Шоколадова торта с перли и цветя - Chocolate Cake with Pearls and Flowers


С тази торта една много мила, фина и артистична дама реши да изненада своя приятелка при гостуването си при нея.  Приятелката ѝ има ресторант, в който основния цвят е бяло, а цветните аккценти са в лилаво и розово. Познатата ми с огромно вълнение и възхищение ми описа ентусиазма, професионализма, артистичността на тази дама. Нейното мило отношение и внимание към детайла. Усетих с колко много топлина и обич е изпълнена и колко много иска да я изненада приятно. Много ѝ беше допаднала тази торта. Като вкус, вид от вътре при разрез и дизайн отвън харесваше тази торта . Пожела изчистена торта в бяло с цветя в цветовете на акцентите в ресторанта. Предвид пътуване на разстояние 300 км, въпреки изолирания кашон и големите охладители ми се струваше, че най-удачния пълнеж за тортата е шоколадов ганаш. За по-интригуващ вкус добавих стафиди и сини сливи, напоени с уиски и ромов аромат. Много се колебаех дали да рисувам или да направя само исканите цветя. Дните се бяха заредили като на тропиците- преди обяд с високи температури, а след обяд поройни дъждове. Кондензът по тортата би деформирал рисунката и се радвам, че не се спрях на този вариант. Вълнението и желанието за приятна изненада на познатата ми бяха толкова големи, че исках да предвидя всички "непредвидими случайности"-атмосферни, транспортни и т.н. и да направя тортата недосегаема за тях.Надявам се, че сладката изненада е зарадвала тази несъмнено обичана и очарователна дама.


Тортата е с диаметър 16 см и височина 19 см.
Рецептата по- долу направих два пъти. От всяка доза изпекох по един кръгъл благ с диаметър 15 см и дебелина около 1,5-2,00 см. и по един правоъгълен с размери 30*40 см. Единият кръгъл блат е за основа на тортата, а другият за отгоре. Всеки от правоъгълните блатове разделих на по две ленти с размери 15*40 см Тези ленти намазах с крем и завих на руло, което разположих вертикално.Стегнах с два регулиращи се обръча, поставени един върху друг.

Блатове:

* 8 жълтъка
* 5 белтъка
* 80 г захар
* 20 г нишесте
* 30 г какао-неподсладено, висококачествено
* 70 г брашно

* 1 с.л. лимонов сок
* 1 ч.л ванилов екстракт
* 1 ч.л. есенция ром на д-р Йоткер

1. Тавите се намазват леко с масло и се застилат с хартия. По този начин хартията залепва плътно по стените на формата и блатовете имат правилен вид.

2. Фурната се загрява на 220 С

3. Брашното, нишестето и какаото се  пресяват заедно.Оставят се настрани.

4. При жълтъците се слагат 2 с.л. от захарта.

5. Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок. Добавя се останалата захар и сместа се разбива на твърд лъскав сняг.

6. Жълтъците се разбиват на бледожълт гъст крем. Добавете есенциите и отново разбийте за кратко. Не е необходимо да миете бъркалките.Когато разбивам по отделно белтъци и жълтъци винаги го правя в тази последователност, тъй като белтъците са по-капризни.

7. Към разбитите белтъци добавете при непрекъснато разбиване жълтъците. Помогнете си със силиконова шпатула за перфектно обиране на купата.  Добавете на два-три пъти сухата смес като разбивате на бавни обороти. Не разбивайте дълго, а само колкото да се получи еднородна пухкава смес.

8. Изсипете малка част в кръглата форма- около 1,5 см и изпечете за около 5-7 минути. Проверете с клечка за готовност, както и следете за неравномерно издигане на тестото по време на печене. Коригира се с продупчване с дървен шиш. Разпределете останалото тесто в правоъгълната тава и заравнете с шпатула. Печете около 10-12 минути или до суха клечка. Също следете за неравномерно издигане. След като се изпече кръглият блат изчакайте 5 минути и обърнете да се охлади на решетка. Внимателно отделете хартията.  Правоъгълния благ обърнете върху леко влажна кухненска кърпа и завийте на руло. Оставете да се охлади.

9. Повторете всички точки от 1-8  още веднъж. Не забравяйте, че белтъците трябва да се разбият в чиста и суха купа с чисти бъркалки.


Крем пълнеж:

* 800 гр черен шоколад -  72% какао
* 800 мл сметана- 30% масленост
* 80 г меки сушени сини сливи
* 100 г стафиди
* 100 мл уиски
* 1 с.л. есенция ром на д-р Йоткер

Приготвяне:

1. Шоколадът се начупва на малки парчета и се поставя в огнеупорна голяма купа.
2. Сливите се нарязват на парченца и заедно със стафидите се накисват с уискито.
3. Сметаната се поставя да се загрее до завиране. Изсипва се върху шоколада и се оставя за 3-4 минути. След това се разбърква с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато шоколадът се разтопи напълно.Сместа прилича на гъст течен шоколад, на шоколадова сметана. Оставя се на хладно като от време на време се разбърква.След около 2-3 часа, или когато сместа е готова за разбиване се добавя ромовата есенция. Разбива се за кратко с миксер и се добавят накиснатите стафиди. Кремът е готов. През това време и блатовете са готови. Ако сте приготвили  шоколадовия крем предния ден и сте оставили в хладилника, необходимо е за няколко часа да постои на стайна температура.

 


Сглобяване:


Ако сте започнали с крема и сте оставили да се охлажда, докато изпечете двата/четирите блата, той е готов за мазане. Ако е бил готов от предния ден проверете дали е достигнал стайна температура. Ако кремът е много твърд има опасност да разкъсате целостта на блатовете при мазането. Не трябва и да е твърде течен.

1.Поставяте един кръгъл блат в чинията за сервиране или на подложката. Намазвате с крем около 1 см или малко повече.
2. Развивате рулата от кърпата и леко навивате отново. С ножа за хляб разрязвате рулата на две еднакви половини с дължина 15 см. Това ще бъде височината на тортата. Заделяте малко шоколадов крем-количество равно на това, с което сте намазали кръглия блат за основа. Останалия крем разделяте на 4 части. Не е необходимо да цапате още съдове. Разделете количеството в купата, в която е кремът. Намазвате първото руло внимателно с 1/4 от крема. Завивате на стегнато руло. Стегнато до толкова, че да не излизе крема през двата края, но не и хлабаво- не трябва да има  въздух.Намазвате следващото руло с крем и там където е свършило първото руло поставяте началото на следващото руло.Продължавате завиването. Ако ви е по-лесно така продължете по този начин. Може и да изправите полученото руло и да позиционирате върху кръглия блат. Останалите руло намазвате с крем и внимателно обикаляте вертикалното руло. Най- отгоре намажете със заделения крем и разположете втория кръгъл блат. Обвийте със свежо фолио и стегнете тортата с два ринга един върху друг. Ако нямате два ринга може да стегнете с повишено внимание, като използвате дълга лента от свежо фолио.Придайте форма и поставете в хладилника за едно денонощие.

3. На другия ден извадете тортата. Освободете от фолиото, обръчите. Разбийте маслен крем от 200 г меко масло,  250-300 г пресята пудра захар 2 ч.л. ванилов екстракт и 3 с.л. прясно мляко.

4. Измажете тортата с масления крем. Загладете всички неравности. Внимавайте да не отлепяте от блата. Отново поставете в хладилника. 


5. Фонданът се омесва за еластичност и се разточва на " чаршаф " с приблизителен диаметър80 см. Тортата се покрива. Заглажда се и излишното количество се отрязва с помоща на кръглия нож за пица.Виждате, че голяма част от фондана се изрязва. НО за да бъде тортата без гънки и плисета е необходимо по-голяма площ на така наречения чаршаф.Необходимо е  и използването на качествен, еластичен фондан. 

Всички перли и горната част на тортата са дъствани с бяла перлена боя, с помоща на гъста четка-подобна на козметичните за нанасяне на руж. Замислих перлите, като огърлица спускаща се от горната част на тортата.( На снимките видях по масите аранжировка от перли.)  Но единично колие не ми допадна. Направих още няколко наниза с различна дължина- отново не ми стоеше добре. Този вариант ми допадна най-много.

 Цветята са направени с  Sugar Florist Paste. Направени са 4 дни преди правенето на тортата и оставени да съхнат в малки чашки. Въпреки доброто изсъхване, най-големите листа леко се отпуснаха от конденза.  Вероятно трябваше да сложа сладкарска тел за цветя за стабилност.






Не знам дали е сниман разрез на тортата. Ако получа снимка ще я поставя тук.

Коментари

  1. Едно бижу си направила Бети!
    Ако на мен ми подарят подобна прелест ... няма как да не се зарадвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Una tarta muy original, que debe estar muy buena. Feliz fin de semana Bety.

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, каква прекрсност! Невероятна си Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети много елегантна торта! Само с поглед ще я изям ххаахахаа
    Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, да имаше едно високо парченце сега и при мен...!
      Благодаря Иви!

      Изтриване
  5. Тези високи торти... Какво предизикателство само! Бети, прекрасна е тортата, със сигурност много си зарадвала получателката. :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали!.... Много харесвам високи торти и аз, Гери!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Тортата е прелестна, а цветята - невероятни са! Комплименти, Бети! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за комплиментите!

      Изтриване
    2. Кате, благодаря сърдечно за комплиментите!

      Изтриване
  7. Ce gâteau est vraiment une oeuvre d'art. BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    See soon

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Nadji,
      Merci pour votre commentaire! Belle

      Thanks for your lovely comment!

      Изтриване
  8. Que bonito!! es todo un arte!! que hermosas flores, y las perlas perfectas!
    felicidades

    ОтговорИзтриване
  9. Просто всички думи ще бледнеят за майсторлъка ти, Бети!! Великолепна торта си направила и както виждам от живите снимки изцяло си удовлетворила предпочитанията на дамата, която я е поръчала. Убедена съм, че изненадата и последващото възхищение при поднасянето й за били неописуеми!!
    Поздрави и прекрасна нова седмица, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва!
      И на двете дами тортата е доставила радост!

      Изтриване
  10. Бети,толкова нежна торта,комплименти за усета,майсторството и невероятния труд,който си вложила в направата й!Даже ни мога да предположа колко време ти е отнело оформянето на тези безброй перли.Истински шедьовър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за прекрасните мили думи!

      Изтриване
  11. Много нежна и женствена торта си направила, Бети! Цветята са като истински! А перлените нанизи идеално си решила да поставиш по този начин, винаги ми харесва когато видя така облечена торта - определено придава разкош :)
    Поздравления и пожелания за цветна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Албенче!

      Не съм виждала досега торта с перли по този начин, на мен ми се искаше като колие и бях планувала да нарисувам същите цветя на борда в долната част. Но се притеснявах от конденза при пътуването при тези температури...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни