Салата от айсберг, авокадо, конопено семе и пъдпъдъчи яйца - Iceberg lettuce, avocado, hemp seed and quail egg salad



 Авокадото е една от супер храните. Вероятно няма човек, който поне от любопитство да не е опитвал този плод, но не е сладък. И въпреки или тъккмо за това, не е широко разпространена употребата му в десерти. А със своята масленост, той е идеален заместител на животинските мазнини. Показах приложението му  в десертите в един много вкусен суров шоколадов крем-Двойно шоколадови веган кексчета - Double chocolate vegan cupcakes
, с основа от авокадо.Този плод е познат на хората още преди 8000 години на ацтеките и маите. Най-разпространено е в Мексико, Индонезия, Колумбия и Бразилия.Една от най-прочутите салати с авокадо е гуакамоле. Някой ден ще снимам тази салата. На нашия пазар се срещат с тъмно зелена обвивка или тъмно зелено-кафява. Отвътре плодът е нежно зелен, а в средата му има доста голяма семка.Авокадото се бере зелено и узрява на тъмно. Все пак в магазина аз избирам авокадото на принципа на узрелите праскови. Меко при лек натиск. Забелязах, че ако външната обвивка се усеща като леко отделена от плода, то често може да има тъмни петна по вече обеления плод. Ако обвивката е едно цяло с плода, то има голяма възможност да имате съвършено нежно зелено авокадо  при обелване.Авокадото има богат маслен вкус, който има лек аромат на прясна орехова ядка. Въпреки, че това е най-калоричният плод, заради съдържанието си на мазнини- 30%, е изключително полезно за здравето и красотата ни.



Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Авокадото е сред храните с нисък гликемичен индекс. Това означава ,че захарта не постъпва толкова бързо в кръвта. Чувстваме се сити и енергични за дълго. Ако ядем храни, естествено богати на фибри, те ни засищат, и автоматично водят до загуба на килограми.

 Друга съставка, която от известно време използвам у дома са конопените семена.Допада ми ореховият им вкус и разбира се полезните качества.



 Конопът е считан за едно от най-полезните растения в света. Конопът едно от най-важните растения в света заради многобройните сфери на приложение- изключително здрави влакна, висока скорост на растеж и наличие на мазнини в семенцата му. По природа конопът е „био”, тъй като не се нуждае от торове, химикали и пестициди.
Конопеното семе съдържа всички незаменими аминокиселини, което ги прави идеален източник на протеини за вегани и суровоядците. Есенциалните мастни киселини са в изобилие в конопените семена и в съотношение, което е много полезно за хората. Магнезий, желязо и калий, фибри, витамин Е.



Преди хората да го използват за хранене са правили облекла и хартия от неговите нишки.Това са фибрите от периферната част на стъблото. Използвали са се за ушиване на облекла в Китай – 600 г пр. Хр. и в Европа през средните векове. Облеклото на кралете в Европа често е било произвеждано от смес коноп и лен. Първата библия на Гутенберг е отпечатана на хартия, произведена от коноп. Хартия от коноп е използвана до XIX век. В началото на XX век в Европа конопа е заменен с памук, произхождащ от САЩ. В по-близкото минало тези устойчиви на износване и лесно достъпни фибри са служели за производство на военни облекла по време на двете световни войни. Към края на Втората световна война те са заменени със синтетични влакна с по-равномерна сплитка. Дълго време те се използват и за производство на банкноти преди да се заменят с коприва. Използват се също за производство на въжета и канапи, както и за производство на корабни платна.
Още интересна информация


 Около 35% от конопеното семе се състои от мазнини. Мазнината в конопеното семе съдържа 80% есенциални (незаменими) мастни киселини – линолеинова киселина (ЛК/LA, 50-70%), алфа-линолеинова киселина (АЛК/ALA, 15–25%) и гама-линолеинова киселина (ГЛК/GLA, 1–6%). Съотношението от линолеинова киселина и алфа-линолеинова киселина в конопените мазнини може да задоволи напълно нуждите ни от есенциални мастни киселини. И пълният протеин, и есенциалните мазнини, съдържащи се в конопените семена, са в идеални съотношения за човешкото хранене. 65% от протеиновото съдържание е във вид на глобулин едестин, който може да се усвоява от тялото в суров вид. За сравнение – соевите зърна трябва да се сготвят или покълнат, преди да може да се ядат. Другите ползи от конопената мазнина са, че има страхотен ефект върху кожата и косата, защото ги подхранва на клетъчно ниво.
Още интересна информация, а и място където може да си поръчате.



За тази салата, трябва да предвидите за всяка порция по:

* 1 авокадо, обелено и разполовено
* по 1 пъдпъдъче яйце, сварено
* 7-8 стръка див лук
*1 ч.л. зехтин,
*3-4  ч.л. лимонов сок
* 2-3 резена салата айсберг
* 2 с.л. конопено семе



Подреждат се в чиния резените айсберг. Между тях половинките авокадо. Поръсва се лимоновия сок. Поръсва се зехтинът и се поставят половинките от яйчицата.Част от дивия лук се нарязва с ножица, директно върху салатата. С останалите стръкове се декорира.


*** За да избегнете потъмняването на авокадото, го обелете след като сте готови с всичко останало. Друг начин да запазите нежно зеления цвят е след обелването веднага да поръсите обилно с лимонов сок. Така, може да стои дори няколко часа, без да потъмнее, а лимоновият сок го овкусява.

Редно е да спомена, че конопените семена, са от същия онзи коноп, от който се прави дрогата. Но нещата със семената на конопа, стоят по същия начин като със семената на мака, с които ръсим кифлички  и хлябове.

Коментари

  1. Бети, у нас авокадото присъства много често на трапезата!
    Но рядко намирам такова с кафяв цвят на кората :)
    Виж конопено семе не съм опитвала и съм любопитна!
    Чудесно аранжирана салата!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,наистина доста рядко в магазините се среща авокадо с кафява обвивка, но за сега в Билла се продава такова. А мисля, че ще останеш очарована от ореховия вкус на конопеното семе.
      Благодаря ти и хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Бети, прелестна салата! Колко идейно в авокадото да поставиш яйце! Изобщо всеки детайл тук е "пипнат"! Голяма красота! Прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Прекрасна да е и твоята седмица!

      Изтриване
  3. Бети, много полезна информация си споделила в този пост. Опитах авокадо от любопитство и го включвам в менюто от полезната гледна точка :) За конопът също само хубави неща съм чела, но не е влизал в кухнята ми. Салатата е поднесена по особено красив начин! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, да разбирам ли, че не ти е вкусно?!:)
      А конопеното семе е вкусно-нещо като пшеничния зародиш е - с лек орехов вкус, но е в пъти по-полезно.
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Бети, много приятна комбинация на салата и конопено семе! Ще я направя довечера :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, радвам се, че ти е допаднала!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Много идейно с това яйчице,полегнало в ямката на авокадото.Гуакамоле не харесвам,но виж тази салата-много.
    Чудесно съчетание на багри,салфетка.....отлична презентация отново!
    Успешна седмица с повече усмивки,Бети!
    Напомням за срещата в четвъртък.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. РОси, не съм забравила, ще се опитам да се явя! :)
      Благодаря и прегръдка!
      Хубава и слънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Много апетитна салата и невероятно красиви снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, невероятни снимки! Останаха ми очичките по тях! Много вкусна салата си направила и ми даде чудесна идея да се заредя с конопено семе! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Всяка една твоя публикация е като спектакъл ,Бети ! Прочетох я набързо и хукнах на работа , сега се връщам отново да разгледам снимките и прочета по подробно , не като преди през ред :) ! Благодаря ти за интересната информация!
    Не харесвам авокадо , но яйчицата ще си хапна с удоволствие !
    Снимките са много красиви в любимата ми гама !
    Хубава вечер , Бети ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))))
      Благодаря ти!
      А ти винаги ме усмихваш!

      Изтриване
  9. Чудна салата и презентация, Бети. Много пролетно настроение носи - приказка.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети,.... не знам как ги правиш тези снимки , но.... са зашеметяващи! Голям, голям комплимент!!! Много са свежи и в прекрасни нюанси!Салатката ти изглежда невероятно!Желая ти щастлива седмица!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Албенче, благодаря за големия комплимент!

    ОтговорИзтриване
  12. Имаш страхотна фантазия!
    И не знам дали се повтарям, но имаш и невероятен усет към детайла и цветовете!
    Става ми любима тази салата, само като я гледам!
    Май с всички неща, които публикуваш е така!
    Благодаря за красотата!

    ОтговорИзтриване
  13. Останах без думи. Всичко, което съм наричала 'интересна салата' в момента просто бледнее на този фон. Намам търпение да я приготвя! Още повече, че на улицата ми Цар Иван Асен II, в Pro-маркет, авокадото струва 0,79лв.Добавям го към салати, но тези дни ще направя една отделна мега-авокадова-салата. МЕРСИ, Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни