Къпиново тирамису






  Днес споделям това лятно тирамису с бишкоти, напоени с къпинов сироп и къпиново маскарпоне. Може и да не попада в категория здравословни, но все пак се постарах да използвам малко захар, защото по принцип не си падаме по ултра сладките десерти. И да ви кажа, беше одобрено от всички. И не на последно място- не трябва да се включва фурната. Не е ли перфектният десерт? Сега е време, в което се движим много и едно парче от това греховно вкусно тирамису се изгаря бързо. Човек заслужава да се поглези от време на време. 
Ако съм ви спечелила, вижте по-долу как направих това къпиново съвършенство.



Къпиново тирамису

Съставки

Сироп от къпини:
400 г къпини, пресни или замразени
120 мл вода
сушен хибискус - 6-7 цвята или 4-5 пакетчета
100 мл кленов сироп или на вкус
1 супена лъжица лимонов сок
Крем от маскарпоне
360 мл сметана 30% масленост
500 г маскарпоне
около 1 чаша сироп от къпини (от рецептата по-горе)
1 шушулка ванилия
За сглобяване и украса:
бишкоти Savoiardi  (около 10-20 според формата)
дребни плодчета касис, къпини, целогодишни ягоди, малини, боровинки

Инструкции

1.Подгответе формата, в която ще наредите сладкиша. Застелете с прозрачно олио. Може и с хартия за печене. Това ще помогне да освободите сладкиша при обръщането. Аз използвах форма за кекс, за да се получи висок сладкиш. Може да използвате квадратна тавичка, която да побира два слоя бишкоти.

2. Направете запарка от цветовете хибискус. Дръжте на топло около 15 минути. Отрстанете цветовете или пакетчетата. 

120 мл вода
сушен хибискус - 6-7 цвята или 4-5 пакетчета

3. Направете сиропа от къпини:
Поставете къпините и запарката от хибискус в средно голяма тенджера на средно силен огън. С помощта на преса за картофи или вилица натиснете къпините. Оставете плодовете да заврат, след това намалете температурата до средно ниска и оставете да къкри за около 5 минути.
Свалете тигана от котлона и изсипете плодовете в цедка с фина мрежа, поставена върху стъклена мерителна чаша. С помощта на гърба на гъвкава силиконова шпатула или лъжица натиснете  плодовете, за да изцедите възможно най-много сок и пулпа. Постарайте се да останат само семена. Изхвърлете ги.

400 г къпини, пресни или замразени
запарка от хибискус

Върнете сока от къпини в тенджерата, добавете кленовия сироп и лимоновия сок. Оставете да заври и оставете да къкри за около 5-10 минути, докато сместа леко се редуцира. Свалете от котлона и охладете в хладилника, за да се охлади напълно.

прецеден сок от къпини
100 мл кленов сироп или на вкус
1 супена лъжица лимонов сок

4. Направете пълнежа:
Разбийте сметаната, докато се образуват твърди върхове. Прехвърлете я в отделна купа. 

360 мл сметана 30% масленост

В същата купа разбийте маскарпонето, заедно с 1/2 до 3/4 чаша от сиропа от къпини и ванилията.

500 г маскарпоне
сироп от къпини
ванилия

Добавете с леко разбъркване с шпатулата част от сметаната и разбъркайте, докато се смеси. Внимателно добавете останалата част от бита сметана. Старайте се да запазите крема въздушен. 

5. Сглобете Тирамисуто:
Потопете една по една всяка бишкота в сиропа от къпини. Внимавайте да се намокрят, но не и да се разпаднат. Подредете на равномерен слой по дъното на подготвената форма. С лъжичка разпределете малко от сиропа върху бишкотите. Разстелете 1/3 от пълнежа с маскарпоне отгоре.  Поставете още един слой напоени с къпинов сироп бишкоти върху пълнежа.
Разпределете половината от останалия пълнеж върху бишкотите. Наредете последния слой бишкоти. Покрийте с найлоново фолио и охладете за поне 6-7 часа, за предпочитане за една нощ.

6. След престоя, обърнете в чинията в която ще сервирате и внимателно махнете хартията или фолиото. Намажете с останалия крем. Наредете свежите плодове и сервирайте.

Пишете ми, ако го направите! 
Обичам да чета вашите впечатления! Те правят денят ми по-хубав и дават смисъл на  работата ми!




Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни