Торта с маскарпоне пълнеж, малини и боровинки -Cake with mascarpone filling, raspberries and blueberries


Тази цветна торта в розово, лилаво и слънчево жълто направих за рожденния ден на една малка принцеса Мари.  Розово и лилаво са  любимите цветове на момиченцето, а слънчевото добавих за повече светлина.

 

Пожелавам на Мари да е здрава! 
Да  има безоблачно и щастливо детство изпълнено с безброй игри, усмивки и много обич! 
Да продължава  да открива и радва  света с рисунките и танците си!




 Тортата е с шоколадови блатове и пълнеж от маскарпоне с ягоди и боровинки. Първият етаж на тортата е с диаметър 21 см, височина 16 см. Вторият етаж е с диаметър 16 см и височина 13 см . Дъщеря ми ме попита колко цветя има върху тортата. За да й отговоря ги преброих - големите бяха 55, а малките дори не се и опитах да преброя. Те поне не се нуждаеха от легълца за изсъхване. Цветята са изрязвани с няколко вида формички и всяко листенце поотделно е изтънявано с клечка за зъби. Големите цветя извивах и с едно специално инструментче с топче в единия край. За направата на всички цветя съм използвала специална захарна паста за цветя

Продукти блат:

* 300 гр пресято брашно
* 1/2 ч.л. сол
* 40 гр какао ION
* 120 гр масло на стайна температура
* 300 гр захар
* 2 големи яйца
* 1 с.л. екстракт от ванилия
* 220 мл мляко
* 1 ч.л. оцет
* 1 ч.л. сода
* около 30 гр масло за намазване на формите
* хартия за печене

Тази доза забърках три пъти за цялата торта.

Приготвяне:


1. Фурната се загрява на 180 С. Подготвя се формата-назва се с масло и се застила плътно дъното и борда с хартия. Какаото, солта и брашното се пресяват заедно.
2. Маслото и захарта се разбиват. Добавят се яйцата едно по едно, като след  всяко се разбива докато се поеме.
3. Добавя се млякото и  брашното  малко по-малко, като след всяко добавяне на мляко, редувате добавяне на брашно. Завършва се с добавяне на брашно.
4. Содата и оцета се смесват и кипват. Веднага се добавят към тестото и то отново се разбива.
5. Блатът се пече 25-30 минути, като пробвате с клечка за зъби след 20-тата минута.За гладък блат, след като загладих тестото във формата,  покрих с друг кръг хартия като  притиснах добре към тестото.
6. След 20-та минута извадих хартията. Отделя се лесно.  Пробвах с бамбуков шиш. Ако няма полепнали трохи и клечката е суха, блатът е изпечен. Изважда се от фурната и се оставя около 5 минути. След това се изважда от формата и се обръща върху скара за окончателно изтиване. Обръщането спомага за изравняване на евентуална издатина, получена при печенето.

Всеки изпечен блат, след окончателното изтиване се разполовява хоризонтално с нож за хляб на две части.

От две дози получих 4 блата с диаметър 21 см. От третата доза изпекох още един по-тънък блат- с 1/3 от тестото, а с останалата 2/3 част изпекох 3 блата с диаметър 16 см


За овлажняване на блатовете:

* 1 ч.л. сироп от малини
* 50-60 мл вода

Сиропът се разтваря във водата и се поставя в шишенце с пулверизатор. Всеки блат се напръсква 5-6 пъти. След това се поставя крем.

Продукти за пълнежа:

Продуктите са за пълнежа на цялата торта

* 1 кг маскарпоне Granarolo
* 600 гр заквасена сметана
* 300 мл млечна сметана 30 % масленост
* 50 мл сироп от рози
* 100 мл горещ чай от розови листенца
* 20 гр желатин д-р Йоткер
* 100 мл чай от каркаде за накисване на желатина
* 300 гр замразени малини
* 200 гр замразени боровинки

Приготвяне:

1. Желатинът се накисва с чая от каркаде докато набъбне.
2. Към прецедения, горещ,  но не врящ чай от розови листенца се добавя накиснатия желатин и се разбърква докато напълно се разтвори. Добавя се към него сиропът от рози. Оставя се настрани да се охлади на стайна температура.
3. Маскарпонето, заквасената сметана и млечната сметана се разбиват до пухкав крем. Когато желатиновата смес е охладена се прибавя към креместата част с  непрекъснато разбиване.


Сглобяване на тортата:

В чинията  или подложката, където ще поднасяте тортата поставяте един блат. Около него затягате регулиращ се обръч. Насипвате от крема и заглаждате. Поръсвате с малини. Поставяте следващия блат, леко притискате,  отново крем и поръсвате с боровинки. Процедирате по същия начин докато наредите всички блатове. Поради височината на тортата се наложи  да използвам и вторият саморегулиращ се обръч. Завършва се с блат. Тъй като нямам още снимка от разреза на тортата, ще спомена, че блатовете ми бяха по 2 см и се постарах да сложа по 2 см крем. Поставяте тортата в хладилника за няколко часа- поне 4-5.
По същия начин сглобявате и по-малките блатове. Тъй като нямам повече обръчи, наредих тортата без това удобство. Опаковах добре, леко стегнато в стреч фолио и също поставих в хладилника.


 След като тортите  престояха необходимите за спойка часове ги подготвих за покриване с фондан. Направих маслен крем.

Продукти:

* 300 гр масло  на стайна температура
*  2 бр есенция ванилия -масло на д-р Йоткер
* 300 гр  пресята пудра захар
* 5-6  прясно мляко



Приготвяне:



1. Маслото се разбива на пухкав крем. Прибавя се ванилията и постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Леко може да закриете с кърпа част от купата за да не полети облак от пудра.
2. Когато захарта е усвоена, към сместа се прибавя прясното мляко на части, като отново разбива докато стане пухкава и гладка смес. Покрийте със свежо фолио, ако няма да използвате веднага.

С този крем тортите се измазват равномерно, заглаждат се старателно и оставят за известно време в хладилник.


 Продукти за декорация:

* около 1, 7 кг фондан Satin Ice - бял
* 400 гр  захарна паста за цветя - SK Sugar Florist Paste White 200g
 * ядливо лепило
* около 50 гр черен фондан за тичинки
* Soft Gel paste Виолетово - гелов оцветител, няколко капки
Златно жълто - сладкарска боя от Wilton
Наситено розово - сладкарска боя от Wilton  
*  Боя на прах - Магическо черно
* RD - Ядлив брокат - Пурпурно лилаво и цикламено


Освен това съм използвала  :

*  за разточването на цветята съм използвала малка точилка
* клечки за зъби за изтъняването
* комплект резци с бутало пеперуди
* комплект резци с бутало - цветенца
* комплект резци анемонии
* инструменти за изтъняване и извиване на листенцата
* метално фолио, от което направих безброй гнезда, в които поставях цветята да изсъхнат и добият обемна форма

 

През това време се подготвя фондана за покриване на тортите. Ако сте загубили нишката- докато тортите престояват намазани с масло.  За да е еластично и да се покрие добре тортата, без гънки, фонданът се размачква добре. Меси се като тесто. В началото това е трудно, но когато се стопли става по-лесно, а и се усеща еластичността.  Разточва се върху гладка и незалепваща повърхност. Може върху добре опънато свежо фолио, върху силиконово килимче или друга незалепваща материя. Аз имам една покривка с тефлоново покритие, която се оказа идеална за целта. Съвсем леко поръсих площа за действие с царевично нишесте, което винаги си поставям в една импровизирана торбичка от тензух. Целта е съвсем малко да се напудри повърхността. Разточвам с метална точилка и почти не ми е необходимо да пудря отгоре. Така нареченият "чаршаф" с кръгла форма,  с който се покрива тортата  трябва да бъде доста по-голям  от сумата на височината на тортата по 2 + диаметъра. Разточеният фондан внимателно се пренася върху тортата и се приглажда добре. Започва се от горната средна част и се продължава към краищата. Еластичността на фондана ще ви помогне  да махнете гънките. Излишната част от фондана се отстранява, като се изрязва с нож за рязане на пица. По същия начин се покрива и другата торта.
За вторият етаж от тортата използвах малки количества захарен фондан, оцветен в основните цветове, от които разточих ленти. Залепих вертикално по борда на тортата. 


 Цветята се правят няколко дни предварително и се оставят да изсъхнат в нещо с извита форма като чашка. Аз си направих легълца от метално фолио. Тази паста е лека и беше много удобно.
След като цветята са добили стабилна форма се залепват с ядливо лепило на тортата. Всяко цвете или пеперуда леко се притиска -няколко минути докато се закрепи. За малките това не е необходимо.

Вторият етаж съм поставила в последния момент. в центъра на голямата торта забих 3 дълги бамбукови шишове  на разстояние един от друг в триъгълна форма. Върху тях поставих втората малка торта. Това щеше да предпази тортата от евентуално подхлъзване и разместване при пренасянето й.



Коментари

  1. Уау, страхотна цветна градина! Рецептата за крема със сигурност ще изпробвам.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря!
      Надявам се да ти допадне!

      Изтриване
  2. Една вълшебница си ти, Бети! Не мога да реша кое ми харесва повече - видът на тортата или феерията от вкусове, която обещава да е отвътре...
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Que obra de arte Bety!!!!! Da pena comérselo, pero debe estar buenísimo. Feliz fin de semana.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ah, la pequeña Marie se retiró y se preservó las flores!
      Gracias Maria!

      Изтриване
  4. Цветна фантазия! Най-малко така може да се опише тази красота! Прекрасна торта си приготвила, Бети, а и комбинацията от вкусове звучи наистина страхотно! :)
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря ти за прекрасния коментар! И на семейството се е харесала, което много ме радва!

      Изтриване
  5. Просто не е истина.... или добре, че има такава красива истина....след тази моя напрегната седмица, да видя, че някъде една красива торта ще радва детенце .... Скъпа Бети, благодаря ти, че ми показваш как топлината и обичта създават красота и отново усмихват. Уютно ми е чрез това, което споделяш .... Поздрави и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зои, благодаря ти за топлите думи! Радвам се, че съм те усмихнала след тежката ти седмица! Мари, момиченцето, за което е тортата, е едно прекрасно дете, раздаващо обич на близките си, както каза майка й. И аз много се радвам, че съм й доставила прекрасна изненада и съм я усмихнала.
      Желая ти уютни и усмихнати празнични дни!

      Изтриване
  6. Да е жива и здрава малката, Мари, и нека животът й подарява все толкова красиви и ярки цветове като тези, които ти си й поднесла, Бети! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти за поздравите към Мари и хубавите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Невероятна е - откак я видях, си мисля, че ще стои страхотно на масата, на коята Алиса, Мартенския Заек, Шапкарят и оная заспала Катерица пият чай. Чудно се вписва в страната на чудесата!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, това е една любима приказка и за мен! Ако, знаеш колко съм мислила за торти и кексчета на тази тема, още повече, че пиенето на чай е едно изживяване за мен! Харесва ми чаената церемония-английската ...със сандвичите с краставица, с кексчетата, с бисквитките и естествено торта...
      Благодаря ти, Марта! <3

      Изтриване
  8. Прекрасна торта, Бети,
    красива, цветна и зареждаща - като вълшебна приказна градина...
    Много комплименти за теб,
    здраве, усмивки и щастие за малката Мари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря ти сърдечно за пожеланията и комплимента!

      Изтриване
  9. Ах, Бети! Каква торта! Невероятна! И с толкова много цветя! Аз се опитах веднъж с едно и толкова се измъчих! Имаш невероятно търпение и огромен ентусиазъм! Възхищавам ти се от сърце! Искам да поздравя малкото момиченце, Мари! Нека се сбъднат пожеланията, които си й отправила и всичко онова, което са и пожелали близките й!
    Благодаря ти за подробното описание на всеки детайл от приготвянето!Някой ден ще се престраша да се пробвам! Украсата няма да е такава, не мога и да си помечтая за това!....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, благодаря ти за вдъхновения и възторжен коментар! За пожеланията към Мари също! Тя е много обичана и много усмихната малка госпожица....
      Ако има нещо неясно, ще се радвам да ти помогна по тортата,...когато решиш!

      Изтриване
  10. Znowu stworzyłaś cudo! Jestem zachwycona, w dodatku wiem ile Cię pracy kosztował. Podziwiam... :)

    ОтговорИзтриване
  11. Еха!!! Бети, ти си удивителен талант, мила! Жива и здрава да е Мари! Тортата е великолепна, уникална, истинска цветна градинка! Честит Лазаровден и нека домът ви е Благословен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Хубави празници и в твоя дом!

      Изтриване
  12. Прекрасна жизнерадостна торта е получила Мари! Да е жива и здрава и винаги да празнува с много, много цветя! Много настроение си вложила, Бети и точно това усещане се предава на всеки, който ѝ се любува! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Албенче!
      Наистина с голямо удоволствие е настроение правих тортата и много се зарадвах, когато разбрах, колко емоция и усмивки съм донесла на Мари, разбира се благодарение на семейството й!

      Изтриване
  13. Красота Бети!
    В първият момент си помислих че цветята са истински ... невероятна си :)
    И яйцата с цветния декупаж са уникални!
    Тази година нямах никакво време по този красив празник че и след него, но догодина живот и здраве ще се пробвам да направя такива яйца ... голяма красота е било при теб Бети! Вълшебница си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за сърдечните комплименти!
      И аз съм планувала за следващия Великден разни неща! Тази година повечето теменужки ги хапнахме на салатки, но ще засея догодина повече!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни