Морковено-мандаринови мъфини с овесено брашно


Ще се влюбите в  тези меки и влажни, безглутенови и лесни за приготвяне, мъфини, направени с моркови, бадемово и овесено брашно и ароматизирани с мандаринов или портокалов вкус 🧡 Стават и за вземане в училище или офис.


Тези кексчета са малко по-различни от досега приготвяните. Както забелязвате в текстурата не се виждат морковите. Това е така, защото ги блендирах със зехтина и мандариновия сок. Добавих кора от мандарини, но може да се замени или добави екстракт от кори. Мандарините могат да се заменят с портокали. Ако намерите нетретирани плодове, просто ги измийте, подсушете и настържете със ситно ренде кората. 
Брашното, което използвах е пълнозърнесто, смляно на каменна мелница-използвах на Екосем. Ако е необходимо може да си вземете сертифицирани безглутенови ядки и да блелндирате на брашно.
Зехтина, заедно с пюрето от моркови внася влажност в кексчето, която е типична за всички морковени сладкиши. 
За печенето използвах силиконови формички, които по принцип нямат нужда от намазване, но аз намазах със зехтин, леко поръсих с овесени ядки и поставих тестото. Отгоре поръсих с овесени ядки. Както очаквах отгоре останаха хрупкави, а тези по стените не се забелязват. Вместо това, може да поръсите с орехи или бадеми. В тестото също може да се добавят.
Може да украсите с характерната глазура отгоре от разбито крема сирене. 


Ако искате още рецепти с моркови- ето няколко от особено любимите ми за вдъхновение. Обичам снимките им, вкуса, и атмосферата, която създавох. Вижте ги.






Не забравяйте да ми кажете, когато приготвите! Щастие е да чета вашите коментари!

Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram,  Pinterest Facebook

Ако харесвате тази публикация, закачете я в Pinterest!



Морковено-мандаринови мъфини с овесено брашно

Приятно печене 😘

за 12 кексчета

Състав:

180 г моркови  (обелени и почистени)

120 мл прясно изцеден сок от мандарини или портокали

80 мл зехтин

2 големи яйца

100 г светла тръстикова захар

100 г бадемово брашно

1 настъргана мандаринова кора или портокалова кора 

1 ч.л. ванилов екстракт, или ванилията, която използвате

екстракт от мандарини или портокал

щипка сол

щипка индийско орехче

1/4 ч.л. канела

120 г пълнозърнесто овесено брашно (Екосем)

2 ч.л. бакпулвер

пудра захар за украса (по желание)

овесени ядки по желание


Инстуркции:

1. Загрейте фурната на 175 С. 

2. Почистете и изстържете морковите, нарежете на едри парчета и поставете в блендер заедно със зехтина и мандариновия или портокалов сок. Блендирайте много гладко.

3. В купа добавете пасираната смес. Добавете яйцата, захарта, ванилията, бадемовото брашно, мандариновата или портокаловата кора, екстракта от мандарина/ портокал (ако използвате) и солта. Смесете добре.

4. Добавете пресятото овесено брашно с бакпулвера и подправките и разбъркайте, докато се комбинират.

5. Подгответе формата (за да ги извадите по-лесно накрая). Намажете с четка и олио, поръсете, ако искате с овесени ядки за красив външен вид. Изсипете тестото във формата. Оставете около 1 см до ръба. Ако желаете може също да поръсите овесени ядки отгоре. 

6. Печете при 175°C за около 22-25 минути или до готовност. Тествайте с клечка за зъби-не трябва да има залепнало тесто.

7. Оставете да изстине малко, извадете от формата, поръсете с пудра захар, ако желаете и се насладете! Ако не сте поръсили с овесени ядки отгоре, може да намажете с портокалово или мандариново разтопено желе или сладко и да поръсите препечени на тиган филирани бадеми.


.


Коментари

  1. Анонименянуари 21, 2024

    Здравейте! Може ли да се приготвят изцяло с овесено брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих заменила бадемово брашно с овесено. Може би с фино смлени орехи.

      Изтриване
    2. Не бих заменила. Може би ще е подходящо с фино смлени орехи.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни