Елда с шийтаке и седмолист - Buckwheat with Shiitake and Ground Elder






Толкова ги очаквах тези пролетни треви, с които мога да приготвям вкусна храна- коприва, седмолист, глухарче, бръшлянова самобайка, левурда, див лук, звездица  и още много други. Тук, в блога ми, съм публикувала много рецепти с различни диворастящи растения и гъби, плодове и цветя. Ще изброя по-долу някои. Всички са многократно приготвяни и много обичани у дома. Надявам се да ви вдъхновя да излезете в природата, да си наберете диворастящи растения и да ги приготвите за семейството си.

Песто от коприва и диворастящи треви

Супа от диворастящи треви

Смути "Зелено утро"

Копривена супа

Бъркана баница с коприва

Юдино ухо, коприва и орехи

Пълнозърнести крекери от лимец с коприва

Солени кексчета с билки и пармезан

Ферментирало сирене от слънчогледови семена



Днешното ястие е от елда и гъби шийтаке. Семпло и бързо, но много вкусно. Добавих свежа връзка седмолист- съвсем млади листенца и цветчета ароматни теменужки.  Те не са само за декорация. Придават не само пролетен вид на ястието, но добавят и свеж цветист аромат. Опитайте-ще ви хареса! Разбира се всичко е старателно измито. В купа с вода пускам всички листа и цветя, които ще слагам. Разбърквам добре за да изпадат дребни прашинки. Изваждам листата и цветята, изливам водата, изплаквам купата и отново повтарям, докато не се убедя, че водата е чиста. Листата оставам да се отцедят  и поставям в салфетка или чиста кухненска кърпа. Може да завиете кърпата, да я поставите в стъклена кутия и да съхранявате листата  ден-два в хладилника.


Листата на седмолиста (Aegopodium podagraria) имат аромат на морковени листа. Те са от едно семейство. Бихте могли да замените седмолиста с листа от моркови или дори магданоз. Може също да нарежете на ситно, и да объркате с елдата.

 Седмолистът  се е използвал като лечебно растение - намалява възпалението при подагра- използват се смачкани листа или прясно изцеден сок.
Има обезболяващо, противовъзпалително, диуретично, успокояващо действие.
Външно се правят лапи при изгаряния, ревматизъм, ужилвания, болки в ставите.
И разбира се използва се за храна - сурови листа или сготвени в супа, омлет, запеканка, каквото ви хрумне. Опознайте го, ако имате възможност. Съдържа и витамин С.



Продукти:

* 200 г елда ( 1 чаша от 250 мл)
* 1 среден жълт лук
* 250 г гъби шийтаке
* 3 с.л. олио, аз използвах слънчогледово
* 2 с.л. кокосово масло
* 500 мл вода
* 1 ч.л. био зеленчуков бульон
* черен пипер
* сол - аз използвах малдонска
* млади стръкове седмолист -Aegopodium podagraria
* няколко виолетки

Начин на приготвяне:

1. Изплакнете елдата. Оставете да се отцеди.
2. Нарежете лука на ситно. Нарежете гъбите на 7-8 парчета . По-малките оставете цели.
3. В тенджера загрейте 1 с.л. олио и 1 с.л. кокосово олио. Добавете гъбите и сотирайте докато леко покафенеят. Извадете ги и ги оставете в купа.
4. В същата тенджера добавете останалите 2 лъжици олио и кокосово масло. Добавете лука и сотирайте докато омекне. Добавете елдата и при непрекъснато бъркане гответе 1-2 минути.
5. Добавете водата и бульона. Разбъркайте. Оставетет да заври. Сложете капака и намалете огъня, така че ястието да къкри. Гответе 15 минути. Поръсете с черен пипер. Разбъркайте. Изключете и оставете ястието под капака още 10 минути.
6. Разпределете в чиниите. Поръсете с малко сол. Може и да не се налага . Опитайте и преценете според бульона, който сте използвали. Добавете стръковете седмолист. Може да ги нарежете като магданоз. На мен такова ми беше вдъхновението. Поръсете цветчета виолетки.



Коментари

  1. Бети,
    чудесно пролетно, много красиво и вкусно ястие.С интерес очаквам всяко твое предложение, особено пролетта и си мисля - с какво ли ще ме изненадаш.Седмолистът е билката, с която се е хранил Св.Серафим Саровски , надарен от Бога с три дарования - духовен наставник на немощните души, прозорливост и лечителска дарба.Седмолистът съм го виждала само по снимки, но засега не съм го намирала, нито опитвала.
    Но врабчовите чревца са много вкусни, а и полезни.Надявам се да намеря и бръшлянова самобайка , дано ми се отдаде и тази възможност.
    Благодаря ти отново за прекрасната пролетна идея и за публикациите относно различните пролетни цветя, билки и ядливи треви.Бъди здрава и благословена !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни