Зелен хумус с авокадо и грах - Avocado and Pea Hummus

 Приготвих този хумус като по-лек, летен вариант. Намалих количеството зехтин, като добавих безценното от към здравословни качества авокадо. Получи се лек като текстура и вкус, много приятен вариант на традиционния хумус. Ще го направите много бързо, ако използвате предварително сварен нахут или от консерва. Аз предпочитам да го накисна за няколко часа и тогава да го сваря. Опитайте, ще ви хареса.

 Продукти:

* 250 гр. сух нахут или 600 гр.сварен
* 1  глава лук-ситно нарязана
* 3-4 скилидки чесън
* 2 ч.л.смлян кимион
* 1 ч.л. чили или сладък червен пипер
* 7-8 с.л. лимонов сок или на вкус
* 100 мл. зехтин
* 100-120 гр сусамов тахан
* 1 голяма китка магданоз
* 200 гр. сварен грах, като непременно запазете зеления цвят-просто не го преварявайте.
* 2 авокадо







Количеството на подправките,може да балансирате според вашия вкус.

Сигурно сте забелязали,че няма сол.Ястието е достатъчно ароматно и вкусно и без сол.Но пък лятото може да добавите сол.




Приготвяне:

Нахута, предварително накиснат за няколко часа, се измива и се сварява.Нахута е от семейство Бобови и варенето му е като на боба. Лукът и чесънът се задушават в малко зехтин докато лука изглежда стъклен. Добавя се чилито, кимиона,разбърква се и се сваля от огъня.В голям съд поставяте сварения и отцден нахут-не хвърляйте водата.Добавяте задушените лук и чесън, грах авокадо и останалите продукти и пасирате до гладка смес.Ако ви се стори гъсто добавете малко от водата, в която е врял нахута.Ако желаете може да добавяте и зехтин.Опитайте на вкус и балансирайте подправките и гъстотата. Сервирайте в плосък съд,като отгоре полеете малко зехтин. Поръсете сусам. Поднесете с арабски питки, препечен хляб или както аз с различни крекери.



Коментари

  1. Бети, обичам хумус в различни вариации.
    Предложението ти е чудесно!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Хумуса е много полезна и вкусна храна, а твоят и богат на вкусове - харесва ми! Отново имаш моите адмирации, Бети!
    Правила съм хумус само от грах (съвсем млад и пресен) и се получи невероятен на цвят и вкус, но си записвам и твоето предложение за проба. Благодаря за споделената рецепта, мила!
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Ирма, че ти е харесало предложението ми.Ние много често си правим у дома хумус, а това ми хрумна покрай моите гости, единият от които веган и в същото време кулинар и ценител на вкусната и здравословна кухня. Знам, че обича хумус, и на всяко гостуване поне веднъж им приготвям хумус. За да е по-различен добавих грах и авокадо.Още във въображението ми вкусовете си паснаха.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Que comidas más ricas realizas siempre Bety!! Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, от снимките ти лъха на горска приказка :) Не знам дали ще го направя, но искам приказката да не свършва - гледам и си представям къщичка на елфи, мирис на поляна и на вкусния ти хумус. Вълшебница си! Винаги ме зареждаш с публикациите си! Понякога дори не намирам думи да ти опиша колко добре ме зареждаш :) Благодаря ти!
    Усмихнат и успешен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ако обичаш хумус, вкусът на този наистина се усеща като по-лек. И ще ти допадне. На моите гости много им хареса, а децата, особено дъщеря ми изпадна във възторг и каза да правя само от този, още повече , като разбра, че е с авокадо. :)
      Благодаря ти за милите думи, не знаеш как ме радваш!
      Усмивки и на теб!

      Изтриване
  5. Не съм яла още хумус,но авокадото не е от любимите ми храни :))
    За компенсация ще се нагледам на красиви снимки :))
    хубав ден,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, може би си го опитала в неподходящо съчетание. Спомням си първото ми впечатление- не бях чела нищо за него и нямах никакви очаквания. Усещането ми беше че ям нещо гладко, маслено, с орехов вкус. Опитах го веднага, поръсено с лимон и ми хареса повече, после добавих орехи, защото имаше лек орехов привкус-пак ми хареса, после с малко лук и магданоз-отново ми хареса. И така малко по малко започнах да приготвям с различни добавки, най-вече в салати.Любимо е на всички у дома. А и е много полезно.
      А може би не е било добре узряло. Между другото, чела съм че авокадото узрява след като бъде откъснато. Аз го избирам на принципа, както избирам узряла праскова. Не трябва да е твърдо, но не и много меко, леко еластично, ако мога да се изразя така.

      Може да си избереш и да пробваш някое от моите предложения.
      Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини.

      А и хумусът може да ти хареса, опитай традиционния- http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html

      Благодаря ти, за коментара, радвам се, че ти харесват снимките ми!

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Благодаря,Бети!
      Ще разгледам предложенията ти и кой знае,може да ми допадне нещо :))
      Има много неопределен вкус авокадото,пробвала съм в салата с ролца от раци,но и ролцата не ми са по вкуса :)
      спокойна вечер

      Изтриване
    4. Всъщност ролцата от раци, не са съвсем от раци. Някои им казват рибешки кремвирши, каквото и да значи това. Но да се съчетаят две неща, които не обичаш не е добра идея.
      На мен самото авокадо ми подсказа какво му подхожда.Опитай и ти. В гуакамоле също е много вкусно- домати,лук и магданоз. Нарязани на ситно заедно с авокадото и полети с лимонов сок. Много, много вкусно!
      И да кажеш като се "разберете" с авокадото :)

      Изтриване
  6. Много обичам авокадо! Хумус също :) Обезателно ще приготвя тази рецепта, мерси Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, радвам се, че си ценител на тези храни!
      Надявам се да ти хареса зеленият ми хумус!
      Хубав ден!

      Изтриване
  7. Сигурна съм, че ще ми хареса, както и снимките ти, Бети! Страхотна комбинация от кафяво и зелено. ;)
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!
      И на мен ми допада това цветово съчетание, всъщност то е във всяка гора и наистина радва окото.

      Изтриване
  8. Омагьосващи снимки отново! Сигурна ли си, че снимаш, а не рисуваш с четка, Бети? Чак на трето минаване, се сетих да погледна и самата рецепта ;) Отвсякъде ме спечели тази вечер! Толкова обичам песто и хумус! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики и аз много ги обичам!
      Благодаря за прекрасния комплимент и за слънчевото настроение с което ме зареждаш!

      Изтриване
  9. Бети, направо ме оставяш безмълвна! Веднъж правих дип от авокадо и грах, не помня от къде ми попадна рецептата, но никак не ми хареса. Твоят хумус изглежда много апетитен и има доста подправки така че смятам, че ще бъде страхотно попадение.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа каква е била рецептата на твоя дип, но опитай този хумус.Беше тестван от различни хора у дома- и вегани, и месоядни, италианци, англичани и българи, а и моите деца и съпругът много го харесаха.
      Благодаря ти, Таня!

      Изтриване
  10. Ne haresvam vkusa na avokadoto. Susamov tahan ne vkusvam pod nikakva forma, no snimkite sa jestoki! Bih si gi slojila v ramka i ukrasila s tqh kuhnqta si.
    Pozdravleniq i komplimenti!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Нели, как ме изненадва твоя коментар! Безспорно е голям комплимент, аз го приемам с голяма радост. Но как ще гледаш храна, която не ядеш по принцип. Аз мисля, че пренебрегваш незаслужено тези два продукта. Да не ставам банална, по-горе писах друг коментар, но тези две храни, са изключително здравословни и ми се струва, че който не ги харесва е имал някакъв несполучлив опит с тях.
      Таханът например не се усеща в хумуса. Той придава плътност. Аз разбира се обичам много тахан халва или просто да го ям с мед, като по-полезно нещо от халвата. Но, моля те опитай нещо, от моите предложения. Най-отдолу на таговете виж какво ще ти излезе на авокадо и съответно на тахан. Може пък да ти хареса нещо и тогава наистина ще се гордея, че ще окачиш снимките в кухнята си!

      Прегръдка!

      Ех, как ми се иска да ти приготвя нещо и да го опиташ....:)

      Изтриване
  11. Krasotaaaa i hrana za ochite sa twoite snimki&prezentazii! az sym prawila hummus ot grah s menta, no ne sym probwala grah, avocado+nahut...nowa rezepta-BLAGODARJA mnogo!

    ОтговорИзтриване
  12. Радвам се, че ти допада и ти благодаря за възторжения коментар!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни