сряда, 29 юли 2015 г.

Сурови спагети от тиквички с чери домати и босилек - Raw Zucchini spaghetti with cherry tomatoes and basil





Лятото е най-подходящото време да хапваме, колкото може повече свежи зеленчуци. Изобилието на слънчеви, цветни,  пресни, ароматни подправки и зеленчуци наистина е приканващо да поставяме в чиниите си целия този колорит от цветове и вкусни ухания. Днешното ми предложение е точно такова. Може да се сервира като салата или лек обяд или вечеря.  Горещите летни дни не предразполагат към дълго застояване край печката. Някои хора почти не усещат жегата на летните дни. Спим при широко отворени врати и прозорци, сутрините са приятно прохладни. Качваме се в колите с климатици, отиваме в офисите с климатици, после обратно в колите. Прибираме се и отново преборваме жегите в нагретите жилища с климатици....При тези условия можем и да сготвим нещо набързо във фурната или на котлона - има толкова изкушаващи летни гозби и десерти....Но ако не сме в настроение за температурни приключения в кухнята- да печем, варим, гриловаме, но искаме нещо вкусно имаме нужда от идеи за вкусни ястия без споменатите процедури :) . Тези сурови спагети са точно такава идея. Може да приготвите и с краставици. Дали ще направите с тиквички или краставици, необходимо е зеленчуците да бъдат млади и свежи.








Ето какви продукти използвах аз. Овкусяването е според вашето желание. Затова и продуктите са ориентировъчни.

Продукти:

* тиквички- светло и тъмно зелени, жълти, или каквито имате- трябва да са дълги, млади и свежи
* различни цветове чери домати
* босилек - 1 връзка
* каперси - около 2 с.л.
* маслини - зелени и каламата, без костилки
* 2-3 листа латинки - по желание, те са леко люти
* лимонов сок
* зехтин - екстра върджин - 50-60 мл
* хималайска сол по желание
* кедрови ядки - 1-2 с.л. - по желание, може да замените с накиснато кашу
* прясно смлян черен пипер





Приготвяне:

1. За песто/дресинга- оставете 2-3 връхчета от клончетата босилек за декорация. Останалите листа поставете в блендера или висок съд, ако ползвате пасатор. Добавете зехтина, част от лимоновия сок, кедровите ядки или кашуто, 1 с.л от каперсите,  листата от латинка, 5-6 зелени маслини. Блендирайте до гладка смес. Опитайте и добавете на вкус още зехтин, или лимонов сок, евентуално сол. Ако консистенцията е прекалено гъста може и малко вода. Пасирайте отново и оставете настрана, може и в хладилник. Имайте предвид, че каперсите и маслините са доста пикантни и солени и вероятно няма да има нужда от сол, затова оставете солта за накрая.



2. Добре измитите тиквички се нарязват на ленти със специалната резачка- прилича на белачка за зеленчуци - как изглежда може да видите тук в коментарите съм дала линк. Сега ми хрумна, че ако не може да намерите такова ножче, ефекта може да се постигне по следния начин. Ако направите гъсти, дълбоки, надлъжни разрези на тиквичката или краставицата по дължина, като внимавате да не стигате до края. Разрезите трябва да бъдат на около 5 мм един от друг. И след това с белачката за зеленчуци нарежете лентите ще се оформят добри "спагети".

3. Поставете лентичките/ спагетите от тиквички в дълбока купа, добавете пестото/дресинга и разбъркайте с две вилици.

4. Нарежете чери доматите на половинки и също добавете към спагетите.




5. Разпределете в порционни чинии, украсете с клонче босилек, останалите маслини и каперси. Поръсете с прясно смлян черен пипер.







Насладете се на една чиния, пълна с летни цветове и аромати!

43 коментара:

  1. It looks awesome and healthy =) I really like the aspect of this dish!!
    See you in my blog honey ;)
    xo

    ОтговорИзтриване
  2. delicious!!
    http://zielonoma.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  3. Amazing!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,
    прекрасни зеленчуци, оформени красиво и елегантно в тази великолепна сурова салата.С удоволствие ще изконсумирам най - малко 2 порции.Има специални машинки за оформяне на спагетите от тиквички, но ще потърся и белачките в Кауфланд, защото машинките са по - скъпи.
    Весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сърдечно благодаря за добрите ти думи! Много се радвам, че ти харесва! Виждала съм в един сайт от тези уреди, но и моята белачка ми върши работа за сега. Само зеленчуци да има...
      Весели летни дни и на теб!

      Изтриване
  5. It looks delicious! xx

    www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  6. Hello dear Betty!!
    Wow!!What a fantastic Summer recipe that you made!!
    Love spaggeti the cherry tomatoes and bacil!!
    I adore your wonderful pictures!!!
    Thank you for sharing!!I'll cook it tomorrow!!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dimi, always very glad of your lovely comments! I'll be glad to prepare this salad to your liking!

      Изтриване
  7. Olá Bety!!!
    Ficou um prato saboroso, colorido e nutritivo, adorei!
    Beijos e ótima semana pra ti! =)

    ОтговорИзтриване
  8. Yo no ha comido el calabacin crudo nunca, pero de esta forma en finas tiras y mezclado con los demás ingredientes me parece que tiene que estar bueno y además se ve un plato muy saludable, con pocas calorías y refrescante para este verano de tanto calor.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, Rosss just such is! Try it, you'll like it!

      Изтриване
  9. Looks very tasty and refreshing. Good choice for a quick lunch in a hot, summer day. Never tried to eat raw zucchini. I will think about it... I tried once to make asparagus spaghetti, but unfortunatelly they didn't really look like spaghetti ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Asparagus would be difficult, but if you still can not accept the idea of raw zucchini, try cucumbers. Very tasty and fresh it is.

      Изтриване
  10. Бети, като дойда в блога ти и ми става цветно и красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на мен много мило, от твоите сладки думи, Лучия!

      Изтриване
  11. Анонименюли 30, 2015

    Много, много красиво! Едната ми дъщеря има хранителна алергия и трябваше да се откажем от тестените спагети, затова минахме на такива от тиквички. Ползвам ето този уред: http://www.amazon.co.uk/TinkSky-Portable-Vegetable-Spiralizer-Kitchen/dp/B00KGXK3JO - прави огромно количество "спагети" за много малко време.
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти за коментара!
      Нямам все още това приспособление. Видях го в друг сайт, изглежда много удобно.
      Благодаря ти, че сподели!

      Изтриване
  12. Бети, нахраних се само, докато гледах снимките и дано по - дълго ми държи, защото вкъщи няма да намеря тази красота ... :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ели, благодаря ти за милите думи! Сигурна съм, че много бързо можеш и ти да сложиш в чинийката си нещо красиво :)

    ОтговорИзтриване
  14. Dearest Betty,
    Thanks for sharing such delicious recipe; above all it is healthy!
    Enjoy the weekend.
    Hugs,
    Mariette

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Welcome, Mariette!
      Thanks for your lovely comment!

      Изтриване
  15. Hi Bety,
    Such a delight to 'meet' you and your beautiful blog! I just made a similar dish and photographed it yesterday, lol!!
    You and I seem to have the very same taste buds. I love your addition of nasturtiums, cashews and olives. Gorgeous dish!
    Following you :) Have a great weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Robyn!
      Glad you like my salads! I am glad that we have close tastes! And I expect to see your version of the salad!
      Thank you for your wonderful comment that you left here!

      Изтриване
  16. PS. Absolutely love your photography!
    I'm trying to find the spot where I can subscribe but I don't see that option. Help! lol

    ОтговорИзтриване
  17. Бети, много приятна и елегантна салатка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  18. Que prato lindo de ver e degustar. Ingredientes simples e que faz toda diferença.
    Vim te conhecer através do Blog Pão com Prosa e aproveito e fico com você aqui.

    Beijos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you very much, Tania! Thanks for following!

      Изтриване
  19. Thank you for your nice comment.
    Love the beautiful photos and the recipe.
    Hugs, Loes

    ОтговорИзтриване
  20. I love this recipe. All of these are in season here and perfect for a hot summer day meal.

    ОтговорИзтриване
  21. Raw zucchini spaghetti - I've never heard of that before. The salad looks so yummy, Bety. My dad used to plant zucchini in his garden when I was growing up, and when he brought some in the house, my mom would cook it that night. I love cherry tomatoes, especially ones from the garden. This salad sounds so good during the summer.

    I wanted to thank you for your comment on my post. It was such a special one. Yes, there are many things that surround us every day that bring us peace and smiles. And when I saw your comment this morning, that made me smile right away.

    Have a lovely Sunday, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sheri, I hope you enjoyed this salad. Can be prepared with cucumbers - it is fresh too. If you prepare will be happy to share how you liked.

      I am glad that I have smiled!

      Изтриване
  22. Прекрасни спагети от тиквички, много красиво оформени и поднесени! Снимките са прекрасни Бети, много цветни, красиви и свежи! Весело и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам се, че ти харесват, Теодора!
    Благодаря ти за топлите думи!

    ОтговорИзтриване