Гратен ( запеканка) с тиквички - Zucchini Gratin


Идея за сравнително бърза вечеря или обяд и вкусен начин да включите тиквички в менюто си. В тази рецепта може да импровизирате със съставките. Основни са тиквичките.  Имат неутрален вкус и в сравнение с картофите( с които традиционно се прави гратен) имат много по-малко калории. Сместа е като за кюфтета от тиквички, но освен че не си играете да оформяте кюфтета, не използвате и много мазнина. Освен традиционния копър, може да се използват и други подправки, които ще придадат различен нюанс на ястието. Аз имах прясно набрана мащерка и я използвах като наредих стръкчета отгоре. Със сушените домати в сместа и черитата отгоре придадох средиземноморски вкус на моя гратен. Друг път използвам розмарин или естрагон. Взависимост от сирената, които използвате също ще получите различни вкусове. Времето за печене зависи от големината на тавата и колко дебел слой е сместа. Колкото по-тънка е сместа, толкова по-бързо ще се изпече и ще има по-хрупкава текстура. Ястието е вкусно топло и студено. 

Подготовка: 10 мин

Печене: 30 мин

Общо: 40 мин

6-8 порции


Гратен с тиквички 

Съставки:

3 малки тиквички
200 г веган сирене тип фета, натрошено ( може тофу или козе сирене, ако нямате проблем с млечните)
200 г пулп от бадемово мляко или бадемова рикота
3 яйца
4 скилидки чесън, пресовани
6-7 половинки сушени домати в зехтин
една връзка копър, нарязан
сол, на вкус
черен пипер, едро смлян
3-4 с.л.зехтин
2-3 с.л. бадемово брашно или обикновено брашно
4-5 с.л. хранителна мая или 50-70 г настърган пармезан или кашкавал, ако използвате млечни продукти
10-15 стръка прясна мащерка
10 чери доматчета


Инструкции:

1. Загрейте фурната на 200 С. Намажете тавичка с малко зехтин и поръсете с брашното. 
2. Разполовете черитата.
2. Настържете тиквичките. Изтискайте водата от тях. Поставете ги в голяма купа. Добавете всичкчи останали съставки, без мащерката и чери доматите. Разбъркайте до еднородна смес. Ако ви се струва рядка сместа може да добавите брашно или бадемово брашно и отново разбърквате добре. Добавяйте по малко наведнъж.
3. Поставете сместа в подготвената тавичка. Наредете отгоре клночетата мащерка и чери доматите. 
4. Печете около 20-25 минути до златиста коричка.
.



 

Коментари

  1. Прекрасна запеканка Бети.Тази година имаме много тиквички и ще ми трябват рецепти.Различни цветове тиквички вече имаме.Засях и тиквички специално за цветовете им за да ги влагам в ястия, супи и салати.
    Бъдете здрави, весело и отморяващо лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, чудесно е всичко, което ще приготвиш! Специален сорт за цветове ли има?

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни