Смес от подправки Za'atar - Za’atar Spice Blend

  


Za'atar e близкоизточна подправка, име на растение - Origanum syriacum. Za'atar е по-популярна  в целия свят  като подправка,  която се състои от билки и сусамови семена. Основните съставки са риган, мащерка и препечени семена от сусам, често и сол. Различните народи имат различни допълнителни съставки. В Палестина например добавят семена от кимион, а в Ливан- голямо количество сумак. В състава на тази смес понякога присъства и майорана. Интересно е, че за палестинските бежанци заатарът е вид обозначител за селото и региона от който са произлезли. 

В Палестина вярват, че подправката изостря ума и дават на децата преди училище.

От древни времена хората в регионите, в които се консумира подправката са смятали, че спомага за намаляването на вътрешните паразити. 

 Тъй като една от основните съставки е риганът, заатарът е една добра антиоксидантна подправка, която укрепва имунна система. Риганът има една от най-високите антиоксидантни стойности. Тази билка и подправка е и с мощна антивирусна активност. Съдържа витамините А, С, Е, В6 и К, калий, калций, магнезий, фолиева киселина, желязо

Може да попаднете на смеси Za'atar, които съдържат чубрица, семена от копър, кориандър, кимион. Освен по региони, селища, предполагам, че всяко семейство си има рецепта за пропорциите на съставките, такава, каквато предпочитат. Това ми напомня за положението с боба у нас -  готви се по различни начини от различните домакини. Да не се отплесвам обаче и да се върна на тази интересна подправка- заатар.

Za'atar (заатар) се използва за подправяне на месо и зеленчуци, поръсва се върху хумус или баба гануш, поднася се с лабне, може да бъде плънка на питка или поръсена отгоре, преди или след изпичането. Много популярно е да се поднесе с плосък хляб и зехтин, като хлябът се топи в зехтина и след това в подправката. Народите, които я използват я обичат така, както ние обичаме мерудия- спомнете си обичая за поднасяне на  погача с мерудия и мед. И подобно на заатара, който е име на растение и име на подправка, съдържаща няколко съставки и мерудията/сминдух (Trigonella foenum-graecum) е име на растение и подправка с различни добавки, популярна още като шарена сол. Често думата мерудия в множествено число- мерудии се използва обобщително за зелени подправки. И това не е всичко- ако сте в Търновско и ви кажат да сложите мерудия на ястието имат предвид магданоз. Ако пък сте в Западните покрайнини или в Северна Македония и ви пратят в градината за мерудия, трябва да скъсате копър. 

Заплетена работа са тия наименования, но не и приготвянето на заатар. Отнема по-малко от 10 минути, а е толкова вкусна и толкова ястия може да овкуси. Направете си ваш микс, като използвате различни пропорции или добавите други подправки. Като начало опитайте пропорциите  на може би най-популярния микс по-долу.

Винаги, когато ще сервирам нещо със za'atar (заатар) предпочитам да го приготвям непосредствено преди това или поне в същия ден, защото е най-вкусен и ароматен току-що запечен. Уханията, които се носят са толкова апетитни и приканващи. Даа, събират веднага всички в кухнята. Хахах! Даже и с лъжицата започват да ядат...И все пак, ако ви остане го съхранявайте в херметически затворен контейнер при стайна температура до 1 месец.



Смес от подправки Za'atar

 Време за подготовка: 2 минути

 Време за готвене: 3-4 минути 

Общо време: 5-6 минути 

Добив:  около ½ чаша 


Съставки

3 супени лъжици сух риган, за предпочитане бял риган ( може да използвате гръцки, италиански или турски) риганът на KOTANYI също е много добър и е най-лесен за намиране

2 супени лъжици сумак ( от арабските магазини или от био магазини)

2 1/2 супени лъжици сусам, суров

1 супена лъжица сушена мащерка

1 чаена лъжичка фина морска сол


Инструкции

1. Поставете сусама в тиган и загрейте на среден огън, докато сусамовите семена станат златисти. Бъркайте непрекъснато за да не изгорят.

2. Добавете останалите съставки и при непрекъснато разбъркване ги загрейте. Продължете да разбърквате около 2-3 минути, докато подправките започнат да освобождават ароматите си. Свалете от котлона и се прехвърлете в купа, за да се охладят.  Ако използвате сместа за поръсване на соленки или питки, които след това ще печете,  не печете предварително подправката. 

3. Ако искате по-фина текстура може да стриете в хаванче веднага след изпичането.

Ако решите да смесите със зехтин:

Две части заатар към една част зехтин ще доведат до гъста консистенция, която може да се намазва подобно на песто. 

Равни части дават по-течен сос сос.


Предстои да видите тук различни варианти на сервиране на заатар. Дотогава съм написала няколко идеи, с какво може да съчетаете тази прекрасна подправка. 

С какво да сервирате:

Потопете топчета лабне в зехтин и оваляйте в заатар.

Смесете заатар със зехтин и го намажете върху питка (или тесто за пита) преди печене. 

Намажете смес от заатар( без да сте го пекли) и зехтин върху питки лаваш и запечете до хрупкавост във фурната или Airfryer. Получават се чудесни крекери.

Смесете го със зехтин и го поръсете върху лабне, гъсто кисело мляко или хумус.

Поръсете или сложете в плънката на пърленки.

Поръсете върху печени картофи, карфиол, патладжан.

Объркайте с маслини.

Поръсете върху филийки домати.

Поръсете върху препечена филийка намазана с масло или зехтин.

Оваляйте малка питка козе сирене или веган сирене в сухата смес от подправки. Използвайте смес от зехтин като марината или обикновена смес от подправки като суха смес.


Любопитна съм с какво съчетавате вие тази подправка. Пишете ми в коментар тук или в Инстаграм. Ще се радвам, ако го приготвите, да ми го покажете в Инстаграм, като ме споменете с @vkusnosbety за да го видя или във Fb.

Коментари

  1. Чудесна информация, за пръв път чувам за тази подправка а си мислех, че познавам арабските подправки, винаги е добре да научиш нещоново, благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че съм била полезна! Семпла, но много вкусна и ароматна подправка. Преобразява и печени зеленчуци, дори и в салата или парченца домати е страхотна! Благодаря за отделеното време, Силвия!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни