Закуска с веган кето хлебчета, фъстъчено масло и суров конфитюр от малини



Сега, когато от всякъде валят коледни сладки, но не и сняг, се очаква и тук да предложа нещо ново и интересно. Температурите навън изобщо не ми помагат за коледното настроение. Украсихме елхата, всяка вечер светят лампичките и, запалвам огънчетата в порцелановите къщички, усещам аромата на мандарините празнично.. В същото време намерих няколко виолетки по поляните, невените са в пълен разцвет в градините. Не съм прибрала мушкатата още, но гледайки прогнозите ще трябва да го направя през уикенда. През годините съм публикувала толкова много бисквити и сладкиши. Две години 2012 и 2013  бях завладяна от луд, луд ентусиазъм и публикувах Коледни календари с разнообразни рецепти. Може да разгледате тук или просто да напишете в Гугъл - Коледен календар Вкусно с Бети. Ще намерите 
салати, 
супи,
предястия, 
мъфини, 
къпкейкчета,
меденки и други сладки, 
напитки, 
коктейли, 
закуски, 
десерти в чаша, 
сладоледи, поднесени празнично. Обещавам да приготвя през уикенда бисквитки и да споделя тук и разбира се в Инстаграм

Днес се насладете на тези хлебчета, ( все пак не можем да ядем само бисквити) приготвени без брашно, мая и животински продукти. В сезона на тежките софри, не е зле да имате подръка тази рецепта. Тези хлебчета са подходящи за сандвичи, за бургери, за топене в зехтин със заатар. Не съм съвсем извън сезона, все пак този суров малинов конфитюр е с хипнотизиращо червен цвят, за аромата няма да ви говоря..

Закуска с веган кето хлебчета, фъстъчено масло и сурово сладко от малини - видео




Продукти

за 8 хлебчета

Сухи съставки

* 130 г бадеми *** или бадемово брашно
* 30 г кокосово брашно
* 40 г псилиум/хуск
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. морска, фино смляна сол

Мокри съставки

* 300 мл гореща вода - около 40 С
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 1 с.л. зехтин

За поръсване

* 2-3 с.л. сусам  или маково семе , или каквото обичате

За сервиране:

фъстъчено масло, или каквото обичате
суров малинов конфитюр/мармала с чиа- без захар

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Смелете бадемите в Нутрибулет или мощен блендер. Ако искате хлебчетата да са бели, накиснете или бланширайте бадемите и ги обелете. След това трябва да се изсушат преди да се смелят. Пропуснете тази стъпка, ако използвате готово бадемово брашно. 
3. Поставете всички сухи съставки в подходяща купа. Разбъркайте добре. Сместа трябва да бъде еднородна, без бучици.
4. Добавете зехтина, оцета и водата.  Разбъркайте енергично с вилица или лъжица докато течността се усвои. Продължете с ръка доомесването, докато сместа изглежда еднакво влажна и обединена в топка - отнема около 1-2 минути.
5. Разделете на 8 еднакви части, оформете топките и поставете в плитка тава, покрита с хартия на около 3-4 см едно от друго. С четка навлажнете отгоре и поръсете със сусам.
6. Печете около 45 минути при 180 С. Тъй като ги пекох вече 3 пъти, установих, че най-добре  е 30-35 минути да се пекат на най-долната позиция на фурната и последните 10-15 минути да се пекат в горната част на фурната, но не на позиция грил.
7. Охладете на решетка.
8. Отрежете, когато са напълно студени. Може да използвате за направа на бургери, да намажете с масло от авокадо, зехтин + заатар, тапенада, хумус, пастет, да топнете в яхния като тази Яхния от кладница с червено вино и хвойна. Може да препечете в тостера. Съхранявайте в кутия или завити с кърпа на стайна температура. Може да се замразят.


Ще се радвам, ако го приготвите, да ми го покажете в Инстаграм, като ме споменете с @vkusnosbety за да го видя или във Fb

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни