събота, 31 август 2013 г.

Кокосова панакота - Coconut Panna Cotta


Тази панакота направих за гостите си, сред които имаше англичани и един италианец. Освен останалите интересни неща, адаптирани за всеки според начина му на хранене. Уточнявам, че на вечерята у дома бяхме вегетарианци, веган и хора, които ядат месо. Знаете, че панакотата е типичен италиански десерт, а да сервираш на италианец, при това готвач- панакота си е едно предизвикателство, още повече, че дори не е типичната панакота- с мляко и сметана. Нямах търпение да видя впечатленията от този десерт. А преди десерта сервирах сорбе. Покрай него възникнаха и интересни разговори- в коя държава кой, кога сервира сорбе и какво представлява то, как се приготвя....
Да се върнем на панакотата. Заради веган госта ми я приготвих с кокосово мляко и агар-агар. Много ни хареса и впоследствие няколко пъти я приготвях отново с кокосово мляко, но с желатин. Опитайте и вие.



Продукти:

* 400 мл. гъсто кокосово мляко
* 100 мл вода
* кокосово мляко на прах
* 10 гр желатин или за вегани- агар-агар -количество според указанията на опаковката.
* По желание подсладител. Аз не използвах никакъв и беше вкусно за всички.


Вие може да адаптирате като сложите 500 мл кокосово мляко. Моята опаковка беше 400 мл, а съм си купила кокосово мляко на прах и в случая го използвах. Ако правите десерта с желатин, правилото е за 500 мл течност 10 гр.желатин- 1 опаковка на Йоткер. На опаковката на агар-агар е посочено съотношението, в което трябва да се използва. Разликата е че с агар-агар течността трябва да ври и да се бърка с разтворения агар. При желатина:
Първо накисвате желатина със студена вода, после го разтопявате на водна баня, като НЕ допускате завиране. Тогава го смесвате с течността или сместа, която искате да желирате и охлаждате за няколко часа в хладилник.



Освен това за декорация използвах няколко узрели смокини. Ако не са много сочни, може леко да ги бланширате в слаб захарен сироп. Или да използвате готов сироп от смокиново сладко, с който да полеете всяка порция панакота.А може би имате сироп от листа от смокини. Аз имам едно шишенце.

Бях много щастлива, че на всички много им хареса десерта. А италианския ми гост поиска рецепатата. Това беше страхотен комплимент за мен!

22 коментара:

  1. Баш подобна, ама не съвсем правих преди года-две. Страхотен вкус, напоследък се влюбвам в смокините, а до преди 2 години не хапвах;)
    Прекрасни снимки , Бети! И със сигурност си задоволила вкусовете на интернационалната група, да не кажа презадоволила;) Поздрав в последния августовски ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, аз не съм спазвала някаква рецепта, просто замених млечната сметана и кравето мляко с кокосово, а заради вегана сложих агар. Кокосовото мляко ми е достатъчно сладко. И аз обожавам смокини, направо ме отнася ароматът им някъде.За съжаление от няколко години не мога да ги ям сурови, започва някаква приглушена болка в стомаха ми. Но веднъж си отядох и просто истърпях болката докато премине... Но пък на сладко нищо не ми става.Така че или сладко или печени, или сушени-хапвам на воля.

      Благодаря ти и хубава вечер! Наистина август приключи, но пък ни чака топъл, слънчев септември с много цветове и аромати...

      Изтриване
  2. Бети, справила си се чудесно пред чужденците, за соето нямам никакви съмнения. Панакотата е интересна, а снимките прекрасни! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня!
      Всички те са кулинари и е трудно да ги изненада човек. Радвам се, че им е вкусно и интересно.

      Изтриване
  3. Бети, гостите ти са останали без думи :)
    Прекрасно поднесено, както винаги!
    Би ли ми казала откъде купуваш кокосово мляко на прах ?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани от един магазин във Варна с индийски продукти. Намира се на бул. "Мария Луиза" 20, срещу Годзила. Ако те интересува ще потърся телефона им и те ще ти пратят по пощата.

      Изтриване
    2. Благодаря, Бети!
      Ще проверя тук в био магазините и ако не намеря ще ти пиша :)

      Изтриване
    3. Ок!
      Удобна добавка е, особено когато в даден момент нямаш кокосово мляко, а и няма в близост от къде да се купи.

      Изтриване
  4. Прекрасна е панакотата, Бети!
    Завиждам на гостите ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наси, благодаря ти!
      Глезя си ги аз, тях...

      Изтриване
  5. Ммм смокини.................обожавам ги! А тези малки купички, така примамват за свежа кокосова хапка със сочно парченце плод. Усмивки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, радвам се, че ти допада това съчетаниие.
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. И семплите рецепти при теб ме радват :) Изглежда толкова нежно и вкусно! Поздрави, Бети и хубав нов месец!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно такова е Снежи, нежно и вкусно!
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  7. Бети, снощи направих тази чудесна панакота! Страхотна е, много нежен вкус и аромат. Не намерих сухо кокосово мляко, но използвах кокосова сметана- по-гъсто кокосово мляко и се получи чудесен десерт. Имах и сладко от смокини, с което полях отгоре.
    Благодаря ти за чудесната рецепта и идея!
    Радвам се, че споделяш тук!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, много ме радваш, да знаеш!
      Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  8. :) Блазе им на гостите ти с такава домакиня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И те се радват, като са на гости у дома...:)

      Изтриване
  9. Прекрасен, здравословен десерт, Бети! Непременно ще го дегустираме, много скоро при това. Днес ще мина през индийското магазинче да се снабдя с кокосово мляко на прах.

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Надявам се да ти допадне, Таня!
    Ще се радвам да споделиш впечатленията си!
    А в магазинчето има доста интересни продукти, които не се намират другаде.

    ОтговорИзтриване
  11. Рулото с мармалад и орехи и тази панакота са също така атрактивни,както и всичко,което прегледах назад,Бети!
    Уникално поднасяш всяко твое предложение,стайлинга е винаги завладяващ и радваш окото!
    Бих си хапнала с удоволствие и от двата десерта,нямам съмнение,че са адски вкусни!
    Хубава есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много си мила!
      И много ме радваш с комплиментите си!
      Хубава есен и на теб!
      Вкусна, топла и многоцветна!

      Изтриване