сряда, 17 април 2013 г.

Спаначено овесени кюфтета, салата от моркови и пълнозърнести крекери с коприва - Spinach oat meatballs, carrot salad and wholegrain crackers with nettles


Кюфтенцата са зелен вариант на тези, които ви показах скоро. Добавих спанак и вместо чубрица, магданоз и kкимион сложих джоджен и мента.

За кюфтенцата:

Продукти:

* около150 гр овесени ядки
*  около 300 мл вода
* 2 -3 стръка зелен лук
* 5-6 стръка  пресен джоджен
* 5-6 стръка прясна мента
* 1 чаша попарен,отцеден и пасиран спанак- около180-200 грама, няма да е проблем и малко повече.
* 2-3 с.л. смлени орехи
* 1/2 ч.л. сол

За намазване отгоре:

*  2 ч.л.чесън на прах
* 3-4 с.л олио

Приготвяне:

Подсолената вода се кипва и в нея се изсипват овесените ядки. Разбърква се, котлона се изключва и тенджерката се покрива с капак. Оставя се за около 10-15 минути за да поемат овесените ядки течността. През това време се нарязват лука, и зелените подправки. Фурната се загрява на 200 С с обдухване. Тавата се застила с хартия за печене. Овесените ядки вече са поели водата. Към тях се добавят лука, ментата и джоджена, орехите, спанака. Всичко се разбърква много добре. Опитвате на сол и аромат и добавяте, ако желаете още подправки. С влажни ръце оформяте еднакви по големина топчета и леко сплесквате с длани.Нареждате кюфтенцата в тавата на около 2-3 см едно от друго. За да се оформят гладки и правилни по форма кюфтета, ръцете често се мият.


Разбърквате добре чесъна на прах с олиото и с четка намазвате всяко кюфтенце.Ако искате по-наситен чеснов аромат може да пасирате скилидки чесън.




Печете до приятно зачервяване. С шпатула или лопатка извадете кюфтенцата -отделянето е лесно, благодарение на печенето  върху хартия.


Салата от моркови:



Продукти:

* 3 големи моркова
* сокът на половин лимон
* кората на един лимон
* 1/2 връзка копър
* 1-2 с.л. студено пресован зехтин
* кълнове от червена ряпа


Приготвяне:

Морковите се настъргват на ситно ренде, смесват се с копъра и настърганата кора от лимон. Поливат се с лимоновия сок и зехтина. Поръсват се с кълновете.




И кюфтенцата, и салатката, а и соленките са подходящи за носене в офис. Морковите, полети с лимоновия сок не потъмняват, а запазват свежестта си, лимоновата кора допълнително придава аромат и свежест. Кюфтенцата могат да се ядат и студени. А солетките да се хрупнат, когато има" остра" нужда от изяждане на някого или нещо.


Утре  ще напиша рецептата на крекерите/соленки.


Насладете се на един лек,  вкусен  и                    здравословен обяд!
                                          

               Хубав ден!               

                                           
                                      

18 коментара:

  1. Бети, винаги съм се възхищавал на начина по който презентираш и днес е така! Както винаги тук е красиво, вкусно и много приятно! Много интересно предложение си ни поднесла днес. Поздрави с пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      Благодаря ти! Радвам се, че е удоволствие за теб да надникваш тук!

      Изтриване
  2. Определено си е наслада, Бети!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Балсам за очите ми си, Бети! Когато и да надникна тук, винаги е преди всичко красиво, нестандартно, различно и вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Снежи!
      Преглъдка!

      Изтриване
  4. Se me boca agua, sólo con verlo, que rico, besos desde Canarias.

    ОтговорИзтриване
  5. Tak apetycznie to wygląda, że jeśli pozwolisz to wypróbuję :)
    Bratki przepiękne, ja jeszcze nie zasadziłam ale mam na nie smaczek.
    Pozdrawiam
    bZuzia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zapraszamy!
      Cieszę się, że podoba mi się tutaj!
      Dziękujemy!

      Изтриване
  6. Бети, невероятна си! Така апетитно и красиво поднасяш всичко! Чудесни снимки!
    Правя подобни кюфтенца, но ще ползвам и твоята рецепта. А салатата обожавам!
    С нетърпение ще чакам рецептата за крекерите!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти сърдечно!
      Много ме радваш винаги!

      Изтриване
  7. Бети, толкова свежест и красота си събрала на едно място. Пък и здравословно!
    Поздрави и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Марти, имам един постещ и един, който с радост яде всякакви неща, особено, ако са здравословни :))

      Изтриване
  8. Un blog precioso y unas recetas muy bien presentadas ... me encanta!!
    Saludos y feliz día!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. vicky,
      Gracias por tus dulces palabras usted!
      Me ha encantado!

      Изтриване
  9. Много са ти красиви теменужките,Бети,страхотни цветове си подбрала!Тази година не намирам все още задоволителен като качество разсад.
    Много цветно си композирала отново презентацията,наистина едно пролетно,здравословно меню!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси!
      Тази година аз си направих разсада, но не успях да намеря семена за всички видове, които търсех.
      Хубава вечер!

      Изтриване