Спаначена торта с пълнеж от маскарпоне и ягоди- Spinach cake with mascarpone filling with strawberries




Една пролетна торта и като цвят и като вкус и като текстура- лека, ефирна. Декорацията, пълнежът, дават възможности за много импровизации. Блатът е с нежна, влажна текстура, естествено оцветен от спанака. Подходяща е за всякакви поводи, за градинско парти, за похапване през уикенд сред природата, на село...а и у дома-видът и вкусът й ще ви пренесат в свежата и ароматна градина...
Приготвянето й е истинско удоволствие.




Блат:

Адаптиран -намалила съм захарта
Източник от БГ мама

* 4 яйца
*  195 гр-1 1/2 ч.ч. захар
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр попарен , отцеден спанак (може и  замразен, в този случай отцедете добре )
* 1 ч.ч. олио от гроздови семки или друго без аромат
*   200 гр. -2 ч.ч. брашно 
* 1 бакпулвер- 10 гр.



Използвам чаша с вместимост 200 мл
1. Фурната се загрява на 170 градуса без обдухване.  Форма за торта се намазва с меко, но не течно масло и се посипва с брашно. Излишното количество се отстранява като обърнете формата над хартия  и потупате леко дъното. Оставете настрани формата.
2. Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Не трябва да се забелязват следи от дръжки и други едри частици.
3. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията, до получаването на бледожълт крем. Към сместа се прибавя спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес за кратко.
 4. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти, колкото да се поеме брашното. Тестото се изсипва в намазаната и набрашнена форма за торта.Заглажда се.
5.Пече се до суха клечка. Проверете след 15-20 минути. Аз пекох около 30 минути.
6. След изпичането блатът се оставя да изстине във формата  за около 15 минути. След това внимателно се изважда и се оставя на решетка до окончателното охлаждане.
7. Опечения блат отрязвате на 3 пласта.Най-добре с ножа за хляб или със силно опънат конец. Текстурата е силно ронлива. Продават се и специални приспособления за това, но аз още не съм си купила.

През това време пригответе пълнежа.



Продукти:

* 500 гр маскарпоне
* 200 гр  фина извара (ако нямате такава, пасирайте с ножа на блендера, до степен да не се усеща зърнестта структура)
* 200 гр заквасена сметана
* 10 гр желатин -следващия път ще пропусна или ще намаля количеството.
* 500 гр ягоди
* 4-5 с.л. пудра захар. Може да замените със сироп от агаве, стевия или друг желан от вас подсладител. Ако не обичате сладко може и да пропуснете.




Приготвяне: 

1.Желатиньт се накисва. Стопява се на водна баня или в микровьлнова.
2.Маскарпонето се разбива и кьм него се добавят сметаната и изварата. Разбиването продължава докато се получи еднородна, гладка смес.
3.Ягодите се пасират много фино, заедно със захарта или подсладителя, който сте избрали. Добавят се кьм маскарпонената смес.Разбиват се.Прибавя се желатиньт с непрекьснато разбиване.Опитайте на сладост и може да добавите в този момент още захар- пудра за да се разтвори бързо или агаве.
4.С готовия пьлнеж се намазват блатовете, като се оставя и за отгоре.Може да използвате ринг с регулиращ се диаметър. За да се получи относително еднакво количество, разделете предварително на 3 части. Ако искате да намажете тортата и отвън с този крем, тогава разделете на 4 равни части. Аз исках да се вижда красивия зелен блат и нежния розов цвят на крема.Ако използвате ринг, за да отделите тортата от стените, прекарайте внимателно нож между формата и тортата.

Украсявате по желание .
Аз използвах ябьлкови  цветчета.
 Ако използвате свежи цветя, предварително ги измийте грижливо в купа с вода. Извадете и поставете в чиста кърпа.Оставете цветчетата там докато ги сложите на тортата. Евентуално 1-2 часа преди поднасянето на тортата. Влажната кърпа ги запазва свежи. Може да съхраните в кърпата и в хладилника за денонощие.

 





Добре е тортата да престои няколко часа в хладилника. Най-вкусна е  на следващия ден.
Всеки разрез се прави с чист нож.


 

Тази торта и по-специално спаначеният блат наистина много ни харесва. Ето и друга интерпретация.

Коментари

  1. Ах! Уникални снимки, както винаги! Признавам, въпреки, че обичам спанак, като приложение в тортоправенето не съм го ползвала, и идеята ме отблъсна, но ме спечели крема с маскарпоне и ягоди))), предполагам блата на вкус, освен на цвят, не подсказва че има спанак))) Замислих се с моркови за същата рецепта, незнам ягодите обаче как биха се съчетали)))

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ина!
    Блата, наистина с нищо не подсказва наличието на спанак.От всички зелении, които използвам в кухнята, спанакът има най-неутрален вкус и аромат. Аз не подходих с предубеждение и съм очарована от изключително приятния цвят.Вкус, в смисъл на привкус, някакъв отенък- няма. Важно е да не се използва олио с миризма. А за морковите- може да се опита, но те сладнят, по принцип. Ти сварени и пасирани ли имаш пред вид или сурови като морковената торта-например тези-http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/04/blog-post_4507.html мъфини-аз много ги обичам.
    Следващия път бих сложила повече ягоди, въобще ще експериментирам!Страхотен е този цвят и то без грам боя!

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестна е, Бети! Имам я в списъка тази спаначена торта, но в съчетание с този крем от маскарпоне и ягоди още по - добре ми звучи. Снимките са много нежни! Мен ми дожаля при последните снимки да откъсна клонка с цвят и ще се любувам на тези тук :) Хубав ден и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, тези цветчета са от дива ябълка, от една гора.Доста по-наситен цвят имаха от тези в двора ни.А и не от всеки цвят "става" ябълка.:) Можеше да правя захарни цветчета една седмица и всеки да го е страх да яде, пък и излишна захар..А така тортата доби едни леко небрежен, обикновен вид, правен в последния момент.То и така си беше ... Но беше приятно-ядохме я в градината сред разцъфналите дръвчета.
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Прекрасна е, Бети!
    Красива, вкусна и нестандартна!
    Благодаря за красивите снимки!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  5. Тортата изглежда фантастично, но спанака в блатовете ме хвърли в оркестъра. От друга страна защо не - яла съм салата с ягоди и спанак, както и торта с тиквички, така че май и това ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. :)
    Опитай, никой няма да разбере, че има спанак.А салатката и аз я правя, дори ягоди, диня, пъпеш комбинирам и с босилек, а лекото поръсване с черен пипер, макар и необичайно някак подчертава вкуса.Тиквичките и те, заедно с краставиците влизат понякога в кексове, особено когато ми липсват ябълки, а горните са в изобилие.
    Ако не си падаш по тежки торти, тази е супер.

    ОтговорИзтриване
  7. Много красива и ефектна торта!
    Поздравления!
    За вкуса не се съмнявам,черпя се виртуално с удоволствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Възкресение,Бети!
    Останаха ли ми думи да изкажа възхищението си от видяното,Бети?
    Такава цветна приказка си сътворила отново,и толкова нежно си декорирала тортата,че не мога да не те аплодирам възторжено!За вкуса нямам съмнения,че си заслужава всяка хапка!
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!
    И голям абитуриентски купон! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси!
      Ех, като стигнем до купона...още ходим по проби! :)

      Изтриване
  9. Бети, много ми хареса тортата! Първоначално се зарадвах, помислих, че си направила моята солена спаначена торта, но после се зарадвах още повече като разбрах, че е рецептата е за десерт :) Кремът бледо розов ли е? Учудвам се на цвета му, предвид голямото количество ягоди в него.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, правила съм спаначено руло-солено, торта не още.
      Кремът е бледорозов.Имах опаковка от 500 гр ягоди, на които махнах дръжките, махнах една две леко повредени ягоди и май хапнах1-2 и после не ги теглих.Според мен няма да е проблем да се сложат и повече ягоди.
      Прегръдки, мила Зори!

      Изтриване
  10. Бети, тази тортата е чудна идея! Ще дойде момент да се възползвам от нея - този цвят на блатовете наистина е прекрасен! Поздравления за експерименталния дух у теб и източника!
    Желая ти хубава пролетно-ябълкова вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети,тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, Бети... Какво да ти кажа - творец, създаващ красота. Това си ти. Прекрасна е тортата, толкова ефирна и нежна...
    И аз все се каня да я приготвя, нямам предразсъдъци за вкуса, но явно още не й е дошъл моментът.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Пролетна фантазия, приказка, разкош...,
    и още много комплименти за теб и таланта ти, Бети -
    така както ти умееш за измайсториш, снимаш и представиш!
    Сърдечни поздрави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      благодаря сърдечно за милия комплимент!

      Изтриване
  14. Bety, I'm dazzled by your creations! Congratulations dear! I'm your newest follower =)
    Greetings from Greece! xoxo

    ОтговорИзтриване
  15. Welcome, Eleni ! A
    nd thanks for the beautiful comment!

    ОтговорИзтриване
  16. Толкова е нежна, Бети! Торта "Пролетен цвят" дори и наличието на спанак в блатовете е съобразено с пролетта. Невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много подходящо име!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Look at that cake! It looks delightful. I have never heard of spinach cake before. Thank you for visiting us at Red Rose Alley. It's so nice to meet new friends.

    Have a sweet day,
    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, това е изящно творение, наистина! Поздравления, изглежда вкусно, а цветовете му и декорацията са истинска прелест! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Sheri,
    The cake is really a fine and tasty.
    Thank you for your lovely comment!

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, невероятна е,както всичко, което предлагаш! Много нежна, ефирна, чудесно съчетание на цветовете - бяло и зелено! А начина на украса с ябълкови цветчета много ми допадна!
    Пепа Стоева миналата година ме насочи към тази торта и сега съм ѝ се наканила да я пробвам с лобода. Дано да се получи!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, бялото е светло розово, но аз явно съм редуцирала леко количеството на ягодките. Следващия път ще сложа повече. Надявам се, че ще се получи. Тази година още не съм готвила лобода и забравих, като се попари дали запазва хубавия зелен цвят.Ще се получи, трябва само да се пасира много добре зеленията.
      Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  21. Бети,
    приветствам всеки експеримент в кухнята, ама чак за спанак с ягоди, не знам дали съм дорасла. Завий ми, моля те, едно парченце да пробвам, да се уверя, че си струва. Макар че трябва да ти вярвам, не си ме подвеждала досега. Снимките са много нежни и красиви!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, жалко, че си толкова далеч, бих те почерпила с голямо удоволствие!
      Някой ден, ако имам по-дълъг престой в София, непременно ще го направя!Тортата наистина е много лека и вкусна, въпреки, че обичам много шоколад, падам си и по такива леки плодови торти. А ягоди със спанак-опитай на салата-много е свежо, много!
      Радвам се, че си приготвяла нещо от моите предложения и, че ти допадат.
      ПРегръдка!

      Изтриване
  22. Сега виждам че съм пропуснала това красиво творение …. просто оставам без думи :)
    Продължавай все така да твориш и създаваш красиви вкусотии а ние да им се радваме !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, винаги успяваш да ме зарадваш и усмихнеш!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  23. Страхотна торта и невероятни снимки, Бети! Поздравления! Вдъхновяваш ме да пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, ТиКи!
      Пробвай, ако сложиш точно 500гр. ягоди кремчето ще стане по-наситено розово. Аз не претеглих след като ги почистих и срам не срам поизядох малко" дефектни". За това е малко по-бледо. Ако безпокойството ти е как се отразява на вкуса присъствието на спанака- не се усеща.
      Ще се радвам да споделиш впечатления.
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  24. Толкова много настроение има в тази торта, Бети. Подхождам със големи резерви към спаначената торта, но като гледам тази ми се иска да си дръпна парченце :)) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ако я опиташ ще изчезнат всякакви резерви.Никак не се усеща спанака и съжалявам, че не мога да те почерпя.

      Изтриване
  25. Здравейте! Снимките и тортата са страхотни. Въпреки наличието на спанак имам голямо желания да я пробвам. Само едно въпросче - не става ли малко суха тортата. Блатовете би трябвало да се овлажнят малко от крема, но нали в него има желатин...Та това ми беше чуденката. Иначе, поздравления за прекрасната торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мария!
      Тортата не е суха, блатовете са достатъчно влажни,и кремът също овлажнява тортата. Количеството на желатина, спрямо останалите продукти има лека стягаща роля и точно блатът поема излишната влага. А наличието на спанак е толкова неосезаемо, че ако не знаете, че това е спанак, не бихте разбрали.Важно е обаче да се използва олио без никакви аромати.Най-подходящо ми се струва това, от гроздови семки.
      След като опечете блата и разрежете на 3 пласта, може да опитате малко от него. За мен е достатъчно сочен блат.
      Навядам се да ви допадне!

      Изтриване
    2. Благодаря много! Непременно ще я опитам :-)

      Изтриване
  26. Анонименюни 10, 2014

    Здравейте! Видях тази торта преди 2 седмици и реших, че ще чакам хубав повод, за да я направя. Изглежда страхотно, браво!!! Имам обаче 2 въпроса и ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите. Какъв е размера на формата за печене? Искам да преценя, колко висока ще е, ако е с 3 блата и колко, ако са два. И какво имате предвид, под това че блатът е "силно ронлив"? Разбирам, че е ронлив, но значи ли това, че не може да се реже, или че се разпада..? Чудя се ще има ли проблем с парчетата, защото ще е за подарък..? Благодаря ви много предварително за отговорите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Тортата е с диаметър 21 см. Височината зависи и от количеството на крема, който се поставя между блатовете.Аз харесвам по-високи торти и затова разрязах блата на 3 части. Както съм написала важно е да се използва ножа за хляб или опънат конец за рязането. Ако ви безпокои много рязането може да изпечете на два пъти и всеки изпечен блат да разполовите- така ще имате 4 блата. Печенето ще е по-кратко съответно. Понякога тестото, което изчаква се "държи" по-друг начин-съставките си взаимодействат по-дълго време. Ако и това би безпокои може да забъркате половин доза, да сложите да печете и през това време да забъркате втората доза. Тези варианти ги споменавам за всеки случай.

      Не се разпада при рязане- трявбва да изчакате да се охлади напълно. Никакъв проблем няма с рязането на готовата торта на парчетата, но трябва да престои няколко часа с крема.Освен че е по-вкусна, блатовете леко се овлажняват от крема, който също е стегнал през този престой. На снимките се виждат парчетата.

      Може да решите част от блата да направите на трохи и да облицовате тортата по борда. Получават се равномерни пухкави трошици.

      Надявам се да съм помогнала. Ще се радвам да ви допадне и на вкус. Със сигурност няма нищо сложно в тази торта.

      Изтриване
  27. Анонименюни 11, 2014

    Здравейте! Благодаря ви за бързия и изчерпателен отговор. И аз правя така, когато реша да деля сместа - докато пека едната част, забърквам другата, защото не знам как ще се отрази "чакането".. :) Ще потърся и това олио от гроздови семки, заинтригувах се и искам да го опитам. И ще увелича малко ягодите, за да добия по-наситен цвят. Още веднъж ви благодаря! Продължавайте да ни радвате - имате страхотни идеи и ги осъществявате прекрасно! Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Олио от гроздови семки има в Кауфланд и Била почти винаги. Не е проблем и със слънчогледово.Важно е да няма аромат, като зехтина например.
    Цветът на крема- вероятно зависи и от сорта ягоди. По-наситен цвят би се получил ако се добавят и малини- не е проблем замразени и пасирани или боровинки, но те пък оцветяват в лилав нюанс.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонименюни 11, 2014

    Благодаря! Ще купя, защото ми е любопитно, какво е това олио :) А идеята с малите към ягодите ми харесва още повече :)

    ОтговорИзтриване
  30. Анонименюни 20, 2014

    Тортата е невероятна - лека, ароматна, вкусна и много подходяща за сезона! Правих я минала година и веднага ми стана любима, сега мисля отново да я приготвя! Препоръчвам горещо........ Благодаря, Бети за споделената рецепта!
    Sani

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сани, благодаря ти за коментара! Радвам се, че ти е харесала и че сподели тук!
      Опитай и граховата :))

      Изтриване
  31. Днес направих тази торта. Опитах няколко трохи от блата и много ми допадна! Радвам се, че се доверих на рецептата, въпреки предубеждението си към наличието на спанак в блат за торта. Сега очаквам кремът да се стегне и в късния следобед ще отрежа с гостенките си! Украсата ми е от пресни ягоди.
    Отново съм заразена от красотата на снимките!

    Сърдечно благодаря!
    Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  32. Аз изроних от блатовете трохи и ги посипах отгоре. Наредих също и малини и боровинки. Стана хубав контраст.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Татяна! Звучи чудесно! На мен също ми харесва да покрия с трохи, получава се като мъх :)
      http://vkusnosbety.blogspot.bg/2015/03/cake-spring-charm-spinach-cake-with.html

      Изтриване
  33. Анонименаприл 09, 2017

    Здравейте! След стриктно спазване на стъпките за приготвяне на тортата възникна проблем. Кремът не стегна изобщо. Дали заради ягодите, дали заради нещо друго, но дори сложих две пакетчета желатин и не стегна. Дали имате представа къде може да е проблемът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не би желатинът да е прегрят. Водата/течността трябва да горещи, но не врящи, около 50-60 градуса. Как стопихте накиснатия желатин?

      Изтриване
  34. Здравейте,
    не мога да разбера за колочеството спанак. Трябва да е 200 грама след отцеждането ли? И за замразения какво значи да се отцеди. Просто да се източва потеклата вода или в марля да се стисне да се изцеди добре? Аз си взех замразен 400 гр. спанак, и като го стиснах то остана 100-130 гр.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте,
    искам да попитам грамажа на спанака е 200 грама след отцеждамето ли?
    И какво значи да се отцеди? Въпросът ми е конкретно за замразеният спанак. Само да отсипе потеглата вода или в марля да се изтиска?
    Питам защото си взех 400 гр. замразен, и като го изтисках в марля то остана към 120 гр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отцеждам го като притискам в цедка, може и с марля. Готовият замразен спанак съдържа доста вода, наистина. В рецептата претеглям след изцеждането.

      Изтриване
  36. Любимата торта на моето семейство! Тъй като преди винаги пасирах ягодите и не се усещаха много .. Сега мисля да ги нарежа и с малко захар да ги сиропирам на котлона и просто да полея блата със сиропа, отгоре ягодите и крем. За розов цвят ще използвам капка червена боя при бъркането на крема. Хич ме няма с желатина и не ми се рискува, а и моят е на прах

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатът е достатъчно сочен без сиропиране. Моят съвет е да пасирате в крема сладко от ягоди. За наситен розов цвят добавете лъжица две сок от цвекло. Ягодите, нарязани добавете в крема малко преди да желира. С желирането никак не е трудно.

      Изтриване
  37. Здравейте, форма с какъв дм. сте ползвала? Мога ли да я направя в 23 см. или 26 см. съответно? Искам не много дебели блатове, а крема да е акцента.
    И ако сложа ягодово сладко ще стане ли добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 20 или 22 см. Вижте линка, който съм дала в края на публикацията към торта "Пролетна омая " Тя също е спаначена, но с по-тънки блянове, използвала съм и сладко. Погледнете дали ще ви допадне.

      Изтриване
  38. В колко см. Ринг я печете?
    БЛАГОДАРЯ :)

    ОтговорИзтриване
  39. Анонименаприл 19, 2022

    Искам да Ви благодаря за прекрасната рецепа и вдъхновение! Направих тортата за рождения ден на дъщеря си! Аз по принцип не мога да правя торти, но с обясненията тук се престраших да опитам и се получи много вкусна и успешна торта, която всички харесаха. Благодаря много! Бъдете вдъхновена и споделяйте още красиви идеи!

    ОтговорИзтриване
  40. Анонименаприл 27, 2022

    Здравейте, правя в момента вашата торта , но за крема пропуснах изварата и сложих 400гр заквасена сметана . Стана доста течно ,така ли да изсипя върху блата или да изчакам да стегне желатина малко и тогава да сипя крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че едва сега виждам коментара ви. Добре би било да изчакате малко, разбърквайки крема, за да стегне равномерно. Ако сместа не е много рядка и използвате подвижен, регулиращ ринг, който ще държи тортата в хладилника, бихте могли да поставите крема, следващия блат и... да я оставите в хладилника да се стегне.
      Надявам се, че всичко е минало успешно към сегашния момент!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни