вторник, 4 октомври 2011 г.

Бърз щрудел с ябълки


Това е онзи "мързелив щрудел" с ябълки, известен от нашето детство,познат на всеки от нас.Вероятно и  вие сте го правили на вашите деца. Не е с впечатляваща външност , но е много вкусен. Промених заглавието му, защото не съм съгласна с него.Изобщо не е  мързелив, този сладкиш-да настържеш 1 кг ябълки , а преди това да ги обелиш ,не е никак мързеливо, но пък е много приятно-през цялото време ябълките ухаят в ръцете ти....Тъй като това е един от най-любимите сладкиши на сина ми, още от както го е хапнал, реших да го впиша във виртулната си тетрадка.А и сега е сезона на ябълките и всеки  би могъл да си го направи, ако го харесва.

Ще напиша продуктите и тяхната доза, както ги знам аз.Всичко е по 1 :-)



Продукти:

* 1 чаена чаша брашно
* 1 чаена чаша пшеничен грис
* 1 чаена чаша захар-аз слагам-3/4
* 1 пакетче бакпулвер
* 1 кг ябълки-препоръчвам кисели-например Грени Смит. Аз използвах ароматните киселички ябълки от градината на баба ми.
* 1 чаена чаша растително масло-аз използвам от гроздови семена и слагам 3/4 чаша
* 1 кафена чашка счукани орехи-по желание.
* 1 супена лъжица канела или по-малко

Приготвяне:

 Тавата се намазва с малко от олиото.Фурната се загрява на 170 С.Първите 4 съставки се размесват добре.Половината от тази смес се поръсва  в тавата.За да е по-равномерно хванете тавата с две ръце и леко друснете водоравно-все едно сеете със сито. Настърганите ябълки се объркат  с канелата и орехите, ако сме  решили да слагаме, и се разпределят се върху грисоватат смес.Най- отгоре се покрива с втората половина от сухата смес.Полейте с олиото, с помоща на лъжичка.Загладете, ако е необходимо и печете докато порозовее.Около  20 минути.Охладете и нарежете на квадрати.Поднесете по желание с бита сметана.

Изключително богат аромат и вкус има този сладкиш, а е толкова лесен за правене.Опитайте го,  излезте навън и се оставете да ви обгърне очарованието на есента....























Насладете се на открито под топлите слънчеви  лъчи.Аз бях до любимото ябълково дърво в двора на баба ми.Сред аромата на треви и есенни листа, узряло грозде, натежало от асмите и цъфнали димитровчета и есенни минзухари....










17 коментара:

  1. Бети, благодаря ти за невероятните снимки към обясненията на рецептата.Хубаво е да се връщаш в двора на баба, нали? Тогава спомените идват без да ги търсиш....
    Сладкиша наистина е бърз и лесен и винаги, когато го правя, го свързвам с Коледа, може би заради аромата на канелата, препечения ябълков пълнеж, топлината от печката...
    Поздрави и приятен ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Нора,страхотно се чувствам у баба си!Душата ми се отваря и наистина спомените нахлуват и те стоплят...чувстваш се толкова уютно..Всяка тревичка като че ли те милва и всяко цветче ти се усмихва,сякаш специално за теб е разцъфнало.Моята баба е страхотна жена и я обожавам и въпреки,че е на 95 години все още се грижи за цветята в градината и винаги на прозорците си има разцъфнали цветя.Очите и грейват като и подаряваме цветя...Радвам се,че имам такава страхотна баба!

    Поздрави и прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. °º♫
    °º✿
    º° ✿♥ ♫° ·.
    Olá, amiga!
    Passei para conhecer o seu blog.
    Tudo de bom!!!
    Amei mesmo!
    °º♫
    °º✿Beijinhos.
    º° ✿♥ ♫° ·.Brasil

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,много отдавна съм се заканила да го пробвам,но все още отлагам.Много вкусно изглежда в твое изпълнение,а в допълнение на тези страхотни есенни кадри поста е много разтоварващ и вдъхващ спокойствие и уют!
    Есенните минзухари са ми втори по любимост след фрезиите,благодаря за снимките!

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсирче, радвам се че съм ти доставила удоволствие!Сладкиша наистина е много вкусен.Аз успях да снимам втората тава,първата свърши докато изстиваше :-)

    Хубави дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, ние опитохме от втората тава:-)И на мен ми е един от любимите сладкиши въобще.Особено когато Бети го прави!

    ОтговорИзтриване
  7. За първи път попадам тук и ме грабна от раз. Не е кухня, а изкуство. И не само вида на вкусотиите, а също и начина на публикуването им! Адмирации към артистичната душа на Бети.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Frei!

    Радвам се,че ти харесва моя блог!Благодаря ти,че го сподели с мен!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,рецептата действително изглежда лесна,но сместа, както виждам, е суха.Поема ли достатъчно от плънката по средата и от олиото най-отгоре?

    ОтговорИзтриване
  10. Да, ако ябълките са сочни и не оставиш твйрде много от сухата смес за отгоре.След опичането, можеш да го покриеш за да се задуши, ако те съмнява.Можеш и малко да увеличиш количеството на ябълките.

    ОтговорИзтриване
  11. Това е любимият ми сладкиш от детството и се радвам, че и на друг е бил също така любим.В момента съм заредила тавата и с нетърпение чакам да го започна...мммм....вкусно !!!!!!!!!!! опитайте веднага

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони,

      Благодаря ти,
      а за мен това е сладкиша от детството на моите деца.ПРавя им го откакто са прояли храна...:)Много го обичат.

      Изтриване
  12. LINDA postagem... E uma receita DELICIOSA!
    Seu Blog é D+
    Beijos Márcia

    http:/decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  13. Анонименноември 07, 2012

    Много вкусно си го обяснила. Когато го направих за първи път преди,хм, доста години, не можех да му се нарадвам. толкова приятен е на вкус. А за ябълките аз си имам един трик - не ги беля, а ги рендосвам до кората. Или пък ги давам на свеки и тя ги подготвя :))Така за мене остава удоволствието да разбъркам сухата смес.
    Приятен ден и ще очаквам още някой такъв чудесен и лесен сладкиш, който всяка от нас може да приготви, без да търси разни скъпи продукти и прочие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Наистина е много лесен този сладкиш и е любимия на сина ми.
      Приятен ден!

      Изтриване
  14. Анонименмарт 10, 2013

    Good site you've got here.. It's difficult to find high quality writing like yours nowadays.
    I truly appreciate people like you! Take care!!

    Here is my web page: lenkmatte 4 leiner anleitung

    ОтговорИзтриване