Торта с рози, цветове бъз и ягоди.Блатове от спанак, цвекло и лимон и три различни пълнежа.Cake with roses, elderflowers and strawberries. Three-layer cake- spinach, beets, lemon with three different fillings



В живота на човек има специални моменти. Моменти, които си е представял малко или много.Към които се е стремил и е очкавал.И когато този момент настъпи той трябва да е празничен, неповторим и много красив. Един такъв момент е абитуриентския бал.Дванадесет години усвояване на различни знания, умения, преодоляване на препятствия, изпити,  предизвикателства и едно неусетно израстване и осъзнаване на желания и нови цели. Последвани от нови и по-големи предизвикателства, съпроводени с повече отговорност за решенията, които се вземат.Но в деня на бала се празнува и всичко трябва да е красиво и неповторимо. Роклята, бижутата, прическата вече са обмислени, готови, харесани...
Ще споделите този радостен момент с приятели и роднини, с които сте споделяли съмнения, решения, радости и страхове, покрай израстването на децата ....Едно от нещата, които трябва да обмислите е и почерпката, която ще поднесете, а най-празничното нещо е разбира се тортата. Вкусният и красив завършек на всеки празник. Типично за един представител на зодия Риби, какъвто съм аз е някаква дилема. Много обмислях вкуса и визията на тортата. Имах няколко проекта за торта със захарен фондан, но натрапчиво ми се въртеше идея за украса с живи цветя- символ на уловения миг от препускащото време


Едно от любимите цветя на дъщеря ми-розата. Роклята и също е с рози. Тя присъства и в тортата като вкус.Добавих и цветове от бъз. Тортата ухаеше прекрасно. Радвам се, че направих точно тази торта. А по УАУ реакцията на дъщеря, когато я видя, разбрах, че съм взела правилното решение. Тя не можеше да и се нарадва докато я снимах. Гледаше, възклицаваше, миришеше я....

 Един от аксесоарите и за бала беше една прекрасна много нежна гривна от живи рози направена от вълшебниците в бутик за цветя " Юлена". Много оригинална идея и добре осъществена. Гривната е все още жива, а Неви ще си я изсуши като един приятен спомен.



 Всички деца, докато са малки, нямат търпение да порастнат, да могат да правят неща, които възрастните могат. Дали защото родителите и възрастните им повтарят често, още си малък...когато порастнеш...Порастването е жадуван миг, след който имаш свободата да правиш всичко и всички ограничения отпадат...О, каква илюзия. Точно тогава осъзнаваш, че много често са вързани ръцете ти, че порива на идеите ти и мечтите ти е подчинен на много условности, и ограниченията са всъщност твърде много.Не рядко, самия ти си ги налагаш.Дори не са ограничения, просто са зрели решения.



Парадокс е, че когато порастнат хората, с носталгия си спомнят детството и им се иска то да е продължило по-дълго.Светът на възрастните вече не е толкова неустоимо привлекателен и уютен.
Някои от възрастните запазват детското у себе. Това са хора, които са запазили креативността, духа на откривателството, впечатлителността, искреността и непосредствеността в обшуването, любовта, присъщи на децата.





Моето пожелание е след бала, след 12-ия клас/час прекрасната каляска на живота да не се превърне в обикновена тиква...търкаляща се по калдаръмена улица, а да продължи в бляскавата каляска, съпроводена от светлината на успеха! И да носи завинаги в сърцето си " Малкият принц"



 Видяхте вече разреза, а сега ще разберете и вкуса на всеки цвят блат и всеки пълнеж.


 От долу нагоре:

Спаначен блат
Лайм крем и заквасена сметана
Блат с цвекло
Ягодов крем с маскарпоне
Лимонов блат, поръсен с лимонов сироп
Крем с маскарпоне, лимон и бъз
Тортата е намазана с швейцарски маслен крем, към който добавих сироп от рози



Крем за измазване на тортата:

  * 3 белтъка
  * 120 гр пудра захар
  *  щипка сол
  *  220 гр масло, на стайна температура
  * 1 ч.л. Екстракт от ванилия
  * 4 с.л. сироп от рози /ягоди или сок от ягоди, или редукция от сок или сок от цвекло

Комбинирайте  белтъците, захарта и солта в топлоустойчива купа  и поставете над тенджера с гореща вода. Бъркайте докато захарта се стопи и  сместа достигне  70 °. Ако нямате термометър показателно е стопяването на захарта, като се разтрие между пръстите не бива да се усеща. Бъркането е непрекъснато- в противен случай белтъците може да коагулират. Освен това бъркайте с обикновена тел или силиконова шпатула, не с миксер. Сместа се прехвърля в купата на миксера и се разбива около 10 минути, докато се оформят върхове и сместа стане лъскава.. Намалете скоростта до средна и започнете да добавяте малки парченца масло. Добавяйте, когато предното количество се е усвоило добре. Когато добавите цялото масло, сместа ще изглежда като пресечена, продължете да разбивате и ще получите идеален кадифен крем. Тогава добавете сиропа и ваниловия екстракт или семенца от шушулка. Измажете тортата отгоре и отстрани. Приберете в хладилника.
Ако ви остане от крема, приберете и запазете за слепване на целувки например или друго-пастички, торти. Преди използване оставете на стайна температура и отново разбийте за кратко.



 Поднесох и розова лимонада, направена от сироп от рози, малко бъз, лед, вода и украсих с роза и свеж цвят от бъз.


За спаначения блат използвах тази рецепта, без изменения. Казах ви, че тази рецепта има бъдеше в моята кухня. Изпекох около половината от тестото като блат за тортата, а останалата част на малки кексета за почерпка.


* 4 яйца 
*  195 гр-1 1/2 ч.ч. захар  
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр спанак (може и  замразен, в този случай отцедете добре )  
* 1 ч.ч. олио от гроздови семки или друго без аромат  
*   200 гр. -2 ч.ч. брашно    
* 1 бакпулвер- 10 гр.

Използвам чаша с вместимост 200 мл 
1. Фурната се загрява на 170 градуса без обдухване.  Форма за торта се намазва с меко, но не течно масло и се посипва с брашно. Излишното количество се отстранява като обърнете формата над хартия  и потупате леко дъното. Оставете настрани формата. 
  2. Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Не трябва да се забелязват следи от дръжки и други едри частици. 
3. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията, до получаването на бледожълт крем. Към сместа се прибавя спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес за кратко.
 4. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти, колкото да се поеме брашното. Сместа се изсипва в намазаната и набрашнена форма за торта.Заглажда се.В случая аз изсипах половината от сместа. Останалата изпекох на малки кексчета.
 
 5.Пече се до суха клечка. Проверете след 15-20 минути..  
6. След изпичането блатът се оставя да изстине във формата  за около 15 минути. След това внимателно се изважда и се оставя на решетка до окончателното охлаждане.



За розовия блат, реших да изпробвам как работи рецептата, ако използвам сварено цвекло. Получи се прекрасен розов цвят, без привкус на цвекло.
Рецептата и технологията  е същата, като само заменям спанакът със цвекло. Сварено предварително и пасирано много фино. Като добавите олиото отново пасирате до абсолютно гладка смес.И тук опекох само половината от тестото.Останалата част - на кексчета.

За лимоновия блат използвах друга любима рецепта- на Тройно лимоновия кекс.

Продукти:





* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло

* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок





Лимонов сироп:

* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок

* 1 с.л краве масло

Приготвяне:



1. Загрейте фурната на 180 С.


2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.


3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 


4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.


5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти. 

6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.

7.Печете около 20-25 минути, проверете с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.


8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.


9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 

И тук опекох само половината от тестото. ОСтаналото - на малки кесчета. 

10. През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.



Ще  сиропираме, когато поставим съответния блат при сглобяването на тортата.
 


Коментари

  1. Бети, няма да се изморя да повтарям, че си невероятна!
    Като източник на идеи, умения, усет към красивото...
    Да е жива и здрава прекрасната ти дъщеря!И независимо от превозното средство, то винаги да я води напред и нагоре!
    Тортата е уникална!
    Прегръдка от мен и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря сърдечно за пожеланията към дъщеря ми и за хубавите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Бети, прекрасна торта и още по-красива абитуриентка!Всичко е толкова приказно и цветно, че за миг се замечтах!Много здраве и успехи по трудната житейска пътека!Вложила си толкова желание и майчински грижи в подготовката на най-прекрасния празник! И си успяла да направиш празника незабравим!Поздравления за труда и прекрасната торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, сърдечно благодаря!
      Надявам се да остане незабравимо преживяване и емоции за дъщеря ми!

      Изтриване
  3. Честит Празник на това прекрасно момиче и на нейната майка приказна фея!
    С пожелание за всичко най-хубаво!
    Благодаря за споделеното вълшебство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, аз благодаря за прекрасните думи!

      Изтриване
  4. Бети, всичко е приказно и прекрасно! Вълшебница си!
    Много успехи, здраве, щастие, любов и късмет на порастналото ти момиче! Много е нежна и красива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,
      БЛагодаря за красивото пожелание!
      Благодаря и за хубавите думи за дъщеря ми и тортата!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Бети, най-напред да отправя пожеланията към младата дама за здраве и светлина по пътя, който и предстои! А за тортата- истинска прелест, остави ме без думи! Поздравления, невероятен творец си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти за сърдечните пожелания!
      За хубавите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Бети, прекрасна е тортата! В първия момент помислих, че е букет. И чудесно се съчетава на красотата на дъщеричката ти. Да ти е жива здрава, за да ви радва, а вие също, за да сте й опора.
    Прекрасна вечер и бъди все така позитивна и вдъхновяваща жена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря!
      АЗ понякога я наричам Червенорозка- има една приказка "Белоснежка и Червенорозка"...
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  7. Przepiękny tekst!!! Postaram się zapamiętać i przemyśleć. Tort równie uroczy :)
    Pozdrawiam serdecznie

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa!
      Zawsze sprawia mi cieszyć Komentarze!

      Изтриване
  8. Бети, попътен вятър на твоето пораснало дете! Желая ѝ розово бъдеще и моменти, пълни с щастие! Радост и удовлетворение да преживявате заедно!
    Красиво момиче, красива торта, красиви цветя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря за пожеланията!
      Хубави думи, много ме радваш!

      Изтриване
  9. Леле, тук попаднах сякаш в приказка днес!
    Поздравления, Бети! Не знам по кое да ахкам повече - и тортата е мечта, но и абитуриентката не отстъпва по красота - същинска Пепеляшка!
    Браво, мила, справила си се блестящо с всички задачи - и майка, и способна фея!
    На прекрасното ти момиче пожелавам широк и светъл път, безброй успехи и голямо щастие! На тебе много радости покрай нея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, трогната съм!
      Сърдечно благодаря за хубавите и топли думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Бети, всичко е прекрасно...Поздравления за прекрасното момиче, хубавите думи, невероятната нежна и цветна торта! С най-хубави пожелания да запази детското у себе си и да бъде щастлива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари,
      Благодаря ти за красивото пожелание и трогващите думи!

      Изтриване
  11. Бети, много нежност, красота и стил струй от теб, адмирации за невероятната торта! Много късмет и здраве на нежното ти момиче! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка,
      Благодаря ти за красивия комплимент!
      Сърдечно благодаря и за пожеланието към Неви!

      Изтриване
  12. Поздравления, Бети!
    Tортата e прекрасна,направо е уникална!
    Да е жива,здрава и много щастлива прекрасната ти дъщеря!
    Прегръдки от мен и усмихната и позитивна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Генка, добре дошла!
      Сърдечна благодарност за пожеланията!
      Благодаря и за милия комплимент!

      Изтриване
  13. Бети, тук, като отвори човек, наистина казва първо Уаууууу!
    Страхотна торта, невероятна си я направила, но и как да е, щом е за твоето момичето?!
    И момичето е страхотно! Поздравления и за двете ви; много успехи и късмет по всяка пътека на живота, в която поеме!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, трогната съм от думите ти!
      Благодаря от сърце за пожеланията!
      Прегръдка!

      Изтриване
  14. Бети, истинска розова импресия си създала!Уникална, както винаги!Но сега едва разбрах, че най-хубавото творение от теб е твоята пораснала принцеса!Рози и усмивки по пътя, който си е избрала дъщеря ти! Ако има капчица от твоя талант и креативност, няма да я мислим изобщо....Прекрасна е и тя, и тортата, и цялото настроение тук, и ..така искам и аз да съм толкова млада и бляскава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Мария, винаги ме радват думите ти!
      Сърдечно ти благодаря!

      Изтриване
  15. Попътен вятър и успешен житейски път на красивата ти дъщеря, Бети! Дано живота й поднесе сто пъти по толкова рози, колкото има на тази прекрасна торта!
    Този път си надминала всичко направено от теб, което съм виждала досега и разбирам защо - направена е с много любов тази торта и напълно отговаря на стила и изискаността на младата дама!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети,благодаря за чудесното пожелание!
      Радвам се, че ти харесва тортата! От както са започнали да цъфтят розите, къщата е пълна с тях...:)

      Изтриване
  16. Бети, така хубаво си го казала! Чрез теб усетих вълнението, радостта, тревогите... сред аромат на рози. Или по-точно - аромат на младост. Винаги ти се възхищавам на финеса, усета и лекотата, с която пресъздаваш красоти. На дъщеричката ти пожелавам много красота по пътя на големите хора, една любов, но истинска, щастие и много успехи! Много красиво момиче виждам - истинска фея на розите! И една фантастична торта - поздравления за мама! Изобщо един емоционален и красив пост! Топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)Фея на розите... Тя наистина обожава рози и като видя тортата...нейната реакция, ме направи много щастлива...Не знам аз ли се радвах повече или тя...
      Сърдечна прегръдка, Снежи!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  17. Честит празник на красивото момиче и на цялото й семейство! Изключително нежна и фина млада жена! Попътен вятър и много успехи - лични и професионални! Бети, всичко е прекрасно и ти за пореден път показа, че правиш нещата до съвършенство! Усмивки и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря сърдечно за хубавото пожелание и милите думи!

      Изтриване
  18. Your cake and your photos are just lovely!!!
    Hugs Vicky

    ОтговорИзтриване
  19. Пожелавам светло бъдеще и много незабравими моменти на Феята на розите. Прекрасни - и тортата и текст, но като че ли най-неповторимото тук е любовта, която се носи във въздуха тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лидия, много си мила! Благодаря за прекрасния коментар!

      Изтриване
  20. Толкова много розова красота събрани на едно място! Прекрасна, невероятна торта!
    Бети, не спирам да се удивлявам на идеите и изпълненията ти!
    Много здраве и късмет на прекрасната принцеса!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря сърдечно!
      Много мили думи!

      Изтриване
  21. Честит празник, Бети за теб и порасналото ти момиче -
    тя е прекрасна, както и уникалната вълшебна прелест.
    И аз стоя онемяла, трудно подбирам думи, за да опиша възхищение, очарование и удивление,
    с които ме плени не само идеята, вкуса и ароматите, но изпълнението, декорацията и представянето...
    Адмирации към таланта ти и
    пожелания за успехи, сбъднати мечти и много щастие на абитуриентката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, трогната съм от думите ти!
      Сърдечна прегръдка!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  22. Бети......... за втори път тия дни ми спира въздуха докато чета!
    Приказна тортичка за истинска Принцеса!
    Да ти е жива и здрава, да намери своя Принц... и винаги да усеща топлината на майчината обич!
    Затова сме ние, майките... да дадем корени, но и криле!
    От цялото си сърце пожелавам на твоето момиче вятър в крилете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, много мили и сърдечни пожелания!
      Благодаря ти от сърце за отношението и милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  23. Прелест! И момичето и тортата, и розите, и майката! Майка за чудо и приказ! Да ти е жива и здрава дъщерята! Дано животът и е в рози. Поне повече рози, по-малко тръни!:)
    http://www.youtube.com/watch?v=8IJzYAda1wA

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти!
      Много красиви думи!
      Благодаря и за чудесното музикално пожелание!
      Обожавам Армстронг! Една от любимите ми песни!
      Прегръдка, Марта!

      Изтриване
  24. Бети!!!!!!! Колко удивителни да сложа, колко пъти да споделя възхищението си към креативността ти, таланта и стила?! Невероятна торта, нежна, вълшебна, приказно красива! Пожелавам на дъщеря ти пътят след 12 ч. да е с ухание на рози, да е много щастлива в живота и много успехи! Попътен вятър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за милото и емоционално пожелание!
      И за удивителните!!!
      Прегръдка!

      Изтриване
  25. Всичко е прекрасно! Красивата абитуриентка, страхотната торта и хубавите снимки! Желая й много успехи и на теб да ти носи много радост! Възхищавам се на кулинарните ти умения!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александрина, много мили думи!
      Много ме радва присъствието ти тук!
      Благодаря!

      Изтриване
  26. Толкова красота събрана на едно място! Да ти е жива и здрава красивата ти дъщеря! Желая и много щастие и усмивки и попътен вятър!

    ОтговорИзтриване
  27. Бети, кое по напред! Теб ли да похваля, тортата ли, да честитя и пожелая успех на дъщеря ти! Прекрасна и красива торта си създала, много светлина и свежест струи от нея! А на хубавата ти дъщеря пожелавам много успехи и да не забравя детето в себе си :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една невероятна торта! Страхотно съчетание на вкусове, цветове! Фино, романтично и нежно излъчване! Наистина си фея, Бети!
      Пожелавам на дъщеря ти да намери своята "роза", която да обгрижва, която да я радва в живота й!
      Пожелавам й успех в начинанията! Тя има твоята любов, а това е най-важното за един човек!Да има място в сърцето на някой!

      Изтриване
  28. Една невероятна торта! Страхотно съчетание на вкусове, цветове! Фино, романтично и нежно излъчване! Наистина си фея, Бети!
    Пожелавам на дъщеря ти да намери своята "роза", която да обгрижва, която да я радва в живота й!
    Пожелавам й успех в начинанията! Тя има твоята любов, а това е най-важното за един човек!Да има място в сърцето на някой!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонименюни 11, 2013

    Невероятна си, Бети! Възхитителен артист и естет.
    Почитания!
    Успехи на детето ти и здраве на всички вас!

    :)))

    ОтговорИзтриване
  30. Като от приказките...
    Да ти е живо и здраво детето и да има много успехи в живота!
    Тортата е прелест!
    Твоята принцеса с прекрасна рокля е много красива!
    Всичко е изпипано до съвършенство! :)

    Майка мечта си ти... определено! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, благодаря ти за тези много топли и сърдечни думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  31. Наистина си майка мечта! Желая на момичето ти само успехи и да следва мечтите си! Късмет в начинанията й!
    Прекланям се пред таланта ти, Бети!
    Фантазията ти е безгранична!
    Всяко нещо, което видях тук е оригинално, много идейно и по всичко личи - много вкусно! И направено с безкрайно много любов!
    Не можеш да си представиш какво ме изпълва като гледам снимките ти и чета думите ти- толкова нежност и обич лъха от всяко нещо, което си докоснала!
    Благодаря ти, Бети!

    Радина Петрова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Радина!
      Какво да кажа на тези толкова мили и сърдечни думи!
      Благодаря ти от все сърце! Чудесно пожелание!
      Благодаря ти, че се отби и ме зарадва!

      Изтриване
  32. Анонименюни 09, 2015

    Адмирации за тази голяма красота ! Може ли рецептата за швейцарския маслен крем ?

    ОтговорИзтриване
  33. Добавих рецептата. Тъй като съм използвала естествени багрила, забравих да добавя, че ако искате да оцветите и използвате прахообразна хранителна боя е добре да я разтворите предварително в малко мляко или вода. По-добре е да се използва гел, като започнете с пестеливо количество.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте!
    Невероятно изглежда!
    Поздравления!
    Имам едно питане. Реших да пробвам блата с цвеклото, но не се получи. Цвета се промени. Къде греша? Добавя ли се нещо към цвеклото, за да запази цвета при печене?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни