неделя, 9 октомври 2011 г.

Плетено билково хлебче

Продукти:

*  1 пакетче суха мая
*  500 гр.брашно
*  1 с.л. захар
*  1 ч.л. сол
*  1 яйце
*  2-3 с.л. зехтин
*  около 200 мл. топличко прясно мляко
*  1 с.л. червен пипер
*  2 с.л микс от стрити сушени листенца босилек,риган и джоджен
*  яйце за намазване или прясно мляко

*  за поръсване-сусам, мак, слънчогледови или тиквени семки


Приготвяне:
Брашното се  пресява, и се обърква със сухата мая, солта и  захарта.Прави се кладенче и в него се слага яйцето, млякото и зехтина-разбиват се с вилица, като малко по-малко се взема от брашното.Когато стане трудно за бъркане се меси с ръце-докато се оформи мека топка,която не лепне.Ако е нужно по време на месенето се добавя мляко или брашно.Купата, в която е тестото  се покрива със свежо фолио и се оставя за около 30-40 минути на топло докато удвои обема си.След това се разделя тестото на три равни части. Към едната част добавяте червения пипер и омесвате, докато се поеме пипера.Оформяте фитил.Към втората част добавяте зелените подправки и отново омесвате докато се поемат от тестото-отново оформяте фитил. Третатата част само премесвате и оформате на фитил.Сплитате на плитка и поставяте във формата където ще печете.Покривате отново със свежо фолио и оставяте да втаса- около 20-30 минути.Намазвате с разбито яйце и поръсвате със сусам, мак и тиквени семки.
Печете в загрята фурна около 30-40 минути.
Поднесете с масло, сирене и орехи или по ваш вкус.

11 коментара:

  1. Бети, чудесен е станал :)
    И с тези орехи....
    Хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети хлебчето изглежда много вкусно, а снимките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, уникално вкусно изглежда хлебчето!! А снимките ти, както винаги за зашеметяващо привлекателни и вкусни :)

    прекрасна нова седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,Деси, Мина,
    Благодаря ви момичета!
    Страшно много се радвам,че ви е харесало хлебчето ми.Не правя често тестени неща с мая и аз му се радвах много.

    ОтговорИзтриване
  5. Ах,Бети,Бети,знаеш му реда на хлебчето,поднесено така изкушаващо с любимо меко сиренце и масълце!Пък колко красиво ти е станало и с конци като козунак,браво,супер майсторско изпълнение!
    Снимките заслужават специална похвала,чудесно си ги аранжирала!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти мила Еликсирче!Исках снимките да са толкова "вкусни",колкото и хлебчето и се радвам,че съм успяла.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно хлебче, Бети!:-)) Така хубаво си го оплела, а после и наръсила с такива вкусни семенца... Заглеждам се по красиви хлебчета, защото обичам да меся. А най-много обичам да се наслаждавам на майсторски омесени и презентирани хлебчета!:-))) Кате че ли усещам аромата му през монитора.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, като видяхме с Вики това хлебче...и ни се прииска да дойдем ...и с още малко сиренца...направо ми ухае и на мен:-)
    Аз съм опитвала от тия хлебчета и истината е, че никога няма да им се наситя!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, страхотно изглежда това хлебче! Като да го придърпа човек от монитора и зачупи... какъв ти нож :) Всъщност може нож, за маслото :)
    А последната снимка ми е най-вкусна :) Благодаря, за апетитната гледка!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Пепчо!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване