Грахова торта Zuccotto с боровинки, касис и цветя - Pea cake Zuccotto with Blueberries, Currants and Flowers

 



Zuccotto е италиански десерт, който има прилики с Zuppa inglese, Cassata и Tiramisu. 
Приготвя се в куполообразна форма, от пандишпанено тесто или бишкоти, напоени с ром или друг високо качествен алкохол. Пълнежът е от  дебел слой от сметана, ароматизирана с ванилия или шоколад, захаросани плодове, ядки или кестени.Завършва се с още един слой от пандишпан. Алтернативно, понякога
се използва рикота вместо сметана. Десертът се охлажда силно  във фризер. Сервира се нарязан на филийки. 
Надявам се моята импровизация по темата да ви допадне.

 
 

След няколко дневна кореспонденция с едно момиче относно тази торта, много ми се прииска да си приготвя отново и да хапна. Единият ден потърсих пресен спанак, но не открих. Купих замразен, но при отварянето на пакета, не останах доволна от цвета на спанака. Усещах вече вкуса на тортата и нямах търпение да я направя.... Попаднаха ми пред очите пакетите грах. Дори не се замислих дали ще се получи и какво точно. Много обичам грах, хапвам пресния млад грах и суров....обичам нежния му сладникав, млечен вкус...и знаех, че ще се получи. 


 

Цветът на блата много ми допадна-нежно грахово зелено. Вкусът! Не се усеща нищо грахово, както и в спаначения блат-нищо спаначено. 


  
Докато блатът се печеше приготвих бързо кремът за пълнене. Имах замразени боровинки, пресен касис, извара, маскарпоне и гъсто кисело мляко. Включих и сироп от бъз -от медения. Захар има само в блата, разбира се отново намалих спрямо предната торта. Получи се много лека, свежа, лятна торта... и много красива

 
 



 Продутки :


за блата


* 4 яйца
*  150 гр-1  ч.ч. захар
* 1 с.л.екстракт от ванилия 

* 1 с.л. ситно настъргана кора от лимон
* 200 гр грах ( замразен )
* 1 ч.ч. олио от гроздови семки или друго без аромат
*   200 гр. -2 ч.ч. брашно
* 1 бакпулвер д-р Йоткер- 10 гр.


 за пълнежа:

* 350 г домашна извара или рикота
* 200 г маскарпоне
* 200 г заквасена сметана
* 100 г гъсто кисело мляко
* 100 мл сироп от бъз
* 20 г желатин

* 250 г замразени боровинки
* 100 г касис

за украсата:

* бели рози
* полска метличина
* цветове бъз
* пресен касис
* 200 мл много студена (+2 С) млечна сметана 30%
 



 Приготвяне:

1. Гръхът се изсипва във вряща вода. Вари се около 7-8 минути. Опитайте го- трябва да сладни и да е омекнал. В никакъв случай не бива да губи красивия си зелен цвят. 
2. Прецедете през гевгир или цедка и залейте със студена вода. Оставете да се отцеди и да се охлади.
3. Загрейте фурната на 170 С. Застелете с хартия за печене тава с размер 30*40 см. Моите тави към фурната са с такива размери.
4..Поставете граха в блендер, заедно с чашата олио и блендирайте на фино пюре. Това може да се направи и с пасатор.
5. Разбийте яйцата със захарта. Добавете граховото пюре при непрекъснато разбиване. Добавете лимоновата кора, ванилията и на два пъти пресятото с бакпулвера брашно. Непрекъснато разбивайте на бавни обороти, само толкова, колкото да се усвои равномерно брашното.
6. Изсипете тестото в тавата. Загладете и печете около 30-35 минути. Проверете след 20-та минута с клечка за зъби. Блатът не бива да сменя цвета си, а само леко да порозовее. 
7. Извадете и оставете да се охлади. Пригответе купата, в която ще наредите тортата. Покрийте я с метално или свежо фолио. Очертайте два кръгли  шаблона на хартия-единият малък, с приблизителен размер на дъното на купата. Вторият с размера на горната част на купата. Останалия блат нарежете трапецовидно, както е показано тук

8. Пригответе пълнежа:

- Накиснете желатина в 3-4 с.л. вода. Загрейте на водна баня докато се втечни. Внимавайте да не заври. Тогава няма да желира. Ако поднасяте тортата замразена може да не използвате желатин.

- Поставете в голяма купа маскарпонето, заквасената сметана, киселото мляко и разбийте добра. Добавете студения сироп от бъз, замразените боровинки и отново разбийте. Кремът ще се оцвети приятно в бледолилаво. Добавете желатина, ако използвате и разбийте. Накрая добавете касиса и разбъркайте с лъжица.

- С помоща на шаблоните отрежете върха на вашата торта-т.е. малкия кръг и поставете на дъното на купата.Отрежете и трапецовидните парчета. Наредете по стените на купата. Сипете пълнежа, загладете. 

- Отрежете големия кръг и поставете върху крема.Ако е необходимо допълнете формата му. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през ноща. Преди поднасяне може да замразите за час във фризера. Добре е блатът да се съчетае и овлажни от пълнежа. Затова, дори да поднасяте тортата като сладолед е добре да постои малко в хладилника преди да замразите.
Украсете преди поднасяне.



За да украсите тортата:

- Разбийте 200 мл млечна сметана на меки връхчета. Ако е достатъчно студена и с 30% масленост се получава. Внимавайте да не разбиете повече отколкото е необходимо- тя ще започне да се пресича и ще получите масло и суроватка. Няма да шприцоваме и затова не се стремете към твърди върхове. Ето как изглежда шприцована, на който му е интересно.

- Намажете тортата равномерно с разбитата сметана. Наредете по целия купол клончета от бъз, рози, метличини и касис. 

Поднесете с лимонада от бъз.

 







Коментари

  1. Бети, поредното очарование!
    Прекрасна идея и оформяне!
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна торта, предполагам и много вкусна, а снимките са разкошни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, отново невероятна красота и вкус!! Просто си недостижима!! Възхищавам ти се!!
    Поздравления и целувки, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, благодаря за комплимента, за усмивките и топлината!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Невероятна торта !!! Смая ме с тази грахова торта . Чувала съм за спаначена , ябълкова , морковена ,тиквена ,....но за грахова никога !!!! Изглежда наистина много красиво и на вкус мисля , че ще е така . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иви, благодаря ти за прекрасния коментар!
      И аз не съм чувала за грахова торта, но направих и се получи страхотна на вкус, в много приятен зелен цвят :)

      Изтриване
  5. Ах, Бети...освен да ахкам, какво друго - невероятна идея, вкус, изпълнение...а синчеца...толкова ми е любим...А последната снимка...магия...от друг свят и друг живот...Благодаря за красотата и свежестта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела, благодаря ти за топлия коментар!
      И аз обичам метличините, то и затова толкова снимки с него....:))Последната снимка не е моя, но толкова обичам такива къщи....да, ...друг свят, но може пък да се случи и в този живот...

      Изтриване
  6. Бети, тъкмо преди две вечери четох за грахова торта и се чудех дали не съм разбрала грешно, а ти вече я сервираш! Истинска горска прелест е, а с тези любими метличини, боровинки.....истинско вълшебство! Голямо благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно...аз я правих преди около седмица, но не бях чувала за грахова торта. Направих я по една случайност-липса на спанак. Възможно е и друг да е имал същия проблем :)

      Изтриване
  7. Congratulations, you have a fantastic blog, with fantastic ideas and fantastic pictures!
    Wonderful
    Have a happy time
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване
  8. Грахова торта, страхотна идея!!! :) Другата седмица да очаквам ли такава с леща?! ;)
    Пак си тръгвам омагьосана оттук!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някой ден, като ме посети музата на лещатата.....:)

      Благодаря, мила Тики!

      Изтриване
  9. Просто ще ме побъркаш! Ама наистина!

    ОтговорИзтриване
  10. Ten tort tak właśnie wygląda - lekko, letnio i pysznie! Ciekawa jestem takich połączeń smakowych :)
    Miłego dnia życzę!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, винаги различна и иновативна! Моите поздравления мила. Никога не би ми хрумнало да направя торта с грахови блатове..признавам. Любопитно ми е каква ли е на вкус. Снимките ти са страхотни! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Ани, няма характерен грахов вкус. Вкусна е, с приятна текстура и красив цвят. Опитвала ли си спаначена? И при двете не може да се усети вкуса на зеленчука, но са сочни, влажни и зелени :) Опитай, ще ти допадне.

    Благодаря ти за милия коментар!

    ОтговорИзтриване
  13. Bety,
    This cake looks so delicious with the white roses, blueberries, and purple flowers. I wish I had a piece to go with my tea right now. It looks so moist too. I've never heard of this cake before. And the white roses next to the red brick wall is gorgeous.

    I hope you are enjoying the June days.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  14. Анонименюни 22, 2014

    Присоединяйтесь к нашей системе поиска рецептов

    Добрый день! Наш сайт mytasteukraine com - мотор поиска рецептов с сайтов и блогов. Загляните к нам, и если сайт Вам понравился – добавьте Ваш блог в разделе топ блогов и мы сделаем ваши рецепты доступными для большего количества интернет пользователей.

    С уважением

    ОтговорИзтриване
  15. Няма такава красота, креативност и впечатляващо въздействие, Бети -
    оставам за пореден път очарована, безмълвна...
    Много, много ми харесва, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, сърдечно благодаря за прекрасния ти коментар!

      Изтриване
  16. Бети, като феичка си, занаеш ли! Сякаш попадам в горска приказка и всеки път различна и толкова красива и точно когато си мисля, че вече си показала нещо неповторимо красиво ти ни поднасяш следващата порция. Великолепна си мила, ти и всичко, което твориш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за прекрасните думи!
      Винаги ме радваш с милото си отношенше и комплименти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. В последните седмици доста задачи имах и не успях да намеря време за блогорелакс :) Но днес, Бети, се върнах чак до публикацията, която последно бях прочела и с удоволствие се отдадох на разходката в твоята компания :) Насладих се на киша, поднесен в тези прекрасни чинии, опитах от спагетите с лимоново песто (много интересна идея!) и ето сега чета за граховата торта ... Този сладкиш просто е великолепен - и като визия с този красив букет, и като вкус! А разходката преди малко по полето напълни очите ми с благодат! Отново поздравления, Бети! И до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, радвам се, че се отби тук и ти благодаря за чудесните думи!

      Изтриване
  18. Бети,погледната отгоре,тортата ти изобщо не може да се каже,че е торта,ако не знаеш предварително,прилича ми на прекрасна дамска капела,богато декорирана!Много,много красиво си аранжирала и съчетала цветовете,самите цветя и плодове!Прелестна торта,и много сочна отвътре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, че прилича на шапка :)) Роси!
      Благодаря ти, радвам се, че ти допада и като вкус!

      Изтриване
  19. Я гледай ти ... значи и на грахчето не му се е разминало да бъде почетен гост в Бетините торти :)
    А как обичам този нежно-зелен цвят само!
    Прекрасни снимки отново и отново ... този цветен купол е събрал в едно и свежест и летни аромати ... красота!
    Бих искала да съм точно сега на зелената пътечка отрупана с бели листа от рози :)
    като в приказка е не само в твоят кулинарен свят Бети, дори и в градинката ти!
    Цветно и слънчево Лято миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данииии, благодаря ти за усмивката и хубавото настроение!
      Много ме радваш!

      Изтриване
  20. Днес, се разхождам в твоя свят...Бих казала приказен, феишки свят!
    Красиво, много красиво, леко и много вкусно!
    Сърдечни поздрави за идеята и изпълнението!
    Грах, в торта! Наистина прекрасна идея! И абсолютно ти се доверявам за вкуса-вече изпробвах спаначената торта.

    ОтговорИзтриване
  21. OH MY GOSH!!! How incredible are your cakes!?!? Thank you for sharing this post with me, wow!!!

    Really - come to South Africa and make a cake for my wedding :) I need you!!! Hahaha honestly girl these are stunning!!!! So talented! xxx

    www.bohemianmuses.blogspot.com

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни