петък, 19 юни 2015 г.

Маслени соленки с мащерка и орехи - Salted Shortbread with Thyme and Walnuts








 Обичам да пътувам и тия дни, за мое удоволствие, ми се случва често. Наслаждавам се на невероятни цветни гледки - различните нюанси на зелено на житните ниви, което с всеки изминал ден преминава в златисто, Има цели полета, от алено червени макове, дори от разстояние мога да усетя копринената им мекота, милиони листенца, потрепват от докосването на вятъра...






 Пътят ми минава край разцъфващите лавандули...




 Но истински възторг и  невероятно чувство на радост ме завладя при гледката на едни меки, приласкаващи, розово-лилави туфи от някакви треви. Не можех да не спра и да ги снимам.

 

 И  от по-близо ...












Удивителна красота от безброй малки цветчета....






За съжаление снимките не са толкова изразителни, не могат да уловят омайния меден аромат, но все пак се надявам да добиете представа. Докато вървях, устремена към тази приласкаваща лилава мекота, усетих друг опияняващ аромат - на мащерка. Разбира се набрах си от нея, малко преди да завали.








 А когато завали ми става бисквитено. Нямах търпение да се прибера и да приготвя нещо с мащерката, която набрах. Върнах се прегладняла у дома, с вече оформена идея какво точно ще приготвя.







Ето ги и биствитите - топящи се в устата, ароматни, с умерена и много приятна хрупкавост. Всички съставки, които включих имат определена роля за текстурата и съзвучието от аромати. Написала съм мерките с чаша, която е с обем 220 мл, но реших също и да претеглям и посочих и грамове. На част от тях поставих цели орехови ядки, но те свършиха и продължих без тях. Не мога да определя кои повече ми харесаха. Различни са. Целия орех внася своя по-ядков вкус. Тези, на които не поставих орех отгоре, поръсих с малко едра сол, като тази на снимката. Не  бяха солени, а аз всъщност не соля много храната. Ще ви харесат. Опитайте.



Продукти:

* 200 г масло на стайна температура
* 50 г настърган пармезан
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1 с.л. настъргана кора от лимон
* 1 с.л. стно накълцани листенца и цветчета от прясна мащерка
* 1/2 ч.ч смлени орехи - около 70 г
* 1/2 ч ч ситен царевичен грис -45 г
* 1/2 ч.ч. царевично брашно -30 г
* 1/2 ч.ч. брашно от лимец - 60 г
* 1 ч.ч пълнозърнесто  брашно - 110 г
* 1/2 ч.ч царевично нишесте -50 г





Приготвяне:

В купата с маслото добавете солта, мащерката, бакпулвера, нишестето и разбийте добре. Около минута две. Добавете царевичния грис, смлените орехи, пармезана и отново разбийте, колкото да смесите. Добавете брашната. Получава се ронливо, но влажно тесто. Обединете и охладете за половин час.Загрейте фурната на 170 С. Разточете на набрашнена повърхност с височина около 5-6 мм .



Поставете в тава, покрита с хартия и печете около 15 минути -  до приятно порозовяване. Извадете с шпатула и охладете напълно преди ядене.
Изваждайте тестото на порции и отново прибирайте в хладилника остатъка. По-лесно се работи с твърдото тесто и не е необходимо прибавянето на допълнително количество брашно. Също така преди разточване, поставях върху тестото пластично фолио.



 Първите бисквити направих по-големи и поставих клонче машерка и орехова ядка. Но при отхапване хапките бяха повече от 3 и част от бисквитката се разтрошаваше.








 Затова смених големината, така че всяка бисквита да е една хапка или максимум две. Мисля, че  тестото  може да се замеси и с едно яйце, което няма да повлияе на целия вкус и текстура, но няма да е толкова ронлива цялата бисквита.





И само поръсени със сол.







   Желая ви слънчев и много приятен уикенд. Насладете се на ароматите на лятото. И направете тези бисквитки за вашата разходка.




36 коментара:

  1. The cookies look delicious! Cheese, thyme, walnuts - great.
    Beautiful pictures of flowers.

    ОтговорИзтриване
  2. So nhammyyy!!!


    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    прекрасни са станали соленките, ароматът на мащерка и орехи е невероятен.Не преставам да се удивлявам на чудесната презентация и снимки на всички твои публикации.Чудни, чудни снимки ! Имам въпрос за билката киселиче / от друга твоя публикация / - от къде я събираш, има ли я по нашия край и в коя част точно ? По влажни или по сухи места ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти харесват.
      Киселичето се среща навсякъде, като плевел е. Когато е на силно слънце, листенцата му добиват вишнево оцветяване. При нас се среща цъфтящо в жълто. Аз и сега намирам в саксиите си от него. Расте като тученицата и по ъглите на къщите. Със сигурност е популярно в Добруджа. Листенцата му са доста кисели. Ще снимам в градината следващия път.

      Изтриване
  4. Страхотни ,уханни бисквитки,Бети и много зареждащи с настроение кадри!Ведър петък!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, много зареждащи снимки!
    А как ухаят...
    Прекрасно предложение!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  6. Чудни са, Бети! Ароматът им дойде до тук чак. :)
    Хубави, цветни и ароматни летни дни от мен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са - не само за разходка, а за всичко. :) И в двата варианта.
    А за мащерката... Имам точно такава, от полето набрана, но вече суха. И наскоро разбрах, че цъфтящата мащерка всъщност не е за готвене, а за чай. Е, аз и си готвя с нея... ;)
    Усмивки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти призная, почти сама си ги изядох и то толкова бързо...Пробвах ту едните, ту другите. Не виждам причина да не се използва за готвене, когато е цъфнала. А за чай се събира, когато е разцъфнала.
      Прегръдки, Гери!

      Изтриване
  8. Прелестна приказка с багри, а и соленките са толкова примамливи! Хубави почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване
  9. Ставало и бисквитено на Бети. Ама такава си сладурана! Прекрасни снимки и чудни бисквитки. Много ще се харесат и на сина ми, и на компанията любители на вкусната храна. Непременно ще ги направя, но ще ми позволиш да пропусна някои видове брашно. Супер са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, радвам се, че ти харесват! Ще ми е интересна твоята комбинация от брашна.
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  10. What a great collection of pictures! Kisses dear, have a good evening! xo

    ОтговорИзтриване
  11. Después del paseo por esos campos tan floridos y con las imágenes tan preciosas que has hecho, ya me doy por satisfecha por recrear la vista, pero claro según voy avanzando por tu pagina se me va haciendo agua la boca y me imagino esas galletas en el desayuno de mañana y no se si poder aguantar muchos días antes de hacerlas, que buena pinta que tienen¡¡¡ Betty
    Un beso enorme

    ОтговорИзтриване
  12. Beautiful pictures

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  13. delicious ^_^
    http://sweetymakeupcandy.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  14. Красиво и вкусно с вами. Я посылаю улыбки :))

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни бисквити, прелестни снимки и омайни аромати! Приказна публикация! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  16. Ароматно, красиво, много цветно, вкусно - както винаги при теб, Бети!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, сърдечно благодаря!

      Изтриване
  17. Чудесни бисквити, Бети! Идеални за дребна закусчица! А тревите, които си снимала са толкова красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия!
      Наистина са чудесни и бързо свършват.

      Изтриване