Орехова торта с круши - Walnut cake with pears






Вкусна есенна торта приготвих и тази година за моя скъп рожденик. Той е запален рибар и точно на рождения си ден беше край морето. Естествено, празнувахме там. Беше толкова романтично и необичайно.

 Той почерпи с улов, а ние занесохме торта. Температурите са летни и си беше приключение носенето на торта в хладилна чанта с торби лед и замразители. По тази причина не е с украса круши, а грозде, което идеално пасва на тортата. Тъй като рожденикът ограничава захарта, и затова ще забележите, че някъде съм използвала еритритол. Тортата е нормално сладка( за нашия вкус), много се хареса от всички. За блата използвах една специална захар- Панела и малко мед. Те придадоха особено вкусен карамелен нюанс на тортата. В крема има еритритол и ароматен мед. Обичам аромата на мед, но не прекалих. Може при поднасяне да се полее всяко парченце със струйка мед, ако желаете.

Други торти, които съм приготвяла за този толкова празничен повод за нас може да откриете в тези линкове:

Веган шоколадова торта с круши

Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи

Ако обичате круши, тези рецепти може да ви вдъхновят: КРУШИ

Орехова торта с круши - Walnut cake with pears

Съставки

За Тортата:

180 мл растително олио( без аромат)

100 г кафява захар Панела

2 с.л. мед

120 мл растително мляко

1 ч.л. оцет

3 яйца плюс 1 жълтък

1 с.л. тъмен ром

1 ч.л. сол

280 г  бяло брашно 

1 ч.л. канела

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

75 г смлени пресни орехи (смелете в чопър, докато заприличат на мокър пясък)

За пълнеж:

Ванилов крем с маскарпоне и круши

750 г маскарпоне

100 г меко масло

2 с.л. ароматен мед ( пропуснете, ако искате да редуцирате захарта)

1 1/2 ч.л. агар - агар

400 г с пасирани узрели круши ( може и меки)

сока от един лимон

60 г еритритол или захар

2 големи, узрели, но твърди круши

семената от 1 шушулка ванилия

За украса- круши или грозде, или друг есенен плод


За измазване на тортата:

200 г меко масло, на стайна температура

1 чаша готов  ванилов пудинг на стайна температура, подсладен с 2 с.л. еритритол

семената от 1 шушулка ванилия

1 - 1 1/2 чаша ситно смлени орехи или лешници облицоване на борда и горната част на тортата, по желание

Инструкции

Блат

1. Поставете решетката на фурната на дъното на фурната. Загрейте фурната до 160 С. Намажете с мазнина и набрашнете една 20 см форма за торта с височина 10 см и оставете настрана.

2. В голяма купа смесете олиото, кафявата захар, меда, млякото, оцета, яйцата плюс жълтъка, рома и солта. В отделна купа смесете или пресейте брашното, содата и бакпулвера. 

180 мл растително олио( без аромат)

100 г кафява захар Панела

2 с.л. мед

120 мл растително мляко

1 ч.л. оцет

3 яйца плюс 1 жълтък

1 с.л. тъмен ром

1 ч.л. сол

3. Добавете сухите съставки, предварително пресети или поне разбъркани, при мокрите, като разбърквате, докато се смесят добре. Сложете смлените орехи. Разбъркайте с шпатула.

280 г  бяло брашно 

1 ч.л. канела

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

75 г смлени пресни орехи (смелете в чопър, докато заприличат на мокър пясък) 

4. Изсипете сместа във формата. Печете 1 час и 15 минути или до суха клечка- забийте тънък дървен шиш в центъра на блата, ако излезе сух, без полепнали трохи, значи блатът е изпечен и може да се вади от фурната. 

5. Оставете да се охлади върху решетка. След пълното охлаждане нарежете на 3 равни части.

Ванилов крем с маскарпоне и круши

1. Обелваме и нарязваме крушите на малки зарчета със страна около 5-6 мм. Заливаме с лимонов сок, за да не потъмнеят, а и да се овкусят.

2 големи, узрели, но твърди круши

сока от един лимон

2. Смесваме агар-агара с пасираните круши и загряваме на котлона до завиране, бъркаме докато се сгъсти сместа. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади леко. През това време разбиваме маскарпонето.

1 1/2 ч.л. агар - агар

400 г с пасирани узрели круши

3. Разбиваме маслото с меда. Добавяме на два-три пъти маскарпонето, като разбиваме след всяко добавяне. Към разбитото маскарпоне, добавяме пюрето от круши с агар, ванилията. Отново разбиваме, докато се получи еднородна смес. Не прекалявайте с разбиването.  Накрая добавяме парченцата круши и разбъркваме с шпатула за да се разпределят равномерно. Останалия сок отделяме и използваме в салата или добавяме към водата си. Веднага след приготвянето на крема пристъпваме към сглобяване на тортата

100 г меко масло

2 с.л. ароматен мед ( пропуснете, ако искате да редуцирате захарта)

750 г маскарпоне

семената от 1 шушулка ванилия

Маслен крем с пудинг за измазване на тортата

Пригответе преди да намажете тортата. Аз направих на следващата вечер. 

1. Разбийте маслото с ваниловите семенца и лъжица по лъжица добавете пудинга. Ще получите лек, пухкав крем с балансиран маслен вкус. 

150 г меко масло

1 чаша готов  ванилов пудинг на стайна температура, подсладен с 2 с.л. еритритол

семената от 1 шушулка ванилия

 Сглобяване на тортата

1. Поставете в избраната чиния единия блат. Поставете регулиращ се ринг около блата. Между блата и ринга поставете ацетатна лента с височина 15 см. Сложете 1/2 от крема и загладете. Поставете втория блат и поставете останалия крем, загладете. Поставете отгоре третия блат и притиснете внимателно. Покрийте със стреч фолио за да не изсъхва в хладилника и приберете за една нощ или за 24 часа. Тортата е наистина по-вкусна след престояване, за да се обединят вкусовете. 

* Ако не мислите да я измазвате отстрани, разпределете крема на три части и покрийте и третия блат с крем. В този случай може след като престои 12 часа да полеете ръбчето или цялата горна част на тортата с разтопен шоколад.

2. Пригответе масления крем с пудинг за измазване на стените и отгоре. Извадете тортата от хладилника. Отстранете ринга и ацетатната лента ( запазете лентата без да я измивате ). Намажете равномерно отгоре и отстрани. Ще забележите, че крема бързо се втвърдява около тортата, защото тя е студена. Веднага след измазването покрийте с помоща на дланта си със смлените ядки. Поставете отгоре гроздето или круши, или каквото сте избрали за украсата. Леко притиснете към крема за да се закрепят плодовете.

3. Отново сложете ацетатната лента и регулиращия се ринг и приберете в хладилника до момента на сервиране. 

Тортата може да издържи няколко часа на стайна температура и да украсява масата ви, ако имате специален повод. 

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни