Копривени кюфтета- веган и без брашно
Още една рецепта с любимата ми коприва. Меки, сочни, с хрупкава коричка и печени на фурна са тези кюфтета. Богати на коприва и нейният вкус.
Използвам коприва, която бланширам за 30 секунди и веднага потапям в студена вода. Точно толкова е необходимо за да омекне копривата. Направих това за да запазя максимално аромата, изумрудения цвят и вкуса на копривата. Отцеждам добре с притискане. Една част пасирах на пюре, а другата нарязах ситно. Исках не само зелени кюфтета, а да усещам самата коприва. Не бих заменила копривата с лапад, спанак или нещо друго, не само заради вкуса. Все пак са копривени кюфтета.
Хуск- не може да се замени. Играе роля на обединител на сместа и запазва влажността на кюфтето. Може би едно яйце ще свърши тази работа, но тук идеята е да са веган. Вече може да се намери в по-големите магазини и със сигурност в тези със здравословни храни.
Подправих съм с индийско орехче, но може да използвате джоджен например или магданоз. Копривата идеално се съчетава с джоджен, но ми се искаше нещо по-различно и с индийско орехче, колкото и деликатно да е присъствието му, ни бяха много вкусни.
Освен коприва, другата основна съставка е бадемово брашно- това ги прави безглутенови и без зърнени. Привържениците на кето диета биха могли да си ги приготвят, ако копривата е в списъка с допустими продукти.
Преди печенето намазах с четка повърхността на кюфтетата със зехтин.
Ще се радвам да ми кажете как са ви харесали, ако приготвите!
Използвайте #vkusnosbety и ме споменете @vkusnosbety в Инстаграм за да видя вашата снимка.
Ако обичате коприва, ще ви харесат и тези рецепти
250 г бланширана за 30 секунди коприва, охладена и отцедена добре
1 стрък зелен чесън
100 г бадемово брашно
50 г кокосово брашно
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. морска сол или на вкус
10 г хуск
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. оцет
70 мл вода
1/4 ч.л. черен пипер
1/8 ч.л. индийско орехче, настъргано
зехтин за намазване отгоре (около 1-2 с.л.)
за сервиране- песто от коприва и диворастящи или кисело мляко
1/2 ч.л. морска сол или на вкус
70 мл вода
1 стрък зелен чесън
50 г кокосово брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. индийско орехче, настъргано
Прекрасни кюфтенца Бети.Идеални за Великия пост.Рецептата е чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много си радвам, че ти харесва и сърдечно благодаря за обратната връзка!
Изтриванеолееее, каква вкусотия...ще се пробва непременно, сега отивам да завивам сарми с липов лист по твоя идея, мерсииии МНОГО ! <3
Изтриване