сурови бадеми

70 г конопени семена

2 меки меджул фурми, без костилки

1 с.л. мед

11. Прехвърлете мекия сладолед в подготвената форма. Загладете с шпатула и поръсете с крамбъла. Замразете за около четири часа преди сервиране. След като е напълно замразен, сладоледът ще бъде доста твърд веднага щом излезе от фризера, оставете го да се затопли на стайна температура за петнадесет минути, преди да го нарежете и сервирате. За улеснение потопете ножа във вряла вода, подсушете и направете разрез. Действайте при всеки разрез по този начин.

Да ви е сладко! Споделете с мен, ако приготвите. Толкова е хубаво да прочета вашите думи и мнение.

Не забравяйте да ме последвате тук, в ИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!






















Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни