Шоколадова мус торта.Честит Рожден Ден, мили Вики!- Chocolate mousse cake.Happy Birthday, dear Vicky!






                          Честит Рожден Ден на моя син!

Мили Вики,
Честит Рожден Ден!
Бъди здрав, все така мил, добър и лъчезарен!
Сбъдни мечтите си!
Бъди обичан!
Бъди все така любознателен!
Нека има слънце и усмивки във всеки твой ден!
И нека късмета е с теб!
Обичаме те!



Защо реших да е по този начин украсена тортата на едно пораснало момче, вече млад мъж?
Дали защото е първия рожден ден, в който милото ни момче не е у дома? ... и се гледахме от мониторите? Дали защото носталгията и спомените от дните, в които като се връща от някъде ми носи слънчевата си усмивка и клонче, или някаква -лайчица, метличина или глухарче....
От както е проходил, скъсваше с малките си пръстчета цветенце и с неуверени крачки идваше и ми го подаряваше и беше толкова трогателен....
Не знам друго дете, което има такава невероятна склонност към чистотата. Не търпеше никакви петънца, точици или каквито и да  замърсявания по дрехите си...И сега си е такъв:)) Никога не съм напомняла да се мият  ръцете,...ако нямаше къде, имахме мокри кърпи, знаеше за невидимите бактерии...:)
 Никога не се е цапал.А всъщност си играеше нормално, просто някак не се цапаше.И непрекъснато по време на разходките ни обираше разни хартии и ходеше да ги хвърля в кошовете и се чудеше на другия ден, след като е прибрал вчера всичко, от къде са се появили нови?! От къде ли?!!!! Наложи се да му обясня, че има хора, които не успяват да стигнат до коша...., а той питаше, защо- малко са кошовете ли, далече ли са,...не можеше да допусне, че има някой, който ей така ще си пусне опаковката ...!
Дали това отношение към чистота, го мотивира да усвои правописа  на българския език....Гордея се много с това.


Сещам  се за  една година, Вики беше на екскурзия в чужбина и трябваше да се върне точно в деня на рождения си ден. Нямаше го 10 дни, а на мен  ми се стори цяла вечност...Чудех се с каква торта да го посрещнем и накрая направих две, хаха-хах добре, че бях направила две, та оцеля поне едната. Оцеля тортата Трюфел, нали сме  любители на шоколад-едната трябваше да е шоколадова.Но много обичаме и плодове и плодови десерти, затова  другата беше Павлова с ягоди-ягоди, които в онези години намерих изключително трудно, и не бяха вкусни, все пак април, но бяха червени и имаха лек аромат... Автобусът трябваше да дойде в 7 сутринта, аз станах в 6.00 и сглобих тортата-все пак знаех, че белтъчните блатове няма да издържат дълго на сметановия крем и ягодите...Е, автобусът пристигна късния следобед, та Павлова  можеше да се гребе с лъжица....но пък Трюфелът много му хареса...








 Въпреки математическия си ум и търсенето на логика във всяко нещо, той е много слънчево момче(като че ли математиците са някакви "сухари"), опознава света и са му интересни много неща от природата, от човешката същност, чете страшно много. И да не помислите, че е някакъв зубър. Не не е, по литература например не обичаше да учи, недоумяваше защо трябва да се "разнищват" творбите на авторите. Според него всичко, което е искал автора го е казал, написал е стотици страници, всичко е казано, "защо са тези празни приказки?!?"
Той е едно обикновено, необикновено момче-обича да лови риба, да играе баскетбол, да кара колело, харесват му разходките в планината, разни екстремни изживявания, обича морето, обича да кара кола и е страшно внимателен.Имам му доверие, че в извънредна ситуация, реакцията му ще бъде правилната.

 

 Отроних няколко мъниста от броеницата със спомени и май не мога да дам обяснение, какво ме накара да направя така тортата за едно момче....Вероятно целия този сладък, пролетен аромат, с който е пропит въздуха....Или нежността, която изпълва сърцето ми....и това, че не можах да го прегърна на този ден.....Важното е, че е много вкусна.Шоколадова. Топяща се в устата. Разливаща аромат.




Но той не беше сам, отпразнува рождения си ден със семейството на сестра ми, за което много съм и  благодарна!



Заиграх се с презентирането на парчето от тортата. Достави ми голямо удоволствие. Надявам се и на вас.


Рецептата с малки изменения може да видите тук.Смених муса от млечен шоколад с малко по твърд вариант на сладкарския крем и отгоре сложих шоколадов кувертюр.

Продукти за блата: 

* 1 чаша  брашно
* 1 / 3 чаша тъмно какао на прах на д-р Йоткер
*
1/2 чаена лъжичка. сода
 
* 1 ½ чаена лъжичка. бакпулвер на д-р Йоткер
½ чаена лъжичка. сол
1 с.л нес кафе
1 чаша захар
1 яйце + 1 жълтък
¾ чаша пълномаслено мляко

¼ чаша олио
* 1 ампула
ванилия на д-р Йоткер


 Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С. Застелете дъното на  форма с  хартия за печене.Намажете с масло стените на формата и  също покрийте с хартия.
   
2. В голяма купа, разбъркайте първите 7 сухи съставки .
   
3. Разбийте яйцата, млякото, олиото и ванилията . След това бавно добавете мократа смес в сухата смес, разбъркайте до еднородна гладка смес. Можете да използвате и електрически миксер, но не е задължително.
   
4. Изсипете сместа в подготвената форма и печете  около 30 минути, или до суха клечка.
   
5. Оставете тортата за малко да изстине във формата. Охладете окончателно на решетка. След това, ако е нужно, отрежете върха с назъбен нож за плоска повърхност.При мен не се наложи.
   
6. Сложете тортата във форма с подвижни стени или сложете регулиращ се ринг.Поставете 2 ленти от  хартия около тортата, за да се оформи висока  яка-необходима за високите слоеве мус.Закрепете с помоща на кламер.




За мус от черен шоколад:

    
* 2 1/2 чаши сметана
    
* 6 яйчни жълтъка
    
* 6 с.л..захар на пясък
    
* 3
с.л. глюкоза
    
* 2 с.л. вода
    
* 1 с.л.нес кафе
    
* 350 гр.. тъмен шоколад (горчив) , разтопен
 
   * 1щипка сол
    
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер

    * 1 ампула ром на д-р Йоткер

Приготвяне на муса:
 Постъпкови снимки, може да видите тук:




1.Изсипете сметаната  в купата на електрически миксер.Разбийте до твърди върхове. Покрийте със свежо фолио и поставете в хладилник за поне един час.

2. В суха купа,  поставете  жълтъците и разбийте на пяна.3. Междувременно, сложете захарта, глюкозата, водата, кафето и солта в малка тенджерка и нека заври за минута,след това отстранете.
4. Разбивайки, внимателно изсипете горещатата смес в яйчните жълтъци. Увеличете скоростта и разбивайте още 3-5 минути, докато се получи гъст пухкав крем.Ако искате поставете сместта в метална купа и разбийте на водна баня..Така, ще сте сигурни за яйцата и тяхната топлинна обработнка. Когато постигнете необходимата гъстота, извадете от водната баня и продължете със следващите стъпки.
5. След това бавно изсипете разтопения  тъмен шоколад в сместа. Разбивайте              непрекъснато.Добавете и  есенциите.Леко охладете.Разбърквайте от време на време.

  6. С помощта на шпатула, леко добавете половината от охладената разбита сметана в шоколадовата смес.Добавете и останалата сметана.


***Ако обичате много влажни блатове или няма да режете тортата след един ден, може леко да сиропирате с няколко лъжици топло прясно мляко с разтворени в него 2с.л захар и чаена лъжица кафе. Ако искате да сиропирате, направете го, когато блатът е напълно изстинал и тогава сложете шоколадовия мус.
 
7. Внимателно с  лъжица разпределете шоколадовия мус върху блага. Разстелете равномерно и поставете в хладилника.
 

 
8.След като  шоколадовия мус е стегнал  разстелете равномерно светлия крем.Загладете и поставете в хладилника докато се втвърди. Около час е достатъчно.




  За сладкарски крем :


Леко изменен и адаптиран от тук
   * 
3/4 чаша млечна сметана
- около 150 мл
   *  3/4 чаша прясно пълномаслено мляко- около 150 мл
Общото количество да 300 мл
  
*  ½ чаша захар на пясък около 50-70 гр
  
* шипка сол
  
* 3 яйчни жълтъци
   *
3 супени лъжици царевично нишесте
   * 
125 гр студено масло нарязано на кубчета
  
* замених ванилията от рецептата с 1 препълнена лъжичка нес кафе


 Приготвяне: 

1. В тенджерка сипете млякото, кафето и сметаната, както и половината захар. Загрейте на слаб огън  и бъркайте от време на време колкото да се стопи захарта. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие.Ако за първи път правите този крем, и съдът, в който ще го приготвяте не е с дебело дъно, по-добре е да го направите на водна баня.Въпреки, че  сгъстяващия елемент е нишестето, все пак внимавайте.

2. Междувременно,разбийте жълтъцине с останалата захар,  докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбийте докато се смесят добре.


3.  През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжица. Бъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава.-Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото. Разбърквайте докато маслото се стопи. Поставете свежо фолио, за да не хване коричка и оставете за няколко часа в хладилника.Когато вадите крема и отстранявате фолиото, внимавате да не падне кондензиралата пара в крема. За да не се случи това,  фолиото може да се сложи директно на повърхността на крема.

 












  

9. За шоколадовото покритие:

* 150 гр черен шоколад (съдържание на какао повече от 60%)
* 40 мл олио от гроздови семки, може и слънчогледово, може и друго, но без аромат

Стопете шоколада на водна баня. Отстранете от съда с  гореща вода и с разбъркване добавете олиото, докато сместа стане  еднородна.Изсипете върху тортата и леко загладете. Оставете да се стегне в хладилника.

За освобождаването на тортата от ринга е необходимо да измиете нож с гореща вода и внимателно да отделите тортата от ринга или хартията.
За украсата :

Аз използвах цветчета от цъфнали сливи и пудра захар. За по-голяма ефирност поръсих над плетено дантелено каренце :) 

Тъй като дантелката е много мека, преди да поръся захарта я колосах.Това става като разтворите 1-2 ч.л. нишесте без цвят в малко вода-например 100-200 мл .Потапяте дантелката в разтвора, подпомагате с движения накисването, изтисквате, така че да не капе и изглаждате  с гореща юттия. Първо през хартия, която може и малко трудно да се отдели- може да използвате за целта сладкарска, защото кухненската се отлепя но по-трудно. Приглаждате още въднъж, вече без хартия с ютията и имате един доста твърд шаблон.

За рязането на тортата, както и при повечето торти, но при шоколадовите е особено важно правилото : Всеки разрез да се прави с нож, измит и подсушен. На масата, ако режете тортата пред гостите се поставя дълбок съд с гореща вода и кърпа, в която да изтривате ножа. Шоколадовата глазура леко се разтапя и ако искате да е бял и чист долния слой крем и да няма следи от шоколад, леко минавате с ножа.С перпендикулярно разположен нож спрямо повърхоността и водоравно движение отстранявате следите от шоколад.Рязането е с едно движение,например както като режете морков, а не с многократни, наподобяващи рязане с трион.

Парченце в чинийка, декорирана с какао, поръсено над шаблон от хартиена салфетка с дантелен бордюр.




И последни хапчици:))


 

Коментари

  1. Бети, толкова любов лъха от публикацията ти и толкова мили са думите ти. А снимките - те са израз на цялата красота на майчината обич. Възхищавам ти се!
    Прекрасна е тортата. А синът ти да бъде винаги здрав, обичан и устремен. Честит празник на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      Благодаря ти за пожеланията и хубавите думи!

      Изтриване
  2. Бети, честит ти рожденник. Пожелавам му много здраве, късмет и сбъднати мечти.
    Беше ми много приятно да изчета публикацията ти. От думите ти прелива любов и нежност,а за тортата ще кажа само- съвършенна- и снимки, и визия, и разрез, а за вкуса съм сигурна, че ще е умопомрачаващ.
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, сърдечно благодаря! Мили думи и страхотни пожелания!

      Изтриване
  3. С много топлина, много любов и мъничко тъга докосна сърцето ми, Бети, чрез тази твоя публикация. Да ти е живо, здраво и много щастливо порасналото момче! Тортата е уникална! Снимките - заредени с емоция и много красота! Благодаря ти - искрено ти се възхищавам и ти се радвам! С пожелание за слънчев и усмихнат празничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, и при мен имаше тъга, въпреки он лайн връзката, липсваше живата прегръдка и присъствие.Все още не мога да свикна с това...
      Благодаря ти за пожеланията и стоплящите думи!

      Изтриване
  4. Бетиии,да ти е жив и здрав рожденика!Да ви радва с много успех!Тортата е уникална-мисля да я направя тези дни за наш семеен празник.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Живе!
      Ще се радвам да ти хареса и да споделиш! Хубав предстоящ празник ви желая!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Анонименаприл 11, 2013

    Честит ти рожденик, Бети! Нека бъде здрав и винаги да топли сърцето ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Силата на обичта, която изпълва сърцето ми е невероятен заряд...
      Благодаря,genoveff!

      Изтриване
  6. Чета и плача. Искам да мога да хвръкна и да ти доведа детенце да си го прегърнеш...
    Да ти е живо и здраво момчето!
    После ще се върна да прочета рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, и аз....Той ще се върне има малко до Великден, а той ...много контролни...
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Feliz cumpleaños para tu hijo y para ti por esta tarta tan bonita que has preparado con esas florecillas. Un saludo.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias por los buenos deseos para mi hijo y palabras hermosas para mi pastel!

      Изтриване
  9. Много пролетна, много шоколадова, а колко вкусна се очертава... Браво, Бети! Страхотна си, мила!
    Разбирам те напълно - моето момиче така замина в края на 2007-ма и уж щеше да се прибере след една година, а се омъжи там и май няма шанс вече да си дойде тук. Първите няколко години са много трудни за нас, майките, но както казват старите хора "С всичко се свиква, но майка да не си!"
    А на рожденика само хубави пожелания- крепко здраве, много късмет, безброй успехи и безкрайно щастие!
    Топла прегръдка за теб, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти за пожеланията!
      Винаги, ще има едно усещане за липса, независимо от съвременните начини за свързване, виждане...Така го усещам.
      Благодар и за хубавите думи за тортата!
      Прегръдка, Ирма!

      Изтриване
  10. Тортата и снимките са истински шедьовър!!! Честито на детенцето ти, да е живо и здраво и много много да те радва! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, благодаря ти!
      Красиво пожелание!

      Изтриване
  11. Анонименаприл 11, 2013

    Честит празник Бети! Просълзих се, докато четях публикацията ти. От всяка дума се изливат тонове любов, топлина, ласка... Ти си истински гений. Тортата изглежда фамозно.
    Поздрави, Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Юлия,
      Наистина много го обичам, много обичам децата си!Те са всичко за мен!
      Благодаря ти за сърдечните думи!

      Изтриване
  12. Чета и следя, всяко нещо, което публикуваш, но се захласвам по снимките, по представянето, семпло и уникално в същото време съчетание на продукти.Не винаги смогвам да напиша коментар, но истински ти се възхищавам на креативността!
    Всичко, до което се докоснеш, Бети, се огрява от една необикновена обич и светоусещане!
    Правиш много красиви "захарни" торти, онези с фондан...но и тези, в които няма са уникални!
    Тази торта е правена сякаш под ароматно цъфтящо дръвче, покрай едно минавам всеки ден, сега ще се сещам и за твоята торта.
    Въобще от известно време "виждам" цветята,и това е, благодарение на теб Бети!
    Благодаря ти безкрайно!
    Желая на сина ти здраве, всичко, онова, което си му пожелала ти(толкова е красиво)да се сбъдне!
    Явно той е чудесен човек и навярно вие сте го направили такъв-чувствителен, впечатлителен, точен и жизнерадостен!
    А това с чистотата, сега като се замисля-имам една позната,маниачка на тема чистота-хигиена и чистота на езика също.
    Благодаря ти за прекрасната емоция!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра,
      благодаря ти за тези думи, за страхотното пожелание към детето ми!
      Трогната съм!
      Радвам се, за въздействието, което има върху теб, това което правя!
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. Да му е сладък живота като тази торта,Бети!Много трогателна публикация,така ме увлече да я изчета най-подробно!А презентацията е много нежна,в тон,тортата-вълшебно разкошество!Пожелавам един усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,
      Благодаря ти за сърдечните пожелания!
      За милите думи,... трогна ме!

      Изтриване
  14. Precioso! Muy buena idea y una tarta increíble!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias por las amables palabras sobre mi pastel! Me alegro de que le gustó mi pastel!
      Bienvenidos a mi blog!

      Изтриване
  15. Скъпа Бети, да ти е живо и здраво детенцето, много щастие, късмет и любов да съпровождат дните му, а вие да сте щастливи и горди с неговите успехи!! Докато четях това нежно, изпълнено с много любов откровение се върнах няколко години назад и се просълзих, защото много добре зная какви чувства изпълват сърцето ти (когато любимото същество е далече)!!
    Когато се прибере това пораснало вече момченце да го нацелуваш и напрегръщаш така, че да наваксаш пропуснатото!!
    Тортата е страхотна, като рожденика, жалко че не можем да си грабнем по парченце :)!! Поздрави и целувки, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, верно, не може да се грабне през монитора, но винаги можеш да си направиш :))
      Благодаря ти за хубавите, мили думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Честит рожден ден на порасналото ти момче ,Бети ! Желая му здраве , късмет и много щастие ! Трогателни спомени стоплящи всяко майчино сърце !
    Тортата е прекрасна ,снимките великолепни както всеки път !
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря за пожеланията!
      Радвам се, че ти харесва тортата!

      Изтриване
  17. Честит празник и от мен! :)
    Тортата е разкошна, много, ама много апетитна, а и с тези цветчета отстрани много ми харесва - чудесна хрумка за декорация.
    Много слънчев ден, изпълнен с много приятни емиции :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти!
      Радва ме коментара ти!

      Изтриване
  18. Бети, да е живо и здраво порасналото ти момче!
    Да дава и да получава много обич!
    И много щастлив да върви по пътя, който е избрал!
    Прекрасна торта, както винаги, направена с толкова любов!
    Прегръдка от мен и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря ти за хубавите пожелания!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  19. Прекрасна и вкусна торта, направена с много любов. Нека е жив и здрав рожденикът, много любов и доброта да среща, за да е спокойно майчиното ти сърце. Развълнува ме, Бети! И аз имам едно пораснало момче, което изведнъж излетя от вкъщи и то много малък, а аз не бях готова за това и до днес имам усещането, че някой ми го е откраднал, макар да знам, че е в добри ръце. Трябва да мислим за децата си с чисти, светли мисли и с много любов - точно така, както правиш и ти. Благодаря ти за хубавата рецепта, споделените емоции и сълзите в очите ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Нели,
      Винаги ще има някаква празнота в душата ни, ще усещаме липсата, но щастието на децата ни, техния избор е най-важен и това е нещото, което ще ни дава покой...
      Благодаря ти за хубавите и сърдечни думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  20. Честит празник, Бети!
    Впечатли ме с много любов, топлина и майчина гордост,
    с поредната ти великолепна торта и прекрасни снимки!
    Моите поздравления,
    присъединявам се към твоите благопожелания за здраве и сполука, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      Благодаря за доброжелателните думи, пожелания и комплименти!

      Изтриване
  21. Бети, прекрасна торта!
    Красиви и топли думи, като дълбоката връзка с децата ни! Най-голямото чудо, с което ни дарява животът, е малкото човече в прегръдката ни! Пораснало, то е смисъл, вяра, гордост и поглед напред. Няма разстояния - обичта ги стопява!
    Бъдете щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря ти!!!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  22. Бети,
    честит празник на порасналото момче. Пожелавам му много здраве и сбъдване на всички пожелания на тази страница.
    Не си бях дала все още сметка какво ме чака в бъдеще... Но това е да си майка явно.
    Прекрасна торта, както винаги представена по най-добрия начин.
    Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти за пожеланията!
      Какво ли ни чака?....Но щастието и успехите, доброто на децата ни винаги ще са най-важните...а ние трябва да се наслаждаваме на миговете, които имаме...
      Благодаря за хубавите думи за тортата!
      Прегръдка, Марти!

      Изтриване
  23. Бети, честит празник! Да е живо и здраво момчето ти и винаги да те радва, да бъдат светли и озарени от светлина дните и пътищата му! А тортата - че тя е прелест, толкова красива и нежна! Лека нощ, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти за искреното пожелание!
      Прегръдка!

      Изтриване
  24. Hi Bety!! this looks delicious!! I just stopped by returning your visit, but I will stay to check everyone of your recipes. consider me as a new follower. so happy to be here!

    ОтговорИзтриване
  25. Бети,истински ме трогна с тези сърдечни и скрени майчински слова!Да е жив и здрав рожденика,щастие и късмет да изпълват пътя му!А за възпитанието са "виновни" родителите,така,че семейното гнездо е изиграло решаващата роля за твоята гордост сега.ИИзчетох публикацията от край до край, като с удоволствие си взимам едно по-голямо парче,нищо,че е толкова късно...Прекрасна торта,точно по мой вкус,направена с желание така,както една любяща майка може!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря за красивото пожелание!
      За хубавите думи...и да ти е сладко!

      Изтриване
  26. Да е жив и здрав сина ти! Нека има хубава Съдба, дълъг, интересен Живот и една вечна прекрасна Любов.
    Тортата е прекрасна, разказа е приказка с едно единствено заглавие "МАЙКА". За мен бе удоволствие да прочета текста и да се порадвам на прекрасните снимки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лидия,
      Благодаря за красивото пожелание!
      За топлото отношение!
      Прегръдка!

      Изтриване
  27. Бети, тортата е великолепна...Да ти е живо и здраво момчето и да продължава да те радва и най- важното да има късмет в живота! За нас, майките, децата винаги ще бъдат най-милите ни същества...Много прочувствена презентация на тортата...

    ОтговорИзтриване
  28. Бети, тортата е великолепна...Да ти е живо и здраво момчето, да продължава да те радва и да има много късмет в живота! За нас, майките, децата винаги ще бъдат най- скъпите ни същества...Много хубава презентация на тортата, просълзи ме...

    ОтговорИзтриване
  29. Честит празник на порастналото ти момче, Бети - да е жив и здрав и да намери своето щастие в живота!
    Тортата е приказна отново, украсата много ми хареса, а разрезът - разрезът ще изниква цял ден в главата ми! Не се престрашавам аз да правя сложни торти, а толкова божествено вкусни изглеждат - думи нямам!
    Желая ти усмихнат, слънчев петък и прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря ти за пожеланията и красивите думи! Тортата не е никак сложна, а е много вкусна!

      Изтриване
  30. Бети!!!!!!!!!!!! Жив и здрав да е рожденика! От сърце му желая много успехи, щастие и любов! Честит празник и на вас! Тортата е уникална, толкова нежна, с толкова чувства, дори и без да напише текст, тя би изразила всичко това! Направо ми се просълзиха очите, казвам ти, толкова е мило, всичко толкова майчинско и истинско! Такава съм си, силно ме докосват истинските неща, тези пролетни цветчета, тази дантела, тези прелестни снимки, поздравявам те, Бети!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за трогващите думи!
      За хубавото пожелание!
      Прегръдка!

      Изтриване
  31. След толкова много и все хубави пожелания аз какво да кажа? Освен всички те да се сбъднат! :)
    Мила Бети, да ви е жив и здрав сина! Да ви дава още много поводи за гордост, за сълзи от щастие и радост! Късмет и много успехи му пожелавам занапред!
    Публикацията ти е толкова искрена и затрогваща! Четяща се на един дъх :)
    А тортата, тортата е с такъв прекрасен мус, че чак усещам как се разтапя в устата ми!

    Сърдечни поздрави с пожелание за топла, цветна и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тони,
      Благодаря сърдечно за хубавото пожелание!
      Благодаря и за хубавите думи за тортата!

      Хубава пролет и красиви и весели празници ти желая!

      Изтриване
  32. С най-добри пожелания за детето ти Бети, за теб и за семейството ти, с ден закъснение но от сърце!
    Нека онова което си му пожелала се сбъдне и той бъде един щастлив човек…роден в подходящото време и на правилното място!
    За мен беше удоволствие да прочета прочувственият ти пост и да се насладя на красивите ти снимки :) А тортата…за нея нямам и грам съмнение че е била толкова вкусна колкото и изглежда с тези нежни пролетни цветове и декорации от дантела!
    Все пак става въпрос за шоколадов мус :) ….а за него само добро... и нищо друго :)
    Сърдечна прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за сърдечните думи, за пожленията!
      Винаги много се радвам на посещенията ти!

      Изтриване
  33. Бети, да ти е жив и здрав! Беше ми много интересно да проследя броеницата със спомените ... сякаш и аз с вас се разхождах през годините... Сигурна съм, че живота ще му поднесе много хубави, сладки и богати на емоции момент като тази прекрасна торта, която си направила за него! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти, мила!
      И аз мисля, че ще има много хубави моменти и незабравими емоции :))

      Изтриване
  34. Анонименаприл 12, 2013

    Честит Рожден Ден на порасналото момче, желая му от сърце да е здрав и късметлия! Пожелавам му да дарява с много любов прекрасната си майка, защото тя го заслужава!! Бети, миличка, страхотна торта, разкошна, изкусителна, това са любимите ми вкусове. Отдавна не съм влизала в блога ти, днес прегледах другата тема и дори и монитора ми се вцепени и зацепи, при такава вкусотия на кой му се работи хехе. Прегръдки мила, поздрави на порасналото момче и сестра ти! Пепика

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепика, много ме зарадва!
      Добре дошла и сърдечно благодаря за пожеланията!
      ..За хубавите думи за тортата ми.. и монитора ти е зацепил от многото снимки :))
      Благодаря и за поздравите към сестра ми!

      Изтриване
  35. que pinta tiene!!! y que forma de presentarlo!!! toda un artista.
    Besos
    Paqui y Mari Jose
    Miss-Perea's

    ОтговорИзтриване
  36. Мила Бети, нека всяко едно твое пожелание за момчето ти се сбъдне! Няма по-силна любов от майчината! Пожелавам му да бъде здрав и много щастлив! Тортата е невероятна, снимките - прекрасни! Много мил и трогателен пост! Прегръдки и усмивки! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка, Дани!
      И благодаря за пожеланията!

      Изтриване
  37. Бети да ти е живо и здраво момчето, много късмет му желая! Да е все такъв умен и добри чък и много успехи в живота!
    Тортата ти е шеметна!!!
    Уредени поздрави мила Бети и наистина си заслужава да се гордееш с такова дете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти!
      Мило ми стана от думите ти!

      Изтриване
  38. But this cake is a pleasure for the eyes .... not only for the palate! Congratulations, your blog is beautiful and I join you to follow you with great pleasure! Congratulations to your son and
    greetings from Rome!
    Emanuela

    ОтговорИзтриване
  39. Welcome Emanuela!
    Glad to see you here!
    Thanks for the greetings and compliments!

    ОтговорИзтриване
  40. Бети, честит празник на сина ти! Нека пътят му да е лек и щастлив, пълен с успехи и любими хора!
    Тортата е невероятна!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  41. Прекрасна торта и прекрасна публикация, Бети!
    Да ти е живо и здраво порасналото момче!
    Пожелавам ви много празници заедно, независимо къде се намира в дадения момент и много късмет да има в живота :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, трогната съм!
      Благодаря ти за милото пожелание!
      Радвам се, че ти харесва тортата!

      Изтриване
  42. Анонименмай 20, 2013

    Да ти е живо и здраво момчето. Много късмет и любов му желая.
    В момента я правя и за моята принцеса,която утре става на 1 годинка.
    Голяма играчка е, но като видях снимките ти съм сигурна,че си заслужава труда.
    Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, благодаря за пожеланията!
      И за доверието! Всяка хапчица си заслужава труда :)
      Нека е здрава и много обичана малката ти сладурана! Много усмивки и безгрижни игри!
      Весел празник!

      Изтриване
  43. Анонименмай 20, 2013

    Благодаря за пожеланията.
    Нямам глюкоза ще стане ли без или с какво да я заместя?
    Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глюкоза има в Била и Кауфланд. Но, ако все пак не можеш да си вземеш, увеличи количеството на жълтъците с един. Глюкозата придава една еластична твърдост на крема, не знам как да го опиша по-точно.Затова предлагам да добавиш още един жълтък.

      Изтриване
  44. Анонименмай 20, 2013

    Бети, благодаря ти! Златна си добавих още един жълтък. Изпратих приятеля ми да напазарува и той решил да пропусне глюкозата, защото спред него било захар разбита с малко вода :lol:.
    Аз обърках нещо с муса от горчив шоколад. Като добавих сметаната и забелязах, че имам топчета от шоколада, а уж го разтворих на водна баня. И се наложи цялата смес да я сложа на водна баня да се разтвори шоколада. Естествено сместа ми стана много рядка и се уплаших, че няма да стегне и сложих желатин. Оплесках цялата работа, а толкова се старах. Да се надявам, че няма да слагам желатин и в другия крем.
    Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямало е да се обърка нищо. По пр инцип така се прави ганаш-сметаната се загрява и с нея се залива шоколада, бърка се докато се разтвори напълно и се охлажда. В даден момент може да се разбие за пухкавост или да се остави да се втвърди- за бонбони например. Техниката при муса е по-различна- с цел въздушност и лекота на крема.Жълтъците добавят плътност във вкуса и еластичност.
      Ах, тези момчета! :)! Глюкозата се произвежда промишлено чрез ензимна хидролиза на нишесте.
      Ако има нещо, с което мога да ти помогна, ще се постарая да ти отговоря бързо.

      Изтриване
  45. Анонименмай 20, 2013

    Благодаря ти, Бети!
    Не ми стана ясно кога се изсипва сладкарския крем върху муса от черен шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато муса е стегнат.През това време сладкарския крем също се е охладил.

      Шоколадовата глазура се прави бързо и бързо се стяга, можеш да я оставиш за утре или, когато сладкарския крем е стегнал напълно.

      Изтриване
  46. Анонименмай 20, 2013

    Много ти благодаря, Бети!
    Наистина огромно благодаря за търпението, подробното обяснение и бързината, с която ми отговаряш.
    Направих и сладкарският крем, тук нямах проблеми :). Много хубаво, че си написла за водната баня. До края го правих на водна баня, защото ме беше страх да не загори и да не стане на топчета. Получи се хубав хомогенен и лъскав крем, както ти обясняваш. Почти веднага го изсипах върху муса, тъй като бързо се охлади, може бе е от маслото, което беше директно от фризера.
    Мусът пък беше стегнал нали му добавих желатин.
    Много ме е яд, първо, че нямах глюкоза и второ самата смес преди да сложа сметаната беше много, ама много гъста. След като сложих сметаната ми се образуваха топчета, а уж разбих хубаво шоколада на водна баня. Защо според теб се получи това? И вече дооплесках работата като върнах всичко на водна баня, за да разтопя топчетата шоколад. Сместта стана много рядка и се уплаших,че няма да стегне и ще се разтече, а всъщност трябва да излея отгоре и сладкарския крем и шоколадовата заливка. Сложих желатин, за да се подсигуря. Яд ме, че няма да има същия вкус, както ти опитвах на мус топящ се в устата, а ще е парфе.
    Не съм се отказала, ще я пробвам пак и дано успея.
    Сега с епритеснявам ще успея ли да отделя тортата от хартията и ринга.
    Обромно благодаря и утре ще ти досадя като ти кажа как е и на вкус.
    Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, разбирам, че си направила тортата и си доволна от резултата- та този етап :)
      За зърнестата структура при шоколада- може да е от самия яяшоколад-част от мазнините, в него да са се отделили при топенето и да са образували тези топчета, може да е от сметаната, ако е бла разбивана твърде дълго и е започнало да се отделя маслото. Може би има и някаква друга причина.Възможно е и шоколадовата смес, да се е охладила повече от необходимото и при смесването с леката сметана да са се об разували топчетата. Не ми се е случвало. Аз съм сложила линк към тортата, в която има постъпкови снимки, за по-добра ориентация.http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post_12.html.
      Радвам се, че успешно си завършила тортата! Много се радвам!
      О и непременно да споделиш за вкуса. Знам, че човек опитва от всяко нещо, което прави и всички съставки, но когато престои тортата и ядеш заедно всичко, вкусът е различен. Ако искаш можеш да ми пратиш снимка на имейла bianka.h.yovcheva@gmail.com

      Изтриване
  47. Анонименмай 22, 2013

    Бети, благодаря ти още веднъж! Тортата е разкошна на вкус нямам думи да я опиша. На външен вид не можах да я докарам толкова хубава като твоята. Обра много комплименти щом сложих и в купичка за вкъщи :). Наистина невероятна торта, която си заслужава труда.
    Ще разгледам и другите ти рецепти и съм сигурна,че ще си харесам нещо.
    Ще ти пратя снимки тези дни :) и на разрез, че за сега имам на цялата торта :)
    Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти за споделеното! Много се радвам, че ти е харесала и гостите ти също!
      Благодаря за доверието още веднъж!

      Изтриване
  48. Анонименюни 07, 2013

    Бети описваш страхотно, а предполагам, че всичко което приготвяш с любов е прекрасно!!

    Просто нямам думи!!

    Мога да те сравня само с книгата "Като вода за горещ шоколад" на ЛАУРА ЕСКИВЕЛ.

    ОтговорИзтриване
  49. Страшни снимки, много стилни! А историята около тортата... толкова топла и пропита с любов! Човек му се иска да остане покрай масата с тортата, на чаша чай или кафе и да слуша разказа ти до безкрай! Сърдечни поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  50. Скъпа Бети,
    Бих искала да изкажа удивлението си не само от тази невероятна торта, но и от всичко което видях в този блог! Красота строи от всяка една снимка, всяка една дума... искрено ти се възхищавам!
    Реших да направя тази торта за кръщенето на моето прекрасно шестмесечно момиченце и въпреки че съм добър кулинар в сладкарството едва сега прохождам. Бих искала да те попитам следното:
    Времето с което разполагам в деня преди кръщенето е малко и едва ли ще мога да направя цялата торта тогава. Възможно ли е да разделя приготвянето и на две части - блата и шоколадовия мус два дена преди, а сладкарския крем и покритието един ден преди кръщенето? Предвид, че тортата ще пътува около 300 километра, ще издържи ли?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  51. Плами,
    Би могла да направиш тортата, както си планувала във времето, с което разполагаш преди празника.
    Трудно ми е да преценя дали тортата ще издържи това пътуване. Зависи тези 300 км дали са магистрала или друга пътна настилка-имам предвид времето, през което ще пътува. Важна е температурата.Под 18-20 градуса за повече от 2 часа ще я направят по-мека. В единия крем има масло, а в другия шоколад. Можеш да я транспортираш в изолиран със стиропор кашон, на чието дъно има замразители. Аз така процедирам. Заради конденза, който би се получил от разликата в температурите и ако си решила да поръсваш отгоре пудра захар или какао го направи, когато пристигнеш или преди поднасяне. Не отнема време, ако си подготвила дантелата предварително. Разбира се можеш да украсиш и по различен начин.

    Ако има други въпроси с радост ще ти отговоря.

    Красив и емоционален празник ти желая!

    ОтговорИзтриване
  52. Искам да ти благодаря за всичко! Тортата издържа пътуването и беше разкошна както на вид, така и на вкус.

    ОтговорИзтриване
  53. Плами, ако знаеш как ме зарадва с коментара си!
    Много се радвам, че тортата е пътувала успешно и че ви е харесала на вкус!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  54. Здравей, Бети! Възхищавам се на всичките кулинарни шедьоври, които създаваш! Спряла съм се точно на тази торта за един празник, но ме интересува колко см е формата, в която я правиш, за не да подбера форма, с която тортата ще стане или много ниска или пък прекалено висока. Вече съм си колосала дантела за украсата:). Ще споделя резултата като я подготвя. Благодаря и поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      Радвам се, че харесваш нещата, които приготвям. Формата, в която съм пекла тази форма е с диаметър 21 см.
      Много ще се радвам да споделиш. Приятно приготвяне!

      Изтриване
  55. Тортата е невероятна.Всичко и е вкусно- блата е нежен и пухкав, муса се разтапя по езика, нескафето придава специална нотка , Жълтия крем е божествен , шоколада отгоре.......... кой не обича шоколад.Намерих своите любими вкусове в едно!Благодаря Бети за вкусната рецепта.Определено пак ще я правя , най после и дантелите влязоха в употреба :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! Благодаря за прекрасните думи!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни