четвъртък, 15 септември 2011 г.

Маково парфе




Тази рецепта е вдъхновена от чудесните неща с мак, които бяха направили съфорумките в бг мама-Селма и Дес
Очите ми останаха по гевречетата на Селма и питката на Дес.Но мен ме теглят сладките, обичам мак-малките сини зрънца, толкова са красиви и вкуснички.И нали знаете, като си науми човек нещо, изведнъж, неочаквано идеята се избистря и я осъществяваш.Парфето се получи страхотно вкусно и красиво..нежно и ароматно... И с мнооого сини зрънца.Не е типичното парфе с желиращ агент.Заложих на гъсто разбита млечна сметана, бързите кремчета на Йоткер и сгъстен крем от жълтъци и захар на водна баня.Последното едва се удържам да не го изям от купата.  Надявам се и на вас да се хареса.



Продукти:

* 150 гр.семена от мак
* 250 мл мляко за мака
* 150 гр. захар
* 250 мл.млечна сметана-30 % масленост
* 6 жълтъка
* 1 ампула ромова есенция на д-р Йоткер
* 1 пръчица канела
* 1 пакет Paradise ванилия на д-р Йоткер
* 50 мл мляко за разтваряне на Paradise

Приготвяне:

1.Смесете макови семена с млякото в тенджера и оставете да заври. Разбъркайте,изключете котлона и добавете пръчката  канела, 50 г захар и ромовата есенция и оставете около 20 минути покрито. След това извадете пръчката канела.  






2.Разбийте на водна баня на гъст крем жълтъците с останалата захар. Трябва да получите много гъст светложълт крем.Добавете към маковата смес с разбиване и оставете да изстине.
3. Разбийте студената сметана до твърдо кремообразно състояние и внимателно на няколко пъти пъти добавете към сместа с маково семе
4.Разбъркайте в купичка праха Paradise със студеното 50 мл мляко.Добавете с разбиване в сметанено маковата смес.
5.Изсипете парфето в предварително подготвени формички. Оставете за няколко часа в хладилника.
6.Ако искате парфето ви да изглежда така изрежете от  хартия за печене ленти малко по дълги от диаметъра на чашите и поне 3 см широки и леко навлажнете.Залепете от вътрешната страна, като оставите над ръба 2 см от хартиената лента. Изсипете крема и оставете да стегне.Преди поднасяне внимателно с нож отделете парфето от хартията. Отстранете я и шприцовайте по малко сметана и украсете по желание.

*  Съвет:
Ако искате да го обърнете при поднасяне, формите трябва да са предварително много фино намазани с олио и на дъното да има кръгче от хартия-това гарантира парфектното отделяне.За отделянето от стените,минете с влажен нож отстрани и тогава обърнете.
 














4 коментара:

  1. Добре де, Бети, твоето как е станало така над ръба на чашите?
    И аз обичам мак, ще се възползвам в скоро време от рецептата ти, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Пропуснала съм да го обясня,защото честичко си "удължвам" така порцийките,по приканващи ми се виждат :-)
    Аз слагам едни пластмасови прозрачни ленти от яките на ризите на мъжа ми-така са опаковани,но би могло с ленто от сладкарска хартия за печене,да се сложи от вътрешната страна на чашата,за да се получи бордче и след като кремчето се стегне,преди поднасяне се сваля.Крема е стабилен,но аз като шприцовах цветета отгоре и натиснах шоколадовите украси,леко се "изду"настрани.

    ОтговорИзтриване
  3. Ама си креативнаааа...
    Много ми хареса,задължително ще го пробвам!
    Снимчиците са супер:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп-4о,Катеринка,радвам се, че ви е харесало това парфе.

    ОтговорИзтриване