Салата с аспержи - Asparagus Salad


Свежа, лесна и много бърза салата.Тази салата ще ви донесе настроение. Наистина! Аспержите са сериозен източник на триптофан- знаете го това вещество, стои в основата на производството на серотонина, а той пък отговаря за нашето добро настроение. Вместо шоколад-аспержи! :) Останалите съставки подчертават страхотния свеж и същевременно копринен вкус на този хрупкав зеленчук Салатата може да се направи с каквито искате аспержи или каквито намерите. Аз предпочитам зелени, особено за салати. Приготвянето е наистина много бързо. От един пакет аспержи, който е 500 гр приготвих две салати. Едната постна, веган, другата с пармезан. И двата варианта са много вкусни. За веган версията използвах ситно смлян/настърган бразилски орех-неговият вкус и тетстура при ядене ми напомнят на текстурата на пармезана.  Ето как ги приготвих.


Продукти:
за веган версия


* 250 г аспержи
* зехтин
* прясно изцеден лимонов сок
* малко черен пипер
* 2-3 с.л. смлян бразилски орех
* листенца бадеми
* щипка хималайска сол
* 3-4 съцветия люцерна


за вегетарианска версия:

* 250 г аспержи
* зехтин
* прясно изцеден лимонов сок
* малко черен пипер
* 2-3 с.л. настърган пармезан
* листенца бадеми
* 3-4 цвята горски слез



Приготвяне:


1. Аспержите се почистват от грубите части в основата на стъблата. Ако е необходимо малко се подрязват или обелват. Измиват се. Могат да се разполовят по дължина.
2. Поставят се във вряща леко подсолена вода. Попарват се за 1-2-3 минути.Отрежете малко и опитайте на хрупкавост. Аз ги предпочитам по-хрупкави. Внимавайте да не преварите и в никакъв случай да не загубят хубавия си зелен цвят.
3. Извадете и поставете в  студена вода.След минута-две. Извадете и оставете да се отцедят.
4. През това време пригответе в чашка лек дресинг от една част лимонов сок и три части зехтин.
5. Поставете аспержите в две чинии. Поръсете с дресинга, поръсете черен пипер. Леко посолете тази, която ще е без пармезан.
Веган салатата поръсете с настъргания бразилски орех и бадемите, цветчетата люцерна.
Вегетарианската салата поръсете с пармезан, бадемови листенца и цветовете горски слез.




Може да използвате и други ядливи цветя. Подходящи към тази салата биха били- латинки, теменуги, цветове от лимонова мащерка или лимонов босилек. Уверете се, че цветята, които използвате не са третирани.Други ядливи цветя може да видите тук в Лятна салата от мариновани зеленчуци и цветя - Flowers and Marinated Vegetables Summer Salad


За горски слез мисля, че съм споменавала.Знаете, че е билка. Съвсем накратко да припомня- има омекчително, противовъзпалително, леко слабително, спазмолитично и успокояващо действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателната и храносмилателната системи (ларингит, бронхити, бронхиална астма, кашлица, язва и др. Външното й  приложение под формата на лапи има ефект при изгаряния, отоци, циреи, акне. Използваемите части са цветове, листа и стръкове, събрани в слънчево време по време на цъфтеж.Суши се на проветриво сенчесто място.


Насладете се!



Коментари

  1. Тук човек може да се засити само с красотата в чиниите ти, Бети! Толкова нежни картини редиш в тях, че човек направо може гладен да си откара ;)) Ами така де, то да те е жал да развалиш цялата тая хармония и прелест.
    Салатката е пълна с полезности и сигурно много вкусна. Аз не си падам по аспержите, но бих я опитала с млад зелен фасул примерно.
    Поздрави и красиво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма!
      Вкусна е, да. Тя е една съвсем обикновена салата-зептин, лимонов сок...
      Със зелен фасул също ще стане.Щом обичаш-опитай и този варинт- http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/07/green-bean-salad-with-creamy-garlic.html

      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Очарователно! Аспержи да си призная още не съм опитвала, а ми се иска! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Павлинка- прупкави очарователни пръчици.:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Бети, ти земен жител ли си?! Толкова извънземно красиви са нещата, които правиш, че няма начин да не си от някоя по-висша планета....
    Красота....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) От това по-земен накъде? - Аспержите, белите особено растат под земята...
      Благодаря ти за комплимента!

      Изтриване
  4. Много, много вкусно и полезно Бети. Страхотни предложения, особено с бразилския орех - заедно с аспержите се сработват много добре. Триптофана в аспержите подпомага разграждането и по - пълноценното усвояване на протеините в ореха. Той пък осигурява мастноразтворимите витамини А и Е и цял куп минерали и микроелементи. В крайна сметка ти си постигнала нискокалорична салата с пълен набор от витамини, минерали, микроелементи, ензими, за което безкрайно много ти се възхищавам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, точно си описала ползите.Аспержите са наистина много полезни, макар и не толкова достъпни като ежедневна храна. Понякога думата полезно се асоциира с безвкусно и други....представи...А храната е изключително важна за здравето ни и е необходимо наистина повече да се говори за полезностите на плодовете, зеленчуците, ядките..., въобще за състава на начина на съчетаване и е много важно да ни носи удоволствие-приготвянето и хапването й. Ние у дома така разбираме храненето. Хубаво е човек да знае какво му носи това, което е в чинията- не само като калории. За съжаление ще мине време преди да започнат производителите масово да поставят на етикетите хранителната стойност на продуктите, тяхната Ph, съдържание на фибри ...., а не само енерийна стойност. Необходимо е и в училище да бъдат застъпени .

      Благодаря ти за хубавото настроение!

      Изтриване
  5. Бети,колкото и уж широко скроена да съм и да нямам особени скрупули да опитам едно или друго в кулинарията,тези цветенца не мога да си представя да ги хапна.Знам,че при теб всичко е многократно изпробвано и гарантирано,но аз все си мисля,че вкуса ще е леко странен.Иначе безспорно създават невероятно настроение в аранжировката на всяко блюдо и галят окото !За стайлинга в млечно зелено и жълто-перфектен до милиметър!Аспержите нямам съмнение,че си ги приготвила много вкусно!От къде предпочиташ да ги купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, :) сладко от рози обичаш ли? Аз от малка си хапвам разни цветя- рози, цветове от акация, слез, темунжки....Обичам билкови отвари-лайка, липа, бъз. Някои съм ги опитвала първо сушени, като отвара, и после свежи- харесват ми. А и носят толкова настроение. Не е задължително да ги ядеш, важно е, че в чинията е нещо ядливо и ако случайно попадне в хапката ти да е безопасно. Ако обичаш салати, цветчетата можеш да приемеш като тяхно цветно продължение. Например руколата или репичките-аз и техните цветове използвам.
      Аспержите купувам, когато ми се видят свежи- от Карфур, Пикадили, Била, Кауфланд- от където се случи и ако ми харесат.

      Благодаря ти, Роси!
      Хубав ден с усмивки!

      Изтриване
    2. Ох,така е,Бети,но то е просто някакво вътрешно усещане,което ми слага спирачка.Чак сега разбирам моите хора,които сто неща не ядат и повечето от тях не са опитвали,но казват категорично,че не ги обичат и аз все им се чудех как така имат мнение без да са опитали реално.Иначе си права,това е прекрасен и напълно безопасен начин да си доставиш радост в чинията не само с вкус и ухание,но и с аранжировката!Много ти се отдава!Прегръдка е свеж уикенд!

      Изтриване
    3. п.п. Често съм в Кауфланд,ще се оглеждам и аз за аспержи. :)

      Изтриване
  6. Ама много ти се радвам на публикациите, Бети, такива цветни приказки разказваш и сякаш попадам сред природата винаги има толкова елементи от нея тук. Обичам аспержи и това твое предложение е поредната вкусотия. Прегръдки, с пожелания за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти действат по този начин и че успявам да предам вдъхновението и усещането си. В тази салата-съвсем обикновена, малкото подправки само подчертават естествения вкус на аспержите.
      Благодаря ти мила Кате, винаги много ме радваш!

      Изтриване
  7. Още една цветна приказка! Обичам колорита в теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм любител на аспержите, но пък определено съм любител на снимките ти, Бети! Прекрасно цветово съчетание, с много настроение и свежест! Отново специални поздравления! И пожелания за уютна цветна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенче!
      Можеш да ги замениш с пресни зелени шушулки боб или хрупкави сурови тиквички.:)

      Изтриване
  9. Да, донесе ми настроение. Наистина,
    дори само от снимки, описание и излъчване... нежна цветна приказка!
    Благодаря, Бети! Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Дианка!
      Благодаря ти за ведрия коментар!
      Усмивки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни