Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината
Обичам всякакви видове сирене, но по здравословни причини ги ограничавам. Доставя ми удоволствие да опитвам, експериментирам и да приготвям вегански, т.е. на растителна основа сирена. Старая се да наподобя вкуса, колкото е възможно повече до оригинала. Дори да не се получи на 100 % съвпадането на вкуса и текстурата, растителните сирена са вкусни сами по себе си и са чудесна алтернатива не само за вегани, но и за хора с непоносимост към млечни продукти, за постещи или за хора, които обичат да опитват нови вкусове.
Рецепти, които ще ви харесат:
Веган сирене от слънчогледови семена
Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози
Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози
Веган малинов чийзкейк без печене
Лятна мозайка с веган пробиотично бадемово сирене
Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината
Време за подготовка:10 мин
Време за готвене: 30 мин
Общо време: 40 мин
Порции: около 600 г сирене
Съставки
400 г сурово кашу
500 мл гореща вода
1 ч. л. ябълков оцет
30 мл (6 ч.л.) лимонов сок
1 1/4 ч. л. сол
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сушен лук на прах
6 супени лъжици хранителна мая
2 капсули пробиотик GENESIS Bio Mix ( използваме само съдържанието на капсулите)
за маринатата:
екстра върджин зехтин
люспи от сушен червен пипер или чили, ако искате малко топлина
сушена мащерка
сушен риган
сол на люспи
Инструкции
1. Накиснете кашуто във вода за 6 часа или за една нощ.
2. Изплакнете добре кашуто. Отцедете и ги поставете в блендера с 500 мл гореща вода и пюрирайте, докато станат абсолютно гладки.
3. Загрейте гладката смес в тиган, като разбърквате постоянно и внимавате да не загори. Не допускайте да ври и кипи. Поддържайте сместа (например на степен 5-6) много гореща на допир, но не и да кипи. Гответе около 5-6 минути.
4. Сложете кашу сместа в купа и отвреме на време разбърквайте за да ускорите охлаждането. Уверете се, че сместта не е вряла, когато добавяте киселините (оцет/лимонов сок). Смесете лимоновия сок, оцета и солта. Изсипете при горещото кашу. Разбъркайте добре и го оставете на плота за 30 минути.
5. Когато температурата е около 40 С, добавете чесъна, съдържанието на двете капсули пробиотик и хранителната мая. Разбъркайте добре и пасирайте с потапящ се блендер до гладкост. Сега опитайте, вижте как е на вкус. Добавете нещо, ако ви липсва.
6. Постелете сито, гевгир или пластмасова цедка с кърпа или двойна марля и поставете върху купа, за да съберете суроватката. Изсипете "подсирената" кашу смес в ситото и оставете суроватката да се отцеди в купата отдолу. След около час излейте суроватката и поставете купата отново отдолу. Сгънете кърпата върху горната част на „сиренето, поставете малка чиния и притиснете с нещо , за да натиснете върху „сиренето“ и да освободите повече вода. Ако използвате плътна кърпа е възможно изобщо да не изтече суроватка. Сменете кърпата за да поеме излишната влага от сиренето.
7. Оставете да престои три - четири часа, като от време на време натискате тежестта, за да освободите повече течност. През това време пробиотиците са активирани.
8. След като сиренето се е отцедило от влагата, поставете отцеденото сирене в стъклена кутия, която има капак, притиснете добре за да избегнете въздушни джобчета и покрийте с капака. Оставете за ден в хладилника или два. Вкусът му ще стане по-интензивен и в сиренето ще има провече пробиотици.
9. Нарежете сиренето на кубчета и поставете в купа. Поръсете с подправките и солта, разбъркайте, така че подправките да се разпределят равномерно по кубчетата сирене. Поставете в буркани и покрийте със зехтин. Съхранявайте в хладилник. Зехтинът ще се втвърди, затова преди поднасяне извадете на стайна температура за 15-20 минути.
10. Поднесете самостоятелно, като поръсите с босилек или магданоз, намажете на филийка сервирайте към салата или картофи, печен пипер, маслини със средиземноморски подправки и изобщо към всичко, което обичате с бяло саламурено сирене.
Бихте могли да поднесете с веган кето хлебчета
Аз си намазах филийка от хляб с квас и беше тооолкова вкусно!
Бихте могли да поднесете с веган кето хлебчета
Това сирене е подходящо за всичко, към което бихте добавили саламурено сирене:
Салати с домати
Салати с краставици
Шопска салата
Печени картофи
В средата на аранчини
Солени царевични кексчета(малай) със сушени домати, риган и розмарин -без глутен
Запечен сандвич с яйце и сирене
Мамалига или малай
Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец
Гювече "Сирене по шопски"
Лятна похапка с диня и козе сирене
Мъфини с тиква, брашно от лимец и козе сирене
Кростини с прясно биволско сирене, кайсии и босилек
Киш "Прованс" с прясно биволско сирене, извара, риган и градински чай
Пълнозърнести питки от лимец, ечемик и чиа с орехи
Хрупкави пълнени цветове от тиквички
Разкошно сирене Бети.Оказа се,че трябва да ограничавам и ядките сега поради проблеми с жлъчката.Но сиренето от кашу е супер.Обичам го много.Пробиотици не съм добавяла.Само хранителна мая.Ще изпробвам и твоя вариант.Мароновано е още по - вкусно .
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели! Съжалявам да чуя за проблемите ти, но може да опиташ със семена от слънчоглед. Те не са ядки и с тях се получава също много вкусно . Има линк тук в поста. Веган сирене от слънчогледови семена
Изтриванеsuper! kazhetsya ochen ochen vkusno.
ОтговорИзтриванеЗаровила съм се в твоя блог и се вдъхнових за толкова много неща! Купих си пробиотици и ще приготвя това сирене за Бъдни вечер! Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриване