Мини бисквитени тортички с горски ягоди и боровинки
Бяхме на много живописно място, но далеч от магазини( изобщо не ми липсваха), така че приготвих тези сладкишчета с налични продукти- обикновени бисквити ( с брашно от динкел), сладкарски крем, приготвен с растително мляко, масло и яйца. Направих сладко от къпини и боровинки, което разположих тук-там между слоевете. И накрая, след стягането на тортата, разделих на квадрати, които покрих от всички страни с горски ягоди и боровинки. Украсих с цветчета от трицветна теменуга ( Viola tricolor). Нужно ли е да казвам, колко много ни се услади?
Ще напиша рецептата, според продуктите които използвах аз. Ясно е, че може да ги адаптирате според формата, в която ще приготвяте тортата, формата на бисквитите и продуктите, които имате.
Мини бисквитени тортички с горски ягоди и боровинки
Съставки:
около 24 обикновени бисквити с брашно от динкел (DM), други обикновени бисквити също ще свършат работа
1 чаша кокосова сметана
1 чаша гъсто овесено мляко
½ чаша захар
щипка сол
5 яйчни жълтъци
2 супени лъжици царевично нишесте
125 г студено масло нарязано на кубчета
1 с.л. ванилова паста
1/2 чаша конфитюр от къпини и боровинки
горски ягодки и боровинки за украса
Приготвяне:
Приготвяне:
1. В тенджерка сипете млякото и сметаната. Загрейте на слаб огън и бъркайте от време на време. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие.
2. Междувременно разбийте жълтъците със захарта , докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбъркайте докато се смесят добре.
3. През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжица. Бъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава. Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото на кубчета. Разбърквайте докато маслото се стопи. Поставете свежо фолио, директно върху сместа.
4. За да извадите по-лесно тортата от кутията, покрийте дъното с хартия за печене, като краищата на хартията излизат извън кутията. Достатъчно е една лента от широката страна на кутията. Наредете един ред бисквити в подходяща кутия. Поставете равномерно 1/3 от крема. Пуснете с чаена лъжичка половината от боровинковия конфитюр. Наредете втори слой бисквити, леко притиснете. Поставете върху тях половината от останалия крем. Отново конфитюр. Накрая наредете последен слой бисквити, леко притиснете и покрийте с последната част от крема. Затворете кутията и поставете в хладилник за една нощ или поне 8 часа.
5. Извадете тортата. Нарежете на квадрати. Украсете с горски плодчета.
Коментари
Публикуване на коментар