Туршия от вишни - Pickled Sour Cherries
Тази туршия е подходяща за ястия, които могат да се сервират с боровинков сос или сос от вино и сини сливи, съчетания на месни печива с ябълки и круши или дюли. Ще допадне на хората, които обичат комбинацията от солено и сладко-най-общо казано.
От посочените продукти излязоха тези два буркана, т.е. не много ( не се сетих да ги премеря предварително) , но достатъчно за да има разнообразие през есента и зимата. По принцип предпочитам пресни продукти или замразени. Грижа се да има и такива, но мястото е ограничено. Но всяка година приготвям малки количества от зимнина, която ни е особено вкусна и често използвана, като кисели краставички, пукани чушки, доматен сос за паста, пица и плакия, кисело зеле, или интересна- всички сладка, желета, мармалади, конфитюри, сиропи, сокове, пестили, сушени цветя, билки, гъби и плодове, захаросани плодове и цветя. Хубаво е човек да има килер, в който да е прибрал разни бурканчета с вкусни, необичайни пълнежи.
* 500 г вишни, без костилките
* 100 г кафява захар
* 120 мл оцет
* 130 мл вода
* за всеки буркан по 1-2 зрънца бахар, малка пръчка канела, 2-3 пъпки карамфил
1. Вишните се разпределят в бурканите до 1 см под ръба.Поставят се канелената пръчка, бахарът и карамфилът.
2.Водата и захарта се загряват и се варят на бавен огън докато се разтвори захарта. Добавя се оцетът и щом кипне, маринатата се излива върху вишните в бурканите.
3. Готовите буркани се затварят и стерилизират 10 минути. Изваждат се от горещата вода и се обръщат с капачките надолу. След 15 минути се обръщат, охлаждат се и се прибират на тъмно и хладно-в мазата.
Вишните са чудесна гарнитура за ястия с дивеч, който яде. Аз ги използвам за гарниране на веган пай, за вегетариански печива. Течността, която ще остане е много ароматна и може да се добави към балсамико оцет или да се направи редукция.
Може да опаковате с пръчка канела и да подарите.
Страхотна идея, Бети! Обичам такива сосове и от време на време правя за допълване на ястието, но никога не съм се сещала да си затворя в бурканчета :) Не стига времето за всичко, но може да се пробвам :)
ОтговорИзтриванеИ освен това видях, че някъде се е загубил коментара ми за маковите спагети - нещо напоследък 2-3 пъти ми се случва :( Писах ти, че маковете са сред любимите ми цветя, а цветовата комбинация, която си направила е великолепна! И също, че като на живо си представих житната нива. Просто чудесно!
Поздрави! И хубава лятна седмица!
Албенче, радвам се, че ти допада!
ИзтриванеТова всъщност не е сос. Аз използвам само вишните за гарнитура, а течната част сгъстявам с редуциране. Не е типичната туршия, но аз не си падам по солта в големи количества.
Благодаря ти за хубавите думи!
Какво да кажа, аз вече си изчерпах - ти обаче си неизчерпаем източник на идеи...а изпълнението им е повече от смайваща гледка.
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря сърдечно за комплимента!
Изтриванеlooks delicious! very nice pics:-)
ОтговорИзтриванеThanks for stopping and compliment!
ИзтриванеОбичам сладко и солено!
ОтговорИзтриванеИ това е чудесна идея, Бети :)
Благодаря, Дани!
ИзтриванеО, страхотно е това! И аз искам да си направя! Благодаря Бети, великолепна идея!
ОтговорИзтриванеЙоли, радвам се, че ти допада!
ИзтриванеБлагодаря ти!
ако се сдобия с нова пратка вишни ше направя и това, много ми допада!
ОтговорИзтриванеШе се радвам Зори!
ИзтриванеОу, Бети! Ако кажа, че всеки път ме изумяваш, ще прозвучи като да не мога да измисля друго, но си е точно така. Наистина ми се ще да опитам тази туршия! Поздравления!
ОтговорИзтриванеОпитай Марти! Надявам се да ти допадне!
ИзтриванеО, онемях! Каква идея! Не обичам особено туршии, но тази е толкова оригинална, ме се чудя на какво ли ще прилича :)
ОтговорИзтриванеИ да знаеш, че снимките ти са... топ топ! :)
Лека вечер и усмихнато утре :)
Тики, вкусна е, не е солена като традиционните туршии, по скоро мариновани вишни с топъл аромат. Подходяща е за ястия от дивеч или като гарнитура за печени меса, които традиционно се поднасят с боровинков сос.
ИзтриванеБлагодаря ти, усмивке!
Лелеее, Бети признала съм те за най-разчупената, идейна и смела блогърка. Направо ми скри шапката с тази туршия, изобщо не съм и подозирала, че биха могли да се приготвят вишните по този начин. Догодина със сигурност ще пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПети, не знам какво да кажа! Нямах идея, че съм създала такава представа.Благодаря ти за комплимента!
ИзтриванеБети, трудно човек може да усои на прекрасните снимки и на винаги уникалните и иновативни идеи. Признавам, вишните не са сред любимите ми плодове, но няма как да не опитам твоето предложение. Поздрави и много слънчев, топъл и позитивен месец юли.
ОтговорИзтриванеХриси, аз я правя от години и нямах представа, че ще предизвика такъв интерес. Просто сега реших да снимам :))
ИзтриванеМного се радвам, че ти допада, въпреки, че вишните не са ти любим плод.
Представям си уханието, макар, че такъв вкус не съм опитвала никога. Ще направя за проба, мисля, че ще ни хареса, тъй като сме страстни почитатели на сладко-соленото комбиниране. Благодаря за споделянето и прекрасните снимки, Бети! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеНаистина мирише приятно, Снежи. Надявам се да ви допадне!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ох, прекрасни са! Не съм правила обаче този вариант, звучи доста интересно! Поздрави за теб, Бети!
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти!
ИзтриванеИнтересно е, хората го харесват и са приятно изненадани, като ги опитат.
Hallo Bety,
ОтговорИзтриванеleider ist mein English nicht so gut und Russisch in der Schule schon so lange her. Deine Bilder sehen toll aus und deine Kirschen schmecken bestimmt auch sehr lecker! Tolle Deko!
Liebe Grüße aus Berlin
Doreen
Do not worry about the languages! ..... My German is sufficient to find your compliment! Thank you! Smiling July you wish!
ИзтриванеВинаги успяваш да ме впечатлиш с нещо различно, интересно и вкусно! :) Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеДани, радам се и ти благодаря за отбиването и хубавите думи!
ИзтриванеЧудесна е рецептата ти за тази туршия Бети.Имаме много вишни тази година и сигурно ще пробвам този вариант.Имам подобна рецепта,само че тя се приготвя със сини сливи.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще се радвам да сподели, Елена!
ИзтриванеБлагодаря ти!
До сега не бях чувала за тази рецепта,че съществува....Правила съм туршия от круши,но за тази зимнина ще включа и това предложение,за което приеми моята благодарност,Бети:)!
ОтговорИзтриванеМиленче, ще се радвам да ти допадне! Относно рецептата- какво не прави човек, като няма боровинки и разни други глезотийки като боровинкови сосове и т.п.....през 80-те години...
ОтговорИзтриванеАз съм правила два пъти с диви круши, но по друга технология-чрез ферментация. Ще ми е интересно да видя твоя вариант.