неделя, 20 юли 2014 г.

Малиново тирамису - Raspberry Tiramisu


У дома всички много харесваме кремести десерти.Един от любимите ни е тирамису. Класическият вариант през лятото често заместваме с плодови варианти. Много ни харесва лимоновото тирамису, а днес ще ви покажа малиново. Освен неотменните съставки- маскарпоне и бишкоти и технологията за приготвяне има  някои изменения за да направя десерта още по-лек и ефирен. Вместо сметана използвах кокосово мляко, съвсем малко захар.Споменавала съм, че от известно време в нашето семейство, без да сме на диети или да се ограничаваме, използваме по-малко захар. Така ни е вкусно. В този десерт плодовете са достатъчно сладки и ароматни, бишкотите също.Ако вие обичате по-сладки десерти може да увеличите количеството на захарта като завишите  при разбиването на яйцата и/или като добавите в маскарпонето. Вместо кафе или горещ малинов сироп, освежих вкуса с чай от хибискус и сок от малини. Гарнирах богато с още свежи плодове.
Вижте рецептата.



Продукти:

* 500 г маскарпоне
* 200 г бишкоти
* 200 мл кокосово мляко
* 3 жълтъка
* 3 с.л. палмова захар или светло кафява
* 1 пълна с.л. нишесте
* 1 шушулка ванилия
* 400 г малини
* сушен хибискус - 6-7 цвята или 4-5 пакетчета
* черен и червен касис, цариградско грозде, боровинки, малини
 


Приготвяне:

1.Подгответе формата, в която ще наредите сладкиша. Застелете с прозрачно олио. Може и с хартия за печене. Това ще помогне да освободите сладкиша при обръщането.

2. Изстискайте около 250-300 г от малините през тензух или двойна марля. Останалите са за декорация. Трябва да получите около 200 мл сок. Ако е по-малко не е проблем.

 

3. Загрейте до кипене 200 мл вода. Направете запарка от цветовете хибискус. Дръжте на топло около 15 минути.

4. Жълтъците и захарта се разбиват на водна баня до светложълт крем. Нишестето се разбърква в малко количество от кокосовото мляко. Млякото се загрява, заедно със семенцата от ваниловите шушулки и бавно с непрекъснато разбъркване се добавя към разбитите жълтъци. Темперираната смес се изсипва обратно в тенджерата, където е вряло млякото. Добавя се разтвореното нишесте и при непрекъснато разбъркване и средно силно загряване кремът се сгъстява. Охлажда се в ледена водна баня с бъркане. Това отнема не повече от 5-6 минути. Може да покриете с прозрачно фолио и да охладите по- продължително време, но в ледената баня с бъркане е значително по-бързо.

5. Маскарпонето се разбива и към него лъжица по лъжица се добавя кокосовият крем. Оставете в хладилника, докато дойде време да използвате.

6. Прецедете запарката, смесете с малиновия сок и загрейте до 80-90 С. Докато свършите с последната бишкота, може да се наложи да загреете отново. Моят съвет е да се загрее една част от чаената смес и когато свърши  да се загрее следващата порция. Ако ви остане от сместа, охладете и се насладете на освежаващ студен чай. 




7. Разстелете на дъното на формата около 1-2 см крем. Приблизително същото количество оставете за да намажете след като обърнете десерта в чиния за сервиране. Аз не оставих и направих нов крем, с който намазах след като извадих. Това личи на снимката-не изчаках да стегне.  Потапяйте за секунда всяка бишкота и наредете на дъното на формата. Покрийте със слой крем, отново бишкоти, крем, бишкоти. Когато обърнете горната част ще бъде най-отдолу. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за денонощие.




8. След престоя, обърнете в чинията в която ще сервирате и внимателно махнете хартията или фолиото. Намажете с крема. Наредете свежите плодове и сервирайте.




 

Много ми се искаше бишкотите да са целите в червено, малините са неустоими, но нямаше да е вкусно с прекалено напоени бишкоти. На другия ден направих друг червен сладкиш.






37 коментара:

  1. Qué delicia!!!
    Muchas gracias por tu visita, cariños desde Buenos Aires,
    Sandra

    ОтговорИзтриване
  2. Просто разкош! Великолепен десерт с много аромати! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Радост, радвам се, че ти харесва!
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  3. С Ани и ти Бети ме ошашавихте с тези пъстри десерти....Чак без да искам нарекох Ани с твоето име:)))))
    А това неустоимо тирамису .......или ще го правя или ще ме преследва в мислите ми!
    Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, ще се радвам да приготвиш!
      Зарадва ме!
      Хубав ден и много усмивки!

      Изтриване
  4. Ummmmmmm que buenooooooo debe estar esa tarta!!!!!! Feliz domingo Bety.

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, ето това ще е моето тирамису! Не обичам вкуса на кафе, а ти просто си създала плодова феерия... И да очакваме ли другия червен сладкиш?
    Поздрави и хубав ден, мила Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Да ще има и червен сладкиш!:)
      Много усмивки за теб!

      Изтриване
  6. Разкош отвсякъде! И така богато на плодчета всякакви!!! Огладнях окончателно...
    Прегръдка от мен, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно като за теб, Тики- свежо и не е сладко!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Истинска приказка, Бети! Толкова харесвам това топличко чувство у теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Йоли!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  8. Прекрасен летен десерт, Бети, изглежда неустоимо:
    много красиво, много ароматно и много вкусно - харесва ми, много ми харесва:)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много си мила!
      Сърдечно благодаря!

      Изтриване
  9. Чудя се по снимките ли да се захласвам по напред, или по десерта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много, много се радвам, че ти харесва!
      Поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Istnieje na to tylko jedne słowo: bajka!!!
    Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to Ja poproszą porcyjkę! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Dorota , thank you for your lovely comment!
      Nice week!

      Изтриване
  11. Wow! It looks wonderful and must be delicious. I would like to taste it immediately. This is something I will need to try this summer. Bety, your blog is neverending inspiration for me.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Aga!
      Very glad you liked it and I'll be happy if you try!
      I am glad, very glad that I inspire you!
      Thank you for your lovely comment!

      Изтриване
  12. Чудесен летен сладкиш,Бети.Снимките са превъзходни,както винаги.Ние в къщи също избягваме сладкото,особено с бяла захар.Даже и кафявата не я ползваме често,защото и тя според мен е изкуствен продукт.Не съм пробвала да правя сладкиши със стевия,но ти можеш да опиташ.Това растение е силно сладко и можеш да си го засееш в къщи ,ако от някъде си намериш филиз.
    Аз правя в къщи рядко сладкиши,най-често за празници.За подслаждане използвам мед или кленов сироп,въпреки че е скъп.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сърдечно благодаря за милите думи!
      Ние не избягваме сладкото, просто, ни е променен вкуса към него....Не можем без десерт, само да не е прекалено сладък. Бяла захар използвам, много рядко- има десерти, в които не може да се замени.Не всяка кафява захар е "боядисана" :). Вижадала съм в разсадници да продават стевия, на мен ми горчи. Предпочитам меласа или петмез, кленов сироп, сироп от агаве.
      Мед също, но избягвам да го загрявам. Всъщност само, когато правя меденки, търпи термична обработка. Той обаче си има характерен вкус, който не винаги пасва на останалите продукти.
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Много вкусно предложение, Бети!
    Много обичам тирамису, точно и затова ще се възползвам от предложението ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, ще се радвам да ти допадне и този вариант!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Великолепно е Бети!!! Усещам вкуса на този лек, свеж и ароматен вариант на тирамисуто, ммммм...!!!
    Прекрасни снимки на всичко, но плодчетата направо пленяват, всичко сякаш е пред мен на масата - и цариградското грозде, и смародината, а за малинката просто нямам думи!!
    Прегръдка, миличка! Слънчева, усмихната и спорна седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, радвам се, че ти допада и благодаря за комплимента!
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Фантастична,цветна,лятна и ароматна приказка!
    Бети,уникален десерт!
    Бих си хапнала с огромно удоволствие,особено щом е с малко захар.
    Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам, че ти харесва!
      Благодаря сърдечно за милите думи!
      Усмивки!

      Изтриване
  16. Прелест! Радва ме само като го гледам, а вкусът предполагам е пленителен! И то с любимия ми аромат на малини...
    Поздрави и прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, мила както винаги!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Само мога да въздишам и да си представя вкуса. Разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо да въздишаш Дани?
      Направи си, много е лесно! Всъщност най-трудната част е изчакването в хладилника! :))
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване

  18. This looks incredible. The first time I had tiramisu was many years at a restaurant, and I loved it. I wish I had a piece of yours to go with my tea right now. You are always making something special in the kitchen, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sheri, thanks for your lovely comment!
      I am sure it will be lovely if one day i cane share with you!
      Have a wonderfull day!

      Изтриване
  19. Прекрасен десерт, Бети! Красиво и вълнуващо свежо поднесен! Обожавам класическо тирамису, както и плодовите му варианти :) Но най-любимо ми е в комбинация с малини, каквото и правя задължително поне един път всяко лято. Вече съм замислила кога ще му дойде ред, но преди това с удоволствие опитах твоето творение - и като визия, и като вкус :) Чудесно изпълнение! Поздравления!

    ОтговорИзтриване