Теменужено желе - Violet Jelly


 За моя радост пролетта дойде по-рано.Обичам този сезон! Харесва ми да наблюдавам възраждащия се живот в природата. Всеки ден, галени от слънцето разцьфтяват различните дървета, и поръсват въздуха с меден аромат... Листчетата на храстите се развиват, освобождавайки зелена свежест...Обичам всички аромати, но най-вълнуващ ми се струва теменуженият, лек, почти неуловим, но усетиш ли го те изпълва радост....
Вероятно знаете, че миризливата теменуга, наричана още виолетка  (Viola odorata) е билка. Аз използвам само цветовете, но фитотерапията използва цялата надземна част, и коренищата също. Само ще спомена, че цветовете имат противокашлично, отхрачващо и противовъзпалително действие. Използват се и за дезинфекциращи компреси за трудно заздравяващи рани, както и за младежки пъпки. Освен това има леко успокояващо действие.


 Миналата година направих сладко, по-точно конфитюр от виолетки, тези дни ще направя отново. Реших да изпробвам да направя желе, по подобие на желе от други цветя. По-бързо става. Ето как го направих аз.

За тези 3 бурканчета на снимката. За съжаление не се сетих да измеря предварително с каква вместимост са. Едното вече е празно :)


Продукти:

* 50 гр. цветчета, почистени от дръжките
* 300 мл вряла вода
* 2 с.л. лимонов сок
* 200 гр. захар
* 1 с.л. пектин



 Приготвяне:


 Цветчетата се поставят в порцеланова или стъклена топлоустойчива  купа. Заливат се с горещата вода и купата се покрива плътно със свежо фолио.Оставят се за 1 час. Прецеждат се през фина цедка много добре. Течността е с тъмно лилаво-зеленикав цвят. Тя веднага, след като смесите с лимоновия сок ще стане с цвета, който виждате на снимките- светло розов. Така се получи и при Студен чай от детелина, лимон и мед
Притиснете с лъжица. Захарта се смесва с пектина, лимоновия сок и теменужената инфузия. Разбърква се и се поставя на среден към слаб котлон. При непрекъснато бъркане варите около 4-5 минути. През това време захарта се е стопила. Обирате пяната.
 Насипвате в измити, подсушени, по възможност горещи буркани. Аз държа моите във фурната, особено, ако след това няма да ги стерилизирам. Затваряте с капачките и обръщате върху кърпа за 10-15 минути. Прибирате след като се охладят.






Желето може да се използва в торти, за спояване на плодове, вместо да правите желатинова смес. Трябва леко да се разтопи до течно състояние. Вкусно е намазано на филийки.Може да се използва за слепване на бисквити, например линцери. Може да се напълнят с него кексчета.

 

 Някои бележки:

 Ароматът на виолетките е много ефирен. След набирането е добре, колкото е възможно по-бързо да приготвите, каквото сте решили с тях. Първият път, когато набрах теменужки, се случи да имам в себе си само полиетиленова торбичка. След като се прибрах веднага ги разстлах, за да напуснат малките буболечета. В бързината я прибрах в якето, с което бях. След няколко дни, я разтворих, още ухаеше на теменуги. През цялото време докато ги почиствах миришеха интензивно. Измих ги бързо в купа с вода, извадих с решетъчна лъжица и сложих върху кърпа.. Изтеглих и залях с горещата вода.


 Полученото желе, обаче няма този чист теменужен аромат, който усещате от букетче теменужки. Има лек зелен, тревлист отенък. Независимо от това на нас ни допадна.
Имайки предвид, колко е летлив ароматът на тези цветя, не очаквах наситен аромат като при Сиропа от рози  и сладко/конфитюр, но все пак ми се искаше да се усеща повече аромат.


 Интензивния аромат може да зависи от това, колко са ароматни самите цветя, колко дълго са престояли в съдовете или торбичките, колко дълго са мити, може би и от това, че не премахнаха шапчицата-плодника...Ще продължа да изпробвам различни техники в стремеж да получа по-силен аромат.



Дотогава, вероятно и последното бурканче ще бъде намазано...





Коментари

  1. Бети, много ме заинтригува с тази публикация, защото обожавам аромата на виолетките и ми се ще да го съхраня за дълго време по естествен начин, ще очаквам разказ за нови експерименти и резултати, а ако успея да набера теменужки от гората, ще пробвам и аз някакъв вариант и ще ти пиша. Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, ще се радвам да споделиш.
      Намерих дори парфюм, с аромат на теменужки, но тя е в началните нотки. След известно време спира да се усеща този толкова нежен аромат.

      Изтриване
  2. Бети, всеки път, когато чета цветните ти публикации, съжалявам, че нямам такива чисти цветя, с които да разнообразя и да внеса допълнителна свежест. Прекрасно предложение отново, аз също много харесваш теменужки.
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Залепнах на монитора! Такава свежест, такава красота. Имам чувството, че ще усетя аромата и вкуса направо от снимките. Изключителна си, Бети! Толкова ти се радвам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, благадаря сърдечно за прекрасните думи!

      Изтриване
  4. Приказно! Благодаря за хубавия старт на съботата ми, Бети!
    Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, благодаря ти!
      Уикенда ми беше теменужен и страхотен!

      Изтриване
  5. Приказката продължава -
    след триумфа на пролетта в празничната торта, следва нова фантазия...
    Феерия от виолетки -обичани, любими, обожавам ги.
    И в твоето представяне - вълшебни, с предложение, което е повече от прекрасно.
    Нека прекрасна бъде и твоята пролет, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, много, много мило!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. That looks amazing, Betty ,.I had no idea you could make syrup and jam out of violets Extraordinary!
    Hugs

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Vicky, thanks for your lovely comment!
      I want to "pack" something this this amazing, sweet aroma of violets ...

      Изтриване
  7. Знаех си, знаех си аз, че в сезона на теменужките ще ни предложиш нещо невероятно, отново! Прелестни цветове, цветя и желе. Прекрасна си Бети! Честита Пролет, мила, с пожелания за здраве и безброй усмивки!
    * Бети с какво да заменя пектина, или не е желателно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ти допада ли ? Той няма вкус. Йоткер го използват в желиращите смеси. Би могла да замеиш с агар агар.

      Изтриване
  8. Очаровательно! А у нас за окном зима, спасибо вам за праздник лета:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Анонименмарт 23, 2014

    Здравей, Бети! Не съм анонимна - твоята фенка al e:) Страшно много ти благодаря за тази публикация! След малко отивам в гората за теменужки и после започвам работа с тях - част от тях ще захаросам, други ще направя на това прекрасно желе. Задължително ще докладвам резултата. Толкова ме зарадва! Прегръщам те:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. al,
      Мислех за теб, когато го направих! Много се радвам! Надявам се да ти допадне резултата.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Чудесна пролет е при теб, Бети! Много красиво е станало теменуженото желе и снимките ме приканват да си грабна една филийка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучи! И за мен беше неустоимо :)

      Изтриване
  11. Какъв чудесен пролетен подарък си ни направила, Бети! Ти си просто уникална. Креативността ти е толкова вдъхновяваща! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, сърдечно ти благодаря за милия и сърдечен комплимент!
      Хубава и усмихната пролет ти желая!

      Изтриване
  12. Така се надявах да кажеш, че аромата е наситен... Нищо, пак съм силно впечатлена и теменужки имам в градината, време е да опитам!
    Поздрав , Бети и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен много ми се искаше да кажа, че съм затворила аромата на цяла поляна теменужки в няколко бурканчета, но как да го кажа, когато не е точно така. Все пак много ми харесва Марти. Опитай, много е приятно цялото приготвяне.

      Изтриване
  13. Разкош!!! Как намери толкова много теменужки?! На двора ни се усмихват 10-ина теменужки само и не бил могла да направя и една супена лъжица желе с тях 8-) Но пък ме усмихна и размечта за аромати, атмосфера, спокойствие :)
    Лека седмица и усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От полянка, на полянка, от горичка, на горичка....
      И всички занимания с теменужките са толкова приятни и ароматни! Ех, ако можех да ти пратя теменужки....
      А те се размножават много бързо, освен със семенцата, които са скрити в малки топчести кутийки и с коренищата си. Твоите догодина със сигурност ще са повече, Тики.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  14. Малко да се отплесне човек от компа иииии ..... отново прекрасно предложение! Бети усещам аромата на теменужки от невероятните ти снимки! Как само изглежда, примамва с цвета си да го хапнеш! Прекрасно, прекрасно! Трябва да се пробвам да направя, за резултата не гарантирам, че ще е като твоя, но ще се постарая, а ти няма да си много критична :) :). Прекрасна и слънчева седмица, миличка! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно го опитай, Руми! Какъвто и да е резултата на теб ще ти е много приятно да се занимаваш с теменужките! А това си е най-важния резултат от заниманието :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Красиво, пролетно, свежо! И уханно!:)
    Това желе определено ми харесва върху филийка рано сутрин :) Има специфичен, малко парфюмен аромат и е предимно за дамския вкус :) Всъщност помня този вкус от преди много години - моя мила роднина прави и докато беше в България редовно имах по едно малко бурканче. После аз един път направих и беше с очарователен цвят, но трябва специално да се ходи за теменужки по гората ...
    Много се зарадвах да видя твоето предложение, Бети!
    Ароматна теменужена седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, трябват разходки в гората, и събиране на безброй теменужки, и после почистване и.....е един безкраен празник за сетивата!
      Благодаря ти, Албенче!

      Изтриване
  16. Отново нещо пролетно, нестандартно, ароматно!
    Бети, благодаря за споделената интересна рецепта!
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Тили, аз ти благодаря!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, миличка,, откога не съм те навестявала, но рядко си преглеждам блогрола. Ноооо, тази снимка ме впечатли искрено и със сигурност ще опитам твоето предложение! Ще ми кажеш ли повече за теменужените цветчета - купуваш ли ги, или си ги береш?
    Страхотна сииии! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, радвам се да те видя! :)
      Скоро ще има и друго теменужено, така че, поглеждай :)
      Част от удоволствието е да си ги бера. Не съм чувала да се продават, а и в такива количества-нямам идея колко биха стрували. Те са невероятно леки.
      Направете си пикник в гора, където има теменужки, а и така ще имаш повече ръчички за събиране :) Удоволствието ще е голямо.:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, мила! Аз така и предполагах, но все пак, ако има и по-лесен начин :) Определено се чувствам предизвикана да бера цветя :)

      Изтриване
    3. Ще си прекараш страхотно!

      Изтриване
  19. Kocham fiołki!
    Kawałek mojego podwórka jest fioletowy od tych malutkich kwiatuszków. Tym bardziej cieszę się, że podajesz taki przepis :) Myślę, że świeże kwiatki będą bardziej aromatyczne, zresztą na pewno to sprawdzę.
    Mimo dziwnego tłumaczenia myślę, że dam radę zrobić taką galaretkę :)
    Serdeczności!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for the compliment! I noticed that in Google translator translates better than English. Try-translated article first in English and then English text in Polish. That's what I translate your articles. Sorry, no time to translate into English.

      Изтриване
  20. Бети, идеята ти е разкошна! Никога не бих се сетила да затворя аромата на тези пролетни цветя в бурканче! Но много ми хареса, много! Благодаря ти! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти!
      Много обичам виолетките, много...

      Изтриване
  21. Направих си от това желе и мога да кажа, че е прекрасно:) Вярно е за тревистата нотка, но въпреки това е чудесно! Благодаря, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ал,
      много ме радваш! И с това, че си направила, и че ти харесва, и че сподели с мен!
      Благодаря ти сърдечно!
      Прегръдка!

      Изтриване
  22. Аз ще си запиша рецептата и догодина непременно ще си направя! Дали има още теменуги?
    Благодаря за рецептата и за вдъхновяващите снимки!

    ОтговорИзтриване
  23. Hello!
    Your recipes are perfect!
    Never heard about violet jelly before, want to taste it right now, ehehe.
    I am Mary, from Ukraine.
    Let's follow each other?
    I am already following you.
    Sorry for possible mistakes, my English is not very good ;(

    ОтговорИзтриване
  24. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Искам да направя желето, но не знам какъв пектин да ползвам, сух , течен? Вие какъв ползвате?

    ОтговорИзтриване
  25. Използвала съм сух ябълков пектин на прах.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонименмарт 03, 2016

    как да разбера дали имам 50 гр, ако нямам кантар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В случая няма голямо значение точността на измерването, ако сложиш по-малко Евентуално цвета, няма да е толкова наситен. Събери двете си шепи и отмери две гребвания :) ,казано по друг начин- 4 шепи.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни