Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free


Когато човек започне да готви постни ястия, в мислите си опитва да нагоди познатите вече от месо, като взаимства техники и търси заместители на продукти. Покрай моя начин на хранене постепенно обогатих менюто у дома и в дни на пост, съпругът ми се радва на разнообразни ястия. И тъй като по време на пост, не винаги са разрешени млечни продукти и яйца, потърсих заместители. Твърде много има да се каже по темата. Публикувала съм някои рецепти с етикет веган, в които няма животински продукти, а в други съм дала опция за такова приготвяне и заместване на животинските продукти. Нахутеното  брашно например, действа като спояващ елемент в зеленчуковите кюфтета, вместо яйцата. Правила съм палачинки с нахутено брашно и соево мляко и се получават добре.И по-нататък  ще публикувам рецепти от този тип, както и такива, които не се обработват термично. Суровоядството не ми е фикс идея, но държа всеки ден да хапваме сурови плодове и зеленчуци. И не мога да се откажа от едно прелестно брюле или мега вкусен шоколадов мус или нежна панакота или неустоимо брауни с хрупкава коричка и мека, топяща се сърцевина или чийз кейк, да не изброявам повече...Мисля, че се   храня балансирано, щом от вече не помня колко години за ръст 164 см, поддържам тегло от 49-50 кг.  Движа се, всъщност много бързо вървя, карам колело. Освен ежедневната гимнастика, обмислям  някакво по-интензивно движение поне 2-3 пъти седмично. Преди време ходех на народни танци...:).


 Да се върнем към днешната рецепта и съвсем кратко как се стигна до нея:)
Всеки е правил кюфтета , някой са  пробвали да правят постни кюфтенца - дали най-популярните-картофени или от други зеленчуци-схемата е ясна: сурови или варени зеленчуци, нарязани, пасирани или намачкани се смесват със задушени ароматни корени, добавя се яйце, евентуално галета, ако има нужда, възможно е кашкавал.Подправки на вкус и според основния зеленчук. Варианти за импровизации и творчество много. Мисля, че хората, които не са чували, яли или приготвяли руло Стефани са малко.Аз също съм го приготвяла и след няколкото традиционни изпълнения-каймата се разстила на кухненска хартия, или по-голяма разрязана полиетиленова торбичка, поставя се плънката и се завива. Поставя се в тавата ... реших, че мога да скъся процедурата по разстилането и започнах да го правя в кексовата форма- слагам половината от обърканата с подправки кайма, притискам и правя вдлъбнатина, в която нареждам сварените яйца, отстрани поставям моркови и кисели краставички.Отгоре поставям останалата част от каймата, намазвам с яйце, поръсвам с галета и поставям да се пече. Изваждането е перфектно, няма загоряла тава  и други странични ефекти :) по фурната...
Повечето, да не казвам всички видове кюфтета винаги ги пека, включително и тези от месо, -по малко-мазнини в организма и по-малко мазнина за чистене. Сещате се какво имам пред вид.  Правила съм кюфтета от най-различни бобени варива- заради протеините в тях, включително и от леща. А крачката от кюфтетата до поставянето на сместа за кюфтета във форма за мъфини е една....Гарнитурата-пюре, например, се превръща в топинг на мъфина и няколко свежи стръкчета  допълват приятния вид на храната.
Аз използвах силиконови чашки за по-бързо отделяне. Препоръчвам ви. Ще си спестите веднъж завинаги досадното миене на формата за мъфини, а и ще имате перфектни кексчета.


Продукти кексчета:

* 1 чаша суха леща, аз използвах френска-заради вкуса и относителното запазване целостта на зърната 
* 3  чаши вода 
* половин глава ситно нарязан лук
* 1 голям морков ситно настърган 

* 50 мл олио 
* 3 с.л. доматено пюре
* 1 ч.л. лют червен пипер или сладък, ако предпочитате 

* 1 чаша смлени орехи
* 2 супени лъжици нахутено брашно, ако е необходимо още една

 * сол и черен пипер на вкус
* 1 ч.л. суха чубрица

Ако не постите или не сте веган, може да замените нахутеното брашно с 1 яйце и да уплътните  сместта с галета или нахутено брашно.



Приготвяне:

1. Поставете водата и лещата в тенджерка, покрийте с капак и на къкрещ огън сварете лещата докато напълно омекне. Посолете и оставете да  поври още  2-3 минути. Водата трябва да е извряла. Ако не е, засилете огъня и открийте капака. Може и да извадите лещата с решетъчна лъжица.
2.Включете фурната на 170 С. 


3.В малка тенджерка налейте олиото и запържете лука и морковите. Когато се задушат, добавете чилито или сладкия пипер и разбъркайте. Добавете доматения сок.Разбъркайте за кратко и изсипете при лещата. Добавете орехите, подправките, брашното.

 
4. Със супена лъжица напълнете силиконовите форми почти до ръба. Загладете и поставете във фурната. Печенето продължава около 20 минути. Признак за готовност са отделящите се краища. Ако не сте сигурни извадете едно кексче и отделете леко стените на формата. Кексчето трябва е е със засушени краища и леко да се отделя. Оставете да се охладят във формите.

 Когато сте готови с украсата извадете от силиконовите чашки.

Понеже имах изпечена тиква, но не достатъчно направих пюре от тиква и друго от картофи.Картофите ми бяха само два :)..., но пък се получи добре- с два вкуса украса.

 Пюре от картофи:


* 2 картофа
* черен пипер
* 50-60 мл зехтин
* сол
* 3-4 с.л. соево мляко или топла вода
* 1 ч.л. ситно стрита мащерка 
* стръкчета кресон за украса 



Ако не постите или не сте веган, може да замените зехтина с масло, а соевото мляко с обикновено мляко. С една дума  правите обикновено пюре от картофи. 

Картофите се сваряват, обелват се топли и се намачкват с преса за картофи. Налива се постепенно зехтина и соевото мляко или топлата вода, като разбъркването с пресата не спира.Трябва да се получи не рядко, но не и прекалено твърдо пюре, удобно за шприцоване. Добавят се подправките, разбърква се и сместа се поставя в торбичка със звездовиден накрайник.Може и само в торбичка, на която отрязвате  в единия ъгъл отвор от 1 см, както съм направила с тиквените кексчета. 

Важно е да отбележа:

1. Не бива да се използва пасатор, защото пюрето добива консистенция на лепило. 
2.Картофите трябва да са топли, за да не останат твърди частици и да стане гладко.
3.При изстиването пюрето се втвърдява и шприцоването става трудно. Най-добре е да се приготви след като мъфините вече са изпечени. Или да поддържате пюрето топло.


Пюре от тиква:


* 1 чаша печена тиква, най-добре, леко намазана с олио и посолена с черен пипер и сол.Но става и просто печена, естествено без подсладители. 
* 1-2 супени лъжици зехтин 
* 1/2 ч.л. сушен стрит градински чай
* 1 скилидка чесън, нарязана
*  2 супени лъжици соево мляко

* сол и черен пипер на вкус


Поставете всички продукти в кухненския робот и блендирайте. Чесънът е само лек нюанс и ако искате може допълнително да добавите или пък изобщо да махнете. Украсете, както съм описала по-горе. Аз добавих и сърчице от хрупкаво, сурово цвекло. Вие може да декорирате със сварено или печено или да поръсите някакви ядки.


***Пюрето от тиква може да се уплътни като консистенция със сварен картоф.

Други рецепти с тиква : 

 Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган

 Пикантен черен ориз с  червен боб и тиква

Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква

Пудинг от пангасиус с мак, печена тиква с риган и шафранов сос

Веган трюфели с тиква, тахан и орехи-само 3 съставки.









Коментари

  1. Бети, чудесна идея!
    И както винаги представена невероятно!
    Сърдечни поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Още едно доказателство, че и полезното може да е вкусно.
    Чудесно изглеждат, Бети, и страшно апетитни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво изглеждат, страхотна аранжировка!

    ОтговорИзтриване
  4. Гери,благодаря!
    Много хора, все още смятат, че полезните неща не са вкусни и са някакви лишения!

    ОтговорИзтриване
  5. Каква хубава и необичайна идея, Бети!
    А снимките са чудесни!
    Сърдечен поздрав и чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, благодаря ти, мила!
      Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  6. Бети, това е страхотно предложение -
    вкусно и апетитно, прекрасно представено с твоя стил!
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за топлите думи!
      Усмивки!

      Изтриване
  7. Толкова просто си го описала, а е направо гениално!
    Но те гениалните неща са така, на една ръка разстояние, но не ги виждаме ...
    Много си креативна, Бети!
    Между другото, направих крамбъла и останах очарована! Всъщност вече 3 пъти съм го правила и всички, които го опитаха са впечатлени!
    Поздрави, Сандра!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, радвам се, че ти е допаднала и харесала рецептата на крамбъла!
      Гениално...! Бих казала, какво не прави човек от мързел...
      Трогната съм от думите ти!
      Хубава, успешна и вкусна нова седмица!

      Изтриване
  8. Бети, при теб намирам все повече интересни рецепти !
    Всичко е много добре обяснено, с предложения за евентуални заменки, което ми допада!
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря!
      :)докато правя нещо, ми хрумва как бих го направила друг път или ако нямам, нещо с какво да заменя!Радвам се, че ти допада!На теб пък, като четеш или правиш, ще ти дойде друга идея...

      Изтриване
  9. Чудна идея си спретнала :)

    Хубава седмица!!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, как ги измисляш :) Възхищавам ти се на идеите и красивите вкусотии, които предлагаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По мързеливия начин....по-бързо се получават мъфините от кюфтетата...също като рулото Стефани..
      Благодаря,Лучи!

      Изтриване
  11. Винаги може да се намери алтернатива и при приготвянето на храна! Бети, чудесна презентация, красиви снимки и вкусни мъфини! За мен народните танци бяха чудесна терапия след натовареното ежедневие, напълно разбирам защо си ги избрала преди време. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Олее, Бети, чудесна идея! Здравословно и красиво, а и така приготвени са много лесни за носене на работа! Ще се възползвам от рецептата! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради, радвам се, че ти допада идеята.

      Хубава и усмихната седмица!

      Изтриване
  13. Бети не спираш да ме изненадваш, поздравления за страхотните идеи и изпълнение! мъфините ти изглеждат неустоимо и съм сигурна са много вкусни :)
    Прегръдки от мен и чудна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Много креативност отново!!! Страхотно изглеждат тези мъфини, Бети!
    С пожелание за усмихнат февруарски ден :)

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, след като мен, заклетата месоядка, тези мъфини ме накараха да слюноотделям.... Просто нямам думи, записвам си рецептата. Чудесни снимки между другото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Кали!
      Благодаря ти за милите думи!
      Сподели, как са ти харесали...:)

      Изтриване
  16. леле, Бети, това е страхотна идея и изпълнение, влюбих се в кексчетата ти

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасно и рецептите, и снимките, и представянето! Поздрави, Бети! Хубав ден с много усмивки:)

    ОтговорИзтриване
  18. Продължаваш лещените варианти и все по-интересни съчетания прилагаш,Бети!Красива презентация отново!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,малко остана от зимата, а рецепти...много.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  19. Your recipe must be delicious. your pictures are so pretty...

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, аз си падам по сладките мъфини, но всички около мен биха предпочели твоите;) Много добра идея!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти и аз съм по- сладките, но ми хрумна д а направя и солени...
      Прегръдки!

      Изтриване
  21. Бети, отново ме изумяваш с креативните си идеи в кухнята! Благородно завиждам на хората, като теб, които успяват хем да им е вкусно, хем да нямат проблеми с килограмите. С теб си приличаме по ръста, другото няма да го коментирам ;)(пак съм на диета:))
    Снимките, текста и изобщо цялата публикация ми подействаха много приятно! Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, радвам се, че съм ти донесла положителни емощии. А аз май ям повече с очи...:) Всъщност без ограничения- салати и десерти,... май друго не хапвам кой з нае колко..

      Изтриване
  22. Бети, възхищавам се на интересните ти идеи! Страхотни кексчета! Отново оригинална в рецептата и изпълнението! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна колоритна публикация си направила, Бети!
    Много съм впечатлена от рецептата и още повече от начина, по който си ги поднесла.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  24. Fabulouse recipes on your blog! Perhaps my little one would eat lentils when they are in a muffin like this ;)
    Thank you for your comment to my rendeer sketch!
    Sincerely
    Dania

    ОтговорИзтриване
  25. Изглеждат превъзходно и ужасно апетитно. Много се изкушавам да ги пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  26. И са лесни за правене....:)
    Благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  27. Едно страхотно предложение ! Прекрасно представени и поднесени за нас с красиви снимки:)
    Поздравления Бети !

    ОтговорИзтриване
  28. Very clever, Bety. I've made lentil burgers, but the idea of the cupcakes is fun. Cute idea to frost with pumpkin or potatoes!

    ОтговорИзтриване
  29. Dear Barbara,
    Thank you for your sweet comment!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни