Лимоново макова торта с лимонов крем - Lemon Poppy Seed Cake with Lemon Curd Filling








 Честит рожден ден на мен!
Пожелавам си здраве! За мен, за близките ми, за всички! Здравето е моята радост и възторг към живота и красотата!





Типично за зодия  Риби, съм във вечни колебания. За тортата ми също. Обичам да рисувам торти, бисквити, кексчета, имах планове за рисувана торта...Но не мога да се нарадвам на цветята, и на естествената им красота и свежест и ето я моята торта, подобна на Теменужената торта от миналата година. Блатовете са отново лимонови, подобни на по-предната Лимонова торта с лек лимонов крем
 Тази торта е с малко по-различна тектура на блатовете и с макови семена за контраст. Със свеж лимонов вкус е и пълнежът. Отново много вкусна торта.











За тортата:


 * 250 гр меко масло- на стайна температура, плюс още за формите за печене
* 300 гр пресято брашно* 10 гр бакпулвер 

* 1/4 чаена лъжичка сол
* 230 гр фина захар-разделена на 160+ 70 гр

* 1 1/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия* 3 супени лъжици макови семена
* 3 супена лъжица ситно настъргана лимонова кора 

* 1 чаша прясно мляко, при стайна температура 
* 8  белтъка, на стайна температура
* 2 с.л. лимонов сок

 
За лимонов крем :

* 8  яйчни жълтъци 

* 70гр  захар на пясък 
* кората от 3 лимона-ситно настъргана
* 200 мл прясно изцеден лимонов сок 

* 110 гр масло-много студено, на кубчета

Освен това:

* 200 мл млечна сметана 30% масленост, студена



 Приготвяне на блатовете:

1.Загрейте фурната до 180 С. Намажете две форми с диаметър 20 см с масло и покрийте плътно с хартия. Може и само да намажете с масло и да поръсите с брашно. Ако нямате две еднакви форми, печете последователно тестото в едната.

2. В средно голяма купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте маслото, постепенно добавете 160 грама от захарта и разбийте до пухкава бледожълта смес- около 3-4 минути.
Остържете стените на купата и добавете ванилията, маковите семена и лимоновата кора. Намалете скоростта и добавете брашното на три пъти като редувате с млякото. Разбийте до еднородна смес. Остържете стените на купата и отново разбийте за кратко.
3. В друга чиста купа, разбийте  яйчните  белтъци и лимоновия сок на сняг. Добавете постепенно останалата захар -70 гр. Разбийте до гладка лъскава и стабилна текстура. Внимателно добавете няколко лъжици от белтъчния сняг към тестото, като разбърквате леко. После добавете с леко разбиване и останалия белтъчен сняг на няколко пъти. Разбивайте само докато се получи еднородна пухкава и лека смес. Разпределете тестото в двете тави или разделете сместа на две части и опечете първата смес до златисто и суха клечка- около 40 минути. Прехвърлете блата  на решетката, за да се охлади напълно. Изпечете по същия начин и другия блат.


 


През това време пригответе лимоновия крем:

В средно голяма тенджера, комбинирайте жълтъците, захарта, лимоновите кори и сок. Загрейте на средна топлина, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или силиконова шпатула, около 8-10 минути или докато започне да се облича лъжицата и оставя суха следа по дъното на тенджерката. Много е важно да бъркате непрекъснато и температурата да е средно висока. Може да направите това и на водна баня, но времето ще се увеличи. Ако искате прецедете през цедка крема за по-фина текстура. Аз никога не го правя. Прибавете маслото и разбъркайте, докато маслото се поеме от сместа. Покрийте повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади за около 1 1/2 часа. 

Този крем може да се приготви предварително до няколко дни. Кремът може и да се замрази. Оставете да се размрази за няколко часа в хладилника.


След като лимоновият крем е охладен и втвърден, разбийте сметаната и малко по-малко го добавете към нея. Това е кремът, с който ще се напълни тортата.








Сглобяване:

След пълното охлаждане на блатовете, с помощта на назъбен нож(нож за хляб), разполовете всеки от тях. Ще получите общо 4 блата.Поставете един блат в чинията за сервиране на тортата, намажете с 1/3 от крема. Поставете следващия блат и отново намажете и така докато наредите всички блатове. Покрийте тортата със свежо фолио и оставете в хладилника за няколко часа или за цяла нощ. Тортата е достатъчно влажна-блатовете, и кремът, след престоя я правят вкусна и сочна. По принцип аз не обичам торти, от които да тече в чинийката сироп. Не обичам и прекалено сухи торти. Гараш и Медовик правят изключение. Блатовете не са сиропирани. Не съм пробвала да сиропирам и не зная какво ще се  получи, ако някой реши да го прави.





На следващия ден намажете тортата с швейцарски маслен крем и украсете с ядливи цветя и ситно настъргани кори от лайм и лимон..
 

Цветята не трябва да са обработвани с химикали. Най-добре да са органик, био и т.н. Моите са отглеждани в градината на село, където не използвам химикали. Трябва да се измият добре. Аз ги накисвам във вода за около половин час, разбърквам ги нежно и ги поставям в кърпа. Там стоят до момента на използването. Поставени в кутия и в хладилник, могат да пренощуват. Влагата в кърпата ще ги запази свежи.





Покрих тортата с швейцарски маслен крем. Този крем е идеален за покритие на торта преди да се постави фондан, или за шприцоване . При охлаждане се втвърдява. Запазва форма и има лека пухкава текстура и фин вкус на масло.Много е подходящ, докато е мек и за намазване на Павлова, за слепване на целувки. Добър е за намазване на блат, който ще бъде покрит с желирани плодове или блат, който ще се залива с течно желе.


За швейцарски маслен крем:

Продукти:

 * 240 гр фина захар, може и обикновена.

 *
5 големи яйчни белтъка
 * 500 гр масло на стайна температура
, нарязано на парчета
 *
1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
   

Приготвяне:


  1.
Поставете захарта и белтъците в топлоустойчива купа-керамична или стъклена. Поставете в по-голям съд-тенджера с гореща вода и при непрекъснато бъркане, с обикновена тел за разбиване на яйца, бъркайте докато захарта се стопи. Белтъците са горещи на пипане , не се вижда захар-около 3 минути. Сместа между пръстите, трябва да се чувства напълно гладка.
   


   2.
Прехвърлете сместа в купата за разбиване. Разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа се охлади напълно и формира твърди и лъскави върхове, около 10 минути.





   


   3.
Добавете маслото, лъжица по лъжица, и разбивайте, до поемането, после добавете още. Продължете докато включите цялото количество масло.Не се притеснявайте , ако масления крем изглежда леко пресечен. След като добавите цялото количество масло кремът става гъст, гладък . Добавете ванилията и разбийте докато се включи и тя.
   



  4. С шпатула или приставката за тесто разбийте още около 5 минути, за да освободите балончетата въздух
Може веднага да намажете охладената торта. Ако искате да шприцовате може леко да охладите. Ако ще използвате крема след часове, покрийте и поставете на хладно. Може да съхранявате добре затворено до 3 дни в хладилника. Преди да  използвате извадете и оставете до стайна температура. Разбъркайте с греблото или с шпатулата.




Тортата се реже най-добре с остър нож, потопен в гореща вода и подсушен. Всеки разрез се прави, след ново потапяне и избърсване на ножа.

 
  
Бележки:

Ако имате събрани белтъци и се чудите колко на брой са, имайте пред вид, че средно един белтък е 45 грама.
Захарта е добре да фина, заради по-бързото и разтваряне в белтъците. В България такава захар е кристалната на "Захира" в бяло-бежовите опаковки. Обикновено я има в Била.

 

Коментари

  1. Бети, да си жива и здрава!
    И много щастлива с любимите си хора!
    А нас да ни радваш с красивите снимки и прекрасни рецепти!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. UMmmm con lo que me gusta el limón, debe estar muy rica!!!! Toda una belleza de tarta, eres una artista Bety!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, каква красива торта, те със сигурност трябва да бъде хубаво.

    С уважение,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  4. Ето кой още бил рибка :) най-хубавата зодия, събрала всичко положително от предходните :)
    Бъди здрава Бети и ти и твоите близки, тези които обичаш и те окрилят с любовта си!
    Щом човек е здрав и обича ... и щастието го спохожда :)
    Честит Рожден ден!
    Аз още помня теменужената торта от миналата година ... май няма да забравя и тази :) ...
    и съм вече убедена, че един ден и аз ще използвам цветна презентация на някоя торта и от моята кухня, само да ме връхлети вдъхновението :)
    Много ми хареса и тази в твое изпълнение ... абсолютна прелест!
    Прегръдка с пожелание за хубав и цветен празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за сърдечното пожелание, за хубавите думи и усмивките!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Честит рожден ден, Бети!
    Впечатляващо и изящно декорирана торта,
    а с богатството на вкусове и ароматите - Вълшебна!
    Нежна красота, свежест и финес на едно място -
    мисля си, че този цветен тип торти са най-близката ми представа за твоя празник.
    Комплименти,
    с пожелания за здраве и късмет, твои успехи и вдъхновение,
    много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря за пожеланието и за страхотния комплимемнт!

      Изтриване
  6. Честит рожден ден, мила Бети! Изпращам ти пожелания за здраве и стотици цветни моменти!
    Прекрасна торта! Този фин пролетен дизайн определено е твой специалитет! А маковите блатове са в идеален акомпанимент с визията! Искрени поздравления!
    Желая ти още много вдъхновения и през тази година!
    Сърдечна прегръдка и красива празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чаровно и красиво пожелание! Благодаря, Албенка!

      Изтриване
  7. ohh! beautiful cake, happy birthday!
    kisses!

    ОтговорИзтриване
  8. Знаех си аз, че има причина да съм ти толкова голям фен :) Ти си зодията на моята сестра и съвсем малко време ви дели в рождените дни!
    Честит, усмихнат, прекрасен рожден ден от мен, Бетинка!
    Да си все така създаваща красота около себе си, да си обградена от много любов, доброта и верни приятели! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Габи, благодаря ти за милите думи и пожелания!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Честит рожден ден, Бети! Бъди така нежна, красива и изпълнена с настроение както прекрасната ти торта! Ще ти пожелая и здраве, че е най-важното и щастие такова, каквото го разбираш!
    Тортата е уникална и с гарантирано вкусна! Комплименти!
    Весел празник! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравето е наистина най-важното!
      Благодаря ти, Ирме!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Хубаво е казала Дани, че рибите са събрали хубавото от предходните, ама и от последващите. ;)
    Бети, честит рожден ден! Желая ти крепко здраве за теб и за цялото ти семейство! Бъди винаги влюбена в живота, в красотата и нежността му. Радвай се на всяка нежна пеперуда и всяко омайно цвете, както ти си можеш. И никога не поставяй граници пред душата си, нека вилнее и краси и теб, и света. :)
    Прегръдки, Бети, и весел разник! Торатата е просто вълшебна, голяма красота си сътворила отново! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, трогната съм от милото ти пожелание и красивите думи!

      Изтриване
  11. Такава невероятна пролет е избухнала върху тази торта! Страхотна красота, страхотна!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, преди да е изтекъл денят, да ти честитя и да ти пожелая много здраве, радост и светлина в дните! А тортата е точно за твоя ден- толкова цветна и красива, като истинска пролетна рапсодия, невероятно удоволствие е да я гледам, а за вкуса със сигурност е перфектен .свеж и нежен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти за милото пожелание!

      Изтриване
  13. Честит Рожден Ден, Бети! Бъди здрава и много щастлива! Тортата ти е прекрасна, носи пролетно настроение и свежест! Ти си майстор на такива нежни и красиви торти, а и вкусът съм сигурна, че е уникален. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Да си здрава, да си жива, смела, весела, щастлива! Много нови чудеса ти да случваш на часа. Все така да изненадваш, с вкус и опит да ни радваш!

    Такава прелестна пролетна торта си сътворила, Бети. Нека ти е цветна градинката и все така да се грижиш за нея с нежна и силна ръка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти за сърдечното стихче и пожелания!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Бети, желая ти много здраве, щастие и успехи! Тортата е невероятна красота! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, честит рожден ден! Бъди жива и здрава и много, много щастлива! Страхотна торта! Скоро правих подобна, но и с портокал, много свежа и вкусна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Румяна, благодаря!
      Несъмнено и твоята торта е била много вкусна!

      Изтриване
  17. Честит Рожден Ден, Бети! Една зодия сме:) Много щастие, късмет и нестихващо вдъхновение! Тортата е приказна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, дано не си колеблива като мен :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  18. Бети, честит рожден ден! Желая ти здраве и ти благодаря за красотата която раздаваш щедро! Както всеки път поста и тортата ти са прекрасни!
    Прегръдки и хубав, усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, сърдечно ти благодаря за милите и искрени пожелания и думи!

      Изтриване
  19. Честит празник, Бети!
    Шумен, пъстър и топъл да е твоят ден рожден, опакован със магия, с панделка от чудеса!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, какво красиво пожелание!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  20. Честит рожден ден, Бети! Бъди здрава, обичай, мечтай и споделяй, защото твоите споделени мечти правят света по-добър и създават усмивки, ( и апетит:))) Поздрави, Зоя

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Зои!
    Много мили думи!

    ОтговорИзтриване
  22. Бети, честит ти ден рожден!
    Желая ти всичкото здраве на света тогава, за да имаш време и вдъхновение да ни радваш и нас с красиви приказки! Тази е невероятно пролетна и чудна!
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сърдечно, Мария!
      Прегръдка!

      Изтриване
  23. Bon anniversaire Bety.
    Tu as un beau blog avec beaucoup de recettes bien gourmandes. Tes photos sont très jolies et je te rends visite avec plaisir.
    See soon

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Nadji,
      Thanks for your lovely comment!

      Merci pour votre beau commentaire!

      Изтриване
  24. Бети, мила, честит рожден ден, с малко закъснение, но от сърце ти желая здраве, здраве и пак здраве! Всичко друго го постигаш успешно и с талант! И все пак нека всички прекрасни пожелания, които получиш се сбъднат, към тях прибавям и моите за късмет, радост, успех, любов, вдъхновение и прекрасни моменти с любимите ти хора! Прегръдки! Прекрасни цветя, прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за прекрасните думи и сърдечните пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  25. Мила Бети! Честит рожден ден! Желая ти крепко здраве, много обич и щастие!
    Пожелавам ти да съхраниш вдъхновението, което имаш и да радваш както близките си хора, така и нас с прекрасните си кулинарни изкушения!
    При теб винаги е много цветно и красиво. Пожелавам ти такъв цветен и красив живот!
    Разкошна торта, една малка пролетна цветна градина!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Тили!
      Прекрасни пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  26. Бети, честит рожден ден! Бъди здрава ти и семейството ти! Нека животът ви предоставя много поводи за усмивки!
    Тортата ти е много красива и сигурно много вкусна. А теменужената торта още не ми е излязла от ума!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, благодаря ти за милите пожелания и за чудесния комплимент!

      Изтриване
  27. Wow, flowers and kitchen it's a perfect combination. It looks amazing. I am so invidious that I will not be the one to eat it.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. aga.felice,
      Thank you for your lovely comment! Cake is very tasty and is made easy!

      Изтриване
  28. Честит рожден ден, Бети! Нека всяко твое желание стане реалност! Бъди здрава, щастлива и много усмихната! Тортата е истинско пролетно бижу! Красотата, която всеки път ни даряваш, е неповторима! Прекрасен празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сърдечно ти благодаря за пожеланията и за страхотния комплимент!
      Прегръдки!

      Изтриване
  29. Бети, макар и със закъснение - честит рожден ден! Пожелавам ти много вълшебни мигове! Тортата е великолепна, по-красиви торти от твоите просто не съм виждала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за пожеланията ти и за комплимента!
      Поздрави!

      Изтриване
  30. Бети, миличка, макар и със закъснение ти пожелавам цялото щастие и здраве на света, винаги да си с любимите си хора и да не помръкват усмивките на лицата ви! Сбъдвай мечтите си и преоткривай нови, които да следваш! Продължавай да споделяш прекрасните си кулинарни творения с нас, за да може и ние да станем мъничка част от това вълшебство!
    Великолепна, цветна торта, подхождаща на романтичната и нежна душа на Рибите! Поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, макар и по-късно, пожеланието ти ме кара да се чувствам празнично!
      Благодаря ти за усмивките и милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  31. Къде скитам 2 дена, та чак сега виждам новия ти пост и специалната новина!!...
    Честит Рожден Ден, миличка Бети! Бъди мнооооого здрава, винаги усмихната и вдъхновена, бъди влюбена и обичана, галена и глезена!
    Голямааа прегръдка от мен!
    Честита пролет също така. Отразила си новия сезон перфектно с тортичката за празника ти :) ЧУдна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тики, благодаря ти за сърдечните пожелания!.....с които продължавам да празнувам :))

      Изтриване
  32. Обожавам цветните ти торти! Всичките! Още не мога да забравя миналогодишната - взе ми ума буквално. Даже тази неделя, живот и здраве, съм на лов за теменужки:) За мен това са най-красивите торти на света. Ти рисуваш чудесно и рисуваните сладкиши в блога ти също са много запомнящи се и изглеждат невероятно, но тези с цветята си остават ненадминати - в тях се усеща живот!

    Между другото, правя един лимоново-маков кейк, който намирам за много вкусен. Представям си към това като добавиш и лекия лимонов крем какво чудо е...

    Нека и аз да те поздравя за рождения ден, макар и късно и да ти пожелая много здраве, сили и да бъдеш винаги като пролетта - свежа, слънчева и цветна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Al, благодаря ти сърдечно за пожеланията и милите думи!

      Изтриване
  33. Честит Рожден Ден,Бети!
    Вдъхновение,любов,споделеност и много радости!
    Удоволствие е да се потопи човек в твоя кулинарен свят.Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Надя! Радвам се, че ти харесва тук!

      Изтриване
  34. Честит Рожден ден, Бети ! Желая ти много здраве, късмет и положителни емоции ! Бъди все така креативна и радваща сетивата ни с твоите творения !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря сърдечно за пожеланията и хубавите думи!

      Изтриване
  35. Бети, макар и много късно искам да отправя към теб пожелание за здраве и много усмивки! Бъди обичана и ценена!
    Благодаря ти за поредната красота! Имаш огромен заряд от вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  36. я бы назвала этот торт- нежность, он такой милый, я представляю какой вкусный))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни