сряда, 25 юни 2014 г.

Шоколадова торта в пастелни цветове -Devil's food Cake in pastel colors


Честит рожден ден на моята племенница Белослава!

 Мило, сладко дете, пожелавам ти здраве, радост, много обич и безгрижно детство! 
Бъди все така успешна във всичко, с което си занимаваш, забавлявай се и мечтай!


  
Тази година празненството за рождения ден на малката сладурана, беше по-кратко и  организирано като чаено парти,  поради друг последващ много приятен ангажимент на семейството. Тортата и кексчетата са с любимият на рожденичката шоколадов вкус, а темата- цветя и пеперуди. Тя е любител на черния шоколад и през годините с нея сме постигнали вкусово единомислие относно шоколадовите торти (тук с Пепа и тук със зайците ), кексчета и кремове. Най-вкусната шоколадова торта, която е удобна за пренасяне е Devil's food Cake-шоколадови блатове, сочни без напояване и пълнеж от ганаш с черен шоколад.




Ето и рецептата:

Тортата е с диаметър 20 см и височина 15 см

за блата

* 120 мл гореща вода или силно горещо кафе, ако не се сервира на деца
* 55-60 г  какао висококачествено
* 130 г масло на стайна температура
* 200 г кафява захар
* 3 големи яйца на стайна температура
* 250 г брашно
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л.сол
* 1 ч.л. смляна ванилова шушулка или ванилов екстракт
 * 200 мл прясно мляко

 Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С без обдухване.
2. Горещата вода или кафе се разбива с какаото и се оставя настрани, покрита с фолио.
3. Брашното се пресява с набухвателите.
4. Млякото се ароматизира с ванилията.
5. Маслото се разбива със захарта и солта.
6. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива до усвояването му.
7. Добавя се 1/3 от брашното и се разбива. Добавя се половината от млякото и отново се разбива. Това се повтаря като се завършва с брашно.
8. Добавя се разтвореното какао и се разбива.

Блатът се поставя в тавата на фурната 30*40 см. Пече се  около 15-20 минути. Пробва се с клечка за зъби. Когато по нея няма полепнали трохи-печивото е готово.
Готовият блат се обръща на чиста хартия, която е сложена върху леко влажна кърпа и се навива на руло.

По същия начин се процедира и се приготвя още едно руло.  Освен това се прави трета смес, част от която се изпичат 2 блата с диаметър 20 см. Останалото тесто се изпича на кексчета.




Ганаш от черен шоколад

Пълнежът на тортата е ганаш от черен шоколад и сметана 1:1

* 600 г шоколад- с над 70 % какао
* 600 мл млечна сметана

* 2 ч.л. ванилов екстракт


1. Шоколадът се начупва/нарязва на малки парчета с ножа за хляб и се поставя в огнеупорна купа.
2.Сметаната се довежда до кипене, като се разбърква непрекъснато.
3. Горещата сметана се изсипва върху шоколада и  се оставя за 3-4 минути. Разбърква се със силиконова шпатула докато шоколадът се стопи напълно и се получи гладка шоколадова смес. Оставете да се охлади и втвърди.


Като организация на времето е по-добре да започнете с приготвянето на шоколадовия ганаш. Когато приключите с печенето на блатовете той ще  е охладен и готов за работа.


Сглобяване:

1. На дъното на тортена форрма или подложка се поставя един от кръглите блатове. Намазва се с охладения и мек ганаш. Визуално в купата разпределяте крема на 5 части. Четири от тях са за блатовете, а едната част за намазване на кръглия блат отдолу и отгоре преди поставянето на горния кръгъл блат.
2. Двете  рула се отрязват на две равни части. Всяка част внимателно се развива и се намазва с една част от шоколадовия ганаш. Първата част се завива на стегнато руло. Внимавате да не излиза плънката отстрани и същевременно да не остава въздух вътре. Готовото малко руло търкулвате върху следващия намазан блат. Поставяте в центъра на кръга. Останалите две парчета блатове също се намазват и с по-голямо внимание се навиват около поставеното вече в чинията  вертикално руло. Най-отгоре тортата се намазва с още ганаш и се поставя вторият кръгъл блат.
3. Тортата се завива със свежо фолио, стяга се с тортен ринг и се поставя за 5-6 часа в хладилника или за цяла нощ.
4. Приготвя се маслен крем.

150 г меко масло,  250 г пресята пудра захар 1 ч.л. ванилов екстракт и 2 с.л. прясно мляко.

5. Тортата се обръща в чинията или подложката за сервиране. Отстранява се фолиото и се измазва с масления крем. Заглажда се добре.

6. Покрива се с разточен, предварително добре омесен фондан. Украсява се.

Всички кексчета украсих с цветчета като тортата. Част от тях направих като принт. върху бледолилав фондан отрязах цветчета, а после от останалите цветове фондан отрязах същите по големина и разположих в лилавия. Внимателно разточих.











31 коментара:

  1. Que arte tienes con las manos Bety!!!!!!!!!!! Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за рожденичката, красивата торта и тебе, Бети!
    Сигурна съм, че е вълшебен вкус и няма как да е иначе с това кафе и толкова шоколад. ;)
    Прегръдки и пожелание за усмихнато и красиво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря за поздравленията!

      Изтриване
  3. Бих я нарекла - Приказка в пастелни цветове!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. i don`t have a word so i just say- beautiful :)

    ОтговорИзтриване
  5. Красота! Художник си ти, Бети! Много е хубава тортата, и кексчетата също!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, прекрасна е! Както винаги когато ни покажеш тортите си! Много нежна, убедена съм прилича на рожденничката! На нея желая всичко най-хубаво, здраве и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Белославка е наистина много нежна.
      Благодаря ти, Марти!

      Изтриване
  7. Ах, че красиво!! Човек да е рожденик край теб... правиш празника специален! :)
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...и не само :)) Справям се до 500 км :))
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Изумително красиви торта и мъфинки, Бети! Много щастие и сбъднати мечти на рожденичето! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти за сърдечното пожелание!

      Изтриване
  9. Честита рожденица,да ви е жива и здрава,Бети!
    със сигурност си най-любимата леля !
    Тортата и кексчетата са както винаги фантастични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно благодаря за милите думи и пожелания!

      Изтриване
  10. Трудно е човек да повярва,че си правила всичко това с ръцете си,Бети.....
    Неземно красиви са и тортата и мъфините!А комбинацията на цветовете е чудесна!
    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя обича нюансите на лилаво и розово!
      Благодаря, Миленче!

      Изтриване
  11. Честит празник на Белослава, жива и здрава да е, безгрижно детство ѝ желая от сърце! Вълшебна е тортата, кексчетата също, приказка си сътворила, Бети! Прегръдки!
    *Някъде ми се загуби коментара:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за милото пожелание и хубавите думи!
      Много ме радваш!

      Изтриване
  12. Нещо май се случи с коментара ми, Бети :) Ако се повтарям, извинявай, но пък така отново ще изкажа честитки за Белослава и поздравления за майсторството и обичта на леля ѝ :)
    Цветен юнски ден ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, не се притеснявай, само един беше и ти благодаря за хубавите думи и пожелания!

      Изтриване
  13. Много нежна и красива тортичка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Радост!

      Изтриване
  14. Es una autentica obra de arte !!!!
    me ha encantado
    te felicito
    ha de ser delicioso ;)

    SALUDOS

    ОтговорИзтриване
  15. Elia,

    Thanks for your lovely comment!

    ОтговорИзтриване
  16. Толкова красива торта и кексчета! Подбрала си много красиви цветове! Много ми хареса "етикетчето" на тортата- все едно е етикет на детска дрешка! Интересно хрумване-точно като плат....
    Поздравления за малката рожденица! Нека се сбъдват мечтите и! И да има радост в очите и!
    Поздравления и за теб, Бети, за страхотната работа!

    ОтговорИзтриване
  17. Сандра! Точно такава ми беше идеята с този "принт", под етикетчето с честитката за рожденичката.
    Благодаря ти сърдечно за поздравленията и пожеланията! И за чудесния коментар!

    ОтговорИзтриване