четвъртък, 28 март 2013 г.

Овесени кюфтета-веган, без глутен, здравословни - Oat meatballs - vegan, gluten free, healthy


Лесни и бързи за приготвяне. Подправките ги правят апетитни. Подходящо ястие за хора, които в момента постят, подходящо за хора, които се хранят само с растителна храна или имат разтоварващи дни. Подходящи са за носене в офис или на пикник, дори за по-леко мезе за бира..Няма брашно, няма яйца, няма мазнина.Приготвят  се бързо, пекат се във фурната и са вкусни и студени.Аз дори не изцапах ръцете си. Всъщност за миене имах само тенджерката, в която ги приготвих.Опитайте ги.


Ще посоча продуктите, които използвах аз и получих около 20-25  кюфтенца, които оформих за по-бързо с лъжицата за сладолед.

Продукти:

* около150 гр овесени ядки
*  около 300 мл вода
* 2 стръка зелен лук
* 1/2 китка  магданоз
* 1 чаша сварен бял боб-може и без него.Винаги, когато готвя боб, след като го сваря отделям малко, за да имам подръка за салата, гарнитура, или както в случая добавка към друго ястие. Отделения боб замразявам и използвам в рамките на месец.
* 1/2 ч.л. кимион на прах
* 1/2 ч.л.смлян черен пипер
* 1 1/2 ч.л. чубрица
* 1/2 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. чили по желание



За поднасяне:

* сусамов тахан-по една кафена лъжичка за всяко кюфтенце
* салата от репичка и спанак
* балсамико
* черен сусам-Нигела


Подсолената вода се кипва и в нея се изсипват овесените ядки. Разбърква се, котлона се изключва и тенджерката се покрива с капак. Оставя се за около 10-15 минути за да поемат овесените ядки течността. През това време се нарязват лука, магданоза. Бобът леко се намачква с вилица, аз оставих и цели зърна.Фурната се загрява на 200градуса с обдухване. Тавата се застила с хартия за печене. Овесените ядки вече са поели водата и се подправят н горе изброените подправки, добавят се зеленият лук и магданоза, бобът. Всичко се разбърква много добре. Опитвате на сол и аромат и добавяте, ако желаете още подправки. С лъжицата за сладолед, потопена във вода се загребва по една топка от сместта и се поставя в тавата на около 2-3 см една от друга. Аз леко притиснах отгоре всяка топка и за това се получи  вдлъбнатина, в която преди сервиране сложих по лъжичка сусамов тахан и поръсих нигела. За повече пикантност, ако желаете може да сложите горчица , да поръсите сусам или ситно накълцан магданоз...А може да оформите кюфтенцата с две лъжици или с ръце като им придадете по топчеста форма.

Печете до приятно зачервяване. С шпатула или лопатка извадете кюфтенцата -отделянето е лесно, благодарение на печенето  върху хартия и по тази причина не се налага използването на никаква мазнина.


Като гарнитура поднесох с листа от спанак, и репичка, рендосана фино. Няма нужда от специално редене. След рендосването парченцата репичка имат точно тази форма. Просто ги пренесох в чинията и капнах няколко капки редуцирано балсамико.



29 коментара:

  1. хаха, Бети, днес и двете сме на овесени неща, както изглежда:) Много апетитна идея

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха, Вики, имам и овесени бисквити, но още не съм снимала, много бързо свършват...
      А кюфтаците са много вкусни, наистина! Съпругът ми много им се радва по време на пости....с кимиона и чубрицата правят чудеса :)))

      Изтриване
  2. Чудесно предложение,Бети,бързо,вкусно и полезно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво отново ,прекрасна аранжировка,Бети!Тези цветенца от репички са ти невероятно ефектни!И снимките греят!Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за комплимента!
      Думите ти много ме радват!

      Изтриване
  4. Как знаеш кога да я дадеш тази рецепта, още днес ще я направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,Лидия!
      Сподели как са ви харесали!
      поздрави!

      Изтриване
  5. Анонименмарт 29, 2013

    Прекрасен е Вашият блог. Много доброта струи от Вас и добър вкус! Успех и поздрави! Леки пости на съпруга Ви!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Анонимен!
      Лек пост и на Вас!

      Изтриване
  6. Анонименмарт 29, 2013

    Благодаря Ви!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Напомнят ми за солени овесени изкушения - нещо като солен вариант на овесени сладки. Много са красиви, Бети, и със сигурност - вкусни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-скоро са като постни кебапчета, Гери...
      И да, много са вкусни..:))

      Изтриване
  8. Мисля, че ще са чудесно мезе за бира :)
    Много обичам овесени бисквити и ще ми бъде любопитно да опитам и солен вариант.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, идеални са за мезе за бира, но като ги яде човек няма асоциация за бисквити, а по-скоро за някаква скара- имат кимион и чубрица ...
      Надявам се да ти харесат!

      Изтриване
  9. Бети, непременно ще ги пробвам тези кюфтенца! Вкъщи се изяждат огромни количества овесени ядки и само в такъв вариант не сме ги опитвали.
    Искам само да те поправя, ако ми позволиш. В овесените ядки също се съдържа глутен, вярно в много малки количества, но го има. Счита се, че е "замърсен" от другите глутенови зърнени култури. Преди няколко месеца захранвах бебето с глутен и започнахме именно с овес :)

    Поздрави! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, разбира се, че няма проблем.Моята информация е от интернет или някоя книга вероятно - за това кои са безглутенови храни.Ние у дома, а и близките ми нямаме проблем с глутена, но от експериментална гледна точка пробвам различни брашна, замествам и когато се получи вкусно го публикувам, евентуално за да бъде полезно на хората, за които е важно да използват такива храни.

      Прегръдка за бебчето ти!

      Изтриване
  10. Интересна комбинация с боба! Обичаме овесените ядки и ще пробвам!
    Бети, невероятно красиво си ги поднесла, както винаги!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти!
      Може и да се пропусне, но действа също като сгъстител..

      Изтриване
  11. Бети, толкова красиво си ги поднесла, а рецептата е много интересна, ще ги пробвам тези кюфтенца:). Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти харесат, Кате!

      Изтриване
  12. Бети,кюфтенцата изглеждат чудесно,а и си ги поднесла толкова красиво!
    Правила съм ги ,разликата е, че в твоята рецепта има боб.
    Ще пробвам и твоя вариант.
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира!
      Бобът може и да се пр опусне, но носи белтъчини, а и увеличава спойката!
      Ще се радвам да ти харесат..
      Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  13. Красиво и пролетно поднесено…че и здравословно :)Биха ми харесали кюфтенцата със сигурност!
    Хубав пролетен ден от мен Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада идеята!
      Наистина са здравословни, а най-важното са много вкусни!
      Хубав петък !

      Изтриване
  14. Чудех се коя публикация да коментирам по-напред...Перкрасен блог! Обожавам хубавата храна, красивото й поднасяне, нежният начин на снимане. Определено щ надничам тук честичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Kaxala,
      и на мен ми харесва твоя поглед върху нещата.
      Благодаря ти! Добре дошла и ще се радвам на всеки твой коментар!
      Хубав ден!

      Изтриване
  15. Pyszne i pięknie podane.
    Spróbuję zrobić w weekend :)

    ОтговорИзтриване
  16. Very easy to cook, Julia and I'm sure you'll like it!

    ОтговорИзтриване