Честит 95-и Рожден Ден мила бабо! - Класическата торта Червено кадифе


 Моята прекрасна и обичана баба отпразнува своя 95-и рожден ден! В смях игри и закачки внуци и правнуци се забавлявахме няколко часа.Относително често и не толкова, колкото би ми се искало се срещам с моята баба, често говорим по телефона, но тя е много отговорна и е кратка. Но на такива събирания обикновено ни разказва страшно интересни неща за своя живот . Сега ни разказа неща, които чух за първи път-за детството и пакостите на децата си- моята майка, леля и вуйчо, за неволите си като млада булка...., за своите родители...свекър и свекърва и всичко, което разказваше беше с някакво чувство за хумор, за нищо  през живота си не съжаляваше- винаги е правила, това, което трябва и преценяваше нещата според стандартите сега и тогава...Аз  ли имам въобръжение или тя разказва много изкусно, но си представих всичко, което разказваше като на филмова лента, от време на време прекъсваше за да пийне вода и тогава ние я засипвахме с въпроси за подробности и тя с удоволствие подемаше пак своя разказ, с такива подробности, все едно, нещата не са се  случали преди 75 години, а вчера...

Аз естествено направих тортата, а тя си беше поръчала да я направя права в градината с мотиката, с малко оплевена тревичка и кученцето до нея....Много си паснаха с това кученце- тя го има от малко и го е научила да пие топла вода и то не иска друга. Много е дружелюбно и обича да играе с нас.Обичливо е като стопанката си.Можех да я направя точно , както искаше, но я натравих, така, както напоследък я виждам, приседнала на колене в градината и все нещо  бучка и отскубва...А кученцето е до нея и тя си говори с него.Да ви кажа още нещо интересно за нейното другарче.Миналата зима, леля ми и майка ми пренасяли няколко часа дървета по- наблизо до помешенията за спане...На другия ден, когато баба ми отива да храни кучето не може да отвори вратичката към двора, минала през другата  и що да види: то пренесло от нарязаните дърва до портичката ...да са и по.близо...
Баба ми, винаги е имала всичко в градината си, вечер, когато започвахме да поливаме, ми се струваше безкрайна тази градина с безброй лехи, пълни със зеленчуци и навсякъде много цветя, най-различни и най-много баба ми се радва на цветята...И сега и подарихме цъфнали цветя в саксии, да си ги сложи на прозорчето и да им се радва.
Може би ще ви се сторят несъразмерно големи ръце...правих ги няколко пъти и по- малки направих, но тези ми харесаха най-много- големите и трудолюбиви ръце на баба ми, толкова баници ни е точила, толкова тутманици и питки ни е месила, сега вече не може, но всяко лято ни събира лайка от една поляна в двора си, най- дъхавата лайка, която съм пила , суши я на сянка, обръща я и я разпределя за всички ни, дори за братовчедка ми, която е в Германия- знае баба, че лайката ще иде до там.Сърцето на баба ми е пълно с толкова много обич и винаги е много позитивна!
                                   Обичам те бабо!
             Да си ни жива и здрава още дълги години!
         Има толкова много неща още да ни разкажеш!

Тъй като всички харесаха тортата от рождения ден на Неви, направих отново Червено кадифе, но този път точно по оригиналната рецепта - само с 2 с.л. какао и без кафе.Всичко по тортата се яде, с изключение на колчетата, отвътре са от клечки за зъби.Ето продуктите:

 * 2 1 / 2 чаши (250 грама) пресято брашно за торта 

 * 1 / 2 чаена лъжичка сол

* 2 с.л.( 15грама ) чисто какао на прах


* 1 / 2 чаша (113 грама) неосолено масло, на стайна температура

* 1 1 / 2 чаши (300 грама захар

* 2 големи яйца

* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер

* 1 чаша (240 мл) прясно пълномаслено мляко

* 2 супени лъжици течна червена хранителна боя

*1 чаена лъжичка бял  оцет

* 1 чаена лъжичка  сода

 Крем за пълнеж:

* 1 - 8 унции (227 грама), крема сирене, стайна температура-250 гр сложих аз.

* 1 - 8 унции (227 грама),  маскарпоне, стайна температура-250 гр

* 1 амппула ванилия на д-р Йоткер

* 1 чаша (115 грама) пресята пудра захар

* 1 1 / 2 чаши (360 мл) студена тежка,сладкарска, млечна за разбиване сметана (двоен крем) (35-40% масленост)



Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до170 С градуса. Застелете с хартия две кръгли форми с диаметър 20-21 см Смесете заедно какаото,брашното,солта  и пресейте.
   
2. Разбийте маслото със захарта . Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилиията.На по-ниска скорост започнете да добавяте   брашното като редувате с прясното мляко, в което сте разбъркали оцветителя, Разбивайте до еднородна смес след добяването на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Аз ги добавих на 4 пъти.Накрая разтворете содата в оцета и след като кипне добавете в тестото.Разбъркайте добре.
   
3. Разделете тестото равномерно в двете форми и загладете. Печете всяка около 20 минути като се наблюдава да не се издуе неравномерно някъде.В този случай прободете с клечка за зъби.Пекла съм последователно тавите. След като се изпекат извадете от формата и оставете добре да се охладят. С помоша на назъбен нож разполовете всеки от изпечените блатове.Искам да споделя, че за мен най-удобно е рязането със силно опънат конец.. 




За приготвянето на крема смесете крема сиренето и маскарпонето, разбийте, добавете захарта и ванилията и отново разбийте. Добавете сметана и разбийте до пухкав крем.Ако не използвате веднага, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника. *

* Ако не използвате сметана с 30-40 % масленост може и да не се получи пухкав и гъст крем. В този случай може да добавите 1-2 супени лъжици хубаво масло, което е на стайна температура и след като разбиете добре,охладете и отново разбийте-маслото,( ако е поне с 82 % масленост-немско от сметана) ше е стегнало крема.



За измазване на тортата:
* 150 гр. меко масло
* 1  чаена чаша пресята пудра захар
* 2 с.л. леко топло мляко
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер







За декорация:

За покриване на тортата и някои фигурки-500 грама шоколадов айсинг на д-р Йоткер






Освен това бял фондан-айсинг,



- Картофите, кучето и бабата-глава и длани са от бял марципан  







-боички за оцветяване и цветни фондани.
Необходими са формички за изрязване на  цветята.









Ето и парченце:




  

Коментари

  1. Бети, честит празник на твоята мила баба! Уау, 95 години е просто страхотен рожден ден, особено изкаран с такава весела компания и толкова красива и вкусна торта!
    Да ти е здрава, весела и несломима още мноооого дълго време и да се радва по- често на личната ти визита и приятните сладки с кафе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе,
      благодаря ти за хубавите пожелания!И аз това искам- да е здрава!

      Изтриване
  2. Страхотна торта Бети, много ми харесва! Бабата е станала чудестна!
    Поздрави
    Валентина

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жива и здрава твоята баба! Да се радвате една на друга още дълги години - това е толкова ценно и прекрасно!
    Когато загубих моите дядовци и баби, разбрах, че никой друг на света не прегръща, като тях. Така ми се иска да мога да върна времето назад и да съм с тях още малко.
    В тортата си личи, колко много обич си вложила, Бети! Сама по себе си е много красива, но заради вложените чувства, още повече.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети,
      благодаря ти!Баба ми излъчва толкова обич,чудесна е и много я обичам!Да прегръдката и е несравнима!

      Изтриване
  4. Бети,
    да е жива и здрава баба ти и да се радвате на позитивната Й нагласа!
    Наистина съм сигурна, че имате още какво да научите от нея!
    Тортата ти както винаги е перфектна!
    Хубаво начало на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ме ра дваш, благодаря ти за пожеланията!

      Изтриване
  5. Да ти е жива и здрава бабата!
    Прекрасен подарък си и направила!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна торта, за сигурно още по-чудесна баба! Да ви е жива и здрава.

    И аз ще се надявам един ден на такива внуци. : ))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря!Ще имаш такива внуци!Май всички внуци обожават бабите си!А и ти ще бъдеш чудесна баба.

      Изтриване
  7. Бети, да е жива и здрава баба ти! Сигурна съм, че е страхотна жена, щом си и направила тази чудесна торта с толкова любов и вдъхновение! Дай боже всекиму нейните години и любовта на близките и. Много съм впечатлена. Моите баби ми липсват много, бяха забележителни жени! Хубава нова седмица ти желая и поздрави баба си от мен:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, непременно ще и предам всички пожелания!Тя знае за моя блог и много се радва на всичко, което правя!
      Благодаря ти за хубавите думи и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Да е жива и здрава и много да ви радва! Прекрасна торта - направена с много обич и старание!

    ОтговорИзтриване
  9. Да е жива и здрава баба ти! Още дълги години да ви разказва интересни историйки! Страхотна торта си и направила! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна торта! Да е жива и здрава бабата.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, да ти е жива и здрава! А тортата нямаше как да е по-тематична:)
    Прекрасна е! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Петя!Наистина е незчерпаема на истории!
    Благодаря ти за пожеланията и хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, влюбена съм в твоите торти! От хубави, по-хубави!
    Да е жива и здрава рожденичката ви и още дълги години да ви радва!



    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Леви, благодаря ти много за хубавите думи!И за прекрасните пожелания!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, честит празник! Много мило ми стана от разказа, и моята баба ни разказваше такива историйки, от едно време, поглъщах ги с интерес, не я оставях да заспи! Прекрасна торта, пресъздала си зеленчуковата градинка толкова красива, толкова вкусна! Фигурката на баба е много сладка и с тези обувчици.... От сърце си я правила, с душа и сърце! Прегръщам те и ти пожелавам хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy,благодаря ти!Толкова незабравими лета съм имала с баба ми, и като тръгнехме да събираме зеленчуците за супите и манджичките....направо се губехме в градината...ех, колко спомени..
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  16. Страхотна торта Бети! И аз много обичам моето бабаче :)! Да ти е жива и здрава още дълги години!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Марианка!И твоята баба- да ти е жива и здрава и дълго да си се радвате!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети,да ти е жива и здрава баба още дълги години!И все така щастливо да отбелязвате празника й пожелавам!
    Тортата е невероятна,моите комплименти и овации отново,страхотна си!

    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодара ти за пожеланията!И за хубавите думи за тортата ми!
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Да е жива и здрава баба ти, Бети! Още дълги години да й правиш такива красиви торти :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ели, мила,благодаря ти!
    Баба ми, с присъщото си чувство за хумор понякога казва....е, няма да живея с белите камъни..., а пък ние почваме стига бе бабче, толкова неща имаме планове да се направят и съм измислила следващия ти рожден ден как да отразнуваме..или напролет какви цветя ще засеем, пък на лято какви сладка ще направим...и тя се усмихва.

    ОтговорИзтриване
  21. Много е хубава и невероятен детайл!
    От къде в България се намират фонданите на др. Йоткер? И аз тях ползвам и съм много доволна. Мислех да си нося когато идваме, но ако се продават, няма смисъл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!Когато сестра ми ходи в UK ми носи обикновено, но отскоро открих една фирма във Варна, които зареждат основно индийски храни,а за Коледа бяха донесли и айсинги на Йоткер, купих няколко, като мислих ,че има постоянно, но последния път само шоколадов имаха, а ме е яд, че отказах на сестра ми да ми вземе бял, донесе ми малко цветни..Обешаха да заредят бял, но ще видим кога.Ако имаш възможност(багаж, самолет,....:-))си вземи.А в София има, но основно в големи разфасофки по 10 кг.Малки количества можеш онлайн да поръчаш от http://www.cookibooki.bg/vmchk/49-%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8/View-all-products.html много са коректни...и имат страхотни неща.

      Изтриване
    2. Мерси за информацията! :)

      Изтриване
    3. Моля,пак заповядай!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  22. Beti,
    щастливка си ти-да си имаш баба и то пълна с прекрасни спомени и желание да споделя тези отдавна отминали мигове с вас;-)
    Да ти е много здрава още дълги години и да се радвате заедно на своите моменти!
    Прекрасна торта!
    Исках само да питам този айсинг на Др.Йоткер откъде го купи?

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Мъхче!
      Да,истински щастливи сме с тази добра баба,дето ни се е паднала...
      Ето намерих визитката им.
      В София имат отскоро магазин на бул. Никола Габровски 108
      уебсайта им е http://sokoni.eu/
      Предмно индийска храна, от която аз редовно си купувам, но за коледа имаха доста неща...

      Изтриване
  23. Бети, да ти е жива и здрава прекрасната баба! Тези разкази са наистина незаменими, а моментите с нея безкрайно ценни! Да ви е жива и здрава и още много невероятни торти, като тази, да направиш за нея :) Прегръдки!

    П.П. Когато имаш малко време намини при мен за едни награди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,да е жива и здрава бабчето ти-на мене много ми липсва моята-обожавах я...
      Тортата ти е прекрасна-както винаги.Желая ти още много мигове на подобни срещи!
      Приятен ден!

      Изтриване
    2. Благодаря ти Живи, за милите и сърдечни думи!

      Приятен ден!

      Изтриване
  24. Бети,..макар и със закъснение- Честит рожден ден на твоята мила баба! Нека живее още дълги години, да е здрава и да се радва на живота от сърце!
    По тортичката разбрах колко много я обичаш баба си и .....с колко любов си я направила, твоите чувства, които си инвестирала в нея-....са я направили вълшебно красива!Всяка една фигурка е прекрасна! Голям комплимент!
    Желая ти приятна седмица и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албена,
      трогната съм от пожеланието ти и ти благодаря много за хубавите думи!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  25. Бети, със закъснение, но от сърце -
    честит празник -
    здраве, спокойствие и дълголетие за баба ти, и много радостни моменти заедно!
    Затрогваща публикация, с мило и нежно изложение, разказ и пожелания.
    Впечатляваща торта си направила отново,
    великолепна идея и изпълнение; много, много ми харесва.
    Моите поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти!
      За сърдечните пожелания към баба ми и хубавите думи за тортата!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  26. Бети, съжалявам за закъснението, но по-добре късно отколкото никога!
    Честито на баба ти и на всички ви!
    Господ да и дава дълги и здрави дни!
    И всички вие да сте живи и здрави, да и се радвате и да сте покрай нея!
    Прегърни я от мен, макар и със закъснение!
    Прекланям се пред такива хора,които са успели да съхранят себе си и семейството си толкова дълги години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трогната съм!Благодаря ти Кате!Непременно ще и предам! Тя много се радва на всички поздрави и пожелания!

      Изтриване
  27. Невероятна торта, Бети! Поздравления! Да ти е жива и здрава прекрасната баба!

    ОтговорИзтриване
  28. Марта,
    благодаря за пожеланията и чудесните думи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни