Лозови сармички с булгур, орехи и сушени сини сливи-веган - Sarmi - Grape leaves stuffed with bulgur, walnuts and prunes-vegan



Още един вариант за плънка на лозови сарми, направена от булгур, просо, киноа. Много ни допадат орехите в лозовите сарми и отново прибавих. Свърших замразените зелени сливи, които обикновено поставям в тенджерката или тавата, докато се готвят сармичките и ми хрумна да сложа в плънката сини сливи, както и стафиди. Овкусих с черен пипер, мащерка и риган. И тъй като киселия вкус на лозовите листа не ни е достатъчен сервирах с парченца лимон. Вкусно и свежо. Вкусни са топли, но и когато са студени изпъкват аромати и вкусове.

 

Може да се сервират с кисело мляко, ако не постите, не сте веган или не избягвате млякото.



Продукти:

* 1 голям жълт лук
* 1 голям морков
* 100 мл слънчогледово олио
* 140 гр. булгур 
*  60 гр киноа
* 100 гр просо
* 80 гр смлени орехи
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. сушен риган
* 1 ч.л. сушена машерка
* 1 ч.л. сол
* 750 мл гореща вода + 200 мл
* 10 бр сушени сини сливи
* 3-4 с.л. стафиди
* за сервиране- лимонов сок


Приготвяне :

1. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Може и в блендер.
2. Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковът. Както казва баба ми, се кавърдисват. С няколко разбърквания се запържват докато лукът се остъкли. Добавят се просото, булгурът и киноата. Разбъркват се няколко пъти за около минута. Добавят се черният пипер и орехите. Отново се разбърква. Налива се горещата вода и тенджерата се захлупва. Когато заври, се посолява и се изключва котлонът. Оставя се да къкри докато сместа поеме цялата течност.
3. Сушените сливи се нарязват на малки парченца. Когато зърнената смес е поела течността се добавят сливите, стафидите, мащерката и риганът. Разбърква се. 
4. Листата се пълнят с по 1 ч.л. от сместа. Ако са по-големи може и две.  Завиват се стегнати сарми и се нареждат в тенджера или тава. Налива се допълнителното количество вода. Сармите, ако са в тенджерка се покриват с чиния и се поставят да врат за около 20 минути. Ако са в тава се покриват с няколко лозови листа, малко олио и се запичат за 15-20 минути.
5. Сервират се с кисело мляко или лимонов сок. 
 
 

Може да добавите лимонов сок и при варенето на свитите сарми.
Количествата на булгура, просото и киноата са ориентировъчни. Може да смените съотношението. Може да измервате количеството им с чаши и след това да добавите вода в съотношение 1 : 3 - зърна: вода  и после допълнително количество в тенджерата или тавата.












 Други постни сарми:

 Сарми от кисело зеле с праз, нахут, ориз и мащерка - Stuffed sauerkraut(cabbage) leaves (SARMI ) with leeks, chickpeas, rice and thyme



Може да ви хареса тази свежа салата :

Салата с киноа, портокал и мента - Quinoa Salad with Orange and Mint 

или тези  

Кулички от патладжан, просо и соева кайма-веган и без глутен




Коментари

  1. Бети, бих си хапнала с удоволствие от тези сърмички!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ястие за ценители!А представянето на рецептата.......Бети,винаги ме впечатляваш,понякога се разсейвам и размечтавам,друг път леко се комплексирам , изпитвайки някаква бяла завист......но ВИНАГИ си тръгвам от тук заредена и усмихната.
    Хубава нова седмица,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва се, Вили, че те зареждам и усмихвам!
      Благодаря за хубавите думи! Винаги се радвам на посещението ти!

      Изтриване
  3. Бети,много вкусно ястие отново!Пък как си ни го презентирала-думи нямам!Пак толкова цветно,чак ухае през монитора!
    Много обичам булгур и просо,киноа -отскоро,така че със сигурност тези сармички биха ми се усладили!Присядам за една порция и аз!
    Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти допада! А и че си открила за себе си киноата.
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  4. За пръв път виждам сармички, поднесени по този начин и вече съм влюбена в тях! Толкова приказно красиво представяне, чиниите, сармичките, атмосферата, сякаш попаднах в горска приказка! Благодаря ти за поредната доза вълшебство! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз не съм виждала така поднесени сармички, така ми дойде този път...Чинийките някак ме насочиха :) Тези са ми сред най-любимите.
      Прегръдка и усмивки!

      Изтриване
  5. Няма начин да не ги направя и тях! Приготвих тези с булгур и ориз, но още не съм се оправила да кача публикацията, и ти провокираш с нов вид. По някаква случайност днес открих киноа в един нов магазин и ще те последвам!
    Прекрасна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че си направила тези с булгур и ориз. И тези ще ти допаднат, предполагам. Да ти е сладко!
      И в нашия град вече има доста магазини, в които предлагат различни здравословни храни.
      Прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Страхотна туфичка от сармички си спретнала, Бети! Сега ги гледам, а моите със зелеви листа се варят и леко нервно чакам да станат готови, още повече огладнях, като ги гледам! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, радвам се, че има с какво да се утешиш!
      Благодаря ти!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  7. Бети, прекрасно предложение! Много свежо, много! :)
    А знаеш ли... Като видях в първия момент чинийките, помислих, че си подреждала пак полезни тревички - само ти така умело ги ползваш и съчетаваш. А се оказа, че този път са си "вплетени" в самата чинийка. :)
    Поздрави, мила Бети! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубави сърмички, Бети! Полезни и радост за окото! Чинийките са много интересни, не съм виждала подобни. Бети, сега докато съм при теб, се сетих да те питам за идея какво да правя един лимец? Купих си около 150 грама и до колкото знам може да се покълне и поръси върху салатка. Можеш ли да ми дадеш съвет?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, можеш да го покълниш, можеш да ги свариш, подобно на жито и да го хапнеш в сладък или солен вариант.Можеш да го вложиш и в солени кексчета, като тези например: Безглутенови кексчета с коприва и елда и Салата от моркови с портокалов дресинг и кедрови ядки -http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

      Изтриване
    2. Мерси, Бети! На мен ми се иска да го покълна и ще разгледам в интернет как точно да стане.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Пак си завъртяла вкусотия по мой вкус, Бети!!! А чинийките ми идва да се обзаложа, че ти си я рисувала! :)
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, знам, че си падаш по солените предложения. Радвам се, че ти допада това!
      С удоволствие бих рисувала чинийки....
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Прекрасно предложение, Бети,
    представено и поднесено съвършено - много вкус, аромат и красота на едно място!
    Благодаря за удоволствието и виртуалната наслада, които ми достави,
    поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря ти за този толкова мил и елегантен комплимент!
      За мен е удоволствие да те видя тук!

      Изтриване
  11. Днес ми е лежерно на работата и с удоволствие поглеждам какво си готвила!
    Толкова елегантни чинийки и поднасяне! Много вкусно и красиво! И какво необичайно поднасяне на сарми! Много ми допадна!
    Родителите ми постят и непременно ще им приготвя твоите сармички!
    Благодаря отново за рецептата и прекрасните снимки, с които ме зареждаш всеки път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, радвам се, че си отдъхваш тук и ти благодаря за милите думи, които ми оставяш и много ме радваш!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни