Шоколадова торта със зайчета - Chocolate cake with bunnies



Шоколадова торта със зайчета-това беше желанието на моята племенница за рождения й ден. И аз естествено с радост я направих за нея.Трябваше да бъде голяма и да стигне за всички нейни гости.Направих допълнително със същия вкус шоколадови кексчета, които намазах с "кал"-ганаж и посипах с" пръст"- счукани орео бисквити. "Засадих" по тях зеле, праз, моркови. Пръснах малко грахови шушулки и се получиха едни мини градинки, подобни на тази на тортата.


Освен тях имаше и лимонови кексчета, с цветни градинки отгоре. Имаше и солени кексчета с розмарин, сушени домати и козе сирене. Приготвихме много вкусни хапчици от плодове и различни сиренца, мини сандвичи, плодови желенца, плодови салати, класически  английски клуб сандвичи а най-важното е, че имаше голяма веселба и игра на децата.


Тази година имах удоволствието да я гушна и лично да й пожелая да бъде здрава, усмихната, да има страхотно детство и успехи в училище! Да преследва мечтите си и да има много късмет.



За вкуса бях сигурна, че ще бъде любимият й шоколадов и затова нямах никакви притеснения и колебания - и на мен една от най-любимите ми торти е точно тази. Сочни, леки и много шоколадови блатове с пълнеж от шоколадов ганаж, приготвен от черен шоколад и сметана.  За да се презастраховам, срещу топлината, направих ганажа в съотношение 1:1 - шоколад : сметана.Нямаше топене,  разтичане, а предвид шоуто по духане на свещички, пожелания, суетене около тортата, времето, през което тортата престоя на топло -около 40 минути, беше комфортно при рязане и ядене.
Освен вкуса, големината, формата и украсата трябваше да измисля охлаждащ начин за пренасянето й. В един хладилен кашон с огромни замразители, въпреки повредата в автобуса и закъснението от 1 час,  тортата пристигна студена, невредима, без конденз. Всъщност дори и охладителите, не бяха съвсем размразени.

И така, какво правят едни зайци, като намерят зеленчукова градина и в нея няма хора?

 

Естествено, че нападат любимите си лакомства.

 

 Някои се настаняват пред вече набраните,


Други обръщат саксии, хрупат сочни листа от зеле,



.....играят и се крият....


 А някои с подути коремчета вече спят...


Зайците се забавляват и не подозират, че от хралупата на старото дърво до зеленчуковата градина ги наблюдава с интерес малко момиченце. Същото, което разказа тази малка приказка.

За да си представите по-ясно вкуса на тортата:

За големия правоъгълен блат на 3 етажа с размери 35/40 см съм изпекла по тази рецепта 3 пъти.Добавих 1 ч.л нес кафе в горещата вода.
За кръглата зеленчукова градина с диаметър 14 см съм изпекла по същата рецепта 2 пъти, като разполових и намазах с ганаш.Трите пласта са наредени един върху друг, а от четвъртия, направих склона от едната страна на зеленчуковата градина.

Шоколадовият пълнеж направих с 1,200 шоколад със 70 % какао и 1,200 л млечна сметана. Сложих сметаната да заври и поставих в нея начупения шоколад. Оставих за 5 минути да омекне шоколада, разбърках старателно, до пълното стопяване  и получаване на гладка равна смес. Оставих в хладилника, като от време на време разбърквах. През това време блатовете се печаха и охлаждаха. Тъй като всеки блат се пече около 20 минути, необходимо е да се следи кремът да не се стегне прекалено много. Обикновено го правя с по-голямо съдържание на сметана, но пред вид транспортирането на тортата го направих 1:1.А докато се печеше единия, аз разбърквах тестото за следващия блат. Дървото е с оризон и крем и с твърде много арматура и не бе дадено на децата.Но пък всички зеленчуци, сандъци, кошници, огради, камъни бяха изядени с голямо удоволствие.
Ето и парченце от тортата.





Коментари

  1. Бети, цяла симфония си сътворила! Личи си, че си правила тортата с много любов, прекрасна е! Да й е честит рожденият ден на малката принцеса, да расте здрава и много усмихната!
    Сърдечни поздрави за майсторката, златни ръце имаш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за милото пожелание и хубавите думи!

      Изтриване
  2. Бети, и аз ако попадна в тази градинка ще се чудя откъде да започна!
    Прекрасна идея, а ти си я направила вълшебна!
    Сърдечни поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, бързо прескачам оградката и грабвам морковче,ех, да си имаш леля като теб си е наистина страхотно. Да е здрава и щастлива племенницата, а ти все така да радваш близките си, май от това по-добро няма! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти за пожеланията!

      Изтриване
  4. Е .... това го може само Бети ! Аз просто ще замълча :)
    А за детенце .... здраве и сбъднати мечти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за комплимента!
      И за пожеланията към рожденичката!

      Изтриване
  5. Ех, че е красива, Бети! Приказно красива! И аз,ако няма никой, като зайците ще нападна тази градина :) Така хубаво си издокарала всичко, че искам само да кажа едно БРАВО! Малката ти племенница да е здрава и много щастлива, като в приказка! Възхищавам ти се и те прегръщам! Хубав ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря за пожеланията!
      За страхотните комплименти също!

      Изтриване
  6. Eeee, страхотно ! Какво да кажа при това майсторство , освен голямо БРАВО ! Златни ти ръце ,Бети ! Да е живо и здраво детенцето , лелята и всички по ред роднини :) !
    Сигурна съм ,че децата ще запомнят и приказват с дни за красивата торта и веселия купон :)!
    Хубава сряда ,Бети ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, децата много й се зарадваха и това ме накара да се почувствам страхотно!
      Благодаря за отправените пожелания!

      Изтриване
  7. Ехааа, невероятна е! Чудесна идея и страхотно изпълнение. Възхитена съм от всички тези мънички детайли...

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, чудна градинка си направила! Сладка майсторска визуализация на заешката приказка! Да е жива и здрава племенницата и пак да я гушкаш :)
    Поздравления и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче,
      благодаря за хубавото пожелание!

      Изтриване
  9. Бети,
    чудна, приказна торта си създала! Много ми харесват детайлите, те правят всичко да оживява!И камъчетата и тревичките, и тази разсипана пръст, все едно току що е скочило някое лакомо зайче и я е бутнало. А зелките, карфиола и тиквите са като истински!Камъните, очертаващи пътеката, пясъка по нея! Умело си рисувала и си създала дълбочина и си придала живот на тази торта!
    Почувствах се на тази полянка, като малкото момиче, скрито в хралупата!
    Да ти е жива и здрава племенницата, много усмивки й пожелавам! Безгрижно детство и да е много обичана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, радвам се, че съм успяла да вдъхна живот на тортата.Много ме радват думите ти!
      Благодаря за красивото пожелание към рожденичката!

      Изтриване
  10. Жива и здрава да е племенницата ти,Бети!
    А тортата е уникална!
    Страхотна хрумка във всеки детайл,много ми допадна хумористичният елемент,наистина като една разказана приказка!Зайо,пъхнал муцунка при морковите е страхотен!Със сигурност е била много сочна и интензивно шоколадова тортата ти!!Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за благопожеланията!
      Радвам се, че ти харесва тортата и благодаря за комплимента!
      Наистина е много, много шоколадова!
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Често успяваш да ме оставиш без думи, Бети! Жива и здрава да бъде рожденичката! Тортата е приказка! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да е жива и здрава племенницата ти Бети!
    Голяма красота голяма торта! Прекрасна е!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, благодаря ти за тези думи! Много ме радваш!

      Изтриване
  13. Es una auténtica obre de arte!!! No le falta ningún detalle, da pena comérselo, pero seguro que está muy bueno. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  14. Ааа, Бети, невероятна си! Не съм чела още какво си писала, но не можах да се сдържа с коментара за това, дето очите ми виждат... и то всеки път! А сега сякаш попаднах между страниците на детска книжка, илюстрована от Лазаркевич - случайно някаква роднинска връзка с него? ;)) И сервиза е бомба!
    Отивам сега да те чета, макар да знам, че и написаното ще ми допадне колкото снимките. Поздрави и прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ирма, това е страхотен комплимент, който едва ли заслужавам, но съм трогната! С книжки, нарисувани от този художник съм израснала, а любими ми бяха "Сватбата на Червенушко" и " Гъбарко".

      Надявам се, да ти допадне и написаното.
      Прегръдка и отново ти благодаря!

      Изтриване
    2. Понеже ми спря токът, та сега четох подробностите.
      Ами, че поводът е бил страхотен! Поздравления за племенницата ти, Бети, да е жива и здрава!
      Страшно ми се прияде и на мен от това шоколадово изкушение и имаше ли наблизо, никакви диети не биха ме спрели :)) Прекрасна е, наистина - много свежа и весела, като цялата публикация! Комплименти!

      Изтриване
    3. Ирма, благодаря ти за пожеланията!
      Наистина е вкусна тази торта и може шоколада да се ароматизира с портокалови корички или напоени в ром стафиди-обожавам и двете комбинации, но Белослава, обича класическия вкус на шоколад, за това не съм добавила нищо, освен ванилия.
      Много ме радват думите ти!

      Изтриване
  15. Ах, Бети, сякаш в приказка попаднах, ама като истинска горичка със палави зайчета! Толкова интересно, бих разглеждала с часове всеки детайл. Да е жива и здрава рожденичката! В къщи са ни много любими тортите със зайчета и патенца, правила съм в къщи, разбира се, нямат нищо общо с тази:), но знам, че децата много ги харесват. Прекрасно настроение ми създаде, Бети, и толкова весело и забавно, дали да не дръпна някое морковче:):):)И масата, сервиза, атмосферата, нямам думи, истинска приказка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз самата обичам детайлите. Вьв всяко нещо, но когато гледам картина или детска книжка с илюстрации, потьвам в нея.Радвам се, че ти харесва тортата! Благодаря за прекрасните думи!

      Изтриване
  16. Нямам думи! Онемях! Само гледам и се възхищавам!
    Бети - знаеш си го, но отново - невероятна си!
    Да ви е жива и здрава племенницата, за която си сътворила тази невероятна красота!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, толкова си мила!
      Благодаря за пожеланието!

      Изтриване
  17. Нямаш равна на себе си, пишеш хубави приказки, всички около теб да са живи и здрави, за да се радвам дълго на произведенията ти! Честит рожден ден на сладураната с най-яката торта на света!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Лидия, благодаря ти за тези думи и пожелания!
      Детенцето и приятелчетата й наистина много я харесаха! Беше ми много приятно, когато разглеждаха цялата картинка и откриваха зайци тук-там...

      Изтриване
  18. Невероятна е тортата, Бети! Глътнах си граматиката просто...Толкова търпение и любов!Здрава да си все така да твориш в кухнята!

    Градината ми прилича на онази за която се грижат зайчетата на Мария Донева от "Заека и неговата мечта".




    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти!
      Радвам се, че ти е харесала тортата!
      А тази книжка не съм я виждала, ще я потърся непременно!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни