Миди с орзо и зеленчуци



Голяма част от летата ми като дете са минали край морето, на палатка по дивите плажове, обикновено с вуйчо ми или по хотели с родителите ми. По-късно през младежките години с бъдещия ми съпруг също ходехме с палатка в компанията на приятели. Обичам морето, морската храна, обичам да обикалям диви плажове, да откривам нови места. Това лято прекарахме няколко дни в района на Каварна. Няма как да минем през този град и да не се отбием на пазара-винаги изобилстващ по това време с хубави домати и разнообразни плодове. Друго задължително място е рибната борса. Вчера пуснах в stories в профила ми в Инстаграм малки видеа с разнообразието от двете места. Обичам да влизам и в магазин Натурал, който се намира на главната улица, на кръстовището със светофара( до пазара) там, може да откриете всякакви храни и напитки- безглутенови, веган, биологично отглеждани, има и месо и млечни, мед, ядки....всичко, за което си помислите- разнообразието е голямо.

Мидите са част от лятното меню на семейството ми. Днес предлагам моята версия на това морско ястие със зеленчуци и орзо, което видях при Лу  Орзо, ако не знаете, е къса паста с вретеновидна форма, наподобяваща голямо оризово зърно. Много е приятно за ядене. 


Ако обичате миди, опитайте това ястие! Обещавам, че много ще ви хареса!

Единственото по-добро е да го ядете на брега на морето, споделено с приятели!

Други ястия с миди, които ще ви харесат:

Миди с ориз

Паста с мастило от сепия, миди и чеснов сос

Паеля

Миди на пара  с маслено-чесново-магданозен топинг

Миди с орзо и зеленчуци

 Съставки:

2 кг миди с черупки

4-5 морски рака( стават и речни), ако нямате, заменете със 400-500 г скариди- сурови

1 глава лук, нарязана на ситно (обелките запазете за мидите)

1 голям морков, ситно нарязан

2-3 скилидки чесън, ситно накълцани

250 г орзо

2 тъмнозелени тиквички, нарязани на кубчета

1 голям градински домат, настърган или ситно нарязан

девесил, резене, копър - листа

по 1 ч.л.  семена от резене, копър ( по желание)

черен пипер

сол

узо или мастика

бяло вино

лимон

Инструкции:

1. В дълбока тенджера, която ще побере всички миди, сложете 250 мл вода или вино, сок от един лимон, люспите от лука, листа и дръжки девесил/лющян, малко сол. Оставете да заври и изсипете всички миди. Гответе докато мидите се отворят. Свалете от огъня. Прехвърлете мидите в друг съд, прецедете бульона и върнете в тенджерата.

2. Добавете при бульона от миди раците и варете докато почервенеят. Извадете ги и запазете бульона. Междувременно почистете мидите, като запазите  няколко за декорация на чиниите. Извадете месото от щипките на раците и изяжте или извадете месото от щипките и запазете за орзото. 

3. В голяма и широка тенджера  или дълбок тиган сотирайте  лука и моркова, добавете чесъна и семената копър и резене. Разбъркайте докато освободят ухание. Добавете орзото, разбъркайте.

4. Добавете бульона, в който варихте мидите и раците. Разбърквайте от време на време. Когато бульона се усвои от орзото, добавете бяло вино или узо/мастика. Не се притеснявайте, алкохолът се изпарява, остава само аромата, който придава особено очарование на ястието. 

5. Когато орзото е наполовина сварено добавете нарязаните на кубчета тиквички и разбъркайте. Не оставяйте без течност. 

6. След 5 минути добавете настъргания домат. Разбъркайте и гответе до пълна готовност на орзото. Добавете мидите, тези с черупки и рачешкото месо. Разбъркайте. Следете да има достатъчно течност в тенджерата за да не се захване за дъното, а и пастата след приключване на готвенето продължава да поема от сосовете. 

7. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо, прясно смлян черен пипер, ситно нарязан девесил, копър. Може да предвидите лимон за поръсване на порциите.

Яжте с мидена черупка. Така е най-вкусно! Знам го от дете!







Споделете, ако приготвите! Ще се радвам да науча вашите впечатления от това вкусно ястие! 






Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни