Киш " Прованс" - с прясно биволско сирене и извара, риган и градински чай- Quiche "Provence" - with fresh Buffalo Cheese and Ricotta, Oregano and Sage


 В нашето семейство обедите и вечерите винаги завършват с десерт. Може да се състоят често само от салата  или салата и супа, но винаги има и десерт- нещо сладичко. Напоследък обаче този израз-"нещо сладичко" започва да придобива нов облик. Това сладичкото трябва да е без захар по възможност. Никой не е на диета, просто избягваме доколкото можем бялата захар. Заменяме според настроението, рецептата и вдъхновението с кафява или друга-палмова, меласа, агаве нектар или мед, или със сладки плодове. При последното връщане у дома, Неви пожела за похапване киш и тарт или пай за десерт. Продължава да споменава все още: " Ако може, мамо без захар." Имах ограничено време за приготвяне и от едно и също тесто направих киша и тарта. На следващия ден желанието беше отново киш, като от същия трябваше да направя и да си вземе.По-долу ще напиша рецептата, както я направих на следващия ден.Ако и на вас ви се налага да направите от едно тесто две неща-едното солено, а другото сладко, според плодовете, които ще използвате, пропуснете мащерката. С някои плодове тя се съчетава добре. Семената от мак също са моментно хрумване, но прилягат и за сладко и за солено печиво. Обикновено тестото след като се замеси престоява в хладилника за около половин-един час.След това престоява малко на стайна температура, разточва се, поставя се във формата, после отново в хладилника. От известно време процедирам по друг начин, като това не се отразява на вкуса на печивото. Днес няма да се спирам на сладкия тарт, който приготвих, а само на соления киш. Ако искате вдъхновение вижте тези Боровинкови тарталети с дъх на лавандула.
Или този пай.


 Омесих тестото, разточих веднага и поставих във формата. Надупчих с вилица и прибрах във фризера за 15 минути. Включих фурната. Набрах билките, измих и подсуших.Подготвих плънката. Изпекох коричката и тогава поставих плънката.

 
Продукти:


за тестото:

за две форми с диаметър 23 см

  * 150 г пълнозърнесто брашно
  * 150 г брашно от лимец
  * 250 г масло -студено, нарязано на кубчета
  * 40 г  царевично нишесте
  * 7-9 с. л. студена вода
  * 1 ч. л. сушена мащерка
  * 2 с.л. маково семе



за плънката:

за една форма с диаметър 23 см
 
  * 250 г прясно биволско сирене-леко осолено
  * 300 г биволска извара***
  * 2 яйца
  * 1 стрък розмарин
  * 2 скилидки чесън
  * 1/2 ч.л. сол
  * 5-6 стръка пресен риган
 * 5-6 стръка прясна мащерка 
 * 3-4 стръка градински чай
  * 1 ч.л. черен пипер
  * босилек
  *  10-15 бр чери домати

 

***  Може да замените с обикновена извара, а биволското сирене  с козе или овче. Ние у дома приготвихме сирене от биволско мляко. От суроватката направих извара и част от нея използвах в този киш. Няма нищо общо с купената- стои мека, кремообразна, леко сладка. Подходяща е и за сладкиши. Няма изявена миризма. Ако ви обвземе непреодолимо желание да си направите сирене у дома и после си направите извара, ето една много вкусна идея какво може да направите с нея. Там има и упътване за приготвяне на извара.


Начин на приготвяне:
 1. Двата вида брашно, нишестето, мащерката и нарязаното масло се поставят в купата на блендера.  Ако искате маково семе, сложете и него. Придава допълнителна хрупкавост и аромат. Няколко пъти пулсирате на бавни обороти, след това няколко пъти по-продължително на бързи. Сместа трябва да заприлича на грис.
 Тази процедура може да се направи и само с ръце, като е желателно те да са студени. Добре е да работите на мраморен плот и отначало да накълцате с нож маслото в брашното. Има дори специални ножове за това. Това, в случай, че нямате блендер. Липсата му не бива да ви спира да опитате тази вкусотия. 
2. Студената вода се добавя лъжица по лъжица, като за кратко се пулсира. Ще забележите как тестото започва да се оформя. Изсипете в купа и с ръце оформете на топка. Разделете на две и разточете върху хартия, леко поръсена с брашно или нишесте. Отгоре застелете с прозрачно свежо фолио. Това ще ви помогне да не ръсите повече брашно и тестото да не залепва по точилката. Обърнете в началото тестото един път. Разточете във форма на кръг, малко по-голям от вашата. Прехвърлете във формата внимателно и притиснете добре за да прилепне по дъното и стените. С помоща на точилката отнемете излишното. Трябва просто да минете с точилката, все едно точите, по ръбовете на формата. Останалото тесто може да :
- направите един мини киш или тарт
- да изрежете малки фигурки за пай, като тук   и да замразите на лист фолио, а после да приберете в малка кутийка и да имате за друго печиво.

 - да обвиете плод като в този Дантелен прасковен пай с маково- кокосов пълнеж - Lacy Peach Pie with Poppy seed- Coconut Filling
 
 3. Надупчете с вилица и поставете във фризера за 15 минути.


4. Загрейте фурната на 170 С.  

5. През това време пригответе плънката. Измийте и подсушете билките- розмарин, риган, босилек, градински чай. Разполовете доматите. Оставете настрани. Смесете в купа сиренето, изварата, ситно накълцания розмарин, едно- две клончета риган, черния пипер, пресования чесън. Разбъркайте добре с вилица. Добавете яйцата и отново разбъркайте до еднородна смес. Според това, колко е солено сиренето добавете сол, ако е необходимо.

 

6. Извадете формата от фризера, застелете отгоре хартия за печене и изсипете бобови зърна или някакви други, които да притискат коричката, за да не се издигне при печенето. Продават се специални топчета за целта. Аз нямам такива. Може да направите като мен- аз съм измила и изварила едни ситни камъчета, които се използват за мозайка и използвам тях за тежести. Запечете за 15 минути докато леко се зачерви. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Изсипете плънката, изравнете. Поставете отгоре половинките чери домати, листата салвия и риган. Върнете във фурната и запечете на 180 С за около 30-35 минути.




7. Извадете и леко охладете преди поднасяне. Много е вкусен и напълно студен. Хрупкава коричка и уханна плънка.


Може да приготвите и с друга комбинация от брашна или само с пшенично.



 

Друг киш, който е също вкусен.



Насладете се!
Може да си го хапнете и навън, по време на разходка.







Коментари

  1. Много вкусно изглежда, Бети. Обичам много сирене, а биволското си е истинско изкушение.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка!
      Наистина е много вкусно.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много красиви снимки, както и много хубаво написано!
    Поздравления за рецептата и вдъхващите наслада снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно кишче,Бети...,а фотографиите са неземни!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,пак преливаш от аромати и кадри,изпълват монитора от край до край!Великолепен киш!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Нещо подобно ни правеше някога баба, но с козе сирене и градински домати (нямаше тогава черита). Подправяше само с черен пипер и босилек. Изтрепвахме се за него, много е вкусно, а твоят вариант с такава богато ароматизирана плънка ще е страхотен. Непременно ще го опитам при първа възможност, Бети. Благодаря ти за рецептата!
    Красиво и вълнуващо лято от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, радвам се, че ти е допаднало моето предложение! Благодаря ти за пожеланията!
      Хубаво лято и на теб!

      Изтриване
  6. Чудесен киш! Толкова е свеж! Браво миличка, пак си сътворила нещо прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Бети :) очите ми са пълни, че е вкусно съм повече от сигурна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, по-вкусно е отколкото изглежда!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Ех, тези твои красоти! Всеки път ми идва да пиша колко е прелестно и прекрасно и засищащо сетивата и вдъхновяващо.. думи не намирам, някак малко ми се струват за да опиша това, което виждам, но то не е и нужно. Чудни снимки, чудна публикация! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много, много ме радваш!
      Благодаря ти за прекрасния коментар!

      Изтриване
  9. Много обичам това съчетание от домати, сирене и много билки. Добавено към хрупкаво маслено тесто, положението става... лакомо :)
    Чуден киш, Бети! Точно по наш вкус с Фифин :)
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те съблазнила, Тики!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Beautiful images of quiches, it will be able to make them, love them.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, Bob! It is easy preparation and quiches is very, very tasty!

      Изтриване
  11. Tart looks very tasty. I really like this. Beautifully served and the decorations ... ah.
    Best wishes

    ОтговорИзтриване
  12. Оставам без думи като вляза в блога ти, Бети! Великолепни снимки! Толкова пъстри и толкова зареждащи, че много често, т.е. всеки път :), при теб оставам без дъх! Хубав ден, вълшебнице! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Винаги си много сърдечна! Радвам се, че ти харесва тук!

      Изтриване
  13. Бети сякаш видях пролетта,сервирана красиво от теб..........Великолепен киш!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни