Торта с манго, маракуя, бадеми и шоколад - Mango, passion fruit cake with almonds and chocolate



С тази малка, но много вкусна торта поздравих леля  ми за рождения ден. Пожелах и да бъде здрава, все така жизнерадостна, енергична, позитивна и всеки ден да и поднася много усмивки!

Блатът е приготвен без печене. Съчетах леко затоплени бадеми, овесени ядки и млечен шоколад. Върху него поставих ганаш, приготвен от бял шоколад, сметана и маракуя, над него има вкусен крем от манго, заквасена сметана. От горе полях с шоколадов сос от черен шоколад и къпинов ликьор, наредих пресни къпини.


Ето точните продукти и начина на приготвяне:

Блат:

* 40 г овесени яд ки
* 60 г бадеми
* 120 г млечен шоколад

Ганаш с маракуя и бял шоколад :

* 3 плода маракуя- меката част със семената
* 2 с.л. сметана 30-40 % масленост
* 120 г бял шоколад

Крем с манго:

* 150 - 170 мл пасирано манго
* 1 с.л. агаве сироп или стевиа на вкус
* 130 г заквасена сметана
* 175 мл млечна сметана
* 1 ч.л. агар - агар

Шоколадов сос:

 * 50 г черен шоколад
* 1 ч.л. олио
* 1 с.л. къпинов ликьор или вишновка

за украсата : къпини, ядливи цветя


Приготвяне:

1.Блат:

* 40 г овесени яд ки
* 60 г бадеми
* 120 г млечен шоколад

Форма с диаметър 16-17 см, с подвижни стени се застила с хартия за печене.
Бадемите се затоплят за 5-6 минути в загрята на 160 С фурна, колкото да отпуснат приятен аромат. Оставят се да се охладят и се смилат грубо в блендер.
Шоколадът се стопява на водна баня. Всички продукти се смесват в купа и добре се объркват. Сместа се изсипва на дъното на формата и се разнася равномерно, притиска се плътно с помощта на чаша с широко дъно. Формата се поставя в хладилника.

2.Ганаш с маракуя и бял шоколад :

* 3 плода маракуя- меката част със семената
* 2 с.л. сметана 30-40 % масленост
* 120 г бял шоколад

Стопете начупения шоколад на водна баня. Отделно загрейте сметаната и плодовата маса от трите плода. Към стопения шоколад добавете сметаната с плодовата маса. Рабзъркайте до еднородна смес. Разстелете върху втвърдения блат и отново поставете формата в хладилника или във фризера.

3. Крем с манго:

* 150 - 170 мл пасирано манго
* 1 с.л. агаве сироп или стевиа на вкус
* 130 г заквасена сметана
* 175 мл млечна сметана
* 1 ч.л. агар - агар

Разбъркайте агара с пасираното манго, добавете сиропа от агаве или стевиа и загрейте до завиране, при непрекъснато бъркане. Отстранете от огъня. Разбийте млечната сметана до меки върхове. Разбийте заквасената сметана и постепенно добавете охладената, но мека плодова маса  като разбивате. Накрая внимателно добавете разбитата пухкава сметана, това може да направите с шпатула. Разпределете манго крема върху ганаша и отново върнете формата в хладилника. Оставете да се стегне напълно - за няколко часа. Преди поднасяне извадете от хладилника и освободете от формата. Поставете без хартията в чинията, в която ще сервирате.

6. Шоколадов сос и украса

* 50 г черен шоколад
* 2 ч.л. олио
* 1 с.л. къпинов ликьор или вишновка

за украсата : къпини, ядливи цветя

Стопете шоколада на водна баня, добавете една по една лъжичките олио, като разбърквате след всяка до поемането и от шоколада. Добавете ликьора и разбърквайте. Използвайте веднага. Налейте в малка каничка за равномерно сипване по ръбчето на тортата. Наредете къпините и цветчетата.

Режете тортата с остър нож, като натискате по-силно в основата.


И мангото и маракуята имат прекрасни, специфични аромати, които не могат да бъдат заменени. Тъй като по нашите ширини се намират трудно узрели и вкусни тези плодове мога да препоръчам друга страхотна комбинация, която съм пробвала-  праскови или нектарини и ягоди. Тази торта ще се хареса от хора, които не обичат прекалено сладък вкус. Освен захарта, която се съдържа в готовите шоколади не съм добавяла друга захар. Може да се използват шоколади, в които няма захар или е заменена с подходящи алтернативи.



Коментари

  1. Страшно красива торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Изискана, нежна и вкусна, така бих определила тази торта, дори без да съм опитала, имайки предвид съставките и изкушаващата визия!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни