Салата от зелен боб и сметаново чеснов сос - Green Bean Salad with Creamy Garlic Sauce



Една салата, която се приготвя много бързо, ако имате подходящия боб-без "конци" ,млад. Моят беше току що набран.Ако нямате сметана, може да използвате и гъсто кисело мляко. Приготвяла съм я и само с дресинг от зехтин, оцет и копър.

 Когато бяхме на село с майка ми я направих с гъсто овче мляко, а после у дома със сметана. Много се зарадвах като видях колко бобчета има навързали.

 Продукти:

за 2 порции

* 2  снопчета боб, колкото обхваща ръката ви.
*  6-7 с.л. сметана или гъсто кисело мляко
* 1 връзка копър
* цветове от боб
* 1 с.л. зехтин
* по желание малко сол



 Приготвяне:

Бобът се пуска във вряща, леко посолена вода . Попарва се около 5-6 минути. Пробвайте с виличка. Трябва да е леко хрупкав и да запази приятния си зелен цвят. Аз попарвах 6 минути. Изсипете в гевгир и залейте със студена вода.Отцедете добре.
Наредете в чиния и полейте със сметановия сос, приготвен от разбитата сметана и зехтинът. Поръсете с нарязан на ситно копър. Украсете и сервирайте.

 Бързо и вкусно. Аз изрязах само дръжките на бобовите шушулки. Заострената част ми харесваше. С тази салата, може и да похапнете, ако сложите повече от едно снопче в чинията.:)
На мен много ми се услади, нали го скъсах със собствените си ръце....



Коментари

  1. En mi tierra le llamamos habichuelas, tienen que estar muy bueno. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, винаги изненадваш! Салатката звучи много лятно и свежо, особено като човек сам си е набрал хубаво бобче! А цветовете на боба са станали наистина много красиви, радост за окото!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво поднесена салата! Наистина е удоволствие за мен всяка следваща порция идея, която ни предлагаш. Поздравления за хрумките, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, сърдечно благодаря за милите думи!

      Изтриване
  4. Вкусно и полезно, че и красиво... Бети, и от най-простичката манджичка може да създадеш такава красота... Браво!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!
      Много ме радват думите ти и това, че ти харесват предложенията ми!

      Изтриване
  5. При всички случаи ще е много вкусна салатата,но пък е и толкова красива.........Поздравления,Бети!

    ОтговорИзтриване
  6. Много е полезен .... обичам го във всичките му комбинации :)
    А така поднесен от теб Бети и двете порцийки ще ми стигнат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Радвам се, че ти харесва! И аз обичам зелен боб и май винаги го комбинирам с мляко или сметана и копър.

      Изтриване
  7. Когато човек прави всичко с вкус и финес, нещата винаги се получават! Бети, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за чудесния комплимент!

      Изтриване
    2. Вети, отново предлагаш интересна, вкусна и много красиво поднесена салатка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Красотата винаги грее от ястията ти ,Бети !
    С поздрав и прегръдка ! Хубаво утре !

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитни снимки, Бети! Подобна салата ядох за първи път, когато бях на гости на една добруджанка, но имаше чесън и препържено олио с червен пипер. Много ми се услади и често започнах да я приготвям. Ще опитам и с твоя млечен сос. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога и аз слагам чесън, много си ходят със зеления боб. Ти можеш да добавиш към млечния сос, както може да се добави и копъра в него.

      Изтриване
  10. Вкусно и толкова красиво и изискано поднесено! Бети, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ми допада салатката ти,Бети!Безспорно е много вкусна и както винаги снимките са съвършени!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По този начин усещам в по чист вид вкуса на свежия зелен боб.В яхния не се усеща толкова осезаемо.
      Благодаря Роси!

      Изтриване
  12. Удивително красив цвят. Не знаех, че цъфти в толкова наситено червено.

    И салатата ти изглежда чудесно.

    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори, това е определен сорт боб. Повечето цъфтят в бяло или светло жълто. Но аз непрекъснато "опасвам" цветовете и накрая няма да имам боб за семе за догодина. Мисля, че е един пъстър боб, от който искам да сготвя и манджа, но да видим ще остане ли нещо да върже.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни