петък, 11 юли 2014 г.

Галет с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Galette


 Отново любимият лавандулов аромат, обгърнал черници и касис, този път в галет. Бърз ароматен десерт, с хрупкава коричка и сочни, дъхави плодове. С малко захар, а може и да пропуснем.Аз използвах само за поръсване на коричката отстрани.


 Продукти

за хрупкавата коричка:

* 125 г студено масло, нарязано на кубчета
* 150 г брашно
* щипка сол
* 5-6 с.л. студена вода

 за плънката:

* 2 1/2  ч.ч черници, измити и отцедени на кухненска хартия
* 1 ч.ч. касис, измит и отцеден
* 1/2 ч.л. сушена лавандула
* 1 ч.л. пектин
* 2 с.л. лимонов сок

 чашите са с вместимост 200 мл


Освен това :

* 1 жълтък, разбит с 1 с.л. вода
* 1 с.л. захар
* шепа черници и касис
* сладолед за сервиране



Приготвяне:


 1.Започвам с тестото.Поставих в блендера брашното, солта и маслото. Пулсирах, около 10-15 пъти, докато се получи смес подобна на пясък. По малко добавих водата, като пулсирах за кратко. Извадих ножа и оформих на топка. Притиснах на диск. Завих със свежо фолио и оставих в хладилника за 15 минути.

2.Загрях фурната на 200 С с обдухване.

3. В средна  купа поставих плодовете и полях с лимоновия сок. Разбърках леко и поръсих равномерно лавандулата и  пектина. Отново разбърках и оставих.

4. Разточих върху леко напудрена хартия за печене кръг с диаметър 23-25 см. Поставих плодовете в средата и разпределих към краищата, като оставих около 3-4 см свободна ивица за загръщане.

5. Сгънах краищата върху плънката и намазах с жълтък, леко разбит с малко вода.Поръсих  с 1 с.л. захар.Може да пропуснете.

6. Пекох до златисто-около 20-25 минути. Охладете за около 5 минути преди сервиране. Поръсих допълнително с малко лавандулови цветчета и пресни плодове.

7. Нарежете на парчета и поднесете с топка сладолед.

 


Може да ви хареса и този веган галет -

Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan

или тези:  

Галет с круши, марципан и къпини

Галет със смокини

22 коментара:

  1. Отговори
    1. Лавандулата е вече прибрана, но пък си имам аромат в бурканче...

      Изтриване
  2. Любим десерт...........,любим плод.........Две парченца ако може,Бети?!:)))))

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките ти разказват за лежерно, насищащо лято - прекрасни са! Дори и без рецептата за галета са достатъчни да се убеди човек колко е вкусно :) Но пък е по-добре да се възползва и да го опита и в реално време :)
    Топли летни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, радвам се, че съм успяла да предам настроението, аромата и вкуса и че си го усетила...Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Прекрасна е комбинацията между тези сезонни плодове Бети и лавандулата.Аромата е невероятен.
    Имам всичко в моята градина и ще приготвя този галет за моето семейство.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Надявам се, че ви е допаднал!

      Изтриване
  5. Бети,нали знаеш,че на галет мога да се наслаждавам безкрайно дълго,както и на твоите великолепни презентации!Отново всичко е супер провокиращо апетита!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти!
      Много се радвам, че ти харесва! И аз много обичам този вид сладкиши!

      Изтриване
  6. Ох, и черници обожавам...Бети тук все намирам любими неща...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много ги харесвам! Хубаво е, че зреят по-продължително време.
      Благодаря ти, Веси!

      Изтриване
  7. Много рустик и красиво! Бети, ти си знаеш, десерите ти са първо радост за очите, после за стомаха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти! Самият десерт е в този стил...бързо непретенциозно приготвяне и също толкова бързо изяждане...:))

      Изтриване
  8. Que bueno debe estar eso Con lo que me gusta a mi, los frutos del bosque. Feliz fin de semana.

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно и красиво! Черница много обичам, но за съжаление от години все не мога да намеря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се докато все още има, да попаднеш на черница Тили! Бих ти изпратила, но са много нетрайни, особено при тези температури!

      Изтриване
  10. Колко много черници!!! И какви прекрасни картини си изрисувала пак с фотоапарата!! :) Отмъквам парченце и ще ги позяпам още малко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, Тики!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Ах, тези красиви снимки!:) Вкусно, сладко и прекрасно е отново при теб, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване