Сорбе на клечка с 3 вкуса - Popsicle with 3 flavors
А ето накратко и тази история. В далечната 1905 г. в Сан Франциско, 11-годишният Frank Epperson смесил вода с хранително прахче за ароматизиране. Забравил го на верандата, заедно с бъркалката. През нощта температурите били рекордно ниски. На следващата сутрин момчето намерило своята напитка замразена с клечката в чашата. През 1923 г. Epperson продава замразени плодови сокове в един увеселителен парк. Хората приели с интерес това и след една година той кандидатствал за патент за своето замразено сладкарско изделие, което нарекъл" the Epsicle ice pop". По-късно го нарекъл Popsicle.
Аз реших, че няма да ми стигне лятото да изпробвам всички идеи за сорбета и направих един комбиниран, а и нямах търпение да си използвам новата придобивка - силиконова форма за сладолед на клечка.
Вкус номер 1:
Най-тъмното
сорбе е с основа вишни.Подсилих киселия и стипчив вкус с малко сок от
нар.Започнах да използвам все по-малко захар. В случая добавих сок от
черници-сладък и тъмен с лек вкус и аромат на горски плодове, но съвсем
лек. Друг път ще споделя идеите си за черниците.
Вкус номер 2:
Следващия
цвят е от праскови и малини. Много добро съчетание. Прасковата е
приятен, свеж и не натрапчив се "пълнеж". Идеално допълва слдкия аромат на малината. Вкус номер 3:
Най-светлия цвят е ягода и банан-отдавна изпробвано съчетание, което подсладих с мед, който придава допълнителна твърдост при замразяване, количеството е такова, че не се натрапва като вкус. Може да замените със сироп от агаве или оризов сироп.
Съставки:
Сорбе от вишни, нар и черници:
500 мл сок от вишни
100 мл сок от черници, изстискан пез марля
100 мл сок от нар, приблизително от един нар.Толкова пусна моя-изтисках с пресата за цитруси.
100 мл сок от лимон
100 гр пудра захар
Смесвате всичко и поставяте в контейнера за замразяване. Следвате указанията на производителя на машината. Тъй като щях да го пълня във форми избрах 30 минути за приготвяне.Ако нямате машина поставете в широка кутия и разбърквайте на 1-2 часа. Преди да оставите окончателно да замръзне, използвайте блендера за перфектно хомогенизиране- за да не останат парченца лед.
За праскови и малини сорбе:
300 мл нектар от праскови. Аз го получих от 6-7 бланширани праскови, които пасирах продължително, за да стане съвсем гладко.
100 мл сок от лимон
200 мл сок от малини, изтискан през двойна марля. Получих го от 300 гр. малини.
100 гр. пудра захар или кленов сироп ( цветът леко ще се промени )
Всичко се разбърква и се слага да се замрази.
За ягоди и банани сорбе:
500 г ягоди, пасирани много гладко
2 банана, пасирани
2 с.л. течен мед
Пасираните плодове се смесват с меда, пасират се отново. Сместа се поставя да се замрази.
Ако имате форма за сладоледи на клечка, знаете как да процедирате. В реда на приготвянето на сорбетата насипвате във формички, докато сместта е още кремообразна. Накрая поставяте по една дървена клечица и поставяте във фризера за 5-6 часа. Изваждането става с по-голямо усилие. Не ви съветвам да потапяте формата в гореща вода.
Ако нямате такава форма, можем да се възползваме от идеята за сладолед на клечка- откритието на Frank Epperson. Насипете в чашки за еднократна употреба и замразете. Както в тази публикация: Сорбе от диви круши и боровинки
Скоро очаквайте нови и много вкусни сорбета!
Но преди това тортата за моята племенница.
Страхотни идеи, много често правя сорбета с различни плодове и винаги се получава много освежаващо. Поздравления за страхотния блог, рецепти и снимки. Искам да Ви попитам от къде си купихте формата за сладолед?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
ИзтриванеФормата и пръчиците са от UK.
Не съм проверявала при някои от доставчиците на сладкарски продукти дали не доставят.Проверете в hitrini.com , http://cookibooki.bg/ или в http://www.aromashouse.com/
Que arte tienes Bety, no sólo haces unos helados buenísimos sino ahora también tiñes telas, fantástico!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеThey're beautiful right?
ИзтриванеHugs to you Maria!
Бети, отлична идея за съчетаването на различните сорбета - още по-богат вкус и повече аромати на едно място. Наистина много ми харесва!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с освежаващо настроение! :)
П.П. Очаквам всичко запланувано.
Благодаря, Гери!
ИзтриванеИ на мен ми харесват такива комбинации много.
Хубав петък!
Снимките са велики, всичко много ми хареса! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеГолямо удоволствие беше и правенето на сорбетата и снимането...
ИзтриванеБлагодаря ти, Павлинче!
Наистина ... великолепни снимки ... както винаги Бети :) Блестящо представяне на сорбе !
ОтговорИзтриванеНасладих се с широко отворени очи и беше удоволствие за мен да науча историята на този плодов десерт!
Дани, радвам се, че ти харесва и ти благодаря за милия коментар!
ИзтриванеЛятото знае кога да настъпи:), а ти го посрещаш абсолютно подобаващо!Невероятна си, Бети, от детайлите в снимките, от моделите, до рецептите и начина им на поднасяне на трапезата и в блога! Прекрасно лято ти пожелавам и ти благодаря за поредната красота!
ОтговорИзтриванеКате, много, много си мила!
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
Бети, чудни са и сорбетата, и снимките, и цветовете, и плодовете, и ...
ОтговорИзтриванеПоздравления и пожелания за прекрасно лято!
Албенче, благодаря ти за прекрасните думи!
ИзтриванеСупер, супер, супер!! Какво друго може да се каже за това толкова разхлаждащо лятно предложение? Великолепни комбинации от вкусове и цветове, а снимките ...просто нямам думи! Благодаря за доставеното удоволствие Бети!! Прегръдки и спокоен, слънчев уикенд, миличка!
ОтговорИзтриванеРуми, аз благодаря за думите ти, които ми донесоха много радост!
ИзтриванеБети, отново отлична идея - този път за сорбета с такъв богат вкус и аромат ! Прекрасно поднесени, невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и честито лято!
Честито лято, мила Тили!
ИзтриванеБети, страхотно "здравей, добре дошло" казваш на лятото! С пожелания за прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря ти!
ИзтриванеЧудесно лятно предложение!
ОтговорИзтриванеЩе гледам да си набавя всички продукти и да приготвя тези сорбета. Нямам такава форма, но ще замразя в чашки за еднократна употреба. Знаеш ли от къде мога да намеря дървени пръчици?
Предварително благодаря за отговора!
Сандра, благодаря ти!
ИзтриванеОпитай, ще ти харесат! Ще се получи много добре в чашки!
За съжаление не знам къде в България продават дървени пръчици.