Миди с орзо и зеленчуци
Мидите са част от лятното меню на семейството ми. Днес предлагам моята версия на това морско ястие със зеленчуци и орзо, което видях при Лу Орзо, ако не знаете, е къса паста с вретеновидна форма, наподобяваща голямо оризово зърно. Много е приятно за ядене.
Ако обичате миди, опитайте това ястие! Обещавам, че много ще ви хареса!
Единственото по-добро е да го ядете на брега на морето, споделено с приятели!
Други ястия с миди, които ще ви харесат:
Паста с мастило от сепия, миди и чеснов сос
Миди на пара с маслено-чесново-магданозен топинг
Миди с орзо и зеленчуци
Съставки:
2 кг миди с черупки
4-5 морски рака( стават и речни), ако нямате, заменете със 400-500 г скариди- сурови
1 глава лук, нарязана на ситно (обелките запазете за мидите)
1 голям морков, ситно нарязан
2-3 скилидки чесън, ситно накълцани
250 г орзо
2 тъмнозелени тиквички, нарязани на кубчета
1 голям градински домат, настърган или ситно нарязан
девесил, резене, копър - листа
по 1 ч.л. семена от резене, копър ( по желание)
черен пипер
сол
узо или мастика
бяло вино
лимон
Инструкции:
1. В дълбока тенджера, която ще побере всички миди, сложете 250 мл вода или вино, сок от един лимон, люспите от лука, листа и дръжки девесил/лющян, малко сол. Оставете да заври и изсипете всички миди. Гответе докато мидите се отворят. Свалете от огъня. Прехвърлете мидите в друг съд, прецедете бульона и върнете в тенджерата.
2. Добавете при бульона от миди раците и варете докато почервенеят. Извадете ги и запазете бульона. Междувременно почистете мидите, като запазите няколко за декорация на чиниите. Извадете месото от щипките на раците и изяжте или извадете месото от щипките и запазете за орзото.
3. В голяма и широка тенджера или дълбок тиган сотирайте лука и моркова, добавете чесъна и семената копър и резене. Разбъркайте докато освободят ухание. Добавете орзото, разбъркайте.
4. Добавете бульона, в който варихте мидите и раците. Разбърквайте от време на време. Когато бульона се усвои от орзото, добавете бяло вино или узо/мастика. Не се притеснявайте, алкохолът се изпарява, остава само аромата, който придава особено очарование на ястието.
5. Когато орзото е наполовина сварено добавете нарязаните на кубчета тиквички и разбъркайте. Не оставяйте без течност.
6. След 5 минути добавете настъргания домат. Разбъркайте и гответе до пълна готовност на орзото. Добавете мидите, тези с черупки и рачешкото месо. Разбъркайте. Следете да има достатъчно течност в тенджерата за да не се захване за дъното, а и пастата след приключване на готвенето продължава да поема от сосовете.
7. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо, прясно смлян черен пипер, ситно нарязан девесил, копър. Може да предвидите лимон за поръсване на порциите.
Яжте с мидена черупка. Така е най-вкусно! Знам го от дете!
Коментари
Публикуване на коментар