Песто от рукола, кашу и орехи - Arugula Pesto with cashews and walnuts - vegan


 Предложение за бърз обяд,  леко похапване у дома или навън. Вземате хляб, бурканче песто, домати и когато се уморите и огладнеете от разходката, ще може да си похапнете сладко.А може за използвате пестото и за парти хапки. Красив зелен цвят, с характерния леко парлив, пикантен вкус и аромат на рукола, съчетава се прекрасно с червени или жълти домати, с маслини или кръгче яйце или с орехова ядка.
Рецепти, в които съм използвала рукола и информация за нея може да видите тук.


Продукти:

* 150 гр. свежа рукола
* 100 гр сурово кашу
* 100 гр орехи
* 1-1 1/2 ч.л.хималайска розова сол или каквато предпочитате
* 150 мл зехтин, студенопресован или малко повече
* 50 мл вода или малко повече
* 1 скилидка чесън по желание




Докато измиете руколата  или за 1-2 часа, по-добре, накиснете ядките в малко хладка вода. Изплакнете и поставете в блендера. Добавете руколата и половината зехтин, чесънът, ако слагате и блендирайте. Ще бъде необходимо няколко пъти да отваряте и да притискате сместта или да разбърквате. Добавяйте постепенно останалия зехтин и водата. Направете колкото можете по-гладка сместта и контролирайте гъстотата с количество зехтин и или вода. Когато сте доволни от консистенцията добавете солта и отново блендирайте, като междувременно разбъркате 2-3 пъти. Опитайте на вкус и посолете, ако ви е необходимо.Извадете и поставете в стъклени бурканчета. Съхранявайте в хладилника до 3-4 дни.


В съсщност у дома свърши на втория ден. Вероятно няма да загуби качествата си и малко по-дълго, но аз предпочитам да е прясно приготвено. Количеството ще е достатъчно да нахраните четирима гладни за филийки, дебело намазани с песто и гарнирани с домати. Ако е възможно с домати от вашата градина :)


Не съм сложила пармезан или друго сирене, за да е подходящо за вегани. Вкусът не пострада от това. Кашуто има по- неутрален вкус от орехите, ако желаете може да сложите само кашу. Необходимо е да е сурово и по-добре е да се накисне предварително- от гледна точка на полезните му качества и на по-добрата, креместа  консистенция след блендирането. Орехите са много подходящи и допълващи вкуса на руколата, за съжаление аз нямах почистени повече от 100 грама, а хората бяха гладни. Ако решите да използвате само орехи, също ще е добре за вкуса на пестото.

 

Количеството на зехтина и водата са ориентировъчни. Може изобщо да не слагате вода, но тогава ще сложите повече зехтин. Него обаче не може да пропуснете. Може да го замените с друго олио- шарлан или орехово олио, ленено или някакво друго според вашите предпочитания.



Важно е руколата да е безупречно свежа. Ако не ви изглежда добре и не бихте я направили на салата, по-добре е да не я правите и на песто, нищо, че там е пасирана и няма да се забележи дали е била увяхнала. Освен свежестта си, руколата, когато увехне губи и вкусовите си качества. Ако не се освежи след лимонена баня, значи не става.
 

Коментари

  1. Прекрасно песто! Аз понякога обядвам с хумус и хлебче, но ме вдъхновяваш да си приготвя едно бурканче като теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, и аз обичам хумус! И много често моят обяд също е хумус с някакви пълнозърнести крекери.:)
      Но сега имам много черита и се почудвам какво да правя с тях и да им се наслаждавам.

      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Hallo, wat een prachtige blog en zo een mooie foto's. Ik ge vanaf nu jou blog volgen.
    vriendelijke groeten,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  3. I love how you have a picture to go along with every single recipe you post.
    Hugs

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,това е любимото ми песто!
    Руколата я консумираме най-вече в такава форма!
    С чери доматките е чудесна!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз я харесвам и на салата, но този път попаднах на много и свежа рукола и имах и за салата и за песто.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Скоро правих песто, но твоето силно ме грабна, Бети! Ще се възползвам от рецептата и ти благодаря, че я сподели! Разкошни снимки, разкошни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Дани и благодаря за комплимента!

      Изтриване
  6. Обожавам песто, Бети и непрекъснато превръщам зеленишките по двора в различни песто комбинации :) И твоята много ми харесва, затова си подавам лакомо филията към буркана ти :)
    Хубава и спокойна нощ, Бети :)
    П.П. Пак омагьосващи снимки, като излезли от роман :)

    ОтговорИзтриване
  7. Супер е и пестото,и подредбата на малките черита!Отново си проявила творчество и търпение,Бети!Нахутената салата също много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти за комплимента

      Изтриване
  8. Горчиво ли е пестото заради обичайният горчив привкус на руколата или не се усеща, заради другите съставки?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни