петък, 19 април 2013 г.

Спаначен киш - Spinach quiche




 Преди известно време получих писмо от издателство "Ентусиаст" да  се включа в предизвикателството по повод издаването на кулинарна книжка от Ирина Катеринска „Малка книжка за Великден“. Получих една от рецептите публикувани в книжката. Зарадвах се, че бяха изпратили рецепта за киш-обичам всякакви тарти, пайове и се заех с удоволствие да я приготвя.


 Тъй като Ирина ни въвежда с няколко думи в една прекрасна атмосфера, в родината на това ястие, аз си пуснах френски шансони и се насладих на приготвянето. 



Голямото удоволствие обаче беше при яденето на този вкусен киш-на нагретите от слънцето стълби в градината на село, под звуците на птичите песни. Лекият ветрец носеше аромата на разцъфналите пролетни цветя и дървета в градината, кишът,...Ах, кишът свърши неусетно. Много е вкусен. Не е необходимо да ходим в Париж за да го опитаме.  Можем да го приготвим лесно и у дома. Опитайте го. А после, когато отидете във Франция ще направите сравнение...

 По-долу е текста на рецептата, както го получих от редакцията. Не съм променяла нищо, освен, че замених овчето сирене с козе.



Спаначен киш
Кишът със спанак се нарежда на второ място по популярност във Франция, след известния „Киш Лорен“. Ако се озовете в Париж в ранен следобед и не знаете какво точно ви се хапва, едно парче от тази солена наслада ще събуди апетита ви за чаша кафе или сладолед с вкус на шамфъстък. Спаначеният киш е подходящ да се поднесе както за предястие, така и за самостоятелно ястие с добавка от свежа салата.
за тестото:
• 300 г брашно
• 1 яйце
• 150 г масло на
стайна температура,
нарязано на
парченца
• 1 ч.л. сол
• 2 с.л. студена вода

за плънката:
• 250 г крема сирене
• 100 г овче сирене (аз сложих козе сирене)
• 130 мл прясно мляко
• 3 яйца
• 2 с.л. масло
• 250 г спанак
• 1 скилидка чесън
• 1/2 глава лук
• 1/2 ч.л. сол
• 1/2 ч.л. бял пипер

 

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, към него се добавят яйцето, мекото масло и солта и се разбъркват заедно. Накрая се изсипва студената вода и се замесва хомогенно, меко тесто, което се оставя в хладилника за 30 мин.Охладеното тесто се разточва на тънък кръг и се прехвърля внимателно в кръгла форма (за киш или пай), като се притиска добре, за да прилепне към стените и дъното. Така приготвената основа се надупчва с вилица и се запича на 160 градуса за 15 мин. или докато порозовее леко. През това време се приготвя плънката – спанакът се измива и нарязва на дребно, лукът и чесънът се накълцват и всичко се задушава заедно с маслото, солта и белия пипер, до омекване. В купа се разбиват с миксер яйцата, прясното мляко и крема сиренето, добавят се задушения спанак и натрошеното овче сирене и се разбърква внимателно с лъжица. Плънката се изсипва върху изпечената тестяна основа и кишът се връща във фурната.
Пече се на 180 градуса за 30-40 мин.
Съвет:
Може да се използва краве сирене, както и да се добави настърган пармезан към плънката.



 Нямам представа  формата на Ирина каква е, моята е с диаметър 22 см. От замесеното тесто направих допълнително 6 мини киша, от които само един оцеля за снимка :)


Хрупкава маслена коричка, която се топи в устата и сочна ароматна плънка.


  
Искате ли второ парченце?


Искате. :)

28 коментара:

  1. Искам-да!Много вкусно,Бетииии...и красиво!

    ОтговорИзтриване
  2. И двете сме на спа начена вълна :)) Прекрасен е киша Бети и снимките ти също!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спанакът се оказва на готвения листен зеленчук у дома, хапваме го много често и в суров вид...:)
      Сега ще видя какво си направила ти.
      Хубав ден, Еви!

      Изтриване
  3. Оле как обичам спанак и киш. Много красиво представяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мащерчице, много е вкусен!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Поздравления и комплименти, Бети,
    новите ти идеи са чудесни - спаначния киш, кюфтенцата и крекерите,
    а снимките и презентациите - великолепни!
    Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря!
      Винаги се радвам на коментара ти!

      Изтриване
  5. Бети, определено си го представила по най-красивия и изкушаващ начин... Прекрасно е всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ами той си е едно изкушение!...
      ...което не бива да се пропуска да се опита!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Uwielbiam szpinakową tarte :)Jednak wypróbuję Twój przepis.
    Bardzo chętnie wezmę drugi kawałek :)))
    Pozdrawiam
    bZuzia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Byłbym bardzo szczęśliwy! Spodoba ci się!
      Przyjemność Państwa wizyta tutaj!
      Dzięki za miłe słowa!

      Изтриване
  7. Бети,пренесе ме в Париж, край Сена :)
    Искам целия киш и френски шансони!
    Прегръдка и много слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, радвам се!
    Пожелавам ти да отидеш и да похапнеш покрай Сена, а дотогава направи като мен.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно се е получил при теб, Бети, благодаря за представянето на рецептата - както винаги страхотно красиво :) . Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирина!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  10. Бети, прекрасен киш, невероятно представяне и снимки!
    Интересно и красиво си използвала кората от яйца! Чудесна идея!
    Сърдечни поздрави и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия,
      благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва публикацията ми!
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Olá Betty.
    Que delicia essa receita. Ano passado numa viagem ao Uruguai comi essa torta Quiche de espinafre. Procurei receitas e não encontrei. Agora encontro aqui essa maravilhosa receita. Obrigada por compartilhar. Lindo seu arranjo de flores. Amei.
    Tenha um ótimo fim de semana.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. I hope you'll like it!
      Try this recipe and you might find yourself in Paris :)
      Nice weekend to you!

      Изтриване
  12. Великолепни снимки! Заредих се с чудесна емоция от видяното :) На този киш му викам Киш на Франция и винаги много се харесва. Аз му слагам и малко индийско орехче.
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Индийско орехче използвам най-често в картофено пюре, понякога в бананов кекс и в меденки.ПО-топъл ми е аромата му.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
    2. Прекрасна идея даваш за индийското орехче, не съм го пробвала в картофено пюре и ще тествам някой път :-)

      Изтриване
    3. :)Според настроението,... добавям понякога и към картофени кюфтенца.

      Изтриване
  13. Бети, страхотно представяне на рецептата!
    Кишът ти изглежда чудесно!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, много се радвам, че ти харесва!

      Изтриване
  14. Страхотно изглежда :)
    Пренасяме се в Париж виртуално.
    Прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го и насладата ще е пълна!

      Изтриване