неделя, 25 декември 2011 г.

Честита Коледа! Английски коледен кейк

 Пожелавам ви весела и незабравима Коледа!

              Топлина и уют в домовете ви! 

                          Бъдете здрави!
     
                   Бъдете благословени!
















Рецептата тук

Тъй като имам запитвания за украсата добавям уточнението:

За покритието на кейка с височина 10 см и диаметър 21 см  използвах:

*  500 гр. Golden marzipan 
*  500 гр. Бял айсинг
*  оцветители на прах в цвят Citrus Green ,Holly Green ,Chili Red от cooki booki
Сладкарска боя - кафява - гел
*    Декоративна писалка - черна
*  използвах и сребърна писалка, но после реших, че е по-добре в златно и очертах всичко в златисто.Определено се получи добре.Златния прах е от Кадемлия

Боите съм разтваряла с по няколко капки алкохол-по-бързо съхне.

събота, 24 декември 2011 г.

Коледен пудинг - Коледен календар - Ден - 24 -ти



Още един невероятно вкусен десерт, който също се приготвя около месец преди Коледа.Отново е с дълго приготвяне  , но този път на водна баня. Както за всяко нещо, което готвим избираме качествени продукти и тук  правилото е същото, може би дори в по-голяма степен.Не бива да използваме продукти, останали в шкафа, не е от типа почисти шкаф.Необходими са ни грижливо подбрани, пресни сушени плодове.Освен това е хубаво предвартелно да предвидим купите или купата, в които ще приготвим пудинга, както и тенджерите или тенджерата, в която ще се вари на водна  баня. Ако не съм ви уплашила - прочетете рецептата, помислете какво бихте могли да използвате и направете този  прекрасен , ароматен  и сочен десерт.Струва си всички усилия.







Продукти:
Сухи съставки

         * 225g/8oz тъмни, черни стафиди
        
* 225g/8oz без семки стафиди,
        
* 225g/8oz стафиди
големи жълти
        *   275g/10oz меки трохи от  бял хляб
        
* 100g/4oz сушени кайсии, нарязани на ситно (приблизително със същия размер като стафидите) аз предпочитам да използвам сливи
        
*100g/4oz сушени смокини, нарязани на ситно (приблизително със същия размер като стафидите)        * 75g/3oz захаросани кори, нарязани на ситно
        
* 50g/2oz бадеми, ситно нарязани, може и да не са бланширани
        
* 225g/8oz   захар мусковадо
        
* 225g/8oz масло
        
½ чаена лъжичка сол.
        
1 чаена лъжица  смесена подправка-кориандър, индийско орехче, семена от копър, карамфил, кардамом, канела, бахар, черен пипер
        
*   1 ч.л. канела
        
*   ½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче


Всички сушени плодове и бадемите се накисват от предната  вечер с няколко лъжици бренди .


Мокри продукти:

        
*1 портокал, настърганата кора и сок
        
* 1 лимон, настърганата кора и сок
        
1  ябълка, почистена и настъргана
        
3  яйца, леко разбити
        
* 150ml/5fl унции  тъмна бира
        
* 150ml/5fl унции мляко
        
* 4 супени лъжици коняк или бренди
        
*  масло за намазване на купите, в които ще се приготвя пудинга



Приготвяне: 
 
   
1.Поставете всички сухи съставки в голяма купа и разбъркайте заедно старателно.
   
2. Добавете мокрите съставки и разбъркайте добре  с ръцете си.

   3.  Разделете сместа в  две намазани огнеупорни купи, например от йеанско стъкло или керамични, за които сте сигурни, че са устойчиви на загряване с обем -1 ½ литър / 2 ½ пинта  напълнете ги  почти до ръба, като много добре притискате, след това загладете с лъжица.Това е много важно , за да могат съставките да се споят добре.
   
4.  Покрийте всяка купа с хартиен кръг, колкото е диаметъра на .ръба на купата. Желателно е с маслоустойчива хартия , но става и с кухненска. Отгоре обвийте с по-голямо парче алуминиево  фолио като много внимателно притискате плътно по ръбовете. Завийте с още хартия като оформите нещо като дръжки, все едно завивате бонбон .Стегнете с дебел конец около ръба.Целта е да не влиза вода вътре и да не се изпарява от течността вътре.
   
5. Оставете пудингите на студено  за една нощ преди готвенето.
   
6.  Пригответе две тенджери, които са по-големи от купите в които са пудингите, ако е необходимо сложете на дъното режетка или по-малка купа, така че, когато сложите купата с пудинга нивото на водата, което ще налеете да дойде до половината  или малко над половината на купата с пудинга.Ако имате специална решетка за тенджерата под налягане , бихте могли да използвате нея.

   7. Покрийте тенджерата с капак или купол от фолио  варете   в продължение на седем часа. Проверявайте  нивото на водата редовно и  доливайте винаги с вряща вода, колкото е необходимо, за да се запазят  купите наполовина потопени.
   
8.  След седем- часа, извадете купите  от тенджерите и оставете да се охладят. Развържете и премахнете  фолиото и листовете хартия, заменете ги с чисти.




   
9.Съхранява се на  на хладно и сухо място (или замразява, ако предпочитате, въпреки че се запазва перфектно за година или повече незамразено). Преди поднасяне на Коледа, се връща във формата и се поставя в ттенджера  с малко вода , покрита с капак за около два часа.Бихте могли и в микровълновата да го  стоплите за 5 минути, но трябва да е затворен в съд, за да не изсъхне, а само да се сгорещи и да започне да ухае. 

Поднася се с разбита сметана или полят със захарна глазура с аромат на бренди или портокалово масло с бренди.Бихте могли да го гарнирате и с топка сладолед.


Портокалово масло:

    
* 100 g меко масло
    
* 100-150 грама пудра захар
    
*  (50-6ml) шери или бренди, а ако имате портокалов ликьор също би било много вкусно и ароматно
    
* 1 с.л. много ситно настъргана портокалова кора



 За да направите портокаловото масло с  електрически миксер, разбийт маслото и захарта в средно голяма купа, докато се получи  нежно жълт крем. Добавете брендито и портокалова кора и отново добре разбийте. Сервирайте в почистена половинка от портокал. Важно е, да е на  стайна температура.

петък, 23 декември 2011 г.

Притча за любовта. За вас, направено с радост и любов - Коледен Календар - ден 23 - ти


Днес вместо рецепта ще ви представя нещо друго, което направих за вас-хората, които влизате и четете моите истории и /или рецепти. Много от вас не оставят коментар, но аз благодаря на всички, които посещават моята страничка! Особено сърдечно на тези, които с топлите си думи, с похвалите си, с ентусиазма си ме окуражават  и усмихват! 

Благодаря ви приятели, че намирате време в забързания си делник да напишете добра дума и да ме зарадвате!



Искам да ви разкажа една притча, която знам.Тя е за любовта и ми се струва, че сега, преди Коледа е  подходящия момент за нея.



                                                              Кутия, пълна с целувки



  Един мъж наказал 3 -годишната си дъщеря, задето унищожила ролка златиста хартия. Парите не стигали и мъжът много се ядосал, когато детето се опитало да украси с нея една кутия и да я сложи под коледната елха. На следващата сутрин обаче малкото момиче му данесло кутията и му казало, че това е подарък за него.
   Мъжът се засрамил от гнева си предишната вечер.Той обаче избухнал отново, когато видял, че кутията е празна.
   - Не знаеш ли, че когато правиш подарък, вътре трябва да има нещо?
    Малкото дете го погледнало с насълзени очи и промълвило:
   - Но тя не е празна, татко. Аз сложих вътре целувки. Всички са за теб.
     Бащата бил съкрушен. Той прегърнал детето си и го помолил за прошка. Не след дълго момиченцето починало при катастрофа.
     Оттогава бащата държал златната кутия до леглото си и дълги години всеки път , когато бил отчаян, отварял кутията и вземал една от целувките, сложени там от детето му.
                                          Всеки от нас притежава по една златна кутия 
                                  с целувки, подарена му от децата, семейството 
                                 или приятелите му.На този свят няма по-ценна 
                                                   собственост от нея.


  
  Натъжих  ли ви?
Не това исках.Исках да ви напомня, да отворите вашата кутия с целувки и да опаковате за някого такава!



четвъртък, 22 декември 2011 г.

Ароматни хрупкави кантучини - Коледен календар - Ден - 21 - ви








Публикацията на Ирина Катеринска с провокативното и питане какъв е нашия спомен с кантучините ме подсети за първата ми среща с тях, но не в Италия, откъдето са родом тези прекрасни бисквитки, а в Германия- бяхме на гости на братовчедка ми и тя ни заведе в италианско кафе. В чинийката ни сервираха по едно от тези прелестни сухарчета-най-обшо казано.Запомних името им и бях решила да потърся рецепта, но като че ли позабравих за тях и  Коледните кантучини на Ирина ме върнаха към прекрасните дни с моята братовчедка.Безкрайните разходки, храната, която опитвахме, невероятните италиански сладоледи, след дълги обиколки в старинни градчина, чаша кафе и торта, потракването на лъжичките, приятното слънце, невероятно красивия и голям парк, хората, коитот тичаха боси, малките сладки магазинчета за ръчно правени бонбони....искам пак!




Това е моя спомен, а сега, правейки ги си произведох нов спомен.Започнах да ги приготвям и съответно подготвих първо продуктите- с огромно недоумение установих че нямам грам брашно. Това е нечувано и невиждано-имам цял шкаф с продукти- ядки, брашна- всякакви, но не и пшенично-бяло!, какао, видове захар,  конедензирани млека, шоколади- не се знае какво ще му потрябва на човек.Мъжът ми твърди, че мога да издържа поне едномесечна обсада...:-) Винаги, когато видя че нещо посвършва си вземам, но не съм видяла за брашното, знам че си има, но явно неусетно е свършило...Имах оризово, от просо, от ечемик, от нахут, дори от елда но не посмях да рискувам. Видях пакет, който беше ми дала сестра ми -някаква специална  английска смес за пълнозърнест домашен хляб и пробвах с него. Станаха малко по-трошливи  и по- тъмни но много  вкусни...Та това е моя спомен-как за първи път се оказах без брашно у дома.



Продукти за Коледни кантучини:

Адаптирана от alia.tropot.net







    * 150 г захар
    * 2 яйца размер М
    * 250 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер
    * 50 г нарязани на дребно захаросани портокалови корички 

    * 50 г измити и подсушени вишни от сладко
    * 2 с.л настъргана кора от портокал
    * 80 г нарязани  на едро шамфъстъци

1. Фурната се загрява на 170 градуса и голяма правоъгълна тава се застила с хартия за печене.

2. В купа се разбъркват яйцата със захарта, добавя се брашното с бакпулвера и накрая захаросаните плодове + ядките. Замесва се меко тесто.



3. С влажни ръце, ако е необходимо се оформят две дълги хлебчета  и се поставят в тава.Така оформеното калъпче се пече около 20-30 мин, до златисто. Трябва да  е с коричка и да е стабилна. Оставя се да се охлади 10 мин. и се нарязва по диагонал на широки 1 см. бисквити. Те се нареждат легнали отново в тавата и се запичат на 150 градуса за още половин час или докато придобият приятен загар. Колкото по-тъмни са, толкова по-твърди и хрупкави стават.  Е моите станаха точно такива!


Не стига, че нямах брашно, ами забърках и други, естествено реших за се пробвам с шоколадови.Получиха се страхотни -хрупкави,ароматни и с  парченца шоколад!
Ако не сте опитвали никога, не отлагайте-хубавото е че имат голяма трайност и ако ги сложите в буркан за сладки ще ви примамват да починете, да похапнете с чаша кафе и да помечтаете за слънчева Италия....



Продукти за шоколадови кантучини:
 
* 140 г брашно+ за набрашняване и доомесване около 30-50 г
* 40 г какао на прах-на д-р Йоткер или на ION
* 1 с. л. нес кафе на прах
* 1 ч. л. бакпулвер
* 2 големи яйца на стайна температура
* 100 г захар-мусковадо или мека кафява
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер
* 100  г  шамфъстък, грубо нарязан

* 50 г кандирани портокалови корички, нарязани на 5 мм квадратчета 
* 50 г сушени червени боровинки
* 100 грама млечен  шоколад, грубо нарязан


Тези чудесни, ароматни шоколадови бисквити са перфектни за сервиране с кафе, трайни са и могат да се подарят на Коледа, идеални са и за опаковане..






Начин на приготвяне:


1.Загрейте фурната до 180 C Застелете тавата с хартия за печене.


2. Смесете добре брашното, какаото, кафето, бакпулвера, захарта и солта в голяма купа.


3.Направете кладенче  и  добавете  яйцата, леко разбити и ванилията, разбъркайте, и замесете докато се образува  тесто.


4.Прехвърлете  тестото върху набрашнена повърхност, замесете още малко и добавете ядките, портокаловите корички и шоколада .Оформете до относително  гладка топка.


5.Оформете хлебче по желание- по-високо или по- плоско и поставете в тавата. за 25 - 30 минути. Трябва да се оформи почти твърда повърхност.Извадете от фурната и оставете да се охлади леко.Не изключвайте фурната. 


6. След около 10 минути нарежете по диагонал филийки около 2-3 см дебели и поставете в тавата. Запечете от двете страни за по около 9-10 минути.Извадете и охладете върху решетка.



.

Съхраняват се дълго време в буркан или кутия за бисквити.
Може да използвате  комбинации от сушени плодове, които ви обичате-например бадеми  и портокал, сушени ягоди и макадамия, лешници и сушени череши

сряда, 21 декември 2011 г.

Английски коледен кейк - Коледен календар - Ден 21 -ви

За първи път опитах английски коледен кейк,  преди години, когато сестра ми донесе от този на свекърва си. Бях очарована, опитвах го на малки хапчици и внимавах да не се загуби някоя троха...Невероятно ароматен, с дълго оставащ вкус и с непознати за мен продукти. Хапвайки и наслаждавайки се, правех мислено списък на продуктите...за много от тях се досетих, някои не бях чувала. Естествено получих рецептата, а от всяко пътуване до Англия сестра ми ми носеше от продуктите, които нямаше откъде да купя в България- като марципан, айсинг, различните видове стафиди, меласа, глазирани череши, златен сироп....а там се продаваше дори комплект от всички сушене плодове, които да се сложат за 1 доза за 8 или 10 инчова форма. Рецептата беше в oz-унции и  lb либри. Беше забавно, превръщах мерките в грамове ...а най- интересно ми беше, че този кейк се прави през лятото- юли- август и на всеки 7-8 дена се полива с няколко лъжици бренди, шери...или както аз направих с уиски. Беше ми леко странно, но след като е традиция....., трябваше да се държи на проветриво място, отчитах и разликата в температурата...но едно беше ясно, че ако искам да е толкова ароматен и с такава консистенция, каквато опитах трябва да го направя доста по-рано.Така и правя. Този кейк е печен август месец.Спомням си приятели, които го опитаха за първи път-страшно много им хареса и след тази реакция съпругът ми се "оплака" как този кекс му "изпил"  една бутилка Джак Даниълс. Естествено дойде и въпроса за колко време е изпита бутилката от този К Е К С !!!-много бяха учудени, но един от тях сподели, че в магазините по Коледа най-скъпи били тези, които са престояли  най-дълго.Забавното беше, че съпругът ми реши по едно време, че съм започнала да си пийвам, понеже по принцип не пием и бутилката намалява, и аз- амиии - да, пийвам си,.... идват гости...,но един ден ме излови да сипвам в кекса- голям смях падна...

И ако не сте загубили търпение -ето и продуктите:

и още нещо да споделя, когато видите колко продукти има, различните видове стафиди...времето за приготвяне, печене, съхранение и накрая покриване и сервиране....имате усещането, за нещо много специално, все едно правите нещо вълшебно....то готвенето изобщо си е вълшбство де, но тук си като висш  магъосник.,не толкова заради някакви специални умения, а заради всичко по-горе казано.

И така, за да направите този вълшебен кейк ви трябват:


£ 1 (450 г), френско грозде или големи черни стафиди
6 унции (175 грама) стафиди - големи жълти
6 унции (175 грама) стафиди-някакви-смесени
 
* 2 унции (50 грама), захаросани череши, ако са били в сироп се отцеждат добре и се нарязват-аз само на две ги режа, обичам да се виждат вътре.

* 2 унции (50 грама), смесени захаросани кори от портокал и лимон-вече и в България има в големите вериги магазини.Може да се използват кори от сладко, но трябва се се измият, подсушат и ситно да се нарежат.
* 2 унции сушени сливи и кайсии-нарязани на дребно
*
3 супени лъжици бренди или шери, плюс допълнително за "напояване"-в моя случай уиски
*
8 унции (225 грама) брашно
½  чаена лъжичка сол
*
¼ равна чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче
½ ч.л. смлени смесени подправки- в началото и това получавах от Англия, но старателно прочетох ,преведох всички съставки и според моя вкус започнах да си  приготвям сама.
8 унции (225 грама) неосолено масло

* 8 унции (225 грама) мека кафява захар, аз използвам от няколко години Мусковадо, но съм имала наистина мека светлокафява захар- такава все още не съм виждала в България.
4 големи яйца

* 2 унции (50 грама) бадеми, нарязани на ситно може и да не са бланширани
*
1
с.л. меласа или златен сироп
* настъргана кора на 1 лимон* настърганата кора на  1 портокал
***** в рецептата, която имам пише 2 с.л. пудра за печене, но забелязах, че в нейния състав има и оризово брашно и когато го правя не с оригинала слагам 1 бакпулвер.

Този кейк се пече в  8-инчова (20 см) кръгла, или със 7-инчова (18 см) квадратна форма.Може и в 10 инчова-25 см.Указанията, които имах записани бяха, че трябва да издигна от двойна хартия висок борд отстрани-около 20 см.Аз пека в метална кутия от панетоне, преди в кутия от английски бисквити- и на двете не са им мръднали боите до ден днешен- казвам ви кейка е вълшебен.Формата се намазва добре с масло и се облицова с хартия, отново се намазва и отново с хартия. 
 


Приготвяне:
 
1. Преди да мажете формата трябва да накиснете от предната нощ или поне 8-10  часа всички плодове и  кори с брендито.Покривате съда и оставате на хладно.

След 10 часа, може и 12 часа:

 
2. На следващия ден предварително загрявате на фурната до 140 ° C . 


3.Пресейте  брашното, солта, бакпулвера и подправките в голяма купа. 

4. В отделна голяма купа, разбийте маслото и захарта заедно, докато побелее и стане пухкава смес. Добавете меласата. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след поемането на всяко яйце добавяте по лъжица от брашното.
 
5. Добавете внимателно останалата част от сухата смес. Стремите се да се запази въздуха в тетстото.На няколко пъти добавете  плодовете, ядките  и и накрая настърганите кори от  лимон и портокал .


6. С помоща на силиконова шпатула изсипете тестото в подготвената форма.Загладете с обратното на лъжица Накрая покрийте с двойна кухненска хартия отгоре и сложете да се пече  

7. Печете тортата на най-ниската позиция на фурната за 4 ½ -4 ¾ часа .Във всички случаи на решетка. Може да се на ложи да се пече още  ½ - ¾ час по-дълго , но не е необходимо да го гледате непрекъснато, а и кейка напомня за себе си със страхотния си аромат.Пробвайте с дълъг бамбуков шиш за готовност.


* Охладете отначало във формата, след това го извадете за окончетелно охлаждане върху  решетка, полейте го вниметелно с няколко лъжици бренди.Увийте го в кухненска хартия и го затворете в кутията, в която сте го пекли , предварително много добре измита и изсушена.Затворете кутията и оставете на хладно.След 7-8 дена полейте отново с няколко лъжици-5-6 . 


И така до 2-3 дни преди поднасяне, тогава се покрива с марципан, а отгоре с айсинг. Украсявате според фантазията си.

Ще видите моя украсен кейк след няколко дни. Тогава ще има и разрез. Украсих го набързо със сушени и захаросан плодове,  за публикакцията.

Украсеният празнично кейк може да видите ТУК




вторник, 20 декември 2011 г.

Ароматни бисквитки с бадемово брашно - Коледен календар -Ден 20 - ти

Все още нямаме сняг, за да е пълно усещането за зима, и за красива Коледа. Елхата блести празнично, подаръците са опаковани. У дома мирише на портокали, ябълки, карамфил,канела...Аромат на канела се носи дори по улиците.Дори червеното на светофара не ме дразни, струва ми се, че и той свети празнично...сменя се със златно, после зелено и светлините се разливат по мокрите улици.Всичко е празнично, но колко хубаво би било да падат снежинки, леки и пухкави...Тихо да се сипе цяла нощ.И когато сутринта се събудим да има следи от шейни и детски стъпки.Децата да правят снежни човеци, да тичат наоколо и с червени нослета да се приберат у дома...да пийнат топъл ароматен чай и да похапнат вкусни сладки.Това е в града,....


а в планината, в планината е приказка -спокойствие, тишина, тишина, която чуваш и усещаш, снегът проблясва като милиони диаманти...Чувстваш се чист, лек, вдишваш от кристалния въздух и правиш крачка.Проскърцването е толкова силно, че спираш да чуваш тишината , никога не си подозирал колко шумно вървиш. Вървиш и чуваш само собствените си стъпки, но спреш ли, отново се усещаш като приказен герой попаднал в някаква кристална гора в царството на Зимата.


Поспри и се вслушай, може би наблюдателната сврака, която бърза  да сподели нещо, е видяла малките сърнета и съобщава на всички за появата им. Огледай се, чуй какво говори гората.


Толкова много ми се иска сняг, че си го "направих" за тази публикация. А всъщност точно това си представях, че ще направя, когато видях тази изящна формичка в  cooki booki и на мига си я поръчах.



Ето рецептата за тези бисквитки:

* 1/4 ч.л. смлянн кардамом
* 1 ч.л. канела
* 1 ч.л.смлян бахар
* 1 .ч.л ситно настърган джинджифил
* 1 настъргано зрънце боб тонка
* 1/2 ч.л. смлян бял пипер
* 150 гр. масло-меко
* 80 гр. захар
* 2 капки бадемова есенция
* щипка сол
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 2 яйца
* 100 гр.бадемово брашно- аз имах от смлени бадеми с люспите.
* 250-300 гр.брашно- за меко тесто



Приготвяне:

1.Разбийте маслото и захарта, добавете яйзцата едно по едно.Добавете подправките, бакпулвера, солта, брашно-сложете половината количество и  бадемите. Започнете да замесвате, като добавяте брашно за да се оформи меко тесто.Обвийте го в свежо фолио и поставете в хладилника за 1 час.
2.Загрейте фурната на 170 С
3.Разточете тестото на 3 мм върху набрашнена повърхност, като леко  посипете и точилката.
4.Печете около 6-8  минути, докато ръбчетата на бисквитките леко се позлатят.Извадете и охладете върху решетка.



Подправките, може да подберете, според предпочитанията си, аз съм ги правила с анасон  и ванилия.На някои може да им се стори странно да се използва бахар като подправка за сладки, но ако счукате едно зрънце и го помиришете, ще видите , че има особен сладникъм аромат и идеално допълва коледния аромат на канелата и останалите подправки.Аз например си правя собсвена смес за коледни подправки и слагам- карамфил, канела, индийско орехче, кардамом, бахар  и малко бял пипер.

Да си пожелаем сняг за Коледа!

понеделник, 19 декември 2011 г.

Gingerbread man бисквитки - Коледен календар - Ден - 19 -ти


Защо ли съществува легендата за добрия старец от Лапландия и Как се е родила  идеята за белобрадия  дядо Коледа, който сбъдва мечтите на децата? И само на децата ли! Всъщност тази красива приказка е измислена от възрастен.Не знам кой, но съм сигурна, че този възрастен, е обичал приказки,  вярвал е в доброто и любовта.Обичал е хората и е разбрал, че вярата в хубавото, вярата в това, че ако силно желаем нещо то ще се сбъдне, трябва да се възпита. Хубаво е, да научиш децата да бъдат добри, да мечтаят, да искат силно нещо, да го напишат, и да вярват, че то ще се случи- ще получат това, което искат. Да, повечето деца искат някаква    мечтана играчка, .....може би е хубаво това, децата да искат играчки...Има такива, които искат майка...А сигурно има някъде жена, която много иска да има дете.Те ще се срешнат.Вярвам в това, вярвам в силата на мисълта и вярвам в обичта между хората.Забелязали ли сте как този празник ни прави по-добри, вероятно защото мислим за близките си, с вълнение избираме подаръци, с единстената мисъл да ги зарадваме, да стоплим сърцата им и да видим онзи неповторим блясък на щастие в очите им. И тогава ще бъдем и ние щастливи, щастливи от от това, че сме дарили радост.Това е  обич!






Предлагам ви едни забавни и много вкусни бисквитки, които може да подарите на своите приятели.С вида си, с аромата си те ще бъдат едно Коледно послание към тях. Мил жест, с който ще изненадате приятно и ще предизвикате радостна усмивка и.....топла прегръдка.


И направете сами тези бисквитки, купените няма да зарадват вас, ако ме разбирате какво искам да кажа.

 Продукти:

    * 3 1 / 4 чаши пресято брашно
    * 3 / 4 чаена лъжичка сода
    * 3 / 4 чаша (190 г масло на стайна температура
    * 1 / 2 чаша тъмно-кафява захар,
    * 1 супена лъжица пресен, настърган  джинджифил
    * 1 супена лъжица канела.
    * 1 / 2 чаени лъжички карамфил
    * 1 / 2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
    * 1 / 4 чаена лъжичка ситно смлян черен пипер
    * 1 / 2 чаена лъжичка сол
    * 1 голямо яйце
    * 1 / 2 чаша  меласа
    * Допълнително за украса стафиди, шоколадов чипс, бонбони , Глазура

Royal глазура

    * 1 яйчен белтък.
    * 1 / 2 чаена лъжичка лимонов сок
    * 1 3 / 4 чаша пудра захар



1.Пресейте брашното с подправките, содата и солта.Оставете настрана .

2 Раззбийте на  крем маслото. Добавете захарта  и разбийте до  пухкава смес. Разбъркайте  яйцето и меласата Добавете джинджифила. Постепенно добавете сухата смес, Може и с миксера на ниска скорост. Когато се сгъсти, продължете с ръце. Разделете тестото на три, увийте всяка част  в свежо фолио.Охладете за 1 час  най-малко или за през нощта. Преди да започнете да точите, оставете ва  стайна температура за 5-10 минути.Работете върху силиконова подложка или поръсете малко брашно.Разточете с дебелина около 5 мм и изрежете желаните  фугурки. Ако нямате метални или пластмасови с формата на човечето- Джинджър, изрежете шаблон от картон.Може да украсите със стафиди, например- очички и копченца по дрешките им.
 
3 Загрейте фурната на 170 С. .


4 След като сте наредили в тавата всички фигурки, охладете тавата за 10 минути. Поръсете със счукани бонбони ,ако сте решили да направите като показаните от мен бисквитки.Печете, от 8 до 10 минути, докато станат лъскави, но не тъмни.Наблюдавайте, да не започне да ври бонбонената смес. Ако е необходимо  леко намалете фурната.След като се уверите, че са изпечени извадете от фурната. Оставете  няколко минути да се  втвърди бонбонената смес и след това с метална шпатула ги прехвърлете на  решетка да се охладят напълно. Украсете допълнително по желание.




Традиционният начин да се направи РА -роял айдивт е да се рабие белтъка и лимоновия сок заедно, добавяйки, пудра захар, докато сместа оформи твърди и лъскави върхове.


Ако глазурата е твърде течна , добавете повече пудра захар, докато не получите желаната консистенция. Ако искате да очертавате ви т рябва по гъста глазура, ако ше поливате бисквитките-може и е желателно да е по -рядка.Опитвайте докато постигнете желаната гъстота. Може да използвате малка торбичка, на която след като напълните в единия ъгъл отрязвате съвсем малък отвор- за рисуване - не по-голям от 2 мм