Спаначен киш - Spinach quiche
Преди известно време получих писмо от издателство "Ентусиаст" да се включа в предизвикателството по повод издаването на кулинарна книжка от Ирина Катеринска „Малка книжка за Великден“. Получих една от рецептите публикувани в книжката. Зарадвах се, че бяха изпратили рецепта за киш-обичам всякакви тарти, пайове и се заех с удоволствие да я приготвя.
Тъй като Ирина ни въвежда с няколко думи в една прекрасна атмосфера, в родината на това ястие, аз си пуснах френски шансони и се насладих на приготвянето.
Голямото удоволствие обаче беше при яденето на този вкусен киш-на нагретите от слънцето стълби в градината на село, под звуците на птичите песни. Лекият ветрец носеше аромата на разцъфналите пролетни цветя и дървета в градината, кишът,...Ах, кишът свърши неусетно. Много е вкусен. Не е необходимо да ходим в Париж за да го опитаме. Можем да го приготвим лесно и у дома. Опитайте го. А после, когато отидете във Франция ще направите сравнение...
По-долу е текста на рецептата, както го получих от редакцията. Не съм променяла нищо, освен, че замених овчето сирене с козе.
Нямам представа формата на Ирина каква е, моята е с диаметър 22 см. От замесеното тесто направих допълнително 6 мини киша, от които само един оцеля за снимка :)
Хрупкава маслена коричка, която се топи в устата и сочна ароматна плънка.
Спаначен киш
Кишът
със спанак се нарежда на второ място по популярност във Франция, след известния
„Киш Лорен“. Ако се озовете в Париж в ранен следобед и не знаете какво точно ви
се хапва, едно парче от тази солена наслада ще събуди апетита ви за чаша кафе
или сладолед с вкус на шамфъстък. Спаначеният киш е подходящ да се поднесе
както за предястие, така и за самостоятелно ястие с добавка от свежа салата.
за тестото:
•
300 г брашно
•
1 яйце
•
150 г масло на
стайна
температура,
нарязано
на
парченца
•
1 ч.л. сол
•
2 с.л. студена вода
за плънката:
•
250 г крема сирене
•
100 г овче сирене (аз сложих козе сирене)
•
130 мл прясно мляко
•
3 яйца
•
2 с.л. масло
•
250 г спанак
•
1 скилидка чесън
•
1/2 глава лук
•
1/2 ч.л. сол
•
1/2 ч.л. бял пипер
Начин на приготвяне:
Брашното
се пресява, към него се добавят яйцето, мекото масло и солта и се разбъркват
заедно. Накрая се изсипва студената вода и се замесва хомогенно, меко тесто,
което се оставя в хладилника за 30 мин.Охладеното тесто се разточва на тънък
кръг и се прехвърля внимателно в кръгла форма (за киш или пай), като се
притиска добре, за да прилепне към стените и дъното. Така приготвената основа
се надупчва с вилица и се запича на 160 градуса за 15 мин. или докато порозовее
леко. През това време се приготвя плънката – спанакът се измива и нарязва на
дребно, лукът и чесънът се накълцват и всичко се задушава заедно с маслото,
солта и белия пипер, до омекване. В купа се разбиват с миксер яйцата, прясното мляко и крема сиренето,
добавят се задушения спанак и натрошеното овче сирене и се разбърква внимателно
с лъжица. Плънката се изсипва върху изпечената тестяна основа и кишът се връща
във фурната.
Пече
се на 180 градуса за 30-40 мин.
Съвет:
Може
да се използва краве сирене, както и да се добави настърган пармезан към
плънката.
Нямам представа формата на Ирина каква е, моята е с диаметър 22 см. От замесеното тесто направих допълнително 6 мини киша, от които само един оцеля за снимка :)
Хрупкава маслена коричка, която се топи в устата и сочна ароматна плънка.
Искате ли второ парченце?
Искате. :)
Искам-да!Много вкусно,Бетииии...и красиво!
ОтговорИзтриванеЖиви, благодаря ти!
ИзтриванеИ двете сме на спа начена вълна :)) Прекрасен е киша Бети и снимките ти също!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд!
Спанакът се оказва на готвения листен зеленчук у дома, хапваме го много често и в суров вид...:)
ИзтриванеСега ще видя какво си направила ти.
Хубав ден, Еви!
Оле как обичам спанак и киш. Много красиво представяне!
ОтговорИзтриванеМащерчице, много е вкусен!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздравления и комплименти, Бети,
ОтговорИзтриваненовите ти идеи са чудесни - спаначния киш, кюфтенцата и крекерите,
а снимките и презентациите - великолепни!
Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана
Дианка, благодаря!
ИзтриванеВинаги се радвам на коментара ти!
Бети, определено си го представила по най-красивия и изкушаващ начин... Прекрасно е всичко!
ОтговорИзтриванеГери, ами той си е едно изкушение!...
Изтриване...което не бива да се пропуска да се опита!
Благодаря ти!
Uwielbiam szpinakową tarte :)Jednak wypróbuję Twój przepis.
ОтговорИзтриванеBardzo chętnie wezmę drugi kawałek :)))
Pozdrawiam
bZuzia
Byłbym bardzo szczęśliwy! Spodoba ci się!
ИзтриванеPrzyjemność Państwa wizyta tutaj!
Dzięki za miłe słowa!
Бети,пренесе ме в Париж, край Сена :)
ОтговорИзтриванеИскам целия киш и френски шансони!
Прегръдка и много слънчево настроение!
Дани, радвам се!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да отидеш и да похапнеш покрай Сена, а дотогава направи като мен.
Благодаря ти!
Чудесно се е получил при теб, Бети, благодаря за представянето на рецептата - както винаги страхотно красиво :) . Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирина!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Бети, прекрасен киш, невероятно представяне и снимки!
ОтговорИзтриванеИнтересно и красиво си използвала кората от яйца! Чудесна идея!
Сърдечни поздрави и слънчеви почивни дни!
Тилия,
Изтриванеблагодаря ти!
Радвам се, че ти харесва публикацията ми!
Прегръдка!
Olá Betty.
ОтговорИзтриванеQue delicia essa receita. Ano passado numa viagem ao Uruguai comi essa torta Quiche de espinafre. Procurei receitas e não encontrei. Agora encontro aqui essa maravilhosa receita. Obrigada por compartilhar. Lindo seu arranjo de flores. Amei.
Tenha um ótimo fim de semana.
ИзтриванеI hope you'll like it!
Try this recipe and you might find yourself in Paris :)
Nice weekend to you!
Великолепни снимки! Заредих се с чудесна емоция от видяното :) На този киш му викам Киш на Франция и винаги много се харесва. Аз му слагам и малко индийско орехче.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Бети!
Лучи, благодаря ти!
ИзтриванеИндийско орехче използвам най-често в картофено пюре, понякога в бананов кекс и в меденки.ПО-топъл ми е аромата му.
Поздрави и хубава вечер!
Прекрасна идея даваш за индийското орехче, не съм го пробвала в картофено пюре и ще тествам някой път :-)
Изтриване:)Според настроението,... добавям понякога и към картофени кюфтенца.
ИзтриванеБети, страхотно представяне на рецептата!
ОтговорИзтриванеКишът ти изглежда чудесно!
Поздрави и хубава седмица!
Мира, много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеСтрахотно изглежда :)
ОтговорИзтриванеПренасяме се в Париж виртуално.
Прекрасни снимки :)
Опитай го и насладата ще е пълна!
ИзтриванеОт многото рецепти в интернет избрах точно тази и не съжалявам!Оказа се,че това е точната рецепта! Кишът стана прекрасен!
ОтговорИзтриванеРадвам се! Благодаря за обратната връзка! 🥰
Изтриване