Чиа кокосово парфе със сурово боровинково сладко

Една от любимите ми закуски са суровите плодове и всякакви комбинации с тях. В тази чашка има сурово сладко от боровинки, кокосово кисело мляко, което разбърках с чиа и мака за допълнително енергия, домашна шоколадова гранола и пресни диви къпини и боровинки. 

Истинско удоволствие са свежите плодове в съчетание със сурово боровинково сладко, кокосово кисело мляко, чиа и мака. Гранолата и пресните къпини и боровинки  придават допълнителен вкус и текстура на комбинацията. 

Чиа семената са богати на фибри, омега-3 мастни киселини и протеини, което ги прави отличен източник на енергия и хранителни вещества. Маката също е суперхранителен продукт, който повишава енергията и издръжливостта.

Кокосовото кисело мляко доставя полезни бактерии и също е много вкусно и подходящо за хора, които не ядат животинско мляко и избягват соеви продукти.

Боровинките и къпините съдържат антоцианини и флавоноиди.

Антоцианини са антиоксидантни пигменти, които придават на боровинките и къпините характерната им синьо-лилава цветова гама. Те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и се свързват с разнообразни здравословни ползи.

Флавоноидите също са мощни антиоксиданти и играят роля в подпомагането на здравето на сърцето и съдовата система.


Чиа кокосово парфе със сурово боровинково сладко

Съставки

за 1 чаша

1/2 чаша диви боровинки

1 ч.л. кленов сироп

1 ч.л. лимонов сок

1 ч.л. чиа

1 ч.л. мака на прах

1/2 ч.л. кокосово кисело мляко

2 с.л. домашна шоколадова гранола

боровинки и къпини за гарниране


Инструкции:

1. Намачкайте или пасирайте боровинките. Разбъркайте с кленовия сироп, лимоновия сок и чиата. Сложете на дъното на бурканчето.* Оставете за 5 минути в хладилника.
2. Разбъркайте кокосовото кисело мляко с маката и добавете върху сладкото в бурканчето. Леко разбъркайте като изтегляте нагоре лъжичката за оцветяване на част от млякото. 
3. Поставете гранолата и върху нея плодчетата.
4. Насладете се веднага или оставете за следващия ден в хладилника.

* Така приготвеното сурово боровинково сладко може да съхранявате затворено в буркан в хладилника до няколко дни- 2-3 дни. Приготвя се бързо и идеята е да се запазят качествата на суровите плодове, така че не е необходимо да се запасявате с големи количества. Сервирайте върху сладолед или палачинки. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни