Мини бисквитени тортички с горски ягоди и боровинки

 



Юли беше толкова пъстър месец за мен. Последните две седмици бяхме в любимата ми планина Родопи. Представяте ли си как ухаят милиони борови и елхови иглички, стоплени от слънцето, мащеркови пътечки, поляни с цъфнало еньовче, една шепичка горски ягоди? Представяте ли си как цяла полянка с камбанки полюшват стройни стъбълца при най-малкия полъх на вятъра? Виждали ли сте спокойните води на Беглика при залез, в чиито води се оглеждат високите ели? И когато златната светлина се скрие зад хоризонта, гората продължава да те милва  с уханната си прегръдка. Утрините напояват с росата си нежните трицветни теменужки, изпъстрили поляните. 





Тези мини тортички се появиха в съня ми, сигурно защото събирането на горски ягодки и боровинки е голяма емоция за мен и всеки ден се случваше да събирам. Те са навсякъде в планината, дори и да не си тръгнал специално за тях, ги виждаш по горските пътеки и винаги тръгвах на разходка с кутийка в раницата.  

 

Бяхме на много живописно място, но далеч от магазини( изобщо не ми липсваха), така че приготвих тези сладкишчета с налични продукти- обикновени бисквити ( с брашно от динкел), сладкарски крем, приготвен с растително мляко, масло и яйца. Направих сладко от къпини и боровинки, което разположих тук-там между слоевете. И накрая, след стягането на тортата, разделих на квадрати, които покрих от всички страни с горски ягоди и боровинки. Украсих с цветчета от трицветна теменуга ( Viola tricolor). Нужно ли е да казвам, колко много ни се услади?

Ще напиша рецептата, според продуктите които използвах аз. Ясно е, че може да ги адаптирате според формата, в която ще приготвяте тортата, формата на бисквитите и продуктите, които имате.

Мини бисквитени тортички с горски ягоди и боровинки

Съставки:

около 24 обикновени бисквити с брашно от динкел (DM), други обикновени бисквити също ще свършат работа

1 чаша кокосова сметана

 1 чаша гъсто овесено мляко

  ½ чаша захар

  щипка сол

  5 яйчни жълтъци

  2 супени лъжици царевично нишесте

  125 г студено масло нарязано на кубчета

  1 с.л. ванилова паста

1/2 чаша конфитюр от къпини и боровинки

горски ягодки и боровинки за украса


Приготвяне: 

Приготвяне: 


1. В тенджерка сипете млякото и сметаната. Загрейте на слаб огън  и бъркайте от време на време. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие. 


2. Междувременно разбийте жълтъците със захарта ,  докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбъркайте докато се смесят добре.


3.  През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжица. Бъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава. Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото на кубчета. Разбърквайте докато маслото се стопи. Поставете свежо фолио, директно върху сместа. 

4. За да извадите по-лесно тортата от кутията, покрийте дъното с хартия за печене, като краищата на хартията излизат извън кутията. Достатъчно е една лента от широката страна на кутията.  Наредете един ред бисквити в подходяща кутия. Поставете равномерно 1/3 от крема. Пуснете с чаена лъжичка половината от боровинковия конфитюр. Наредете втори слой бисквити, леко притиснете. Поставете върху тях половината от останалия крем. Отново конфитюр. Накрая наредете последен слой бисквити, леко притиснете и покрийте с последната част от крема. Затворете кутията и поставете в хладилник за една нощ или поне 8 часа.

5. Извадете тортата. Нарежете на квадрати. Украсете с горски плодчета.

Забележка: Ако искате топнете в мляко всяка бисквита, преди да я поставите в кутията.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни