Кокосова панакота - Coconut Panna Cotta
Тази панакота направих за гостите си, сред които имаше англичани и един италианец. Освен останалите интересни неща, адаптирани за всеки според начина му на хранене. Уточнявам, че на вечерята у дома бяхме вегетарианци, веган и хора, които ядат месо. Знаете, че панакотата е типичен италиански десерт, а да сервираш на италианец, при това готвач- панакота си е едно предизвикателство, още повече, че дори не е типичната панакота- с мляко и сметана. Нямах търпение да видя впечатленията от този десерт. А преди десерта сервирах сорбе. Покрай него възникнаха и интересни разговори- в коя държава кой, кога сервира сорбе и какво представлява то, как се приготвя....
Да се върнем на панакотата. Заради веган госта ми я приготвих с кокосово мляко и агар-агар. Много ни хареса и впоследствие няколко пъти я приготвях отново с кокосово мляко, но с желатин. Опитайте и вие.
Продукти:
* 400 мл. гъсто кокосово мляко
* 100 мл вода
* кокосово мляко на прах
* 10 гр желатин или за вегани- агар-агар -количество според указанията на опаковката.
* По желание подсладител. Аз не използвах никакъв и беше вкусно за всички.
Вие може да адаптирате като сложите 500 мл кокосово мляко. Моята опаковка беше 400 мл, а съм си купила кокосово мляко на прах и в случая го използвах. Ако правите десерта с желатин, правилото е за 500 мл течност 10 гр.желатин- 1 опаковка на Йоткер. На опаковката на агар-агар е посочено съотношението, в което трябва да се използва. Разликата е че с агар-агар течността трябва да ври и да се бърка с разтворения агар. При желатина:
Първо накисвате желатина със студена вода, после го разтопявате на водна баня, като НЕ допускате завиране. Тогава го смесвате с течността или сместа, която искате да желирате и охлаждате за няколко часа в хладилник.
Освен това за декорация използвах няколко узрели смокини. Ако не са много сочни, може леко да ги бланширате в слаб захарен сироп. Или да използвате готов сироп от смокиново сладко, с който да полеете всяка порция панакота.А може би имате сироп от листа от смокини. Аз имам едно шишенце.
Бях много щастлива, че на всички много им хареса десерта. А италианския ми гост поиска рецепатата. Това беше страхотен комплимент за мен!
Баш подобна, ама не съвсем правих преди года-две. Страхотен вкус, напоследък се влюбвам в смокините, а до преди 2 години не хапвах;)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки , Бети! И със сигурност си задоволила вкусовете на интернационалната група, да не кажа презадоволила;) Поздрав в последния августовски ден!
Марти, аз не съм спазвала някаква рецепта, просто замених млечната сметана и кравето мляко с кокосово, а заради вегана сложих агар. Кокосовото мляко ми е достатъчно сладко. И аз обожавам смокини, направо ме отнася ароматът им някъде.За съжаление от няколко години не мога да ги ям сурови, започва някаква приглушена болка в стомаха ми. Но веднъж си отядох и просто истърпях болката докато премине... Но пък на сладко нищо не ми става.Така че или сладко или печени, или сушени-хапвам на воля.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава вечер! Наистина август приключи, но пък ни чака топъл, слънчев септември с много цветове и аромати...
Бети, справила си се чудесно пред чужденците, за соето нямам никакви съмнения. Панакотата е интересна, а снимките прекрасни! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня!
ИзтриванеВсички те са кулинари и е трудно да ги изненада човек. Радвам се, че им е вкусно и интересно.
Бети, гостите ти са останали без думи :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно поднесено, както винаги!
Би ли ми казала откъде купуваш кокосово мляко на прах ?
Хубава вечер!
Дани от един магазин във Варна с индийски продукти. Намира се на бул. "Мария Луиза" 20, срещу Годзила. Ако те интересува ще потърся телефона им и те ще ти пратят по пощата.
ИзтриванеБлагодаря, Бети!
ИзтриванеЩе проверя тук в био магазините и ако не намеря ще ти пиша :)
Ок!
ИзтриванеУдобна добавка е, особено когато в даден момент нямаш кокосово мляко, а и няма в близост от къде да се купи.
Прекрасна е панакотата, Бети!
ОтговорИзтриванеЗавиждам на гостите ти :)
Наси, благодаря ти!
ИзтриванеГлезя си ги аз, тях...
Ммм смокини.................обожавам ги! А тези малки купички, така примамват за свежа кокосова хапка със сочно парченце плод. Усмивки, Бети!
ОтговорИзтриванеСтефи, радвам се, че ти допада това съчетаниие.
ИзтриванеПрегръдка!
И семплите рецепти при теб ме радват :) Изглежда толкова нежно и вкусно! Поздрави, Бети и хубав нов месец!
ОтговорИзтриванеТочно такова е Снежи, нежно и вкусно!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Бети, снощи направих тази чудесна панакота! Страхотна е, много нежен вкус и аромат. Не намерих сухо кокосово мляко, но използвах кокосова сметана- по-гъсто кокосово мляко и се получи чудесен десерт. Имах и сладко от смокини, с което полях отгоре.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесната рецепта и идея!
Радвам се, че споделяш тук!
Хубава неделя!
Сандра, много ме радваш, да знаеш!
ИзтриванеБлагодаря ти за доверието!
:) Блазе им на гостите ти с такава домакиня!
ОтговорИзтриванеИ те се радват, като са на гости у дома...:)
ИзтриванеПрекрасен, здравословен десерт, Бети! Непременно ще го дегустираме, много скоро при това. Днес ще мина през индийското магазинче да се снабдя с кокосово мляко на прах.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Надявам се да ти допадне, Таня!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш впечатленията си!
А в магазинчето има доста интересни продукти, които не се намират другаде.
Рулото с мармалад и орехи и тази панакота са също така атрактивни,както и всичко,което прегледах назад,Бети!
ОтговорИзтриванеУникално поднасяш всяко твое предложение,стайлинга е винаги завладяващ и радваш окото!
Бих си хапнала с удоволствие и от двата десерта,нямам съмнение,че са адски вкусни!
Хубава есен!
Роси, много си мила!
ИзтриванеИ много ме радваш с комплиментите си!
Хубава есен и на теб!
Вкусна, топла и многоцветна!