Гъбена каша с елдено брашно - Mushroom mess with buckwheat flour


 Вие какво правите когато започнат рекламите?-ставате да се поразтъпчете, да си направите чай или да си сипете питие, или отваряте нов сладолед...или нервно започвате да сменяте каналите с надежда, че на различните програми рекламите са в друг времеви сегмент...А може би изобщо не гледате телевизия, точно заради рекламите.Аз ги гледам с интерес.Забавно е да гледаш как официално облечени жени и мъже изваждат от нищото едни голеееееми опаковки перилен препарат за черни дрехи...но когато е всяка вечер и през 15 минути, стават скучни...
Истински приятни са ми рекламите със забавни клипове, които не са свързани с продукта, но предават основните му качества и “атмосфера” .Тези, които не ти казват от коя социална група си (като да речем рекламите за прах за пране-има едни, които много пътуват и се нуждаят от чисти бели ризи или ресторанти, в които снежно бялата покривка е важна, а има и такива  с простряното в двора пране и по съседски, с ролките на главата си споделят ) Такава реклама, с "атмосфера" е например на BECK'S.Чудя се, защо на българския пазар няма целия асортимент на марката-включително слабо или без алкохол, с различни вкусове...

А какви реакции сред съседите може да предизвика аромата на сутрешното ви кафе?!

Има реклами, които изобщо не слушам даже, не ме заинтригуват, дори ме отблъскват-тези със ситния бързо движещ се шрифт-вместо директно и ясно послание-какво получаваш от компанията, ясно разбираш, че има пропорционално голяма( на шрифта) уловка.

Някои реклами те вкарват в сюжет и мислено започваш да се обзалагаш какво ще рекламират-накрая забравяш.

Скоро гледах една реклама-сюжет от приказка-хареса ми- в приказките всичко е възможно, но така и не запомних за какъв продукт е,....отнесох се и се сетих за една друга приказка, брилянтно интерпретирана-Маша и мечокът.Гледали ли сте анимационните серии? Действието се развива в къщата на Мечока, а тя е разположена в една прекрасна гора, с живописни пътеки и поляне, сякаш чуваш песните на птиците и усещаш аромата на цветята. Маша е малко момиченце -колкото дребно, толкова и" вредно ", източник на неприятни и неочаквани изненади,  тя е като бързоразвиващ се вирус, истинско бедствие.Но във филмчетата, няма насилие, няма негативни емоции. Има един добър и спокоен Мечок, който бързо, без напрежение оправя бъркотиите, грижи се за малката мушица Маша, дори намира начин да се занимава със своите си неща.И една серия да изгледаш те обхваща една ведрост и оптимизъм.Възхищавам се на целия екип измислил и реализирал тези филмчета.
Сещайки се за това филмче се сетих и за епизода, в който Маша вари каша
Та откъде тръгнах и къде стигнах .....от едната реклама!
.....До една обикновена каша с необикновен вкус.


Отдавна не бях правила каша, а у дома обичаме гъбена каша. Бях купила брашно от елда за да направя блини.Прочутите руски блини! Направих. Много бяха вкусни, но не стигнаха до снимки...:))Остана ми малко брашно и реших този път да направя кашата с него.Обичам аромата и вкуса на елдата-много по-наситен от този на житото.Преди да открия за себе си елдата, често варях жито и го смесвах със стафиди, орехи и малко мед.По същия начин започнах да приготвям елда и ми е много по-вкусна.
 


Вероятно всеки от вас е приготвял каша и има своя любим начин.
Ето го моя. Ще напиша продуктите ориентировъчно.Количеството готова каша зависи от степента на обработка на гъбите, количеството брашно и желаната гъстота.

Продукти:

* около 200-300 г. гъби, аз използвах печурки
* около 4 с.л пълни с връх елдено брашно
* олио-50 мл
* 1 с.л. суха мащерка
* 1 ч.л. смлян черен пипер
* 300 мл. хладка вода, евентуално малко повече
* сол на вкус
* смлени орехи
* допълнителни подправки-градински чай, свежа мащерка, див лук, нигела
* няколко слайса сурова гъба, старателно почистена със суха кърпа и с обелена шапчица.При миенето гъбите потъмняват.
Ние обичаме да слагаме в салатите пресни, сурови гъби и ги почистваме по този начин.


Гъбите се начупват на парчета.Олиото се загрява и в него се изсипват гъбите. Задушават се, отначало на силен огън, после се намалява и  честичко се разбърква. Когато течността, която пускат гъбите се изпари се слага черният пипер и брашното и леко се запържва с непрекъснато разбъркване.Котлонът отново се засилва и се налива постепенно водата, като непрекъснато се разбърква.***Ако е необходимо наливате още вода. Посолявате на вкус, поръсвате с мащерката и изчаквате да клокне за 2-3 минути, и изключвате котлона.Къкренето продължава още няколко минути. Преди да сервирате разбърквате кашата. Сервирайте в затоплени чинии. Декорирайте по избор.

Аз направих "рохкава почва" от орехи и нигела , и "засях" гъбка и ароматни треви- градински чай, див лук и стръкове мащерка.

*** Може да направите кашата и по друг начин.Без запържване на брашното. С част от водата се разтваря брашното и получената кашичка се изсипва при гъбите. Налива се допълнително вода, до желаната гъстота на кашата.Имайте пред вид, че когато кашата изстива се сгъстява още.Този начин ви гарантира липсата на бучици от неразтворено брашно.
Ако кашата ви се стори рядка може да добавите още разтворено брашно.
Внимавайте само при това добавяне на вода и брашно да не се случи като при Маша..:)

 







Други вкусни рецепти  с гъби:

Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук

Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос

Ризото с гъби и мащерка

Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence

 

 Приятен ден, макар и дъждовен! А след дъжда идва слънце и растат нови гъби.


Коментари

  1. Бети, при теб първо се храня с очите и каквото и да сготвиш все ми е вкусно :) И тъй като си на вълна приказки, се сетих за оная вълшебна покривка (подозирам, че си имаш такава :)). Разпъна я по рекламно време, нали? За това ги намираш забавни. Аз не ги издържам, все по-рядко гледам телевизия и предпочитам книгите. От доста време не се вслушвам в рекламите - слушам хората по форуми и блогове. Там според мен е истинската реклама (поне за сега, докато не е широко разпространено да се плаща на индивиди, за да вписват тук там). С тази рецепта ме провокираш да опитам брашното от елда, което ми е чуждо. Кашичка и аз варя, но твоята много ме блазни :)Поздрави, мила и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, усмихна ме! Тази покривчица не е лошо да я има човек и като я разпъне и само да изрече желаното меню.Но аз обичам да готвя...и бих се възползвала от нея, тогава, когато искам да си украсявам бисквитки или торта, а трябва да приготвя вечеря..:)Рекламата, умната реклама е в резултат от сериозно проучване, определяне на таргет клиента, стилът на изразните средства...целта е кредит на доверие от потенциалния клиент, все пак всички пазарим...Обичам да пробвам нови неща- продукти, ястия и да си изградя собствено впечатление.
    Ти ме подсети за един филм, в който цялото семейство беше в този бизнес-реклама, но не с вписване по форуми.Те са нанасяха в някой квартал, мебелираха жилището, канеха гости, поръчваха храна, продукти, караха коли, обличаха се и всичко останало с определени марки.Задачата им беше да направят своите съседи потребители на тези стоки и услуги и не само съседи, а и техните приятели, съученици и много често, хората се разоряваха. За съжаление не помня името на филма.
    Ще се радвам да ти хареса кашата с това брашно.
    Хубава нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стана ми любопитно за филма, Бети. Ако се сетиш как се казва ми пусни едно съобщение. Или, ако си спомниш кои артисти участват. Хубав ден!

      Изтриване
    2. Непременно, Снежи!
      Дай ми няколко дни.

      Изтриване
  3. UMMMMM!!!! que rico,con lo que me gustan las setas, besitos desde Canarias.

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, рядко има "интелигентни" реклами :)
    А и тези полезни продукти,които бих искала да видя в тях, отсъстват.
    Обичам например рекламите на "Кока - кола", защото винаги има хубава музика,
    но не съм изобщо любител на колата.
    Кашата ти ми харесва, харесвам и елда, но трябва да си потърся брашно!
    Снимките ти винаги ми сгряват душата!
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, мисля, че мнението на хората вече е на ниво-щом го рекламират, значи не струва,а и рекламата, я "плаща" в крайна сметка потребителя...Хи-хи и аз не пия кола, но не ми харесват-много са агресивни и някак си "си присвоиха" Дядо Коледа.
    А брашно видях в Кауфланд, естествено има и в био магазините.
    Прегръдка, Дани!

    ОтговорИзтриване
  6. Olá,
    aqui houve uma mudança nos comerciais, eles estão muito bonitos e o apelo é muito inteligente, outra coisa que mudou foi a velocidade de que ocorre os fatos. Nosso comerciais estão passando muito lentamente.
    Amei sua receita, aqui não temos o costume de comer cogumelos. O mingau ficou bonito e apetitoso. Adorei conhecer seu blog e obrigada pela visita.
    Tenha uma ótima semana.
    Anajá Schmitz

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O sucesso virá em breve!
      Obrigado pelas palavras agradáveis ​​sobre o meu blog!

      Изтриване
  7. Бети, прекрасно предложение отново. Присъединявам се към Снежи - първо с очите, а после всичко останало.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и аз съм така, но включвам и носа :))
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Se ve irresistible me encanta este plato muy muy rico,gracias por su comentarios,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. qué bueno y seguro que huele muy bien, bsts

    ОтговорИзтриване
  10. Жалко че не мога да ям гъби, а много ги обичам!
    Харесвам елдата и само мога да подозирам какъв невероятен вкус има кашата! А и празната чиния ме подкрепя!
    Бети, невероятно апетитно поднасяш ястията! Поздравления!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      съжалявам, че не можеш да опиташ.
      Благодаря ти за милия комплимент!

      Изтриване
  11. Силата на рекламата се състои в това,да убедиш ескимоса да си купи хладилник!
    "Bety",харесвам умението ти ,да изразяваш чувствата си!Красив букет за тебе!
    [URL=http://s1327.photobucket.com/user/midkoo/media/IMG_0494_zps49cbf6bd.jpg.html][IMG]http://i1327.photobucket.com/albums/u661/midkoo/IMG_0494_zps49cbf6bd.jpg[/IMG][/URL]

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено! Тези, които успеят са майстори в работата си, но колко са?!
      Благодаря за букета!
      Хубав ден!

      Изтриване
  12. Бети, все едно ми разказваше приказка, така се залисах... Рекламите понякога ги гледам, понякога - не , особено когато са прекъснали нещо интересно:). Кашата ти е много вкусна и аз отдавна не съм правила, да не кажа с години:), твоят вариант е интересен, а пък за поднасянето думи нямам! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че ти допада моята кашичка!:)

      Изтриване
  13. Не съм от най големите фенове на гъбите, но немога да скрия възхищението си от красиво поднесената гъбена каша, разкошни снимки Бети!
    Прекрасен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти за тези думи!
      Прегръдка и хубав ден!

      Изтриване
  14. Бети, искрено се забавлявах с поста ти! И на мен са ми любими тези филмчета с Маша и Мечока.
    Удивително е, как се вдъхновяваш, какво те провокира и как стигаш до нещо, което няма нищо общо с това, което те е провокирало!Очевидно намираш начин да извлечеш максималното дори от рекламите.
    Наистина си приготвила една необикновена каша-сега чувам, че има брашно от елда.Всъщност никога не съм опитвала, но ще пробвам твоя начин.А сервирането на тази каша е забележително! Непременно ще нагостя някого, даже ще пробвам с човек, който не си пада по гъбите :)Струва ми се, че всеки би я хапнал с голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  15. Сандра,благодаря ти!
    Ще се радвам, ако провокацията ти успее! И се надявам да споделиш.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Много красиви кадри отново,Бети!Особено аранжировката в чинията е много атрактивна!
    По време на рекламите най-често правя следното.Докато тече съществената част гледам от стола и като започнат рекламите обръщам стола към бюрото и си действам на компютъра.Ако е сериал,гледам от леглото блажено изтегната,на рекламите ставам и сядам на РС.Т.е. реклами не гледам,а пък тези по БТВ буквално могат да ми пробият ушите.
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, Роси, разсмя ме!
      И аз прибягвам до компютъра, или говоря по телефона или зареждам нов чай, но ако нямам работа гледам да се забавлявам с рекламите, ако са нови, или открия някой незабелязан детайл на втори план :))
      Благодаря ти за ласкавите думи за манджичката ми...

      Изтриване
  17. Не сменям каналите, Бети, ами търча да погледна готвещо се ястие, сядам на компютъра или (най-често) правя плодови салалтки :)) Хм, аз съм от хората, които никак не вярват на реклами - щом продуктът е вече познат (не нов)съм убедена, че не струва, щом го рекламират. Ако нещо е качествено и търсено, няма да ни подсещат за него, освен ако не гонят повишаване на покупателността с цел "Давай да ги залеем, докато още им харесва и плащат!" Интересно, не съм попадала на реклама за хляб или сол...
    Ама пък супичката е разкошна, Бети! И как само си я нарисувала - истинска картина! Браво! Дояде ми се, имам елда, гъбки... всички продукти. И мерак също, така че се засилвам към кухнята :) Благодаря ти, Бети за рецептата, знам, че ще ми хареса!
    Весела и усмихната седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма и ти ме разсмя, ей, колко полезно се оказа времето за реклами-всеки свършва по някой работа! Хи-хи... У дома кухнята, хола, дневната е на едно място, така че спокойно си готвя и слушам или гледам ТВ, а за компютъра прибягвам до съседната стая :))
      Ирма това е каша, но не е проблем с повече вода да стане супа.Радвам се, че ти допада, баба едно време я готвеше с чубрица или магданоз.АЗ вкарах мащерката в моята и на съпругът много му харесва.
      Усмивки и за теб, Ирма!

      Изтриване
    2. Да де, каша! :) Не знам и аз защо казах супа, но я приготвих, мила и то точно с мащерка, защото ми е любимата подправка. Даже си хапвам винаги от нея, докато приготвям ястие някакво, в което трябва да я добавя.
      Много ми хареса, страшно вкусна КАША! :) Влиза в графа "Любими ястия с гъби". Благодаря ти отново, Бети!
      Лека и сладка нощ!

      Изтриване
  18. Ирма, много се радвам, че ти е допаднала! :)
    Усмихна ме, малко преди да легна! Аз ти благодаря!
    И на мен ми харесва да си хрупвам от свежите подправки :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни